Pyszotka - Karolina Wieczorek - ebook

Pyszotka ebook

Karolina Wieczorek

2,5

Opis

Książka zawiera przepisy kulinarne, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. W książce jest też miejsce na pozostawienie swoich notatek.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 55

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
2,5 (2 oceny)
0
0
1
1
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Karolina Wieczorek

Pyszotka

© Karolina Wieczorek, 2021

Książka zawiera przepisy kulinarne, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. W książce jest też miejsce na pozostawienie swoich notatek.

ISBN 978-83-8245-374-4

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Zalać nasiona i parzyć ok 20 min.

Zakończenie

Podążaj za tym co Cię uszczęśliwia,

a wszechświat otworzy Ci drzwi,

nawet gdyby wydawałoby się,

że wokół są same ściany.

Joseph Campbell

Wstęp

Z pewnością jest wiele osób, które dobrze umieją gotować, te osoby wiedzą, że nadanie wyrobom kulinarnym smaku nie zależy od kwalifikacji, a od jego wyczucia. Jak wiadomo spis składników i proporcje, jakie są przypisane do sporządzenia dania, nie zawsze stanowią otrzymanie wykwintnego dania, bo nie spełnia naszych oczekiwań i dodatkowo trzeba się głowić, by otrzymać głębię smaku potrawy. Niezbędne w kuchni do pokonania tej wady są takie składniki jak: ocet, cukier, vegetta, magii, sól i pieprz świeżo mielony, które wyostrzą smak potraw. Wiele składników, które można łączyć w niezależnych proporcjach, dopasowując do własnego gustu, mogą okazać się niezbędne do uzyskania wybornych efektów swojej pracy w kuchni i w efekcie stworzą gustowne posiłki. Pewnie jesteście zdziwieni, że przyprawa magii i vegetta znalazła się w jednym z głównych składników w spisie, zwłaszcza że autorka jest doradcą dietetycznym i promuje zdrowe odżywianie. Nic bardziej mylnego, w tej książce nauczycie się robić własnoręcznie zdrowe mieszanki przypraw, mieszanki warzywne, które ulepszą smak, poznacie przepisy na oleje ziołowe, które będziecie mogli wykorzystać w kuchni, nauczycie się pozyskiwać zioła z własnego ogrodu lub okolic, by stworzyć domowe posiłki lub ziołowe lekarstwa, poznacie wiele smacznych przepisów nie tylko nowoczesnych, ale też tych z ubiegłego wieku (najstarszy przepis ze zbiorów Autorki sięga sprzed ośmiu dekad). Ta lektura będzie dla Was encyklopedia dobrego gotowania, która obudzi w Was chęć tworzenia sztuki kulinarnej i poznawania nowych smaków.

W mojej okolicy jest wiele restauracji czy barów z wyborny jadłem, w niektórych z nich miałam okazję pracować i w każdej zdobyłam jakąś nową wiedzę z dziedziny kulinarnej. Każdy właściciel buduje swoją wizję w inny sposób, jedni dbają o wygląd, inni o smak potraw. Bardzo irytują mnie slogany, wabiąc klientów, hasłami ze zdrowym odżywianiem. Dziś nie można się sugerować zdrowym żywieniem, ponieważ większość produkcji warzywnych, a nawet mięsnych zawiera sporą część nawozów, pestycydów czy środków chemicznych. Wiem, posypią się krytyki, ale jak spojrzysz trzeźwo na świat, sami dostrzeżecie, że dziś zwykły nawóz wiejski nie ma kaloryczności, by użyźnić ziemię, a rolnicy czy wy sami sięgacie po dodatki, by roślinki urosły. Dlatego nie ma znaczenia czy zrobicie własną przyprawę zwaną vegettą, czy kupicie ją w sklepach sporządzoną z dodatkiem utrwalającym świeżość, by przedłużyć daty ważności. Dawniej mleko krowie stojąc, na szafie kwaśniało kilka godzin, dziś potrzebuje więcej czasu na proces skwaśnienia. Pomijając ten ślepy fakt, którym wszyscy się oszukujemy, w książce podam wiele przepisów nowoczesnych, ale, też zahaczę o dania sprzed ośmiu dekad. Zachęcam was do korzystania z tej książki oraz do sporządzania własnych dań, które mogą okazać się hitem wszechczasów.

Kilka słów o mnie

Gotowanie zawsze było moją pasją. Wybierając swój przyszły zawód, kierowałam się nowoczesnością nie moim hobby. Strzeże, mówiąc, nie żałuje, tego wyboru, bo dziś jestem bogatsza o wiedzę kilku fachów. Na chwilę obecną jestem Fryzjerem, Kucharzem, Cukiernikiem, Doradcą Dietetycznym, Instruktorem Jogi i Dietetyki, Zielarzem, Trenerem Personalnym, Konsultantem Ślubnym i … resztę zostawię dla siebie, bo jest sporo tego co udało mi się osiągnąć. To nie koniec jeszcze mojego rozwoju, związanych z zawodem Kucharza, bo w trakcie trwa ciągle zdobywanie wiedzy: kursy, szkolenia i nauka w szkołach wieczorowych. Ta książka jest dla mnie wyzwaniem, by przekazać Wam sens dążenia do celu i niepoddawania się, bez względu na to, jak jest ciężko. Jeżeli wyznaczasz sobie cel i bez względu na jakiekolwiek przeszkody do niego dążysz, prędzej czy później sukces jest gwarantowany.

Kilka słów o dietach

Każda dieta zależy od zdrowia człowieka lub od jego trybu życia. Diety są różne, najbardziej znane i rozchwytywane są diety odchudzające i oczyszczające, a w rzeczywistości nazwa dieta jest to tylko uregulowanie posiłków w stosunku do danego dnia i dopasowanie odpowiedniej ilości zjadanych posiłków oraz nawodnienia organizmu, by dostarczyć organizmowi witaminy i wodę. W tej książce pokażę Wam, że zdrowe żywienie nie musi być skomplikowane i co robić, by nie uzyskać efektu jojo, porady te są z mojego prywatnego doświadczenia, więc nie stanowią recepty na taki sam efekt u Was. Każdy człowiek ma inny metabolizm, więc, aby uzyskać efekt, każdy z Was powinien zwrócić się do specjalisty, aby zrobić wyniki, wtedy od dietetyka dostaniesz mapę swojego stanu zdrowia oraz dopasowanego trybu odżywiania. Fakt faktem są osoby, które mimo diet i aktywności nie chudną lub nie tyją, niestety ten problem jest bardzo skomplikowany, niż Wam się wydaje dlatego te osoby, muszą być leczone klinicznie, bo ich waga i zdrowe, może zależeć od towarzyszących im chorób.

Ważnym elementem w odchudzaniu jest ruch, ponieważ dzięki niemu możemy uniknąć choroby cukrzycowe i układu krążenia, pamiętaj, że zwykły spacer jest sportem, który poprawia samopoczucie. Wprowadzenie do swojego życia kilka minut aerobiku czy wysiłku na siłowni sprawi, że nasz organizm będzie dotleniony, a chęć picia wody przy tym nawodnić może nasz organizm. Odchudzanie należy zacząć od wykluczenia smażonych i tłustych potraw, zamienić je można na potrawy parzone i gotowane. W diecie unikajcie dużej ilości soli, najlepiej ją ograniczyć do minimum, można zamienić tę przyprawę na sól morską lub himalajską, ja uwielbiam tą drugą, ponieważ sól himalajska mimo swej małej ilości nadaje daniu wyjątkowy smak. Sól można zamienić na zioła prawansolskie. Ja twierdzę jednak, że nie można wykluczyć całkowicie soli z diety, bo będzie to nie zdrowe dla organizmu. Każda sól nawet kamienna zawiera minerały, które są nam do życia potrzebne, a wykluczenie jej całkowicie, będzie błędem. Do przypraw, które trzeba ograniczyć, należą też ostre przyprawy, bo one wzmagają apatyt, co w efekcie chce nam się więcej jeść. Jeżeli chodzi o oliwy, w dietach jest promowana oliwa z oliwek, nie każdy wie, że ta oliwa jest bardziej kaloryczna niż zwykła słonecznikowa. Prawdą jest to, że każdy rodzaj oliwy jest zdrowy ale gdy jest używany w odpowiednich ilościach, najważniejsze jest, by był z pierwszego tłoczenia i nie był smażony. Jeżeli już chcesz się wyłamać i coś usmażyć to smaż na smalcu, ponieważ on nie traci żadnych właściwości i nie staje się toksyczny.

Jeżeli chcesz schudnąć, w swoją dietę wprowadź więcej warzyw, owoców i nabiału. Pamiętaj też, żeby ostatni posiłek jeść najpóźniej o 17:00. Jeżeli jednak czujesz głód, bo idziesz późno spać, wypij dużą ilość wody i zjedz owoc. Pamiętaj, że na diecie jeżeli czujesz silną potrzebę, można się wyłamać i zjeść np. batona, ale rób to w godzinach porannych, ponieważ organizm spali to podczas dnia. Tworząc dietę najlepiej do godz. 14:00 komponować posiłki kaloryczne, a po już w wersji lekkostrawnej. Ważną zasadą jest przestrzeganie kalorii. Po obliczeniu zapotrzebowania kalorycznego wystarczy dopasować sobie produkty, tak, by ich nie przekroczyć. Tu ponownie spotkam się z krytyką dietetyków, bo nie wszyscy, ale większość nie pochwala podjadania, bo jest to niezgodnym z listą dietetyczną, nie oszukujmy się, nie ma osób na diecie co nie złamie tej zasady. Prawda??? Wzory na zapotrzebowanie kaloryczne lub gotowe kalkulatory, możecie znaleźć w internecie. Niektóre osoby, które chcą skończyć z nałogiem, mają problem, bo nieustannie wracają do tych nawyków. Powiem Wam jak ja się pozbyłam nawyku słodzenia kawy czy herbaty i picia słodkich napojów. Zapewniam Was, ze tego nie zrobisz w krótkim czasie, bo osiągnięcia tego sukcesu potrzebna jest cierpliwość i determinacja. Na początku, zaczęłam mniej słodzić o pół łyżeczki, kiedy wyczułam, że smak przyzwyczaił się i nie potrzebowałam dosładzać zaczęłam schodzić z coraz niżej z ilością. Kiedy wykluczyłam już cukier, mój organizm nie miał zapotrzebowania na słodkości.

Ważną zasadą w dietach jest to, że pomocna jest w utrzymaniu zdrowia i wprowadzenia do organizmu witamin, trzeba też pamiętać, że aby organizm mógł wchłonąć witaminy, musi być do diety dodatkowo odpowiednia ilość tłuszczu. Wskazanie do diet jest odpowiednio dobrana do stanu zdrowia. Wiadomo, że dieta u chorych na cukrzycę będzie inna niż dla osób na diecie bezglutenowej.

Powracając do powyżej wypowiedzi, to jest moje zdanie oraz doświadczenia i nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać. Każdy ma inne doświadczenia, a do organizmu musimy dostarczyć niezbędnych witamin.

Przepisy

Sałatki

Sałatka z krewetkami w sosie czosnkowym

Gdy jest impreza, to wiadomo, że przyda się dobre danie, które zaskoczy wszystkich. Pewnie, niektóre potrawy stały się już tradycją ale też i monotonią, dlatego dziś mam dla was specjalny przepis na sałatkę z owocami morza, która jest bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu.

Składniki do smażenia krewetek

* krewetki ok 200g

* masełko ok 50g

* 3 zabki czosnku, startego na tarce o drobnych oczkach.

* sól himalajska

* świeżo mielony pieprz czarny

* sok z cytryny

Masło roztapiamy i wrzucamy krewetki, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy zmiękną, dodajemy czosnek starty na tarce. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, aby każda strona owoców morza była zarumieniona.

Składniki na sałatkę

* sałata ( dowolna) ja w przepisie wykorzystałam sałatę lodową.

* pomidorki koktailówki

* cebula biała lub czerwona pokrojona w piórka

* pomarańcza pokrojona w kostkę

* Szczypiorek drobno posiekany

* oliwki

* sos czosnkowy

Na parterze rozkładany sałatę lodową, a potem układamy krewetki i resztę składników. Przed podaniem polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

Sałatka z Rukoli i Roszponki w dwóch wersjach, oryginalnej i light

Pyszna sałatka, której nie można się oprzeć. Bardzo fajnie komponują się składniki, które podbijają kubki smakowe gości. Polecam wypróbować ten sprawdzony przepis. Poniżej przepis do sosiku czosnkowego w wersji dietetycznej z myślą o osobach, które mają problemy z nadciśnieniem tetniczym oraz osobach, które chorują na cukrzycę.

Składniki na sałatkę

* Rukola wymieszana z Roszponką po garści

* 3 jajka ugotowanie na twardo

* 1 cebula czerwona

* 1 łyżka sezam

* 1 pomidor

* 1 Ogórek

* szczypiorek

Sałaty wymieszać, a warzywa poukładać warstwami w kolejności: Sałaty, sos czosnkowy, pomidor, cebula, ogórek, jajka, szczypiorek, sezam.

Sałatka z selera naciowego

1 słoiczek selera naciowego

1/2 puszka kukurydzy

5 krążków ananasa

4 ogórki kiszone

1 ser mozzarella

1 pęczek szczypiorku

200 g polędwicy sopockiej

sos: sól, pieprz, sok z ananasa, majonez.

Seler, kukurydzę odsączamy z wody, ananasa, ser, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko mieszamy razem z sosem.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

1 garść rukoli

1 garść świeżego szpinaku

1 garść roszponki

10 pomidorów koktajlowych

1 czerwona cebula

2 szt granatu (nasiona).

2