27,90 zł
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” i „W rodzinnej kuchni” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa zebrała przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród jej fanów. The best of „Przepisy Joli” jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:
Liczba stron: 45
Kochani, czuję wielką radość, że mogę oddać w Wasze ręce kolejną już książkę z moimi przepisami. Ich dobór nie jest przypadkowy – zebrałam te, które na moim blogu i na stronie w mediach społecznościowych cieszyły się największą popularnością, a Czytelnicy dzielili się entuzjastycznymi opiniami na ich temat. To rzeczywiście moje kulinarne hity – najlepsze i sprawdzone receptury, które uwielbiamy ja i moja rodzina, dlatego goszczą na naszym stole od lat.
Zapraszam więc Was ponownie do serca domu, czyli kuchni, aby wypełnić ją zapachami i smakami. I zapraszam do wspólnego stołu, gdzie każdy na co dzień spotyka się ze swoimi najbliższymi. Bo przecież właśnie o to w tym gotowaniu chodzi – aby usiąść razem przy stole i w atmosferze rodzinnego biesiadowania spędzić ze sobą czas, wypełniony rozmowami, śmiechem i zabawą.
Jola Caputa
składniki:
1 kalafior
Marynata:
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oleju
½ papryczki chili
sok z ½ limonki
sól, pieprz
Do podania:
150 g jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
wykonanie:
Kalafiora umyj, osusz i podziel na różyczki. Do miski przełóż składniki marynaty: masło orzechowe, sos sojowy, olej, drobno posiekaną papryczkę chili, sok z limonki, sól, pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej marynaty. Następnie przełóż różyczki kalafiora i dokładnie obtocz je marynatą. Miskę z kalafiorem przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godz. Po tym czasie przełóż kalafiora do naczynia do zapiekania, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra–dół). Po 15 min pieczenia zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz jeszcze 20 min.
Pieczone różyczki kalafiora podaj z miętowym sosem jogurtowym: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Irek:
Świetna alternatywa zamiast klasycznych chipsów do meczu. Chociaż robię też żonce taką przekąskę na spotkania z psiapsiółami, zachwyt gwarantowany.
składniki:
½ główki kapusty pekińskiej
1 garść grzybów mun
1 marchewka
50 g makaronu ryżowego
1 cebula
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
4 łyżki sosu sojowego jasnego
opakowanie papieru ryżowego
Dodatkowo:
deska owinięta folią spożywczą
tłuszcz do smażenia
sos słodko-kwaśny
wykonanie:
Kapustę pekińską poszatkuj. Grzyby mun namaczaj przez 30 min w wodzie, odsącz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Makaron ryżowy przełóż do namoczenia, po 30 min odsącz go z wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj zmielone mięso wieprzowe, jajko i sos sojowy jasny.
Papier ryżowy włóż do ciepłej wody, a gdy zmięknie, ułóż na desce owiniętej folią spożywczą. Na papier nałóż trochę farszu i delikatnie zawiń sajgonki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Sajgonki smaż, obracając z każdej ze stron. Odsącz je po usmażeniu i podaj ciepłe z sosem słodko–kwaśnym.
Kasia:
Robiłam, były wyborne. Moi goście pochłonęli w 5 minut.
składniki:
½ kg śledzi matjasów
½ kg kiszonej kapusty
1 słoiczek majonezu (średniej wielkości, ok. 250 g)
1 cebula
1 jabłko
sól
pieprz do smaku
wykonanie:
Śledzie namocz (na ok. 6 godz.). Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Cebulę i jabłko pokrój w kosteczkę. Wymieszaj razem kapustę, cebulę, jabłko, dodaj pieprz i sól oraz cały słoiczek majonezu. Na każdy płat śledzia nakładaj tak przygotowany „farsz”, zwiń roladki i zepnij wykałaczką. Na dno szklanego naczynia wyłóż kapustę z majonezem, na to ułóż roladki ze śledzia i przykryj kapustą z majonezem. Układaj tak, aż do wyczerpania składników. Śledzie są najlepsze na drugi dzień.
Ula:
Podchodziłam do tego przepisu z dystansem, ale śledzie okazały się tak pyszne, że teraz żadna impreza rodzinna nie odbywa się bez ich udziału.
składniki:
1 cukinia
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
ok. 6 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
oliwa z oliwek lub olej
wykonanie:
Do miski wrzuć jajko, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem. Następnie dodaj oregano i ponownie wymieszaj. Cukinię pokrój w słupki, zamaczaj w jajku z mlekiem i czosnkiem, obtaczaj w bułce tartej. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wylej trochę oliwy, rozsmaruj, ułóż cukinię. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni (grzanie góra–dół, bez termoobiegu) przez ok. 20 min lub w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni (grzanie góra–dół, z termoobiegiem) przez ok. 16 min.
Teresa:
Przepis bomba! Frytki pyszne, idealne, chrupiące, delikatne. Palce lizać! Nie ma się co zastanawiać, tylko piec!
Jola radzi:
Jak przechować zioła? Posiekaj je na drobne kawałki i razem z odrobiną oliwy z oliwek zamroź w pojemniku na kostki lodu.
składniki:
5 skrzydełek
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 l wody
Dodatkowo:
słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego
śmietana 12%
ryż
natka pietruszki do posypania
wykonanie:
Wywar: z podanych składników ugotuj rosół. Następnie wlej słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego.
Zupę zabiel śmietaną. Ugotuj ryż i dodaj do zupy. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Joasia:
Nasza ulubiona pomidorowa. Odkąd zrobiłam ją wg tego przepisu, nikt nie chce innej. Dzieci i mój mąż ją uwielbiają.
składniki:
4 skrzydełka
3 ziemniaki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 kawałek selera
3 ogórki kiszone
sok z ogórków kiszonych
100 g ryżu
½ pęczka koperku
200 g śmietany 30%
1 łyżeczka soli
wykonanie:
Do 2 litrów wody wrzuć skrzydełka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, seler i korzeń pietruszki, dodaj je do zupy. Zamieszaj i posól, gotuj na średnim ogniu ok. 30–40 min. Po tym czasie dołóż ryż. Zamieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości.
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki