Przepisy Joli. Złote przeboje - wszystko, co najsmaczniejsze - Jola Caputa - ebook

Przepisy Joli. Złote przeboje - wszystko, co najsmaczniejsze ebook

Jola Caputa

0,0
27,90 zł

lub
Opis

W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” i „W rodzinnej kuchni” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa zebrała przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród jej fanów. The best of „Przepisy Joli” jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 45

Oceny
0,0
0
0
0
0
0



Wstęp

Kochani, czuję wielką radość, że mogę oddać w Wasze ręce kolejną już książkę z moimi przepisami. Ich dobór nie jest przypadkowy – zebrałam te, które na moim blogu i na stronie w mediach społecznościowych cieszyły się największą popularnością, a Czytelnicy dzielili się entuzjastycznymi opiniami na ich temat. To rzeczywiście moje kulinarne hity – najlepsze i sprawdzone receptury, które uwielbiamy ja i moja rodzina, dlatego goszczą na naszym stole od lat.

Zapraszam więc Was ponownie do serca domu, czyli kuchni, aby wypełnić ją zapachami i smakami. I zapraszam do wspólnego stołu, gdzie każdy na co dzień spotyka się ze swoimi najbliższymi. Bo przecież właśnie o to w tym gotowaniu chodzi – aby usiąść razem przy stole i w atmosferze rodzinnego biesiadowania spędzić ze sobą czas, wypełniony rozmowami, śmiechem i zabawą.

Jola Caputa

Przekąski

Przekąska z kalafiora

składniki:

1 kalafior

Marynata:

3 łyżki masła orzechowego

3 łyżki sosu sojowego jasnego

2 łyżki oleju

½ papryczki chili

sok z ½ limonki

sól, pieprz

Do podania:

150 g jogurtu naturalnego

kilka gałązek świeżej mięty

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

wykonanie:

Kalafiora umyj, osusz i podziel na różyczki. Do miski przełóż składniki marynaty: masło orzechowe, sos sojowy, olej, drobno posiekaną papryczkę chili, sok z limonki, sól, pieprz i wymieszaj do uzyskania jednolitej marynaty. Następnie przełóż różyczki kalafiora i dokładnie obtocz je marynatą. Miskę z kalafiorem przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godz. Po tym czasie przełóż kalafiora do naczynia do zapiekania, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra–dół). Po 15 min pieczenia zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz jeszcze 20 min.

Pieczone różyczki kalafiora podaj z miętowym sosem jogurtowym: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Irek:

Świetna alternatywa zamiast klasycznych chipsów do meczu. Chociaż robię też żonce taką przekąskę na spotkania z psiapsiółami, zachwyt gwarantowany.

Sajgonki

składniki:

½ główki kapusty pekińskiej

1 garść grzybów mun

1 marchewka

50 g makaronu ryżowego

1 cebula

300 g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

4 łyżki sosu sojowego jasnego

opakowanie papieru ryżowego

Dodatkowo:

deska owinięta folią spożywczą

tłuszcz do smażenia

sos słodko-kwaśny

wykonanie:

Kapustę pekińską poszatkuj. Grzyby mun namaczaj przez 30 min w wodzie, odsącz. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Makaron ryżowy przełóż do namoczenia, po 30 min odsącz go z wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj zmielone mięso wieprzowe, jajko i sos sojowy jasny.

Papier ryżowy włóż do ciepłej wody, a gdy zmięknie, ułóż na desce owiniętej folią spożywczą. Na papier nałóż trochę farszu i delikatnie zawiń sajgonki.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Sajgonki smaż, obracając z każdej ze stron. Odsącz je po usmażeniu i podaj ciepłe z sosem słodko–kwaśnym.

Kasia:

Robiłam, były wyborne. Moi goście pochłonęli w 5 minut.

Śledzie z kapustą kiszoną i majonezem

składniki:

½ kg śledzi matjasów

½ kg kiszonej kapusty

1 słoiczek majonezu (średniej wielkości, ok. 250 g)

1 cebula

1 jabłko

sól

pieprz do smaku

wykonanie:

Śledzie namocz (na ok. 6 godz.). Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Cebulę i jabłko pokrój w kosteczkę. Wymieszaj razem kapustę, cebulę, jabłko, dodaj pieprz i sól oraz cały słoiczek majonezu. Na każdy płat śledzia nakładaj tak przygotowany „farsz”, zwiń roladki i zepnij wykałaczką. Na dno szklanego naczynia wyłóż kapustę z majonezem, na to ułóż roladki ze śledzia i przykryj kapustą z majonezem. Układaj tak, aż do wyczerpania składników. Śledzie są najlepsze na drugi dzień.

Ula:

Podchodziłam do tego przepisu z dystansem, ale śledzie okazały się tak pyszne, że teraz żadna impreza rodzinna nie odbywa się bez ich udziału.

Frytki z cukinii

składniki:

1 cukinia

1 jajko

2 łyżki mleka

1 łyżeczka oregano

2 ząbki czosnku

ok. 6 łyżek bułki tartej

sól

pieprz

oliwa z oliwek lub olej

wykonanie:

Do miski wrzuć jajko, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem. Następnie dodaj oregano i ponownie wymieszaj. Cukinię pokrój w słupki, zamaczaj w jajku z mlekiem i czosnkiem, obtaczaj w bułce tartej. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wylej trochę oliwy, rozsmaruj, ułóż cukinię. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni (grzanie góra–dół, bez termoobiegu) przez ok. 20 min lub w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni (grzanie góra–dół, z termoobiegiem) przez ok. 16 min.

Teresa:

Przepis bomba! Frytki pyszne, idealne, chrupiące, delikatne. Palce lizać! Nie ma się co zastanawiać, tylko piec!

Jola radzi:

Jak przechować zioła? Posiekaj je na drobne kawałki i razem z odrobiną oliwy z oliwek zamroź w pojemniku na kostki lodu.

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem

składniki:

5 skrzydełek

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

2 l wody

Dodatkowo:

słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego

śmietana 12%

ryż

natka pietruszki do posypania

wykonanie:

Wywar: z podanych składników ugotuj rosół. Następnie wlej słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego.

Zupę zabiel śmietaną. Ugotuj ryż i dodaj do zupy. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Joasia:

Nasza ulubiona pomidorowa. Odkąd zrobiłam ją wg tego przepisu, nikt nie chce innej. Dzieci i mój mąż ją uwielbiają.

Zupa ogórkowa

składniki:

4 skrzydełka

3 ziemniaki

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

1 kawałek selera

3 ogórki kiszone

sok z ogórków kiszonych

100 g ryżu

½ pęczka koperku

200 g śmietany 30%

1 łyżeczka soli

wykonanie:

Do 2 litrów wody wrzuć skrzydełka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, seler i korzeń pietruszki, dodaj je do zupy. Zamieszaj i posól, gotuj na średnim ogniu ok. 30–40 min. Po tym czasie dołóż ryż. Zamieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości.

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki