Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 66
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Jola Caputa
Od Joli
Kuchnia Joli: tradycyjna, domowa, mamina, pyszna.
Gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. Ale jeszcze większą satysfakcję daje mi robienie tego z najbliższymi. Podobnie jak mnie kiedyś zainspirował do tego tata, tak i ja przekazałam moim dzieciom, by czas spędzony na przygotowywaniu potraw był dla nich czymś więcej niż tylko szykowaniem posiłku – to idealny sposób na wyrażanie siebie i zaproszenie do swojego życia innych. Nie bez powodu mówi się o kuchni, że jest sercem domu. I nie ma moim zdaniem lepszego sposobu na okazanie sobie miłości niż spotkać się przy wspólnym stole, by jeść, rozmawiać i cieszyć się swoją obecnością.
Do tej pory pamiętam mój rodzinny dom wypełniony zapachami dań przygotowanych przez moich rodziców. Ojciec nie tylko potrafił przyrządzić pysznie nawet skomplikowane potrawy, ale i na przykład sam wędził wędliny i ryby. W naszym domu gotowanie było nie mozolnym obowiązkiem, ale radosnym zajęciem. I z olbrzymią radością stwierdzam, że dzisiaj moja córka i syn z podobną pasją wyszukują przepisy, próbując nowych odważnych smaków czy technik kulinarnych. Ja czuję się strażniczką kulinarnych tradycji, oni nie stronią od nowinek, ale najważniejsze, że łączy nas ten sam cel – pokazać, jak ważne jest, by kuchnia żyła, pachniała, zapraszała.
Choć temperamenty mamy jak prawdziwa włoska rodzina, gotując, stajemy się jedną drużyną. W tej książce zapraszam Was na nasze rodzinne kulinarne spotkanie. Chodźcie z nami – wyczarujmy wspólnie coś pysznego.
Kaczka faszerowana kapustą
SKŁADNIKI:
kaczka o wadze 1,5 kg ½ kg kiszonej kapusty 20 dag pieczarek 2 cebule sól, pieprz, majeranek 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Kaczkę umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i odstaw na całą noc.
Kapustę kiszoną odciśnij, pokrój na mniejsze części, gotuj do miękkości, odcedź.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone: cebule w kostkę, a pieczarki w plasterki i podsmaż. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dołóż kiszoną kapustę. Tak przygotowanym farszem wypełnij kaczkę. Zepnij ją szpikulcem do mięsa, przełóż do naczynia do zapiekania, podlej wodą (ok. 0,5 szklanki). Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij przykrycie z naczynia i piecz kaczkę jeszcze 10–15 minut do zazłocenia.
Rolada z kapusty i mięsa mielonego
SKŁADNIKI:
4 duże liście białej kapusty ½ kg mielonego mięsa 10 dag białego ryżu 2 cebule sól, pieprz, majeranek, tymianek 2–3 łyżki oleju
WYKONANIE:
Liście kapusty sparz we wrzątku, zetnij nerw i osusz.
Ryż gotuj w osolonej wodzie około 10 minut, odcedź.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj usmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, ryż, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i wymieszaj.
Liście kapusty ułóż w kwadrat (2×2 liście) tak żeby na siebie nachodziły, na środku wyłóż farsz mięsno-ryżowy i zwiń w roladę. Tak przygotowaną roladę włóż do posmarowanego olejem naczynia do zapiekania, przykryj je i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (grzanie góra i dół) na 1 godzinę.
Zupa z kapusty
SKŁADNIKI:
½ główki białej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 szklanka drobnej fasoli ½ szklanki kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 2 łyżki masła świeża kolendra – do podania
WYKONANIE:
Fasolę zalej wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce do jarzyn.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj startą marchewkę, pietruszkę i pokrojoną cebulę. Podduś do miękkości.
Namoczoną fasolę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Po 15 minutach dorzuć poszatkowaną kapustę i przesmażone na maśle warzywa. Gotuj wszystko do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj śmietanę (zahartuj ją, czyli dodaj do niej 2–3 łyżki zupy, wymieszaj i wlej do zupy).
Przed podaniem posyp zupę świeżą, posiekaną kolendrą.
Gołąbki w botwince
SKŁADNIKI:
pęczek liści botwinki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g pieczarek 2–3 łyżki masła sól, pieprz
WYKONANIE:
Liście botwinki sparz w gorącej wodzie.
Na maśle usmaż pokrojone w kosteczkę pieczarki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż do zarumienienia i przestudź.
Do mięsa mielonego dołóż podsmażone pieczarki z cebulą wraz z masłem, na którym się smażyły. Dopraw solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj.
Farsz zawiń w sparzone liście botwinki i gotuj na parze ok. 20 minut.
Żeberka z suszonymi morelami
SKŁADNIKI:
½ kg wieprzowych żeberek 100 g suszonych moreli 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka papryki ostrej 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek 2 łyżki smalcu wieprzowego
WYKONANIE:
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzej smalec, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone żeberka i podsmaż z każdej strony na złoty kolor. Następnie wlej do nich ok. 0,5 szklanki wody, dodaj pokrojone: cebule w półplasterki, a morele w paseczki i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dorzuć przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Pokrój drobno czosnek i dodaj do mięsa. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa, podlewając wodą w czasie pieczenia. Na koniec wsyp paprykę ostrą.
Kuskus z fetą
SKŁADNIKI:
125 g kaszy kuskus 150 g sera feta 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula ½ pęczka natki pietruszki
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól, pieprz
WYKONANIE:
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem (w proporcji 1:1) i odstaw pod przykryciem na 5 minut.
Ser feta pokrój w kostkę, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Do miski wsyp kaszę, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
W miseczce połącz oliwę z oliwek z octem winnym, solą oraz pieprzem i tak przygotowanym sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Zupa cygańska
SKŁADNIKI:
½ kg łopatki wieprzowej 2 czerwone papryki 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w zalewie ½ szklanki makaronu zacierka sól, pieprz, papryka ostra 2 łyżki oleju ½ szklanki śmietanki 30%
WYKONANIE:
Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie – gotuj całość ok. 25 minut.
Papryki pokrój w paseczki i podsmaż na oleju do miękkości. Następnie przełóż ją do garnka z zupą, dodaj makaron zacierka i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dorzuć pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec wlej do zupy śmietankę, wymieszaj i zdejmij zupę z palnika.
Sałatka z fasolki szparagowej
SKŁADNIKI:
400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g pieczarek 3 ogórki kiszone ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka masła
Sos
2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, papryka ostra
WYKONANIE:
Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i wystudź.
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle.
Ogórki kiszone pokrój w plasterki, szczypiorek drobno posiekaj.
Do miski przełóż fasolkę, pieczarki, ogórki, szczypiorek i wymieszaj.
W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką ostrą. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Sałatka z fasoli z boczkiem
SKŁADNIKI:
1 szklanka fasoli Jaś 2 ziemniaki 200 g boczku wędzonego pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
WYKONANIE:
Fasolę namocz przez kilka godzin w wodzie, a najlepiej przez całą noc. Następnie ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości i odcedź.
Ziemniaki gotuj w mundurkach do momentu, aż będą miękkie, obierz i pokrój w kostkę.
Boczek wędzony też pokrój w kostkę, przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż do zarumienienia.
Szczypiorek drobno posiekaj, czosnek drobno pokrój.
Do miski przełóż ugotowaną fasolę, dodaj podsmażony boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki, szczypiorek, czosnek, dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym i wymieszaj.
Zupa grzybowa
SKŁADNIKI:
300 g podgrzybków (świeżych lub mrożonych) 100 g kaszy pęczak 1 marchewka 1 cebula 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ½ szklanki kwaśnej śmietany 12% 2–3 łyżki masła sól, pieprz natka pietruszki do podania
WYKONANIE:
Grzyby przełóż do garnka (mrożone wcześniej rozmroź), zalej 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
Pokrój marchewkę w półplasterki, cebulę w kostkę, podsmaż na maśle i przełóż do gotującej się zupy. Następnie wsyp kaszę i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj śmietanę (trzeba ją przed dodaniem do zupy zahartować), wymieszaj i zdejmij garnek z palnika.
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki