Mały szef kuchni - Anjali Shah - ebook

Mały szef kuchni ebook

Anjali Shah

3,3

Opis

WITAJ WE WSPANIAŁYM KRÓLESTWIE GOTOWANIA!

Twoja pierwsza własna książka kucharska nauczy cię, jak siekać, mieszać, piec i gotować, a przy okazji rozbawi cię kulinarnymi dowcipami.

Przygotowując na śniadanie chlebek bananowy, urządzając pizza party czy podając na obiad dla całej rodziny słoneczną zupę i chipsy z jarmużu, a na deser pyszne ciastko czekoladowe z niespodzianką, poczujesz taką radość z gotowania, jaką do tej pory dawało ci tylko jedzenie podobnych pyszności.

Kucharze, do dzieła!

W książce znajdziesz:

  • wprowadzenie do gotowania, czyli opis zasad panujących w kuchni oraz listę potrzebnych naczyń i pomocnych sprzętów
  • 25 twórczych i atrakcyjnych przepisów do wykonania samodzielnie lub z pomocą dorosłego szefa kuchni
  • dokładne wskazówki, jak krok po kroku przygotować dania, wraz ze zdjęciami ilustrującymi kolejne etapy pracy
  • fotografie każdej potrawy, pokazujące, jakie wspaniałości na końcu zobaczysz (i zjesz!)
  • miejsce na zapiski i rysunki
  • dużo zabawy i uśmiechu!

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 59

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,3 (3 oceny)
1
0
1
1
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




TYTUŁ ORYGINAŁU: Kid Chef Junior. My First Kids' Cookbook

Copyright © 2018 by Rockridge Press, Emeryville, California All rights reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone, łącznie z prawem do reprodukcji w całości lub we fragmencie w jakiejkolwiek formie.

Copyright © for the Polish edition and translation by Wydawnictwo Bukowy Las Sp. z o.o., 2020

ISBN 978–83–8074–255–0

ZDJĘCIA: © Marija Vidal, 2018 (aranżacja potraw: Cregg Green); © Melina Hammer, 2018 – strony 16–17, 22–23 ZDJĘCIE AUTORKI: © Nicholas Gang, 2018 ILUSTRACJE: alexandragl1/istock.com, anna42f/istock.com, eveleen/shutterstock.com, Hein Nouwens/shutterstock.com, Natalia Sheinkin/shutterstock.com PROJEKT KSIĄŻKI: Liz Cosgrove

PROJEKT OKŁADKI: Paweł Cesarz ZDJĘCIE NA OKŁADCE: © Mike Kemp/Tetra Images/Getty Images REDAKCJA: Urszula Śmietana KOREKTA: Urszula Włodarska, Iwona Gawryś REDAKCJA TECHNICZNA: Adam Kolenda

WYDAWCA: Wydawnictwo Bukowy Las Sp. z o.o. ul. Poznańska 91, 05-850 Ożarów Mazowiecki ADRES DO KORESPONDENCJI: ul. Sokolnicza 5/21, 53-676 Wrocław www.bukowylas.pl

WYŁĄCZNY DYSTRYBUTOR: Dressler Dublin Sp. z o.o. ul. Poznańska 91, 05–850 Ożarów Mazowiecki tel. (+ 48 22) 733 50 31/32 e–mail: [email protected] www.dressler.com.pl

Skład wersji elektronicznej: [email protected]

Książkę tę dedykuję moim wspaniałym, pięknym, kochanym dzieciom: Layli, prawdziwej szefowej kuchni, smakoszce, która była inspiracją dla wszystkich przepisów tutaj zamieszczonych, i Ayanowi – na razie zbyt małemu, by gotować, ale uwielbiającemu nowe smaki. I jeszcze Niralowi – mojemu mężowi i najlepszemu przyjacielowi, który zawsze we mnie wierzy i zawsze mnie wspiera.

Uwagi do dorosłych

Pamiętam dzień, kiedy po raz pierwszy pozwoliłam mojej córce Layli pomagać mi w kuchni. Miała 3,5 roku i żywo interesowała się wszystkimi moimi kulinarnymi poczynaniami. Kiedy zapytała, czy może pokroić jakieś warzywo, ogarnęły mnie liczne wątpliwości. Czy jest już na tyle zręczna? Czy mam dla niej odpowiednie narzędzia kuchenne? Czy nie oparzy się o piekarnik lub kuchenkę?

Zdecydowałam, że naszą wspólną przygodę z gotowaniem zaczniemy powoli, od prostych czynności i nieskomplikowanych zadań: podawałam jej składniki, które miała wrzucać do garnka, trzymałam jej rączkę, kiedy mieszała potrawy w garnku, i pomagałam odmierzyć odpowiednią ilość przypraw. Stopniowo wzrastała jej pewność siebie (moja też!) i nim minął rok, Layla umiała już samodzielnie (choć pod moim czujnym okiem) siekać produkty nożykiem dla dzieci, przysmażać, mieszać składniki na ciasto.

Pozwalając mojej córce gotować i zachęcając ją do tego, doświadczyłam wszystkich dodatkowych korzyści płynących z tego doświadczenia: spędziłyśmy razem wiele pięknych chwil, które na zawsze pozostaną w naszych wspomnieniach. Layla wyrobiła sobie smak, a mnie łatwiej było namówić ją do próbowania nowych potraw. Zakosztowała też dumy z tego, że sama potrafi przyrządzić dania, które smakują całej rodzinie.

Wszystkie przepisy w tej książce są inspirowane naszym wspólnym gotowaniem. Layla osobiście wszystkie je wypróbowała, więc mogę zagwarantować, że spodobają się dzieciom. Poszczególne przepisy różnią się stopniem trudności: z tymi łatwymi dzieci z powodzeniem poradzą sobie same z odrobiną pomocy ze strony dorosłych – nie ma tu ostrych noży i skomplikowanych czynności. Przepisy o średnim stopniu trudności mogą wymagać więcej nadzoru ze strony dorosłych oraz użycia kuchenki lub piekarnika. Trudne przepisy wiążą się z używaniem ostrych narzędzi, korzystaniem z kuchenki i piekarnika, więc będą wymagały waszej współpracy i kontroli. Sami zadecydujecie, od czego zacząć i jak pomóc dzieciom zdobywać kuchenne doświadczenie. Oczywiście, zawsze możecie wykonać trudny przepis z czterolatkiem: po prostu przydzielcie mu zadania, które nie są oznaczone znaczkiem [stop].

Jeśli twoje dziecko już czyta, pozwól mu samodzielnie odkrywać książkę i wybierać przepisy. Z młodszymi dziećmi lepiej planować: poczytać wcześniej i wytypować przepis oraz ustalić czas na wspólne gotowanie. Jeśli twoje dziecko choć trochę przypomina moje, to pewnie będzie chciało wypróbować wszystkie przepisy „od razu” – miej to na względzie, dając mu tę książkę.

W rozdziale pierwszym Dziecięca kuchnia znajdziesz wskazówki dotyczące sprzętu kuchennego odpowiedniego dla dzieci oraz zasad bezpieczeństwa obowiązujących podczas gotowania. Jednak ty znasz swoje dziecko najlepiej, więc najlepiej zadecydujesz, jakie granice mu postawić, a gdzie dać wolną rękę.

A oto kilka dodatkowych wskazówek, dzięki którym wasze wspólne gotowanie będzie bezstresowym, radosnym i godnym zapamiętania doświadczeniem oraz nauczy twoje dziecko na całe życie czerpać radość z gotowania.

Podejdźcie do gotowania jak do zabawy, skupiając się raczej na samym działaniu niż na efekcie końcowym. Jeśli dziecko krzyknie: „Sam to zrobiłem!” lub „Smakuje pysznie!”, to cel został osiągnięty. Perfekcja nie jest konieczna.Zaplanuj gotowanie wtedy, kiedy masz na to czas, wtedy oboje będziecie czerpać z tego najwięcej radości i satysfakcji. Najlepiej nadają się do tego weekendy i deszczowe dni.Pozwól dziecku smakować, wąchać i dotykać – gotowanie jest doświadczeniem bardzo pobudzającym zmysły!Odpuść trochę kontrolę – jeśli nie ma potrzeby martwić się o bezpieczeństwo dziecka, pozwól mu przejąć inicjatywę.Zaczynajcie pomału: wyznaczaj dziecku zadania, którym podoła i dzięki którym będzie mogło czuć satysfakcję. Z czasem podnoś poprzeczkę.Ustal oczekiwania. Dzieci są z natury niecierpliwe, jeśli więc wybieracie danie, które będzie się długo piekło, gotowało lub mroziło, uprzedź dziecko, czego ma się spodziewać, jeszcze zanim zaczniecie przygotowania.Sprzątaj sukcesywnie: to dobra lekcja poglądowa dla dziecka, a poza tym pozwoli ci uniknąć widoku zlewu pełnego naczyń po zakończonej akcji.Przeczytaj Gotowanie z dziećmi: przewodnik dla rodziców (str. 133). Znajdziesz tam więcej wskazówek dotyczących wspólnego gotowania i zasad bezpieczeństwa dziecka w kuchni.

Im więcej będziecie gotować razem, tym łatwiej będzie wam to przychodzić, aż pewnego dnia nadejdzie ten moment, kiedy dziecko ugotuje coś dla ciebie.

Mam nadzieję, że wy i wasze dzieci będziecie mieli tyle radości z gotowania według zaprezentowanych tu przepisów, ile ja i moja córka, i że ta książka pomoże wam zbudować piękne wspomnienia na długie lata.

Uwagi do dzieci

Witajcie we wspaniałym królestwie gotowania! Pewnie obserwowaliście rodziców i innych dorosłych w kuchni i też macie ochotę spróbować własnych sił. Droga wolna – teraz wasza kolej!

Niezależnie od tego, czy jesteś już sprawnym kuchcikiem, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni, ta książka jest dla ciebie. Znajdziesz w niej 25 pysznych przepisów na śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery. Dla każdego przepisu określono stopień trudności: łatwy, średni lub trudny. Dzięki temu łatwiej będzie zdecydować, których zadań możesz się podjąć samodzielnie. Jeśli zobaczysz znaczek [stop], oznacza to, że ktoś dorosły powinien ci pomóc lub nadzorować twoje działania. Wszystko inne zależy tylko od ciebie!

Mam nadzieję, że dzięki tej książce czeka was wiele radości z gotowania i jedzenia. Gotowi? Zaczynamy!

Skala trudności przepisów

Każdy przepis oznaczony jest jedną, dwiema lub trzema rękawicami kuchennymi, co ma ilustrować jego stopień trudności i konieczność pomocy osób dorosłych.

Proste czynności i bezpieczne narzędzia (jak np. nóż do smarowania). Większość rzeczy zrobisz samodzielnie. Możliwe, że trzeba będzie użyć piekarnika.

Bardziej wymagające zadania. W użyciu mogą być ostre noże, roboty kuchenne, piekarnik lub kuchenka. Wskazany nadzór osób dorosłych.

Bardziej skomplikowane zadania, wymagające większej zręczności. Zazwyczaj wymagają użycia ostrych noży, robotów kuchennych, piekarnika i kuchenki. Konieczna pomoc osób dorosłych.

KUCHENNE ZASADY

Zasady w kuchni są ważne, ponieważ zapewniają bezpieczeństwo podczas gotowania. Nawet dorośli mogą się oparzyć lub zaciąć w palec. Tutaj potrzeba wprawy i doświadczenia.

Kuchenne zasady dotyczą m.in. używania noży, korzystania z kuchenki, mycia owoców i warzyw, przygotowywania i uprzątania miejsca pracy oraz współpracy z dorosłymi.

Oto sześć ważnych zasad, obowiązujących w każdej kuchni:

1.Zawsze gotuj z kimś dorosłym. Niektóre czynności wymagają pomocy osoby dorosłej. Takie zadania opatrzono znaczkiem [stop]. Ten symbol oznacza, że dorosły powinien nadzorować czynność lub wyręczyć cię w niej (dotyczy to np. korzystania z kuchenki czy piekarnika lub opróżniania malaksera).

2.Myj ręce. Na naszych rękach znajdują się zarazki, więc mycie rąk jest bardzo ważne. Zanim zaczniesz gotować, umyj ręce w ciepłej wodzie, używając mydła i szorując przez 20 sekund (to tyle czasu, ile zajmuje zaśpiewanie piosenki Wlazł kotek na płotek).

3.Myj warzywa i owoce. Warzywa i owoce mogą być zanieczyszczone. Przed użyciem należy je umyć pod bieżącą wodą, pocierając delikatnie rękami albo miękką szczoteczką.

4.Z jajkami i mięsem obchodź się ostrożnie. Surowe mięso i jajka mogą mieć na sobie niebezpieczne bakterie. Zawsze myj ręce po dotknięciu surowych jajek. Używaj osobnej deski i noża do krojenia surowego mięsa. Zawsze myj ręce przed i po dotknięciu surowego mięsa.

5.Przygotuj miejsce pracy. Uporządkuj blat, na którym będziesz przygotowywał składniki danej potrawy, następnie przetrzyj go czystą wilgotną gąbką lub szmatką. Dopiero teraz przenieś na niego wszystkie potrzebne składniki i narzędzia, których będziesz używać.

6.Posprzątaj po sobie. Nikt nie chce kończyć kulinarnej przygody pod stertą brudnych naczyń! Wszystkie sztućce, garnki, patelnie i inne narzędzia po ostygnięciu umieść w zmywarce albo pozmywaj samodzielnie, wytrzyj do sucha i odłóż na miejsce. To oszczędzi ci czasu później i udowodni, że jesteś prawdziwym szefem kuchni.

Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.

Jajcarskie muffiny[1]

Z warzyw, jajek i sera zrobisz pyszne muffiny, idealne na szybkie śniadanie!

POTRZEBNE SPRZĘTY

miarki kuchenne

łyżki pomiarowe

forma do muffinów

deska do krojenia

nożyk dla dzieci

ostry nóż

średnia miska

duża miska

trzepaczka

drewniana łyżka

chochelka

nóż do masła

SKŁADNIKI

oliwa z oliwek lub masło do natłuszczenia formy do muffinów

1 pomidor

1 papryka

170 g szynki w grubych plastrach (jeśli gotujesz dla wegetarian, pomiń ten składnik)

2 szklanki młodego szpinaku

1/8 szklanki posiekanej czerwonej cebuli

12 jajek

½ szklanki startego sera cheddar (lub innego rodzaju)

½ szklanki mleka

½ łyżeczki soli

pieprz do smaku

1muffiny: wypieki w formie wysokiej babeczki, mogą być słodkie albo wytrawne

Wskazówki

1.Palcami albo papierowym ręcznikiem natłuść formę oliwą lub masłem. Nastaw piekarnik na 180ºC.

2.Na desce pokrój bezpiecznym nożem pomidor w ćwiartki. Następnie pokrój ćwiartki w kostkę. Przetnij paprykę na pół i usuń nasiona. Potnij paprykę w kostkę. Jeśli dodajesz szynkę, pokrój ją na drobne kawałki. Poszatkuj szpinak.  Używając ostrego noża, obierz i posiekaj[2] czerwoną cebulę.

3.Do średniej miski wbij jedno jajko. Sprawdź, czy nie wpadły tam kawałki skorupek (usuń je), i przelej jajko do dużej miski. Tak samo postępuj z kolejnymi 11 jajkami. Ubij jajka trzepaczką do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Dodaj ser, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę drewnianą łyżką, rozcierając wszystkie grudki. Dorzuć do jajecznej mieszaniny pomidor, paprykę, szynkę (jeśli jej używasz), szpinak i cebulę. Chochelką przenoś mieszankę do zagłębień formy, wypełniając do 3/4 ich objętości.

4.Piecz w piekarniku przez 25–30 minut, aż masa jajeczna zastygnie i spęcznieje. Zostaw muffiny, aby lekko ostygły, potem ostrożnie podważ każdą z nich nożem do masła, wyjmij i podawaj ciepłe.

Jakie jajko można znaleźć w ogrodzie?

Sadzone!

Do jajcarskich muffinów możesz dodać inne ulubione warzywa, sery lub kawałki mięsa.

2posiekać: pokroić na bardzo małe kawałeczki

Podziękowania

Dziękuję mojemu mężowi Niralowi za bycie świetnym partnerem, moim największym fanem i najlepszym przyjacielem podczas całej tej naszej podróży. Dziękuję Ci za dodawanie mi odwagi i zachętę do eksperymentowania w kuchni, nawet kiedy powątpiewałam, czy potrafię stworzyć w niej cokolwiek jadalnego. Dziękuję mojej córce Layli za bycie degustatorką i „szefem wykonawczym” w naszej kuchni. Jesteś najodważniejszą i pełną ciekawości smakoszką, gotowanie z Tobą to sama przyjemność! Obserwowanie, jak dorastasz i się uczysz, jest cudownym doświadczeniem i uwielbiam nasze wspólne kucharzenie, podczas którego tworzymy razem przepisy dla całej rodziny. Dziękuję mojemu synowi Ayanowi. Nie znasz się jeszcze na jedzeniu, ale już masz wyrobioną opinię o naszych posiłkach! Doceniam twoją niezależność – na swój sposób też jesteś smakoszem. Jestem wielką szczęściarą, że mam Was wszystkich wokół siebie.

Składam podziękowania wszystkim czytelnikom The Picky Eater za dzielenie ze mną doświadczeń zdrowego gotowania. Dzięki Wam czuję, że to, co robię, jest ważne. Wasze maile i komentarze bardzo wiele dla mnie znaczą!

Podziękowania dla mojej redaktorki: Salwy Jabado – za wspaniałą współpracę, pomocne opinie i elastyczne podejście. Podziękowania dla całego zespołu Callisto Media w składzie: Vanessa Putt, Patty Consolazio, Andrew Yackira, Liz Cosgrove, Amy King, Karen Beard, Marija Vidal, Kim Ciabattari, Melissa Reinhardt, Lucile Culver, Alyssa Nassner i Eli Becker – współpraca z Wami okazała się prawdziwą przyjemnością!

Dziękuję wszystkim moim drogim przyjaciołom – za to, że jesteśmy razem, wspólnie się śmiejemy, dzielimy naszymi rodzicielskimi perypetiami i doświadczeniami, zawsze gotowi nawzajem się wysłuchać.

Dziękuję też oczywiście mojej rodzinie: Tacie, mojej zmarłej Mamie i Nikhilowi. Na pewno przez myśl Wam nie przeszło, że dziewczynka, która nie umiała użyć otwieracza do konserw, zbuduje życie i karierę wokół jedzenia! Dziękuję Wam za nieustające wsparcie na każdej drodze, którą wybrałam, i za nauczenie mnie miłości do zdrowego, odżywczego, pełnego smaku jedzenia.

O autorce

  ANJALI SHAH jest autorką książek kulinarnych, certyfikowaną doradczynią odżywiania, dietetyczką oraz blogerką. Ma dwójkę dzieci i zasłynęła jako orędowniczka zdrowego odżywiania. Jej prace, publikowane w Oprah.com, „Women's Health”, „Cooking Light”, „Reader's Digest”, CNN, Food Network, „SELF”, „Glamour”, BuzzFeed, „Huffington Post”, „Ladies' Home Journal”, Whole Foods, „SHAPE” i Kaiser Permanente, przyniosły jej międzynarodowy rozgłos. Swoją pasją do zdrowej kuchni dzieli się na blogu The Picky Eater.

Autorka dorastała jako „pełnoziarnista” dziewczynka, ale poślubiła wielbiciela pszennego pieczywa. Mając nadzieję udowodnić, że zdrowe jedzenie może być też smaczne, nauczyła się gotować i z czasem zreformowała nawyki żywieniowe męża, który odrzucił mrożoną pizzę na rzecz jej pysznych i odżywczych potraw, wykonanych z prostych i naturalnych składników. Kiedy nie pracuje, bawi się lub gotuje z dziećmi, spędza czas z mężem albo wypróbowuje nowe przepisy na smakowite i zdrowe potrawy przed opublikowaniem ich na swoim blogu.