Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Dla Kulinarnej Wioli gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już ponad 350 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Oto 120 najlepszych przepisów na smaczne, proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej od Kulinarnej Wioli.
Autorka książki gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu dzieli się swoimi przepisami na Facebooku. Nie zawsze wszystko wychodziło jej perfekcyjnie, mimo to nie poddawała się. O sobie mówi: Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 88
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Od Autorki
Pieczywo
Ciemny chlebek pszenny
Chleb pszenny
Rogale pszenne
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Chleb razowy na zakwasie
Puszysty chleb z cukinią i szczypiorkiem
Jogurtowa chałka
Ziołowe bułki na parze
Buły z kiełbasą
Bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem
Pszenny chleb na żytnim zakwasie
Chleb żytnio-orkiszowy
Chleb pszenny ze śliwką
Coś do chleba
Czosnkowy serek jogurtowy
Paprykarz z makreli
Paprykarz z dorsza
Puszysta pasta jajeczno-serowa
Pasta z tuńczyka
Pasta z awokado
Pasta jajeczna
Pasta rybna
Smalec z pieczarkami
Smalczyk z marchewką
Wątróbkowe smarowidło do chleba
Pasta z cukinii
Jajka z chrzanem
Pasta z buraka
Buraczek z awokado
Zielona pasta
Twaróg z pomidorem
Bagietka z pastą jajeczną i szprotkami
Serek topiony
Zupy
Krem z dyni
Krem śliwkowy
Rosół wołowo-drobiowy
Zupa pomidorowa
Zupa na soku z kiszonej kapusty
Barszcz czerwony
Zupa z soczewicy
Zupa pieczarkowa
Zupa z kaczki
Zupa kwas
Kwaśny klopsik
Krem chrzanowy
Krem z kalafiora
Krem z cukinii
Krem z białych warzyw
Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami
Drugie dania Mięsa
Mięsna miseczka rozmaitości
Ziołowe gołąbki
Schab w sosie cebulowo-musztardowym z karmelizowaną marchewką
Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym z marchewką
Szaszłyki wieprzowe
Rolady schabowe z serem w sosie orzechowym
Pierś kaczki z sosem grzybowym
Skrzydełka z piekarnika
Sznycle drobiowe
Duszona wątróbka drobiowa
Kotlety drobiowe z cukinią i parmezanem
Pizza na filecie drobiowym
Filet drobiowy w puchu
Pałki kurczaka w śmietanie z pieczarkami
Kurczak w marynacie jogurtowej z warzywami
Gulasz wołowy z ziemniakami
Zrazy wołowe
Klopsy na cebuli
Makaron z warzywami
Pierogi ruskie ze skwarkami
Krokiety z czerwoną kapustą
Drugie dania Dania z ryb
Kotlet rybny nadziewany mozzarellą
Klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym
Flądra w cieście cukiniowym
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem śmietanowo-jogurtowym
Ryba w sosie z brzoskwiniami
Dorsz w płatkach owsianych z kiszoną kapustą
Siekane kotlety rybne
Pstrąg z piekarnika
Smażony halibut z surówką z kiszonej kapusty
Drugie dania Dania wegetariańskie
Makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym
Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Łazanki z kapustą i grzybami
Makaron cukiniowy z dodatkami
Knedle z truskawkami
Sodziaki
Sernikowe racuszki
Kotlety cukiniowo-gryczane
Sałatki i surówki
Cukinia na ciepło
Dynia słodko-kwaśna
Buraczki na zimno
Surówka z modrej kapusty
Kiszona kapusta na bogato
Surówka z młodej kapusty z ananasem
Surówka z marchewki i pora
Fasolka szparagowa z ziołami
Ogórki słodko-kwaśne
Sałatka grillowa
Sałata lodowa z dodatkami
Surówka spaghetti
Sałatka pomidorowo-ogórkowa
Kalarepka z rodzynkami
Młoda kapusta na dwa sposoby
Desery i wypieki
Placek czeski
Zebra kakaowo-kawowa
Ciasteczka – zdrowa przegryzka
Sernik toffi z orzechami
Ciasto kakaowe z jabłkami
Ciasteczka w orzechowej otoczce z powidłami
Rogaliki z serem
Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową
Kruche ciasto z pianką i owocami
Sernik z jagodami
Malinowy sernik z galaretką
Leśny mech
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Talarki bezowe z czekoladą i orzechami
Owocowy tort bezowy
Anyżki
Złociste poduszeczki – ciasteczka smażone
Ciasto jogurtowe
Sercem domu – według mnie – jest kuchnia. Gotuję praktycznie od dzieciństwa. Pierwsze potrawy i ciasta przygotowywałam w wieku 12 lat. Uczyłam się od mamy, babć i ciotek. Kocham to, co robię.
Teraz gotuję tylko dla rodziny, chociaż kilka lat temu zajmowałam się przygotowywaniem dań na wszelkie uroczystości – wesela, komunie, imieniny, urodziny. Można powiedzieć, że był to taki mały catering z polecenia.
Nie zawsze wszystko wychodziło mi perfekcyjnie. Miałam problemy z ciastami, a zwłaszcza z babkami. Piekłam zakalce! Mimo to nie poddawałam się − piekłam babkę za babką, podpytywałam znajomych, obserwowałam, aż wreszcie nauczyłam się przygotowywać takie ciasta. Właśnie dlatego nie lubię, gdy ktoś mówi „ja nie umiem”. Cenię kucharki, które mimo porażek walczą, bo to jest droga do sukcesu.
Wiele przepisów rodzi się podczas gotowania. Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.
Mój fanpage na Facebooku powstał sześć lat temu. Najpierw udostępniałam swoje przepisy w grupach kulinarnych. Po liczbie przychylnych komentarzy zauważyłam, że moja kuchnia przypadła do gustu większości obserwujących. Wtedy wpadłam na pomysł, by stworzyć swoją stronę. I to był strzał w dziesiątkę! Tania, polska, domowa kuchnia i proste przepisy trafiły do tysięcy czytelników. Dla mnie to ogromna satysfakcja.
To dla Was, moi fani, będę gotowała do końca świata i o jeden dzień dłużej!
Wioleta Wójcik, Wasza Kulinarna Wiola
Składniki
3½ dag drożdży
łyżka cukru
125 ml mleka
½ kg mąki pszennej
300 ml letniej wody
1½ szklanki otrąb pszennych
łyżka nasion kminku
łyżka siemienia lnianego
1½ łyżeczki soli
masło do natłuszczenia formy
Wykonanie
Potrzebna forma do pieczenia 14×25 cm
W
miseczce wymieszaj drożdże, cukier i mleko.
Dodaj
mąkę, wodę, otręby, kminek, siemię lniane i sól.
Przez
kilka minut wyrabiaj ciasto ręcznie. Powinno być klejące.
Przełóż
ciasto
do natłuszczonej foremki.
Ręce natłuść
olejem
i wygładź wierzch ciasta.
Przykryj
ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piecz
około 75 minut w 180 stopniach.
Składniki
4 szklanki letniej wody
10 dag drożdży
2 łyżki soli
łyżka cukru
2 szklanki otrąb pszennych + odrobina do posypania formy
kg mąki pszennej (np. wrocławskiej)
pestki słonecznika i dyni (opcjonalnie)
masło do natłuszczenia formy
Wykonanie
Potrzebna tortownica o średnicy 20 cm
Wodę
wymieszaj
z solą, cukrem i drożdżami.
Dosyp
otręby, a następnie mąkę i wyrabiaj ciasto ręcznie.
Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem i posyp otrębami.
Przełóż do niej ciasto (nie musisz czekać, by wyrosło).
Wstaw
formę do zimnego piekarnika. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Piecz przez godzinę i 20 minut.
Wiola radzi
Do ciasta można dodać pestki słonecznika lub dyni. Z tej porcji ciasta powstaną 2 małe chlebki. Możesz je również upiec w naczyniu żaroodpornym.
Składniki
½ kg mąki (np. wrocławskiej)
250 ml letniej wody
2 dag drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
3–4 łyżeczki wody
płaska łyżeczka soli
sezam do posypania rogali
Wykonanie
Z tej porcji ciasta wyjdzie 8 rogali
W wodzie rozpuść sól, łyżeczkę cukru i drożdże.
Mąkę
wsyp
do miski. Dodaj do niej resztę składników (oprócz sezamu).
Zagniataj
ciasto przez 15 minut. Powinno być twarde.
Nakryj
miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1½ godziny.
Gdy
ciasto wyrośnie, przenieś je na stolnicę oprószoną mąką. Następnie rozwałkuj na kształt koła o grubości około 1 cm.
Przekrój płat
ciasta
wzdłuż i wszerz na cztery części. Następnie cztery trójkąty podziel na osiem. Każdy trójkąt zwiń w roladkę, zaczynając od szerszego boku.
Rogale
poukładaj na oprószonej mąką blaszce piekarnikowej.
W 3–4 łyżkach ciepłej
wody
rozpuść łyżeczkę cukru.
Używając pędzelka
kuchennego, posmaruj
rogale wodą z cukrem. Następnie posyp sezamem.
Przykryj
ściereczką i zostaw na 20 minut, by ciasto znowu urosło.
Piecz
około 35 minut w 180 stopniach, aż rogale się zarumienią.
Składniki
Zaczyn
1½ szklanki mąki wrocławskiej (typ 500)
½ szklanki mąki żytniej (typ 720)
¾ szklanki letniej wody
20 łyżek zakwasu aktywnego (np. żytniego)
Ciasto
2 łyżki oleju
½ szklanki letniej wody
2½ łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika + odrobina do posypania
Wykonanie
Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm
Przygotuj
zaczyn: składniki dokładnie wymieszaj w misce, tak by nie było grudek. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na noc.
Następnego
dnia
rozpuść sól w wodzie. Dolej ją do zaczynu. Dodaj także olej, mąkę, czarnuszkę, siemię i pestki słonecznika. Wyrób jednolite ciasto.
Ciasto
przełóż do formy chlebowej.
Rękoma zwilżonymi wodą wyrównaj
wierzch. Posyp
słonecznikiem.
Odstaw
w ciepłe miejsce na 2½ godziny.
Piecz
20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 25 minut.
Składniki
300 g zakwasu (np. żytniego)
3 szklanki mąki pszennej (np. wrocławskiej)
3 szklanki mąki razowej (np. typu 2000)
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
2½ szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm
Mąki, sól i cukier wsyp do miski i wymieszaj.
Dodaj
olej, zakwas i letnią wodę.
Wyrabiaj
ciasto ręcznie przez kilka minut. Powinno być klejące.
Przykryj
miseczkę ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnego
dnia
wymieszaj wyrośnięte ciasto i przełóż je do formy chlebowej, której nie trzeba smarować tłuszczem.
Mokrymi
rękoma wyrównaj wierzch. Nakryj formę ściereczką i zostaw na 1½ godziny, by ciasto jeszcze bardziej urosło.
Piecz
około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra–dół).
Gorący
chlebek
wyjmij z formy i studź na kratce.
Składniki
45 dag mąki (np. wrocławskiej)
4 dag świeżych drożdży
szczypta cukru
½ szklanki mleka
pełna łyżeczka soli
½ szklanki maślanki
3 łyżki oleju
cukinia
pęczek szczypiorku
Wykonanie
Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm
Szczyptę cukru i drożdże rozpuść w letnim mleku, a sól w maślance.
Cukinię ze skórką umyj i zetrzyj na tarce.
Do miski wsyp mąkę. Dolej mleko z cukrem i drożdżami oraz maślankę z solą. Dodaj olej, drobno pokrojony szczypiorek i szklankę tartej cukinii.
Składniki połącz, zagniatając jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, delikatnie posyp ciasto mąką.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiaj.
Przełóż do formy chlebowej, której nie trzeba smarować tłuszczem.
Wierzch ciasta wyrównaj mokrymi rękoma. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 40 minut, by jeszcze bardziej urosło.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra–dół).
Składniki
Zaczyn
3 łyżki mąki
2 pełne łyżki cukru
2 dag świeżych drożdży
⅓ szklanki wody
⅓ szklanki mleka
Ciasto
60 dag mąki (np. tortowej)
220 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
jajko
łyżka masła + odrobina do wysmarowania formy
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
odrobina mleka do posmarowania chałki
Kruszonka
2 pełne łyżki miękkiego masła
2 pełne łyżki cukru pudru
4 pełne łyżki mąki
Wykonanie
Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm
Przygotuj zaczyn: wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Masło rozpuść i ostudź.
Do zaczynu dodaj mąkę, jogurt, masło, sól, ekstrakt waniliowy i jajko.
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto, delikatnie podsypując je mąką.
Ciasto podziel na 3 równe części. Z każdej uformuj wałki o jednakowej długości i szerokości. Końce wałków złącz i upleć warkocz.
Gotową chałkę przełóż do formy wysmarowanej masłem.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Gdy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp cukier, mąkę i dodaj masło. Palcami rozcieraj składniki, aż powstanie kruszonka.
Gdy chałka wyrośnie, delikatnie posmaruj ją mlekiem i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra–dół). Piecz 40 minut.
Po tym czasie wbij w chałkę patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, chałka jest gotowa.