Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy - Wioleta Wójcik - ebook

Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy ebook

Wójcik Wioleta

4,0

Opis

Dla Kulinarnej Wioli gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już ponad 350 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Oto 120 najlepszych przepisów na smaczne, proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej od Kulinarnej Wioli.

Autorka książki gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu dzieli się swoimi przepisami na Facebooku. Nie zawsze wszystko wychodziło jej perfekcyjnie, mimo to nie poddawała się. O sobie mówi: Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 88

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (1 ocena)
0
1
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Od Autorki

Pieczywo

Ciemny chlebek pszenny

Chleb pszenny

Rogale pszenne

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Puszysty chleb z cukinią i szczypiorkiem

Jogurtowa chałka

Ziołowe bułki na parze

Buły z kiełbasą

Bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem

Pszenny chleb na żytnim zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy

Chleb pszenny ze śliwką

Coś do chleba

Czosnkowy serek jogurtowy

Paprykarz z makreli

Paprykarz z dorsza

Puszysta pasta jajeczno-serowa

Pasta z tuńczyka

Pasta z awokado

Pasta jajeczna

Pasta rybna

Smalec z pieczarkami

Smalczyk z marchewką

Wątróbkowe smarowidło do chleba

Pasta z cukinii

Jajka z chrzanem

Pasta z buraka

Buraczek z awokado

Zielona pasta

Twaróg z pomidorem

Bagietka z pastą jajeczną i szprotkami

Serek topiony

Zupy

Krem z dyni

Krem śliwkowy

Rosół wołowo-drobiowy

Zupa pomidorowa

Zupa na soku z kiszonej kapusty

Barszcz czerwony

Zupa z soczewicy

Zupa pieczarkowa

Zupa z kaczki

Zupa kwas

Kwaśny klopsik

Krem chrzanowy

Krem z kalafiora

Krem z cukinii

Krem z białych warzyw

Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami

Drugie dania Mięsa

Mięsna miseczka rozmaitości

Ziołowe gołąbki

Schab w sosie cebulowo-musztardowym z karmelizowaną marchewką

Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym z marchewką

Szaszłyki wieprzowe

Rolady schabowe z serem w sosie orzechowym

Pierś kaczki z sosem grzybowym

Skrzydełka z piekarnika

Sznycle drobiowe

Duszona wątróbka drobiowa

Kotlety drobiowe z cukinią i parmezanem

Pizza na filecie drobiowym

Filet drobiowy w puchu 

Pałki kurczaka w śmietanie z pieczarkami

Kurczak w marynacie jogurtowej z warzywami

Gulasz wołowy z ziemniakami

Zrazy wołowe

Klopsy na cebuli

Makaron z warzywami

Pierogi ruskie ze skwarkami

Krokiety z czerwoną kapustą

Drugie dania Dania z ryb

Kotlet rybny nadziewany mozzarellą

Klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym

Flądra w cieście cukiniowym

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem śmietanowo-jogurtowym

Ryba w sosie z brzoskwiniami

Dorsz w płatkach owsianych z kiszoną kapustą

Siekane kotlety rybne

Pstrąg z piekarnika

Smażony halibut z surówką z kiszonej kapusty

Drugie dania Dania wegetariańskie

Makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Łazanki z kapustą i grzybami

Makaron cukiniowy z dodatkami

Knedle z truskawkami

Sodziaki

Sernikowe racuszki

Kotlety cukiniowo-gryczane

Sałatki i surówki

Cukinia na ciepło

Dynia słodko-kwaśna

Buraczki na zimno

Surówka z modrej kapusty

Kiszona kapusta na bogato

Surówka z młodej kapusty z ananasem

Surówka z marchewki i pora

Fasolka szparagowa z ziołami

Ogórki słodko-kwaśne

Sałatka grillowa

Sałata lodowa z dodatkami

Surówka spaghetti

Sałatka pomidorowo-ogórkowa

Kalarepka z rodzynkami

Młoda kapusta na dwa sposoby

Desery i wypieki

Placek czeski

Zebra kakaowo-kawowa

Ciasteczka – zdrowa przegryzka

Sernik toffi z orzechami

Ciasto kakaowe z jabłkami

Ciasteczka w orzechowej otoczce z powidłami

Rogaliki z serem

Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową

Kruche ciasto z pianką i owocami

Sernik z jagodami

Malinowy sernik z galaretką

Leśny mech

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Talarki bezowe z czekoladą i orzechami

Owocowy tort bezowy

Anyżki

Złociste poduszeczki – ciasteczka smażone

Ciasto jogurtowe

Od Autorki

Sercem domu – według mnie – jest kuchnia. Gotuję praktycznie od dzieciństwa. Pierwsze potrawy i ciasta przygotowywałam w wieku 12 lat. Uczyłam się od mamy, babć i ciotek. Kocham to, co robię.

Teraz gotuję tylko dla rodziny, chociaż kilka lat temu zajmowałam się przygotowywaniem dań na wszelkie uroczystości – wesela, komunie, imieniny, urodziny. Można powiedzieć, że był to taki mały catering z polecenia.

Nie zawsze wszystko wychodziło mi perfekcyjnie. Miałam problemy z ciastami, a zwłaszcza z babkami. Piekłam zakalce! Mimo to nie poddawałam się − piekłam babkę za babką, podpytywałam znajomych, obserwowałam, aż wreszcie nauczyłam się przygotowywać takie ciasta. Właśnie dlatego nie lubię, gdy ktoś mówi „ja nie umiem”. Cenię kucharki, które mimo porażek walczą, bo to jest droga do sukcesu.

Wiele przepisów rodzi się podczas gotowania. Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.

Mój fanpage na Facebooku powstał sześć lat temu. Najpierw udostępniałam swoje przepisy w grupach kulinarnych. Po liczbie przychylnych komentarzy zauważyłam, że moja kuchnia przypadła do gustu większości obserwujących. Wtedy wpadłam na pomysł, by stworzyć swoją stronę. I to był strzał w dziesiątkę! Tania, polska, domowa kuchnia i proste przepisy trafiły do tysięcy czytelników. Dla mnie to ogromna satysfakcja.

To dla Was, moi fani, będę gotowała do końca świata i o jeden dzień dłużej!

Wioleta Wójcik, Wasza Kulinarna Wiola

Ciemny chlebek pszenny

Składniki

3½ dag drożdży

łyżka cukru

125 ml mleka

½ kg mąki pszennej

300 ml letniej wody

1½ szklanki otrąb pszennych

łyżka nasion kminku

łyżka siemienia lnianego

1½ łyżeczki soli

masło do natłuszczenia formy

Wykonanie

Potrzebna forma do pieczenia 14×25 cm

W

miseczce wymieszaj drożdże, cukier i mleko.

Dodaj

mąkę, wodę, otręby, kminek, siemię lniane i sól.

Przez

kilka minut wyrabiaj ciasto ręcznie. Powinno być klejące.

Przełóż

ciasto

do natłuszczonej foremki.

Ręce natłuść

olejem

i wygładź wierzch ciasta.

Przykryj

ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piecz

około 75 minut w 180 stopniach.

Chleb pszenny

Składniki

4 szklanki letniej wody

10 dag drożdży

2 łyżki soli

łyżka cukru

2 szklanki otrąb pszennych + odrobina do posypania formy

kg mąki pszennej (np. wrocławskiej)

pestki słonecznika i dyni (opcjonalnie)

masło do natłuszczenia formy

Wykonanie

Potrzebna tortownica o średnicy 20 cm

Wodę

wymieszaj

z solą, cukrem i drożdżami.

Dosyp

otręby, a następnie mąkę i wyrabiaj ciasto ręcznie.

Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem i posyp otrębami.

Przełóż do niej ciasto (nie musisz czekać, by wyrosło).

Wstaw

formę do zimnego piekarnika. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Piecz przez godzinę i 20 minut.

Wiola radzi

Do ciasta można dodać pestki słonecznika lub dyni. Z tej porcji ciasta powstaną 2 małe chlebki. Możesz je również upiec w naczyniu żaroodpornym.

Rogale pszenne

Składniki

½ kg mąki (np. wrocławskiej)

250 ml letniej wody

2 dag drożdży

3 łyżki oleju

2 łyżeczki cukru

3–4 łyżeczki wody

płaska łyżeczka soli

sezam do posypania rogali

Wykonanie

Z tej porcji ciasta wyjdzie 8 rogali

W wodzie rozpuść sól, łyżeczkę cukru i drożdże.

Mąkę

wsyp

do miski. Dodaj do niej resztę składników (oprócz sezamu).

Zagniataj

ciasto przez 15 minut. Powinno być twarde.

Nakryj

miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1½ godziny.

Gdy

ciasto wyrośnie, przenieś je na stolnicę oprószoną mąką. Następnie rozwałkuj na kształt koła o grubości około 1 cm.

Przekrój płat

ciasta

wzdłuż i wszerz na cztery części. Następnie cztery trójkąty podziel na osiem. Każdy trójkąt zwiń w roladkę, zaczynając od szerszego boku.

Rogale

poukładaj na oprószonej mąką blaszce piekarnikowej.

W 3–4 łyżkach ciepłej

wody

rozpuść łyżeczkę cukru.

Używając pędzelka

kuchennego, posmaruj

rogale wodą z cukrem. Następnie posyp sezamem.

Przykryj

ściereczką i zostaw na 20 minut, by ciasto znowu urosło.

Piecz

około 35 minut w 180 stopniach, aż rogale się zarumienią.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki

Zaczyn

1½ szklanki mąki wrocławskiej (typ 500)

½ szklanki mąki żytniej (typ 720)

¾ szklanki letniej wody

20 łyżek zakwasu aktywnego (np. żytniego)

Ciasto

2 łyżki oleju

½ szklanki letniej wody

2½ łyżeczki soli

3 szklanki mąki pszennej

łyżeczka czarnuszki

łyżeczka siemienia lnianego

3 łyżki pestek słonecznika + odrobina do posypania

Wykonanie

Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm

Przygotuj

zaczyn: składniki dokładnie wymieszaj w misce, tak by nie było grudek. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na noc.

Następnego

dnia

rozpuść sól w wodzie. Dolej ją do zaczynu. Dodaj także olej, mąkę, czarnuszkę, siemię i pestki słonecznika. Wyrób jednolite ciasto.

Ciasto

przełóż do formy chlebowej.

Rękoma zwilżonymi wodą wyrównaj

wierzch. Posyp

słonecznikiem.

Odstaw

w ciepłe miejsce na 2½ godziny.

Piecz

20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 25 minut.

Chleb razowy na zakwasie

Składniki

300 g zakwasu (np. żytniego)

3 szklanki mąki pszennej (np. wrocławskiej)

3 szklanki mąki razowej (np. typu 2000)

3 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju

2½ szklanki ciepłej wody

Wykonanie

Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm

Mąki, sól i cukier wsyp do miski i wymieszaj.

Dodaj

olej, zakwas i letnią wodę.

Wyrabiaj

ciasto ręcznie przez kilka minut. Powinno być klejące.

Przykryj

miseczkę ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnego

dnia

wymieszaj wyrośnięte ciasto i przełóż je do formy chlebowej, której nie trzeba smarować tłuszczem.

Mokrymi

rękoma wyrównaj wierzch. Nakryj formę ściereczką i zostaw na 1½ godziny, by ciasto jeszcze bardziej urosło.

Piecz

około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka góra–dół).

Gorący

chlebek

wyjmij z formy i studź na kratce.

Puszysty chleb z cukinią i szczypiorkiem

Składniki

45 dag mąki (np. wrocławskiej)

4 dag świeżych drożdży

szczypta cukru

½ szklanki mleka

pełna łyżeczka soli

½ szklanki maślanki

3 łyżki oleju

cukinia

pęczek szczypiorku

Wykonanie

Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm

Szczyptę cukru i drożdże rozpuść w letnim mleku, a sól w maślance.

Cukinię ze skórką umyj i zetrzyj na tarce.

Do miski wsyp mąkę. Dolej mleko z cukrem i drożdżami oraz maślankę z solą. Dodaj olej, drobno pokrojony szczypiorek i szklankę tartej cukinii.

Składniki połącz, zagniatając jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, delikatnie posyp ciasto mąką.

Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ponad godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiaj.

Przełóż do formy chlebowej, której nie trzeba smarować tłuszczem.

Wierzch ciasta wyrównaj mokrymi rękoma. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 40 minut, by jeszcze bardziej urosło.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra–dół).

Jogurtowa chałka

Składniki

Zaczyn

3 łyżki mąki

2 pełne łyżki cukru

2 dag świeżych drożdży

⅓ szklanki wody

⅓ szklanki mleka

Ciasto

60 dag mąki (np. tortowej)

220 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)

jajko

łyżka masła + odrobina do wysmarowania formy

ekstrakt waniliowy

szczypta soli

odrobina mleka do posmarowania chałki

Kruszonka

2 pełne łyżki miękkiego masła

2 pełne łyżki cukru pudru

4 pełne łyżki mąki

Wykonanie

Potrzebna forma do chleba 33×17×7 cm

Przygotuj zaczyn: wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

Masło rozpuść i ostudź.

Do zaczynu dodaj mąkę, jogurt, masło, sól, ekstrakt waniliowy i jajko.

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto, delikatnie podsypując je mąką.

Ciasto podziel na 3 równe części. Z każdej uformuj wałki o jednakowej długości i szerokości. Końce wałków złącz i upleć warkocz.

Gotową chałkę przełóż do formy wysmarowanej masłem.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Gdy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp cukier, mąkę i dodaj masło. Palcami rozcieraj składniki, aż powstanie kruszonka. 

Gdy chałka wyrośnie, delikatnie posmaruj ją mlekiem i posyp kruszonką.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra–dół). Piecz 40 minut.

Po tym czasie wbij w chałkę patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, chałka jest gotowa.