Zrób formę z fit przepisy od Baletnicy - Svetlana Ovsyankina - ebook + książka

Zrób formę z fit przepisy od Baletnicy ebook

Svetlana Ovsyankina

4,3

Opis

 Svetlana Ovsyankina, tancerka Teatru Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie @fit_przepisy_od_baletnicy, po raz kolejny dzieli się sekretami swojej kuchni! Po ciąży, jak większość mam, musiała wrócić do formy. Korzystała przy tym wyłącznie ze swoich przepisów oraz kilku prostych zasad – a teraz ty możesz zrobić to samo!

W środku znajdziesz:

    70 niezawodnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i słodkie przekąski, które zasmakują nie tylko tobie, lecz całej twojej rodzinie. Większość z nich przygotujesz z kilku prostych składników, a na gotowanie poświęcisz nie więcej niż 20 minut!
    Sześć gotowych jadłospisów o różnych kalorycznościach: 1600, 1800, 2000, 2100, 2300 i 2500 kcal, każdy na cztery tygodnie diety. Zostały opracowane w konsultacji z dietetykiem w oparciu o przepisy dostępne w książce i są odpowiednie również dla kobiet karmiących piersią.
    Praktyczne porady i wskazówki, jak ułożyć własny jadłospis dostosowany do twoich preferencji i potrzeb!

Nieważne, czy chcesz schudnąć po ciąży, zrzucić kilka zbędnych kilogramów po zimie czy po prostu zacząć zdrowiej się odżywiać. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, wybierz ulubione potrawy i zacznij cieszyć się efektami!

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 245

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,3 (3 oceny)
2
0
1
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
Werka35

Nie oderwiesz się od lektury

świetna książka plus za podana kaloryczność
00

Popularność




Autorka: Svetlana Ovsyankina

Konsultacja dietetyczna: Natalia Krupska

Redakcja: Elżbieta Spadzińska-Żak

Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak

Projekt graficzny okładki: Anna Jamróz

eBook: Atelier Du Châteaux

Zdjęcia: Bożena Grzesik (s. 4, 8, zdjęcie autorki na okładce), pozostałe zdjęcia: Svetlana Ovysankina

 

Redaktor prowadząca: Natalia Ostapkowicz

Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka

 

© Copyright by Svetlana Ovsyankina

© Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, z wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.

 

Bielsko-Biała 2023

Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.

ul. Zapora 25

43-382 Bielsko-Biała

tel. 338282828, fax 338282829

[email protected], www.pascal.pl

 

ISBN 978-83-8317-127-2

Książkę dedykuję wszystkim mamom! To właśnie bycie mamą zainspirowało mnie do jej stworzenia.

Śniadania

Jajka sadzone z grzankami

Skład­ni­ki:

1 porcja

2 jaj­ka

60 g chle­ba żyt­nie­go ra­zo­we­go

40 g czer­wo­nej pa­pry­ki

40 g ogór­ka

20 g sera moz­za­rel­la w ka­wa­łku

5 g ole­ju rze­pa­ko­we­go

sól do sma­ku

szczy­pio­rek do po­da­nia

Przy­go­to­wa­nie:

Na pa­tel­nię wy­sma­ro­wa­ną oli­wą wbić jaj­ka. Po­sy­pać star­tym se­rem, opró­szyć solą. Usma­żo­ne jaj­ka prze­ło­żyć na ta­lerz. Na tej sa­mej pa­tel­ni bez do­dat­ku tłusz­czu pod­su­szyć pie­czy­wo. Po­da­wać z po­kro­jo­ny­mi wa­rzy­wa­mi.

Jajka na miękko z tostami

Skład­ni­ki:

1 porcja

100 g po­mi­do­ra

1 jaj­ko

60 g chle­ba or­ki­szo­we­go

60 g pa­pry­ki czer­wo­nej

25 g sera Piór­ko

25 g szyn­ki z kur­cza­ka/in­dy­ka

25 g ru­ko­li

10 g ma­jo­ne­zu lek­kie­go

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka ugo­to­wać na mi­ęk­ko. Pie­czy­wo wy­sma­ro­wać ma­jo­ne­zem, uło­żyć ser i szyn­kę. Upiec to­sty w opie­ka­czu lub pod­piec na su­chej pa­tel­ni na ma­łym ogniu pod przy­kry­ciem. Po­da­wać z po­kro­jo­ny­mi wa­rzy­wa­mi.

Pasta z jajka i awokado

Skład­ni­ki:

1 porcja

120 g po­mi­do­ra

2 jaj­ka

65 g bu­łki gra­ham­ki

50 g awo­ka­do

szczyp­ta soli

Przy­go­to­wa­nie:

Ugo­to­wa­ne jaj­ko ze­trzeć na tar­ce, do­dać roz­gnie­cio­ne awo­ka­do, sól i ca­ło­ść wy­mie­szać. Po­da­wać z gra­ham­ką i po­mi­do­rem.

Błyskawiczna owsianka

Skład­ni­ki:

1 porcja

150 g jo­gur­tu typu is­landz­kie­go (skyr) wa­ni­lio­we­go

120 g ba­na­na

50 g bo­ró­wek

25 g płat­ków owsia­nych bły­ska­wicz­nych

15 g ma­sła orze­cho­we­go

wrzątek

Przy­go­to­wa­nie:

Płat­ki wsy­pać do mi­secz­ki i za­lać wrząt­kiem, tak aby za­kry­wał je na oko­ło 1,5 cm. Przy­kryć i od­sta­wić na oko­ło 10 mi­nut, aż płat­ki na­pęcz­nie­ją. Do­dać skyr, owo­ce, ma­sło orze­cho­we.

Leniwa owsianka

Skład­ni­ki:

1 porcja

150 g jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go 1,5% tł.

45 g płat­ków owsia­nych

10 g ma­sła orze­cho­we­go

25 g ery­try­to­lu

30 g bo­ró­wek lub ma­lin lub 1/3 ba­na­na

Przy­go­to­wa­nie:

Wszyst­kie skład­ni­ki oprócz owo­ców umie­ścić w sło­iku lub po­jem­ni­ku i do­kład­nie wy­mie­szać. Za­mknąć i scho­wać do lo­dów­ki na noc. Rano owsian­ka go­to­wa. Przed po­da­niem do­da­je­my owo­ce.

Dyniowa jaglanka

Skład­ni­ki:

1 porcja (forma o średnicy ok. 15 cm)

150 g mle­ka 1,5% tł.

80 g dyni

1 jaj­ko

40 g ka­szy ja­gla­nej

10 g ro­dzy­nek

20 g ery­try­to­lu

Przy­go­to­wa­nie:

Dy­nię ze­trzeć na tar­ce o du­żych i ma­łych oczkach. Jaj­ko roz­trze­pać, wlać mle­ko. Do masy mlecz­no-ja­jecz­nej wsy­pać ka­szę, do­dać dy­nię, ery­try­tol, ro­dzyn­ki i do­kład­nie wy­mie­szać. Ca­ło­ść prze­ło­żyć do fo­rem­ki. Piec w pie­kar­ni­ku na­grza­nym do 180 stop­ni (góra-dół) 45 mi­nut.

Niezwykłe naleśniki

Skład­ni­ki:

2 porcje

150 g mle­ka 1,5% tł.

2 jaj­ka

90 g mąki pszen­nej

60 g po­mi­do­ra

40 g sera moz­za­rel­la w ka­wa­łku

10 g oli­wy z oli­wek

sól do sma­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka, mle­ko, sól i mąkę wy­mie­szać za po­mo­cą trze­pacz­ki. Mąkę do­da­wać stop­nio­wo, cia­sto ma mieć kon­sy­sten­cję jak na na­le­śni­ki. Do­dać po­kro­jo­ny w kost­kę po­mi­dor i szczy­pio­rek, wy­mie­szać. Sma­żyć na nie­wiel­kiej ilo­ści oli­wy na ma­łym ogniu. Gdy masa się ze­tnie, ostro­żnie prze­wró­cić na dru­gą stro­nę. Po­sy­pać se­rem i sma­żyć pod przy­kry­ciem. Gdy ser się roz­to­pi, zło­żyć na pół.

Omlet

Skład­ni­ki:

1 sztuka

2 jaj­ka

70 g chle­ba żyt­nie­go ra­zo­we­go

30 g sera moz­za­rel­la li­ght

25 szyn­ki z kur­cza­ka/in­dy­ka

20 g po­mi­do­ra

5 oli­wy z oli­wek

sól do sma­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka roz­trze­pać z solą. Wlać na pa­tel­nię wy­sma­ro­wa­ną oli­wą. Uło­żyć po­kro­jo­ne: szyn­kę, po­mi­do­ry, po­sy­pać star­tym se­rem. Piec pod przy­kry­ciem na ma­łym ogniu, aż jaj­ka się ze­tną. Po­da­wać z pie­czy­wem.

Omlet twarogowy

Skład­ni­ki:

1 porcja

2 jaj­ka

50 sera twa­ro­go­we­go pó­łtłu­ste­go

30 g mąki owsia­nej lub pszen­nej

5 g ole­ju

10 g ery­try­to­lu

½ ły­żecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia

Do podania:

50 g dże­mu 100% owo­ców (do­wol­ny ro­dzaj)

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka zmik­so­wać na pu­szy­stą masę, do­dać twa­róg i po­now­nie zmik­so­wać. Do­dać mąkę, ery­try­tol, pro­szek do pie­cze­nia. Zmik­so­wać na ma­łych ob­ro­tach na jed­no­li­tą kon­sy­sten­cję. Na pa­tel­ni za po­mo­cą pędzel­ka roz­pro­wa­dzić olej. Omlet sma­żyć na ma­łym ogniu pod po­kryw­ką z dwóch stron. Po­da­wać z dże­mem.

Omlet szarlotkowy

Skład­ni­ki:

1 porcja

2 jaj­ka

80 g ja­błka

30 g mąki or­ki­szo­wej

5 g ole­ju

15 g ery­try­to­lu

½ ły­żecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia

cy­na­mon do po­da­nia

Przy­go­to­wa­nie:

Ja­błka ob­rać i po­kro­ić. Jaj­ka zmik­so­wać na gęstą pia­nę wraz z ery­try­to­lem. Do­dać mąkę, pro­szek i do­kład­nie wy­mie­szać. Do­dać ja­błka i ca­ło­ść de­li­kat­nie wy­mie­szać. Sma­żyć pod przy­kry­ciem na ma­łym ogniu z dwóch stron. Przed po­da­niem po­sy­pać cy­na­mo­nem.

Placek owsiany

Skład­ni­ki:

1 porcja

2 jaj­ka

35 g płat­ków owsia­nych

30 g ser­ka wiej­skie­go li­ght

60 g po­mi­do­ra

30 g szyn­ki z in­dy­ka/kur­cza­ka

25 g sera Piór­ko

5 g oli­wy z oli­wek

sól do sma­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka, se­rek, płat­ki, sól zblen­do­wać. Sma­żyć na ma­łym ogniu na oli­wie pod przy­kry­ciem z dwóch stron. Kie­dy masa zro­bi się zwar­ta, ostro­żnie prze­wró­cić na dru­gą stro­nę. Uło­żyć na jed­nej po­ło­wie po­kro­jo­ne w pla­ster­ki ser, po­mi­dor i szyn­kę. Trzy­mać na ma­łym ogniu pod przy­kry­ciem, aż ser się roz­pu­ści, po czym zło­żyć na pół.

Kakaowy placek owsiany

Skład­ni­ki:

1 porcja

2 jaj­ka

70 g jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go

60 g ba­na­na

25 g płat­ków owsia­nych

10 g ka­kao ni­sko­tłusz­czo­we­go

10 g ma­sła orze­cho­we­go

5 g ole­ju orze­cho­we­go

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka, płat­ki, ka­kao, jo­gurt zblen­do­wać. Masę sma­żyć na roz­grza­nej pa­tel­ni wy­sma­ro­wa­nej ole­jem na ma­łym ogniu z dwóch stron pod przy­kry­ciem. Go­to­wy pla­cek po­sma­ro­wać ma­słem orze­cho­wym i uło­żyć po­kro­jo­ne­go ba­na­na.

Placek jaglany

Skład­ni­ki:

2 porcje

120 g po­mi­do­ra

2 jaj­ka

50 g jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go 1,5% tł.

35 g sera Piór­ko

30 g płat­ków ja­gla­nych

25 g szyn­ki z kur­cza­ka

5 g oli­wy

sól do sma­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka, jo­gurt, sól do­kład­nie wy­mie­szać. Do­dać płat­ki ja­gla­ne i od­sta­wić na oko­ło 20 mi­nut. Mo­żna to zro­bić wie­czo­rem i masę scho­wać do lo­dów­ki na noc. Sma­żyć pod przy­kry­ciem na ma­łym ogniu z dwóch stron. Po prze­wró­ce­niu plac­ka na dru­gą stro­nę uło­żyć na jed­nej jego po­ło­wie star­ty ser, pla­stry szyn­ki, po­kro­jo­ny w pla­stry po­mi­dor. Sma­żyć pod przy­kry­ciem na ma­łym ogniu, aż ser się roz­to­pi, zło­żyć na pół.

Placek z dwóch składników

Skład­ni­ki:

1 porcja

2 jaj­ka

100 g ser­ka twa­ro­go­we­go ziar­ni­ste­go

70 g czer­wo­nej pa­pry­ki

40 g pstrąga ło­so­sio­we­go

20 g płat­ków owsia­nych bły­ska­wicz­nych

20 g ru­ko­li

5 g oli­wy z oli­wek

szczyp­ta soli

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka roz­trze­pać, wy­mie­szać z płat­ka­mi, do­dać sól. Masę mo­żna od­sta­wić na oko­ło 10 mi­nut lub sma­żyć od razu. Sma­żyć na ma­łym ogniu na oli­wie pod przy­kry­ciem z dwóch stron. Na go­to­wym plac­ku na jed­nej po­ło­wie roz­pro­wa­dzić se­rek, uło­żyć ru­ko­lę, rybę, po­kro­jo­ną pa­pry­kę. Zło­żyć na pół.

Placek z cukinii

Skład­ni­ki:

2 porcje

200 g cu­ki­nii

1 jaj­ko

50 g mąki pszen­nej typ 550

40 g sera moz­za­rel­la w ka­wa­łku

40 g szyn­ki z kur­cza­ka/in­dy­ka

10 g oli­wy z oli­wek

sól do sma­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Cu­ki­nię ze­trzeć na tar­ce, do­brze od­ci­snąć sok. Do­dać jaj­ko, mąkę, sól, do­kład­nie wy­mie­szać. Masę wy­ło­żyć na roz­grza­ną pa­tel­nię wy­sma­ro­wa­ną oli­wą, ufor­mo­wać nie­du­ży pla­cek. Sma­żyć pod przy­kry­ciem na mi­ni­mal­nym ogniu. Gdy ca­ło­ść do­brze się ze­tnie, uło­żyć po­kro­jo­ne ser, szyn­kę i zło­żyć pla­cek na pół. Jesz­cze pod­sma­żyć z dwóch stron pod przy­kry­ciem.

Syrniki

Skład­ni­ki:

2 porcje

250 g sera twa­ro­go­we­go pó­łtłu­ste­go

1 jaj­ko

40 g ka­szy man­ny

10 g ole­ju

30 g ery­try­to­lu

aro­mat wa­ni­lio­wy

Do podania na 1 porcję:

2 kiwi

Przy­go­to­wa­nie:

Twa­róg, jaj­ko, ery­try­tol, man­nę i aro­mat do­kład­nie wy­mie­szać. Dło­nie zwi­lżyć wodą i ufor­mo­wać małe pla­cusz­ki przy­po­mi­na­jące de­li­kat­nie spłasz­czo­ną kul­kę. Ka­żdy pla­cu­szek od razu prze­kła­dać na pa­tel­nię po­sma­ro­wa­ną ole­jem. Ja ro­bię 8 ma­łych pla­cusz­ków. Wa­żne! Sma­żyć na ma­łym ogniu po oko­ło 5 mi­nut z ka­żdej stro­ny. Prze­wra­cać za po­mo­cą dwóch si­li­ko­no­wych ło­pa­tek. Po­da­wać z po­kro­jo­ny­mi owo­ca­mi.

Leniwe pizzerinki

Skład­ni­ki:

2 porcje

2 jaj­ka

100 g jo­gur­tu typu is­landz­kie­go skyr

50 g po­mi­do­ra

50 g mąki pszen­nej

40 g szyn­ki z in­dy­ka/kur­cza­ka

30 g sera moz­za­rel­la w ka­wa­łku

5 oli­wy

½ ły­żecz­ki prosz­ku do pie­cze­nia

przy­pra­wa do piz­zy, sól do sma­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Jaj­ka do­brze wy­mie­szać z jo­gur­tem, do­dać mąkę, przy­pra­wę, sól i pro­szek do pie­cze­nia. Do­kład­nie wy­mie­szać za po­mo­cą trze­pacz­ki na gład­ką masę. Po­mi­dor i szyn­kę po­kro­ić w drob­ną kost­kę, ser ze­trzeć na tar­ce. Do­dać do cia­sta i wy­mie­szać. Na pa­tel­ni za po­mo­cą pędzel­ka roz­pro­wa­dzić oli­wę, sma­żyć nie­wiel­kie pla­cusz­ki na ma­łym ogniu z dwóch stron na zło­ci­sty ko­lor.

Obiady

Filet z kurczaka z serem i pieczonymi ziemniakami

Skład­ni­ki:

2 porcje

400 g ziem­nia­ków

250 g fi­le­tu z pier­si kur­cza­ka za­gro­do­we­go (bez skó­ry)

100 g sera twa­ro­go­we­go pó­łtłu­ste­go

35 g jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go 1,5% tł.

10 g oli­wy z oli­wek

½ pęcz­ka ko­per­ku

1 ząbek czosn­ku

sól, pa­pry­ka słod­ka i ostra, pieprz do sma­ku

Do podania na 1 porcję:

100 g mar­chew­ki

5 g ma­jo­ne­zu lek­kie­go

Przy­go­to­wa­nie:

Twa­róg, jo­gurt, sól, czo­snek wy­ci­śni­ęty przez pra­skę, po­sie­ka­ny ko­pe­rek wy­mie­szać. Fi­le­ty prze­ci­ąć wzdłuż na pół. Uło­żyć na nich masę twa­ro­go­wą. Fi­le­ty ukła­dać w na­czy­niu ża­ro­od­por­nym i opró­szyć solą. Ziem­nia­ki po­kro­ić w ta­lar­ki, do­dać oli­wę, pa­pry­kę, sól i do­kład­nie wy­mie­szać. Uło­żyć obok fi­le­tów. Wsta­wić do pie­kar­ni­ka na­grza­ne­go do 180 stop­ni (góra-dół) i piec oko­ło go­dzi­ny. Po­da­wać ze star­tą mar­chew­ką wy­mie­sza­ną z ma­jo­ne­zem.

Pieczone warzywa z indykiem

Skład­ni­ki:

2 porcje

250 g mi­ęsa z uda in­dy­ka (bez skó­ry i ko­ści)

200 g ziem­nia­ków

150 g cu­ki­nii

100 g mar­chew­ki

100 g czer­wo­nej pa­pry­ki

20 g pora

10 g oli­wy z oli­wek

1 duży ząbek czosn­ku

na­tka pie­trusz­ki

pa­pry­ka słod­ka i ostra, pieprz i sól do sma­ku, ewen­tu­al­nie ulu­bio­ne przy­pra­wy

Przy­go­to­wa­nie:

Uda z in­dy­ka po­kro­ić na pół, wa­rzy­wa w słup­ki lub w wi­ęk­szą kost­kę, por do­wol­nie. Wszyst­ko ukła­dać w na­czy­niu ża­ro­od­por­nym. Do­dać oli­wę, czo­snek wy­ci­śni­ęty przez pra­skę, przy­pra­wy. Do­kład­nie wy­mie­szać. Wsta­wić do pie­kar­ni­ka na­grza­ne­go do 180 stop­ni (góra-dół) i piec oko­ło go­dzi­ny. W trak­cie pie­cze­nia parę razy wy­mie­szać. Przed po­da­niem po­sy­pać na­tką.

Indyk w sosie cukiniowym

Skład­ni­ki:

2 porcje

250 g mi­ęsa z pier­si in­dy­ka (bez skó­ry)

100 g cu­ki­nii

80 g śmie­tan­ki do kawy 10%

20 g ce­bu­li

1 ząbek czosn­ku

30 ml wody

sól i pieprz do sma­ku

Do podania na 1 porcję:

50 g ryżu ba­sma­ti (waga przed ugo­to­wa­niem)

Przy­go­to­wa­nie:

In­dy­ka po­kro­ić w drob­ną kost­kę, cu­ki­nię ze­trzeć na tar­ce, ce­bu­lę po­kro­ić w ko­stecz­kę. Na su­chej roz­grza­nej pa­tel­ni ob­sma­żyć in­dy­ka. Do­dać ce­bul­kę, czo­snek wy­ci­śni­ęty przez pra­skę i chwi­lę du­sić na ma­łym ogniu. Do­dać cu­ki­nię, śmie­tan­kę i wodę. Du­sić pod przy­kry­ciem na ma­łym ogniu oko­ło 20 mi­nut. Pod ko­niec do­pra­wić. Po­da­wać z ugo­to­wa­nym ry­żem.

Kurczak z porem i marchewką

Skład­ni­ki:

2 porcje

250 g mi­ęsa z uda kur­cza­ka (bez skó­ry i ko­ści)

50 g pora

50 g mar­chew­ki

1 ząbek czosn­ku

150 ml wody

pa­pry­ka słod­ka i ostra, sól i pieprz do sma­ku

Do podania na 1 porcję:

40 g ryżu ba­sma­ti (waga przed ugo­to­wa­niem)

Przy­go­to­wa­nie:

Mi­ęso po­kro­ić w kost­kę, por w pa­secz­ki, mar­chew ze­trzeć na tar­ce. Prze­ło­żyć do głębo­kiej pa­tel­ni, wlać wodę. Du­sić na ma­łym ogniu pod przy­kry­ciem oko­ło 30–40 mi­nut. Pod ko­niec do­dać czo­snek wy­ci­śni­ęty przez pra­skę, do­pra­wić. Po­da­wać z ugo­to­wa­nym ry­żem.

Kurczak ze szpinakiem

Skład­ni­ki:

2 porcje

250 g fi­le­tu z pier­si kur­cza­ka za­gro­do­we­go (bez skó­ry)

200 g mro­żo­ne­go szpi­na­ku

200 g jo­gur­tu grec­kie­go

50 g ce­bu­li

1 ząbek czosn­ku

sól i pieprz do sma­ku

Do podania na 1 porcję:

40 g ma­ka­ro­nu pen­ne (waga przed ugo­to­wa­niem)

Przy­go­to­wa­nie:

Kur­cza­ka po­kro­ić w drob­ną kost­kę. Na su­chej roz­grza­nej pa­tel­ni ob­sma­żyć kur­cza­ka i po­sie­ka­ną ce­bul­kę. Do­dać czo­snek wy­ci­śni­ęty przez pra­skę, do­pra­wić i jesz­cze chwi­lę pod­sma­żać. Do­dać szpi­nak, du­sić na ma­łym ogniu, aż cały zmi­ęk­nie. Pod ko­niec do­dać jo­gurt, chwi­lę du­sić. Je­śli ca­ło­ść będzie zbyt gęsta, do­lać tro­chę wody. Po­da­wać z ugo­to­wa­nym ma­ka­ro­nem.

Kurczak w kefirze

Skład­ni­ki:

2 porcje

400 g ziem­nia­ków

300 mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)

200 ke­fi­ru 1,5% tł.

50 g ce­bu­li

10 g oli­wy z oli­wek

sól i pieprz do sma­ku

1 ga­rść po­sie­ka­ne­go ko­per­ku

Przy­go­to­wa­nie:

Ziem­nia­ki po­kro­ić w ta­lar­ki, ce­bu­lę w piór­ka. Ziem­nia­ki, kur­cza­ka, ce­bu­lę wy­ło­żyć do na­czy­nia ża­ro­od­por­ne­go. Do­dać oli­wę, ke­fir, ko­pe­rek, sól i pieprz. Do­kład­nie wy­mie­szać. Przy­kryć po­kryw­ką lub fo­lią alu­mi­nio­wą. Wsta­wić do pie­kar­ni­ka na­grza­ne­go do 200 stop­ni (góra-dół) i piec oko­ło go­dzi­ny. Po tym cza­sie zdjąć po­kryw­kę, wy­mie­szać i piec ko­lej­ne 20 mi­nut, aż ca­ło­ść się za­ru­mie­ni.

Curry z ciecierzycą

Skład­ni­ki:

2 porcje

150 g cu­ki­nii

120 g cie­cie­rzy­cy (w za­le­wie)

80 g mar­chew­ki

60 g mlecz­ka ko­ko­so­we­go 21% tł.

50 g szpi­na­ku

30 g ce­bu­li

1 ząbek czosn­ku

5 ole­ju

150 ml

cur­ry, kur­ku­ma, pa­pry­ka słod­ka i ostra – po ½ ły­żecz­ki

sól do sma­ku

świe­ża ko­len­dra lub na­tka pie­trusz­ki do po­da­nia

Do podania na 1 porcję:

50 g ryżu ba­sma­ti (waga przed ugo­to­wa­niem)

Przy­go­to­wa­nie:

Ce­bu­lę po­kro­ić w drob­ną ko­stecz­kę, mar­chew i cu­ki­nię w pó­łkrążki. Na ole­ju ob­sma­żyć mar­chew z ce­bu­lą, pod ko­niec do­dać czo­snek. Do­dać cu­ki­nię, mlecz­ko, cie­cie­rzy­cę, wodę, przy­pra­wy i du­sić na ma­łym ogniu pod przy­kry­ciem, aż wa­rzy­wa będą mi­ęk­kie. Przed po­da­niem do­dać po­sie­ka­ną ko­len­drę lub na­tkę. Po­da­wać z ugo­to­wa­nym ry­żem.

Mielone z kapustą

Skład­ni­ki:

2 porcje

125 g mi­ęsa wie­przo­we­go z szyn­ki (świe­żo mie­lo­ne­go)

125 g mi­ęsa wo­ło­we­go z po­lędwi­cy (świe­żo mie­lo­ne­go)

80 g bia­łej ka­pu­sty

1 jaj­ko

25 g ce­bu­li

15 g ka­szy man­ny

5 oli­wy z oli­wek

sól, pa­pry­ka słod­ka i ostra, pieprz do sma­ku, su­szo­ny czo­snek

1 ga­rść po­sie­ka­ne­go ko­per­ku

Do podania na 1 porcję:

210 g ziem­nia­ków

Przy­go­to­wa­nie:

Ka­pu­stę po­szat­ko­wać, ugnia­tać, aż zro­bi się mi­ęk­ka. Do mi­ęsa do­dać…

.

.

.

…(fragment)…

Całość dostępna w wersji pełnej