Od śniadania do kolacji - Maria Siecińska - ebook

Od śniadania do kolacji ebook

Maria Siecińska

0,0
18,17 zł

lub
Opis

Czasami nie łatwo jest znaleźć pomysł na szybkie przekąski. W tej książce znajdziesz dla siebie przepis na śniadanie, przekąski na imprezę, na zimno i na ciepło, makarony w różnych postaciach oraz desery.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 40




Maria Siecińska

Od śniadania do kolacji

FotografTomasz Sieciński

© Maria Siecińska, 2020

© Tomasz Sieciński, fotografie, 2020

Drodzy czytelnicy!

Z własnego doświadczenia wiem, że nie łatwo jest znaleźć pomysł na szybkie przekąski. W tej książce znajdziesz dla siebie przepis na śniadanie, przekąski na imprezę, na zimno i na ciepło, makarony w różnych postaciach oraz desery. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu moja nowa książka.

ISBN 978-83-8221-243-3

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

WSTĘP

Witajcie!

Nazywam się Maria Siecińska.

Od dziecka lubiłam pomagać w kuchni. Gotowania to moja pasja

i umiejętność, którą chce się podzielić z Wami. Postanowiłam

Wam to pokazać na serwisie You Tube. Mam kanał o nazwie

Gotuj z Maszką

Nagrywam już od 19 maja 2019 roku. Mam już bardzo dużo

filmików. Znam wiele ciekawych przepisów na pyszne jedzenie.

Większością z nich już się Wami podzieliłam na filmikach,

ale to jeszcze nie koniec! Mam jeszcze mnóstwo nowych

pomysłów! ;)

Mimo tego, że mam kanał, chce wydać dla Was książkę z

moimi przepisami. Mam nadzieje, że spodobają Wam się

moje przepisy w tej książce. Być może nigdy nie widzieliście

któregoś z nich!

Będą tu potrawy Całego Świata! Oczywiście nie mogłabym

zapomnieć o Naszych cudownych, tradycyjnych Polskich

potrawach!

Pamiętaj! Gotowanie to nie zwyczajna rutynowa, czynność, bo:

Gotowanie to niezwykła pasja!

Maria Siecińska

Śniadanie

Naleśniki z konfiturą pigwowca i malinami

Składniki:

— 2 szklanki maki

— 1 szklanka wody gazowanej

— 1 szklanka mleka

— 1 jajko

— 1 łyżeczka proszku do pieczenia

— 1 łyżeczka cukru

— olej lub masło do smażenia

— maliny świeże do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotować wysoką miskę.

Na początek wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia dobrze wymieszać składniki. Następnie mieszając wlewamy wodę gazowaną, mleko, jajko i cukier. Konsystencja ciasta ma być lejąca, aby naleśniki się nie rwały i nie pękały.

Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Lekko wysmarować patelnie olejem lub masłem. Smażymy naleśniki do złocistego koloru.

Przepis na ciasto jest super.

Z tej porcji wychodzi nam 10 naleśników.

Konfitura z pigwowca.

Podam prosty przepis na konfiturę z pigwowca. Polecam

go, ponieważ ma bardzo dużo witaminy C.

Do pigwowca wyczyszczonego i pokrojonego(około 500)dodajemy 200 g cukru i małą łyżeczkę cynamonu, który dodaję niesamowitego zapachu.

Do garnka wrzucamy wszystko jak napisałam nalewamy wodę tak, żeby przykryć pigwowiec, a następnie gotujemy pod przykryciem 30 minut.

Po upływie czasu wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie miksujemy blenderem i wstawiamy na kolejne 30 minut

do gotowania na małym gazie bez przykrywki. Od czasu do czasu

pamiętajmy pomieszać. Po czasie wyłączamy i gotowe.

Naleśniki smarujemy konfiturą i posypujemy świeżymi malinami.

Pyszności koniecznie zróbcie.

Porcja na 4 osób.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Naleśniki z kefiru z twarożkiem na słodko

Składniki:

— 200 ml kefiru

— 200 ml gorącej wody

— 200 g mąki

— 2 jajka

— 1 łyżeczka cukru

— 1 łyżeczka cukru waniliowy

— 2 łyżki oleju lub masła

nadzienie :

— 300 g serek twarogowy

— 3 łyżki cukru pudru

— 2 łyżki jogurtu naturalnego

— jagody do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i cukier

waniliowy, a potem chwilę mieszamy. Następnie do jajek z

cukrem wlewamy kefir cały czas wszystko mieszamy,

później po małej ilości dolewamy wodę gorącą i dodajemy

mąkę cały czas mieszając. Zostawiamy ciasto na 10 minut.

Nagrzaną patelnie smarujemy pędzelkiem w oleju lub

wrzucamy na patelnie kawałek masła i smażymy naleśniki.

Teraz robimy nadzienie.

Do miski wrzucamy serek twarogowy, cukier puder i jogurt

naturalny wszystko dobrze rozetrzeć widelcem.

Naleśniki nadziewamy twarożkiem posypujemy świeżymy

jagodami.

Porcja na 4 osoby.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Pancakes (pankejki) z malinamii syropem klonowym

Składniki:

— 1 szklanka mąki

— 1 szklanka maślanki

— 2 łyżki masła roztopionego

— 1 jajko

— 1 łyżeczka cukru

— 2 łyżeczki proszku do pieczenia

— szczypta soli

— 40 g masła roztopionego

— sos klonowy

— maliny

Sposób przygotowania:

Najpierw przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki i

mieszamy. Następnie wlewamy maślankę, cały czas energicznie

mieszając, dodajemy cukier, szczyptę soli i wbijamy jajko.

Na sam koniec dodajemy masło roztopione i dobrze miksujemy

na gładką konsystencję. Odstawiamy na 15 minut.

Wstawiamy patelnie na gaz, mocno nagrzewamy nie dajemy

żadnego tłuszczu.

Na patelnie nakładamy porcje placuszka z dwóch łyżek, a

następnie smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Z podanej

porcji wychodzi około 10 pancakes, zależy od wielkości

placuszków. Po usmażeniu smarujemy każdy pancake masłem

i polewamy sosem klonowym oraz posypujemy świeżymy

malinami. Podawać można z przeróżnymi owocami

według waszego uznania.

Porcja na 4 osoby.

Czas przygotowania 30 minut.

Smacznego!

Naleśniki z jajek z szynką i serem

Składniki:

— 4 jajka

— 4 plastry szynki

— 3 plastry sera

— kawałek czerwonej papryki

— pół szklanki mleka

— 3 łyżki maki

— sól

— pieprz

— olej

Sposób przygotowania:

Z podanej ilości produktów wychodzi 3 naleśniki.

Do miski kroimy w małe kostki paprykę czerwoną, szynkę i ser.

Do tego wbijamy jajka dobrze mieszając wlewamy mleko

dodajemy przyprawy.

Jeśli macie dobrze wymieszane po jednej łyżce dodajemy mąkę i

cały czas mieszamy i takim sposobem dodać całą mąkę.

Naleśniki można przygotować z różnymi składnikami np. cebula,

pomidor, pieczarki. Nagrzewamy patelnie smarujemy pędzelkiem

namoczony olejem. Nabieramy chochlą do zupy na 1 naleśnika,

po 2 minutach odwracamy i gotowe.

I tak wszystkie smażymy.

Jest to pyszne śniadanie jak na ciepło tak i na zimno.

Można spakować do pracy lub do szkoły.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 15 minut.

Smacznego!

Omlet z szpinakiem

Składniki:

— 2 jajka

— 100 g szpinaku

— 8 pomidorków koktajlowych

— 1 plaster sera żółtego

— 1 łyżeczka masła

— sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek wstawiamy patelnie do grzania wrzucamy

masło, a my tymczasem kroimy szpinak na mniejsze kawałki.

Pokrojony szpinak od razu dorzucamy do masła smażymy

około 3 minut. Szpinak od razu posolić. Bierzemy miskę i

rozbijamy