18,17 zł
Czasami nie łatwo jest znaleźć pomysł na szybkie przekąski. W tej książce znajdziesz dla siebie przepis na śniadanie, przekąski na imprezę, na zimno i na ciepło, makarony w różnych postaciach oraz desery.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:
Liczba stron: 40
FotografTomasz Sieciński
© Maria Siecińska, 2020
© Tomasz Sieciński, fotografie, 2020
Drodzy czytelnicy!
Z własnego doświadczenia wiem, że nie łatwo jest znaleźć pomysł na szybkie przekąski. W tej książce znajdziesz dla siebie przepis na śniadanie, przekąski na imprezę, na zimno i na ciepło, makarony w różnych postaciach oraz desery. Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu moja nowa książka.
ISBN 978-83-8221-243-3
Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero
WSTĘP
Witajcie!
Nazywam się Maria Siecińska.
Od dziecka lubiłam pomagać w kuchni. Gotowania to moja pasja
i umiejętność, którą chce się podzielić z Wami. Postanowiłam
Wam to pokazać na serwisie You Tube. Mam kanał o nazwie
Gotuj z Maszką
Nagrywam już od 19 maja 2019 roku. Mam już bardzo dużo
filmików. Znam wiele ciekawych przepisów na pyszne jedzenie.
Większością z nich już się Wami podzieliłam na filmikach,
ale to jeszcze nie koniec! Mam jeszcze mnóstwo nowych
pomysłów! ;)
Mimo tego, że mam kanał, chce wydać dla Was książkę z
moimi przepisami. Mam nadzieje, że spodobają Wam się
moje przepisy w tej książce. Być może nigdy nie widzieliście
któregoś z nich!
Będą tu potrawy Całego Świata! Oczywiście nie mogłabym
zapomnieć o Naszych cudownych, tradycyjnych Polskich
potrawach!
Pamiętaj! Gotowanie to nie zwyczajna rutynowa, czynność, bo:
Gotowanie to niezwykła pasja!
Maria Siecińska
Składniki:
— 2 szklanki maki
— 1 szklanka wody gazowanej
— 1 szklanka mleka
— 1 jajko
— 1 łyżeczka proszku do pieczenia
— 1 łyżeczka cukru
— olej lub masło do smażenia
— maliny świeże do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować wysoką miskę.
Na początek wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia dobrze wymieszać składniki. Następnie mieszając wlewamy wodę gazowaną, mleko, jajko i cukier. Konsystencja ciasta ma być lejąca, aby naleśniki się nie rwały i nie pękały.
Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Lekko wysmarować patelnie olejem lub masłem. Smażymy naleśniki do złocistego koloru.
Przepis na ciasto jest super.
Z tej porcji wychodzi nam 10 naleśników.
Konfitura z pigwowca.
Podam prosty przepis na konfiturę z pigwowca. Polecam
go, ponieważ ma bardzo dużo witaminy C.
Do pigwowca wyczyszczonego i pokrojonego(około 500)dodajemy 200 g cukru i małą łyżeczkę cynamonu, który dodaję niesamowitego zapachu.
Do garnka wrzucamy wszystko jak napisałam nalewamy wodę tak, żeby przykryć pigwowiec, a następnie gotujemy pod przykryciem 30 minut.
Po upływie czasu wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy blenderem i wstawiamy na kolejne 30 minut
do gotowania na małym gazie bez przykrywki. Od czasu do czasu
pamiętajmy pomieszać. Po czasie wyłączamy i gotowe.
Naleśniki smarujemy konfiturą i posypujemy świeżymi malinami.
Pyszności koniecznie zróbcie.
Porcja na 4 osób.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Składniki:
— 200 ml kefiru
— 200 ml gorącej wody
— 200 g mąki
— 2 jajka
— 1 łyżeczka cukru
— 1 łyżeczka cukru waniliowy
— 2 łyżki oleju lub masła
nadzienie :
— 300 g serek twarogowy
— 3 łyżki cukru pudru
— 2 łyżki jogurtu naturalnego
— jagody do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier zwykły i cukier
waniliowy, a potem chwilę mieszamy. Następnie do jajek z
cukrem wlewamy kefir cały czas wszystko mieszamy,
później po małej ilości dolewamy wodę gorącą i dodajemy
mąkę cały czas mieszając. Zostawiamy ciasto na 10 minut.
Nagrzaną patelnie smarujemy pędzelkiem w oleju lub
wrzucamy na patelnie kawałek masła i smażymy naleśniki.
Teraz robimy nadzienie.
Do miski wrzucamy serek twarogowy, cukier puder i jogurt
naturalny wszystko dobrze rozetrzeć widelcem.
Naleśniki nadziewamy twarożkiem posypujemy świeżymy
jagodami.
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Składniki:
— 1 szklanka mąki
— 1 szklanka maślanki
— 2 łyżki masła roztopionego
— 1 jajko
— 1 łyżeczka cukru
— 2 łyżeczki proszku do pieczenia
— szczypta soli
— 40 g masła roztopionego
— sos klonowy
— maliny
Sposób przygotowania:
Najpierw przesiewamy do miski wszystkie sypkie składniki i
mieszamy. Następnie wlewamy maślankę, cały czas energicznie
mieszając, dodajemy cukier, szczyptę soli i wbijamy jajko.
Na sam koniec dodajemy masło roztopione i dobrze miksujemy
na gładką konsystencję. Odstawiamy na 15 minut.
Wstawiamy patelnie na gaz, mocno nagrzewamy nie dajemy
żadnego tłuszczu.
Na patelnie nakładamy porcje placuszka z dwóch łyżek, a
następnie smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Z podanej
porcji wychodzi około 10 pancakes, zależy od wielkości
placuszków. Po usmażeniu smarujemy każdy pancake masłem
i polewamy sosem klonowym oraz posypujemy świeżymy
malinami. Podawać można z przeróżnymi owocami
według waszego uznania.
Porcja na 4 osoby.
Czas przygotowania 30 minut.
Smacznego!
Składniki:
— 4 jajka
— 4 plastry szynki
— 3 plastry sera
— kawałek czerwonej papryki
— pół szklanki mleka
— 3 łyżki maki
— sól
— pieprz
— olej
Sposób przygotowania:
Z podanej ilości produktów wychodzi 3 naleśniki.
Do miski kroimy w małe kostki paprykę czerwoną, szynkę i ser.
Do tego wbijamy jajka dobrze mieszając wlewamy mleko
dodajemy przyprawy.
Jeśli macie dobrze wymieszane po jednej łyżce dodajemy mąkę i
cały czas mieszamy i takim sposobem dodać całą mąkę.
Naleśniki można przygotować z różnymi składnikami np. cebula,
pomidor, pieczarki. Nagrzewamy patelnie smarujemy pędzelkiem
namoczony olejem. Nabieramy chochlą do zupy na 1 naleśnika,
po 2 minutach odwracamy i gotowe.
I tak wszystkie smażymy.
Jest to pyszne śniadanie jak na ciepło tak i na zimno.
Można spakować do pracy lub do szkoły.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 15 minut.
Smacznego!
Składniki:
— 2 jajka
— 100 g szpinaku
— 8 pomidorków koktajlowych
— 1 plaster sera żółtego
— 1 łyżeczka masła
— sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek wstawiamy patelnie do grzania wrzucamy
masło, a my tymczasem kroimy szpinak na mniejsze kawałki.
Pokrojony szpinak od razu dorzucamy do masła smażymy
około 3 minut. Szpinak od razu posolić. Bierzemy miskę i
rozbijamy