Gotuj z Maszką - Maria Siecińska - ebook

Gotuj z Maszką ebook

Maria Siecińska

0,0
20,19 zł

lub
Opis

Ta książka przedstawia bogactwo prostych i przepysznych przepisów. Krok po kroku są tu opisane przepisy na zupy, dania mięsne, surówki, sałatki.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 40




Maria Siecińska

Gotuj z Maszką

Nowy początek

FotografTomasz Sieciński

© Maria Siecińska, 2020

© Tomasz Sieciński, fotografie, 2020

Ta książka przedstawia bogactwo prostych i przepysznych przepisów. Krok po kroku są tu opisane przepisy na zupy, dania mięsne, surówki, sałatki.

ISBN 978-83-8189-873-7

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Wstęp

Witajcie! Nazywam się Maria Siecińska.

Od dziecka lubiłam pomagać w kuchni. Gotowanie to moja pasja i umiejętność, którą chcę się podzielić z Wami. Postanowiłam Wam to pokazać na serwisie YouTube. Mam kanał o nazwie Gotuj z Maszką. Nagrywam już od 19 maja 2019 roku. Mam już bardzo dużo filmików.

Znam wiele ciekawych przepisów na pyszne jedzenie. Większością z nich już się z Wami podzieliłam na filmikach, ale to jeszcze nie koniec! Mam jeszcze mnóstwo nowych pomysłów! ;) Mimo tego, że mam kanał, chcę wydać dla Was książkę z moimi przepisami. Mam nadzieje, że spodobają Wam się moje przepisy w tej książce. Być może nigdy nie widzieliście któregoś z nich!

Będą tu potrawy z Całego Świata! Oczywiście nie mogłabym zapomnieć o Naszych cudownych, tradycyjnych Polskich potrawach!

Pamiętaj! Gotowanie to nie zwyczajna rutynowa, czynność, bo:

Gotowanie to niezwykła pasja!

Dział I — Pyszne zupy…

Sekretem pysznej zupy jest podsmażana cebulka z marchwią.

Dodaje ona im niesamowitej barwy, smaku i aromatu.

Moją ulubioną zupą jest Zupa Klopsikowo — Koperkowa, która przypomina mi moje dzieciństwo, w którym nie mogło jej zabraknąć na rodzinnym stole.

Zupa jest najlepszą potrawą na chłodne popołudnia i wieczory.

Spisuje się także na wigilijnym stole! Na przykład, u mnie na Wigilii zawsze gości Barszcz Wigilijny i Zupa Grzybowa z groszkiem ptysiowym.

Dla naszych małych pociech, polecam także zdrową i pożywną Zupkę z buraczków.

Przypominam, abyście zawsze pamiętali o higienie. Umyjcie ręce i gotujcie w czystym miejscu! ;)

Tradycyjny rosół z makaronem

Składniki:

— włoszczyzna (seler, marchew, por, korzeń pietruszki),

— 1 cebula,

— kostka rosołowa,

— porcja rosołowa,

— 2 udka z kurczaka,

— 10 ml maggi,

— sól, pieprz, lubczyk, laurowe liście, ziele angielskie, tymianek, pietruszka (doprawić według własnego uznania),

Sposób przygotowania:

Na początek, wstawiamy mięso (porcja rosołowa i udka) do garnka z wodą do gotowania. Doprowadzamy do wrzenia. Po dwóch minutach gotowania zabieramy mięso z ognia. Następnie dokładnie myjemy i nalewamy świeżą wodę do garnka. Dodajemy włoszczyznę, kostkę rosołową, cebulę, laurowy liść i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do około 2 godzin. W osobnym naczyniu wstawiamy do gotowania makaron wybranego rodzaju.

Gdy warzywa i mięso się ugotują, wybieramy je do ostygnięcia. Następnie wszystko kroimy — kształt według swojego uznania. Do czystego rosołu dodajemy na koniec wszystkie przyprawy (maggi, pietruszkę zieloną, sól, pieprz) do uzyskania idealnego smaku, czyli doprawiamy tak jak lubimy.

Pokrojone mięso i warzywa, wrzucamy do rosołku. Przygotowany makaron przechowujemy osobno.

Na koniec, do miski wrzucamy makaron i dodajemy wszystko z rosołu. Nasz Tradycyjny Rosół jest już gotowy!

Smacznego!

Barszcz Ukraiński

Składniki:

— 1 żeberko (trójkąt lub paski),

— 150g boczku,

— włoszczyzna (por, seler, pietruszka korzeń),

— pół cebuli,

— 150g kapusty,

— 2 buraki ( gotujemy osobno),

— 6 ziemniaków

— 2 pomidory świeże lub z puszki,

— pół puszki białej fasoli,

— 4 ziarenka ziela angielskiego,

— 2 listki laurowe,

— pół cytryny, pietruszka zielona,

— przyprawy: sól, pieprz, cukier, przyprawa do potraw,

— śmietanka do zup 12%,

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberko, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około godzinę. Buraczki gotujemy osobno. Gdy mięso będzie odpadać od kości wyjmujemy do ostygnięcia. Do mięsnego rosołu dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, marchew ( jedną), kapustę, seler i por. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem gotujemy do zmiękczenia. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojony boczek. Gdy się podsmaży dodajemy posiekaną cebulę. Po 3 minutach dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach na tarce, a na koniec dodajemy pomidory i smażymy razem około 5 minut na małym ogniu. Przed wyłączeniem zasmażki (to co smażyliśmy na patelni ) dodajemy przyprawy i cukier. Do tego wyciskamy sok cytryny. Mięso, kiedy ostygnie, kroimy na małe kawałeczki. Jeśli nasze warzywka są już miękkie dodajemy do nich mięso, fasolę, a koniec buraczki starte na grubych oczkach. Musimy to dobrze wymieszać i posmakować, czy barszcz nie należy bardziej przyprawić (ilość przypraw według uznania). Posypujemy pietruszkę zieloną. Wsypujemy do miseczki i dodajemy łyżkę śmietanki.

Smacznego!

Barszcz Wigilijny

Składniki:

— 100g pora,

— 1 korzeń pietruszki,

— 100g selera,

— 1 marchewka,

— 2 liście laurowe,

— 4 ziarenka ziele angielskie,

— 100g suszonych grzybów,

— 500ml soku z kiszonych buraczków,

— przyprawy: sól, pieprz, majeranek,

— 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania :

Wlewamy do garnka 1,5 litra wody. Marchew, korzeń pietruszki, por, seler (wszystko dobrze umyte i obrane) wrzucamy do wody.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gdy zaczną się gotować, dodajemy grzyby. Gotujemy warzywny rosół do około godziny na małym ogniu.

Po godzinie gotowania, wyjmujemy wszystkie warzywa i wyłączamy. Grzybki możemy zabrać lub zostawić w rosołku.

Do warzywnego rosołu dodajemy sok z kiszonych buraczków. Smakujemy i doprawiamy według swojego uznania.

Na koniec doprawiamy majerankiem i czosnkiem.

Smacznego!

Zupa Ogórkowa

Składniki :

— 1 kość wędzona,

— 6 ogórków kiszonych,

— 200ml soku z ogórków kiszonych,

— 6 ziemniaków,

— 2 marchewki,

— 1 cebula,

— 1 łyżeczka cukru,

— włoszczyzna (por, seler, korzeń pietruszki),

— 2 liście laurowe,

— 4 ziela angielskiego,

— sól, pieprz, przyprawa do potraw,

— natka pietruszki,

— śmietanka do zup.

Sposób przygotowania :

Do garnka wlewamy