Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna?
Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani „cudownie” działające reklamowane witaminy. W pierwszej kolejności zadbaj o swoją urodę… od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę! Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu.
Dzięki tej książce dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą i naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie; i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość i zapewnić sobie witalny wygląd.
Oto przepisy na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które powinny stale gościć w twoim menu. Możesz mieć pewność, że gdy zaczniesz jeść zdrowo, skorzysta na tym nie tylko twój wygląd, ale też samopoczucie i zdrowie.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 118
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Spis treści
Od Autorki
Rozdział 1.Skóra jako ważny narząd
•Po co nam skóra?
•Przydatki skóry
Rozdział 2.Jak dieta wpływa na kondycję skóry?
•Podstawy, bez których nie ruszysz dalej
•Jedzenie dobre dla urody
Rozdział 3.Zasady zdrowego odżywiania
•Czego potrzebuje twój organizm?
•O czym jeszcze warto pamiętać, komponując swój jadłospis?
Rozdział 4.Co jeść, żeby zadbać o skórę?
•Najważniejsze składniki pokarmowe
•Jak powstają niedobory składników odżywczych?
•Czy osoba otyła może być niedożywiona?
Przepisy. Zdrowa skóra
•Grillowany indyk z salsą truskawkową
•Krem z batata, pietruszki i gruszki
•Kasza jaglana z owocami egzotycznymi
•Sok antyoksydacyjny z kapustą
•Omlet z porem i kukurydzą
•Wrap z pastą z soczewicy
•Sałatka z kozim serem
•Słodkie kanapki
•Kurczak zapiekany z warzywami
•Zielona pasta do chleba, makaronu, warzyw
Rozdział 5.Skóra z problemami
Skóra sucha i rogowaciejąca
Przepisy. Skóra sucha i rogowaciejąca
•Kanapki z pastą buraczkową
•Śledzie „po grecku”
•Krem czekoladowy z orzechami
•Kokosowa marchewka z groszkiem
•Miętowy twarożek z warzywami
•Sałatka zimowa z mango i awokado
•Koktajl odżywczy z surowym kakao
•Pieczone warzywa z aromatycznym sosem
Skóra przetłuszczająca się
Przepisy. Skóra przetłuszczająca się
•Sałatka z ziemniakami i soczewicą
•Nocna owsianka z owocami lata
•Surówka z kalarepki z kurkumą
•Kanapki z humusem i krewetkami
•Sałatka wiosenna z rzodkiewką, szparagami i awokado
•Kotlety gryczane
Trądzik pospolity
Przepisy. Trądzik pospolity
•Sałatka makaronowa z fasolą i suszonymi pomidorami
•Kanapki z pastą bakłażanową
•Surówka z brokułów
•Kolorowe szaszłyki z rozmarynem
•Łatwa zupa rybna z pomidorami i brązowym ryżem
•Smoothie z ogórkiem
•Makaron z cieciorki z pesto pietruszkowym
•Fioletowa zupa krem
Trądzik różowaty
Przepisy. Trądzik różowaty
•Sałatka z pieczonymi warzywami
•Owsianka z musem wiśniowym
•Sok z jarmużem i jabłkiem
•Dorsz z zielonym purée
•Zielone burgery
•Zupa z marchewki z kurkumą
•Koktajl antyzapalny
•Sałatka z indykiem, brzoskwiniami i cykorią
Cera naczynkowa
Przepisy. Cera naczynkowa
•Bowl po polsku
•Pieczone ziemniaki z dipem twarożkowym
•Klopsiki ze szpinakiem
•Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i mozzarellą
•Kasza jaglana z cieciorką i kuminem
•Kojące smoothie
•„Kanapki” z sałaty rzymskiej
•Sałatka z wątróbką i malinami
Rozdział 6.Skóra starzejąca się
•Czy można powstrzymać zmarszczki?
•Skóra a okres menopauzy
•Dieta spowalniająca starzenie
Przepisy. Skóra starzejąca się
•Wege bowl ze strączkami i ziemniakiem
•Koktajl ze zdrowymi tłuszczami
•Makaron z łososiem i natką pietruszki
•Sałatka karotenowa z dynią i szpinakiem
•Kurczak z sosem żurawinowym
•Surówka brukselkowa z sosem z awokado
•Żółty koktajl z fitoestrogenami
•Sałatka śledziowa z fasolą i buraczkiem
Rozdział 7.Włosy i paznokcie
•Stres oksydacyjny a włosy
•Składniki odżywcze dla włosów
•Łupież
•Piękne paznokcie
•A co z suplementami na włosy i paznokcie?
Przepisy. Włosy i paznokcie
•Kanapki z jajkiem i pastą słonecznikową
•Sałatka z buraczkami, pomarańczą i kaszą gryczaną
•Zupa grochowa
•Koktajl na porost włosów
•Kalafior z piekarnika
•Placki fasolowe z cukinią i natką pietruszki
•Zupa krem z pokrzywy
•Deser owsiany z jagodami
Wybrana bibliografia
Dbałość o urodę zwykle traktuje się mniej poważnie niż dbanie o zdrowie. Tymczasem nasz wygląd w dużym stopniu rzutuje na nasze samopoczucie. Warto też pamiętać o tym, że kondycja skóry, włosów i paznokci świadczy przecież o zdrowiu oraz stanie odżywienia organizmu. Jeśli skóra jest szara i przesuszona, włosy łamliwe i wypadające, a paznokcie kruche – można wysnuć wniosek, że to nie tylko lekki defekt kosmetyczny, ale że coś niedobrego dzieje się z naszym ciałem i lada chwila możemy spodziewać się objawów innego rodzaju.
Pod pojęciem „urody” rozumiemy głównie stan skóry i jej przydatków (czyli włosów i paznokci), ale także sylwetkę i młody wygląd. W książce skupiłam się na wpływie żywienia na wszystkie powyższe aspekty. Dowiesz się z niej, jak odżywianie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, oraz co jeść, jeśli nie wyglądają one zbyt dobrze. Poznasz też możliwe przyczyny swoich problemów skórnych i zasady żywienia, które pomogą ci zwalczyć trądzik.
W dalszej części książki znajdziesz informacje o tym, co jeść (a czego nie), żeby dłużej zachować młody wygląd. Na koniec podam też kilka faktów dotyczących cellulitu i obrzęków, które są zmorą wielu kobiet.
Mam nadzieję, że ta książka oraz zamieszczone w niej przepisy pomogą ci zadbać nie tylko o skórę i włosy, ale o dobre funkcjonowanie całego organizmu.
Rozdział 1
Wiele osób dziwi informacja, że skóra jest narządem. A jest, i to bardzo ważnym! Skóra to największy element powłoki wspólnej, która stanowi barierę oddzielającą organizm od świata zewnętrznego. To tak, jak byśmy owinęli się szczelnie folią spożywczą – tylko naturalną, inteligentną i posiadającą mnogość funkcji.
Skóra chroni
Skóra chroni narządy, tkanki i krew przed kontaktem z bakteriami oraz szkodliwymi czynnikami. Nie przepuszcza też większości cieczy i gazów, które mogą być niezdrowe lub naruszają równowagę tkanek znajdujących się pod nią.
Zdrowa skóra jest odporna na ucisk, uderzenia, a także rozciąganie (oczywiście do pewnego stopnia), dzięki czemu chroni przed utratą krwi przy lekkich urazach lub przenikaniem szkodliwych drobnoustrojów.
Skóra (wraz z podskórną tkanką tłuszczową) chroni przed nadmierną utratą ciepła. Delikatniejsze części ciała lub takie, które mają mniej podskórnej tkanki tłuszczowej, są dodatkowo owłosione, co ma hamować utratę ciepła. Dziś panuje moda na depilację, ale nasi przodkowie dzięki owłosieniu mogli łatwiej przetrwać chłodne miesiące.
Skóra chroni nas przed promieniowaniem słonecznym. Oczywiście tylko do pewnego stopnia, więc my też musimy chronić ją przed jego negatywnym wpływem.
Skóra reguluje
Skóra jest miejscem bardzo mocno unaczynionym, co również ma wielkie znaczenie w regulacji temperatury ciała. Gdy jest chłodno, naczynia krwionośne się kurczą. Dzięki temu mniej krwi przepływa pod ochłodzoną powierzchnią skóry i mniej się jej wychłodzi. Oprócz tego chłód wywołuje skurcz mięśni podskórnych prowadzący do tego, że drobne włoski na powierzchni skóry stroszą się – powstaje wówczas tak zwana gęsia skórka. Ten nieprzyjemny objaw to nic innego jak zamykanie powietrza w pobliżu skóry, które ma na celu wytworzenie dodatkowej warstwy izolacyjnej. Ten mechanizm doskonale działa u zwierząt, które mają gęstą sierść. U ludzi est to już tylko „pamiątka” po naszych obficiej owłosionych praprzodkach.
W skórze są również umieszczone gruczoły potowe – kolejny ważny element systemu termoregulacji, a także gospodarki elektrolitowej i odtruwania organizmu.
Skóra czuje
W skórze są obecne rozmaite receptory (np. dotyku, bólu, temperatury). Dzięki nim możemy rozpoznawać zmysłem dotyku różne przedmioty oraz unikać niebezpieczeństw, np. gorącego żelazka czy kolców na krzaku róży. To właśnie tym receptorom zawdzięczamy przyjemność płynącą z dotyku.
Skóra a witamina D
W skórze produkowana jest witamina D – substancja niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.
Skóra a odporność
Skóra (oraz jej flora bakteryjna) ma też duże znaczenie dla naszej odporności.
Przydatki skóry towłosy i paznokcie. Powstają one z tkanek, które tworzą skórę. Obecnie uważa się je za ozdobę (wyjątkiem jest niechciane owłosienie ciała). Jednak mało kto wie, że odgrywają one ważne role.
Włosy pełnią funkcję ochronną, np. rzęsy chronią nasze oczy, a owłosienie łonowe – delikatne okolice krocza. Oprócz tego biorą udział w utrzymaniu temperatury. To nie przypadek, że rosną obficie na głowie, która ma znikomą warstwę podskórnej tkanki tłuszczowej i jest bardziej narażona na wychłodzenie.
A jaką rolę odgrywają paznokcie? Przede wszystkim uwrażliwiają opuszki palców na dotyk (zwiększając opór, który odczuwa palec, kiedy np. stukamy w klawisze). Poza tym usztywniają opuszki palców, umożliwiając wykonanie czynności, które bez paznokci byłyby niemożliwe.
Rozdział 2
Większość osób, słysząc hasło „odżywienie skóry”, myśli od razu o kosmetykach lub zabiegach na ciało. A przecież absolutną podstawą jest odżywianie skóry od środka.
Żeby skóra wyrosła i mogła się regenerować, potrzebuje elementu budulcowego, jakim jest białko, oraz różnych witamin i składników mineralnych, które pozwolą jej efektywnie funkcjonować. Możemy także chronić skórę przed czynnikami zewnętrznymi, dostarczając organizmowi substancje, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
Jeśli dieta dobrze działa na jeden aspekt zdrowia, to zazwyczaj korzystnie wpływa też na inne. Od tej zasady są oczywiście wyjątki, które dotyczą przede wszystkim rozmaitych chorób, ale tym nie będziemy się zajmować w tej książce. Nie ma osobnej diety na zdrowe włosy, zgrabną sylwetkę czy też na ładną skórę. W każdej istnieją składniki, na które musimy zwrócić szczególną uwagę, jednak bazowe zasady zdrowego odżywiania są zawsze (dla każdej diety) takie same.
Wyobraź sobie okazały budynek, który stoi wśród innych podobnych do siebie. Nieustannie jest atakowany przez wiatr, promieniowanie słoneczne, podmywającą go wodę, trzęsienia ziemi czy kamienie spadające z pobliskich gór. Ten budynek to twoje zdrowie.
Teraz przyjrzyj się budynkowi uważniej. Wznosi się on na trzech filarach. Żeby mógł przetrwać i oprzeć się niekorzystnym warunkom, filary muszą być stabilne. Jeśli którykolwiek jest za cienki, kruszy się albo całkiem się rozpada – budynek chwieje się coraz bardziej i może ulec zniszczeniu.
Filarami zdrowia są dieta, ruch i odpoczynek (w tym sen). O każdy z tych elementów musisz zadbać, żeby nie chorować i czuć się dobrze. A ponieważ twój wygląd zewnętrzny w dużym stopniu odzwierciedla stan zdrowia, dbając o nie, dbasz też o urodę.
Zdrowa dieta to bardzo szerokie zagadnienie. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też w jakich ilościach, jak często i w jakich proporcjach. Zanim przejdziemy do konkretnych porad, skupmy się na ogólnych zagadnieniach i pojęciach, które warto znać. Będziemy o nich wspominać w dalszej części książki.
Tłuszcze na cenzurowanym
Tłuszcze to jeden z ważnych makroskładników, niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Wbrew obiegowej opinii ich główną „funkcją” nie jest powodowanie nadwagi i otyłości. Tłuszczów potrzebujemy do:
wytwarzania hormonów,
ochrony narządów ciała,
budowy niektórych struktur komórkowych,
metabolizmu,
pracy układu odpornościowego,
wytwarzania ważnych substancji transportowych i sygnałowych.
Tłuszcze dzieli się na trzy podstawowe grupy: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone (patrz schemat). Skąd te nietypowe nazwy? Wymyślono je, by opisać budowę chemiczną kwasów. W kwasach tłuszczowych nasyconych atomy są połączone wiązaniami pojedynczymi. Z kolei w nienasyconych w budowie chemicznej występuje przynajmniej jedno wiązanie podwójne (stworzone kosztem utraty jednego atomu wodoru). Takie wiązanie nazywamy nienasyconym. Kwasy jednonienasycone mają jedno takie wiązanie, a kwasy wielonienasycone – więcej niż jedno. Kwasy wielonienasycone omega 3 i omega 6 różnią się z kolei miejscem, w którym znajduje się pierwsze podwójne wiązanie. Te wydawałoby się drobne różnice chemiczne powodują, że niektóre typy tłuszczu są lepsze lub gorsze dla naszego zdrowia.
Tłuszcze są także potrzebne do prawidłowego funkcjonowania skóry oraz włosów. Ich niedobór może być przyczyną ich gorszej kondycji i brzydkiego wyglądu.
W produktach spożywczych występują różne rodzaje kwasów tłuszczowych. Nie można powiedzieć, że dany artykuł zawiera np. wyłącznie kwasy omega 3 albo jedynie kwasy jednonienasycone. Możemy jednak mówić o dominacji niektórych kwasów w poszczególnych produktach. W zależności od tego, jakich kwasów jest najwięcej, zaleca się lub odradza częste spożywanie danego produktu.
Kwasy tłuszczowe nasycone (NKT) podwyższają poziom cholesterolu we krwi i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2 czy zespołu metabolicznego. Eksperci są zgodni, że powinniśmy je ograniczać do minimum.
Lepiej unikać produktów, w których występują NKT: tłustego mięsa, nabiału i tłuszczów zwierzęcych, a także oleju kokosowego i palmowego.
Kwasy jednonienasycone (JNKT) powinny mieć największy udział w codziennej dawce tłuszczu. Dostarczają one energii, budulca do błon komórkowych, są nośnikami witamin, smaku, a przy tym nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Mogą je wręcz zmniejszać.
JNKT obecne są w olejach (np. rzepakowym, oliwie), a także orzechach, pestkach i awokado. Mięso i ryby również zawierają pewne ilości tych kwasów.
Dietę powinny uzupełniać kwasy wielonienasycone omega 3 i 6. Organizm człowieka nie potrafi ich jednak sam wytworzyć, więc nazywamy je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).
Kwasy omega 3 w największej ilości występują w tłustych rybach morskich, oleju lnianym wysokolinolenowym, w siemieniu lnianym, oleju rzepakowym, orzechach włoskich.
Źródłem kwasów omega 6 są przede wszystkim oleje słonecznikowe, sojowe, kukurydziane, z pestek dyni czy winogron. Znajdziemy je też w orzechach, migdałach, sezamie, pestkach słonecznika i dyni.
Z kwasów omega 3 i 6 powstają w organizmie różnego rodzaju substancje. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że dzięki kwasom omega 3 wytwarzane są głównie substancje o działaniu przeciwzapalnym, rozluźniającym, kojącym, a z kwasów omega 6 substancje prozapalne, alarmujące i pobudzające układ odpornościowy. Wszystkie są potrzebne do utrzymania równowagi w organizmie i prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Warto jednak wiedzieć, że nadmiar kwasów omega 6 (szczególnie przy jednoczesnym niedoborze omega 3) może prowadzić do zaburzenia tej równowagi i sytuacji, gdy w organizmie zacznie toczyć się lekki, ale przewlekły stan zapalny, a układ odpornościowy będzie nadmiernie pobudzony. To z kolei może być przyczyną wzmożonych reakcji alergicznych czy nadwrażliwości albo rozwoju chorób o podłożu zapalnym. Krótko mówiąc – lepiej do takiego stanu nie doprowadzać.
Kwasy omega 3 i 6 konkurują o dostęp do naszego organizmu. Nadmiar kwasów omega 6 może zmniejszać przyswajanie omega 3. Lepiej nie łączyć więc np. siemienia lnianego z pestkami dyni czy ryb z olejem słonecznikowym.
Kwasy omega 3 i 6 są bardzo niestabilne w wysokich temperaturach. Nie tylko tracą dobre właściwości, ale mogą też nabierać złych. Nigdy nie smaż na oleju lnianym ani np. słonecznikowym, a tłuste ryby gotuj na parze lub piecz w 170–180 stopniach.
Czym są tłuszcze trans?
Od czasu do czasu w mediach można usłyszeć o szkodliwych izomerach trans. Co to takiego? Otóż są to kwasy tłuszczowe o zmodyfikowanej budowie. Budowa ta ulega zmianie np. podczas chemicznego utwardzania tłuszczów (czyli chociażby podczas wytwarzania margaryny z ciekłego oleju). Dotyczy to metody utwardzania zwanej uwodornieniem. Izomery trans mogą też powstawać podczas długotrwałego ogrzewania oleju (np. we frytkownicach), podczas smażenia w wysokiej temperaturze czy wytwarzaniu tłuszczów częściowo utwardzonych. Producenci słodyczy, pieczywa cukierniczego, ciastek, chrupkich przekąsek i gotowej żywności chętnie sięgają po takie tłuszcze z uwagi na ich dużą przydatność technologiczną. Jednak nie są one korzystne dla zdrowia. Z tego powodu najlepiej ich unikać.
Ze względu na skład kwasów tłuszczowych w codziennym żywieniu najbardziej poleca się używanie oliwy oraz oleju rzepakowego. Oprócz tego dietę powinny uzupełniać różne orzechy i pestki, siemię lniane i olej lniany, a od czasu do czasu (jeśli chcemy i lubimy) awokado, olej z wiesiołka czy nasiona chia. Raz lub dwa razy w tygodniu warto zjeść tłustą rybę morską (np. łososia, śledzia, makrelę).
Wolne rodniki, stres oksydacyjny i antyoksydanty
W przyrodzie istnieją tak zwane reaktywne formy tlenu (RFT), czyli cząsteczki, które posiadają przynajmniej jeden „wolny” atom tlenu (a także jeden lub kilka niesparowanych „wolnych” elektronów). Można je porównać do uczestników dyskoteki dla singli, którzy nie chcą już żyć samotnie i intensywnie szukają pary. O takich cząsteczkach mówimy, że są wysoce reaktywne, ponieważ cały czas dążą do reakcji chemicznej i zapoczątkowują ją, gdy tylko w ich pobliżu znajdzie się odpowiednia dla nich „partia”.
Niestety RFT