Ciasta - O-press - ebook
Wydawca: O-press Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Ciasta - O-press

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oferujemy Państwu książkę z trzydziestoma doskonałymi przepisami na Ciasta. Ciekawe, a jednocześnie proste, napisane zrozumiałym językiem receptury, pozwolą Państwu przygotować przepyszne domowe wypieki. Swoim smakiem, aromatem i wyglądem zachwycą wszystkie zmysły domowników, a popołudniowe kawki i herbatki długo będą pamiętane przez Państwa gości.[/font][/color]

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Wszystkim przepisom towarzyszą przepiękne, sugestywne zdjęcia, które jeszcze bardziej mobilizują do przygotowania i spróbowania tych wspaniałych smakołyków.[/font][/color]

Opinie o ebooku Ciasta - O-press

Fragment ebooka Ciasta - O-press






Babeczki jagodowo-poziomkowe

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe (lub o innym, wybranym smaku)
  • 1/2 litra mleka
  • owoce leśne – jagody, poziomki (mogą być także truskawki)

1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła, jajek i śmietany wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.

2. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150-180°C, na lekko złoty kolor.

3. Gotujemy budynie (z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu). Jeszcze ciepłym budyniem napełniamy babeczki, a następnie dekorujemy je jagodami i poziomkami (mogą być też inne owoce, np. truskawki, brzoskwinie, banany, kiwi).


Bajaderki

  • 80-90 dag pokruszonych ciastek, herbatników, resztek ciast
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 słoik dżemu, marmolady lub gęstych powideł
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 olejek rumowy (może być też rum)
  • 3-4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. Nutella)
  • 4 łyżki kakao pokruszone orzechy migdały
  • wiórki kokosowe

1. Część ciastek (ok.10-20 dag) pozostawić w większych kawałkach, resztę drobno pokruszyć, wszystko wsypać do miski. Jeśli naszą bajaderkę robimy z resztek ciast warto jest dodać do nich opakowanie (100 g) połamanych herbatników, np. szkolnych.

2. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy razem. Kiedy trochę przestygnie mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, kremem i olejkiem (zamiast niego możemy użyć łyżki rumu). Dodajemy rodzynki (po uprzednim wymoczeniu w wodzie), po 1-2 łyżki orzechów, migdałów, wiórek lub po prostu swoich ulubionych bakalii i całość ugniatamy na jednolitą masę. Gdyby otrzymana masa była zbyt miękka, wystarczy wstawić ją na chwilę do lodówki lub dosypać więcej ciastek.

3. Z przygotowanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.


Bakaliowa babka drożdżowa w polewie

  • 1/2 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 kostki drożdży
  • 150 g margaryny do pieczenia + kawałek do posmarowania formy
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść kandyzowanych owoców polewa czekoladowa kolorowa posypka cukrowa

1. W misce mieszamy cukier, letnie mleko, jajka, posiekaną margarynę i pokruszone drożdże. Nakrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy do 50 minut w temp. 180°C (najlepiej z termoobiegiem) na złoty kolor.

4. Po wystygnięciu babkę oblewamy polewą czekoladową i przystrajamy kolorową posypką cukrową.


Ciasto piaskowe

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy

1. Margarynę (może być również masło) rozpuścić w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Ostudzić.

Aby przeczytać całą książkę, odwiedź www.legimi.com