Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. - O-press - ebook
Wydawca: O-press Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. ebook

O-press

(0)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 109 Przeczytaj fragment ebooka

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. - O-press

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Kresów Wschodnich. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na kresowe przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.

Opinie o ebooku Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. - O-press

Fragment ebooka Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. - O-press




opracowanie redakcyjne:

Monika Stefaniak

skład i łamanie:

O-press

Wydawca

O-press

Text copyright © 2012

ISBN ePub: 978-83-7772-108-7

ISBN MOBI: 978-83-7772-357-9


Indeks potraw

Przystawki

cebule po żmudzku

imbirowy śledź w orzechach

jajka po żmudzku

kiełbasa kresowa

konfitury z ogórków

lin marynowany

litewska sałatka z łososia

litewska surówka

litewskie „jajka”

litewskie „orzeszki” ze śledzia

lwowska sałatka z dyni

marchewki po litewsku

pasta jabłkowa

pomidory po litewsku

sałatka białoruska

sałatka grzybowa z czosnkiem

sałatka warzywna

ser smażony

śledzie „piwne”

śledzie po wileńsku

śledzie w śmietanie na ostro

śledź w miodowym sosie

świąteczna sałatka litewska

żmudzka sałatka mięsno-chlebowa

Zupy

barszcz huculski na zimno

barszcz lwowski

barszcz ukraiński

barszcz wileński

chłodnik białoruski

chłodnik ze szczawiem z Grodna

chołodziec nowogrodzki

flaki po lwowsku

kapuśniak po litewsku

kartoflanka kresowa

koperkowa zupa wileńska

kowieńska zupa chlebowa

litewska zupa rybna

lwowska zupa z węgorza

piński chłodnik z kwasem chlebowym

podolska zupa z fasoli

wileńska zupa szczawiowa

żmudzka zupa z gęsi

żur białoruski

Dania główne i dodatki

baba ziemniaczana

baranina po tatarsku

bigos litewski

bliny

bliny ziemniaczane

cebule po wileńsku

cepeliny (pyzy) z mięsem

cepeliny z twarogiem

comber sarni po litewsku

cynaderki po litewsku

dorsz po lwowsku

dynia nadziewana mięsem po litewsku

gęsia szyja po żmudzku

gęś po lwowsku

gołąbki podolskie z ziemniakami

gulasz poleszucki

kaczka faszerowana po lwowsku

kluski lwowskie z bułki tartej

knysze z kapustą

kołduny w rosole

kozak

kresowe rogacze

kurczaki po lwowsku

litewska baba z marchewki

litewska babka zaparzana

litewska cielęcina

litewska rolada wieprzowa

litewska zapiekanka grzybowa

litewskie kołduny klasyczne

litewskie maczanki

lwowskie kluski ziemniaczane

łężnie

morszczuk po lwowsku

pamoczka oszmiańska

pieczeń barania z bobem po litewsku

pieczeń cielęca po litewsku

pieczone pierogi podolskie

pierogi pieczone z kaszą gryczaną

pierogi pieczone z nadzieniem z ziemniaków

schab po lwowsku

sos chlebowy po lwowsku

wołyńskie zrazy cielęce

zawijasy z Sudowy

Ciasta i desery

bubliczki

budyń z winnym kremem

ciastka z orzechami włoskimi

galaretka mleczno-migdałowa

keks popularny

kisiel z chleba

kisiel z kwasu chlebowego

konfitura z kwiatów róży

likier kresowy

litewska zapiekanka na słodko

litewskie miodowe kluseczki

mandryki litewskie

miodowe „borowiki”

nalewka żmudzka

pascha malinowa

pascha waniliowa

pascha wielkanocna

śliżyki wileńskie z makiem

wigilijne śliżyki