Sałatki, surówki - O-press - ebook

Sałatki, surówki ebook

O-press

3,3

Opis

[color=rgb(18, 18, 18)][font=arial, helvetica, sans-serif]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele pomysłów i przepisów na sałatki i surówki. Będziecie Państwo mogli przyrządzić sałatki z mięsem lub wędliną, z rybą lub owocami morza, dla jaroszy, z owoców oraz niezwykle zdrowe i smaczne surówki. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 80

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,3 (12 ocen)
1
5
4
1
1
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Rozdział I Sałatki z mięsem lub wędliną

PIKANTNA SAŁATKA Z INDYKIEM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 315 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka średniotrudna i droga

SKŁADNIKI:

• 40 dag piersi indyka • łyżka oleju • 1/2 ogórka • pęczek dymki • duży pomidor • pęczek rzodkiewek • 1/2 pęczka szczypiorku • 1/2 pęczka koperku • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny • łyżka musztardy • 7 łyżek oliwy • szczypta cukru • sól • pieprz

WYKONANIE:

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki. Dymkę i rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie krążki. Ogórek obrać ze skórki i pokroić na talarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Opłukany szczypiorek i koperek drobno posiekać. Warzywa i mięso włożyć do salaterki, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: ocet lub sok, musztardę, sól, pieprz, cukier i oliwę dokładnie roztrzepać widelcem. Sosem polać sałatkę.

DOBRA RADA:

Ta sałatka to idealna propozycja na letni obiad dla osób dbających o linię.

SAŁATKA BANANOWO-RYŻOWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 246 kcal (porcja) • czas przygotowania 15 minut • sałatka łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 3 banany • 5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko • 1/2 selera • 10 dag szynki • 5 łyżek majonezu • 2 łyżki śmietany • łyżka soku z cytryny • curry • sól • cukier

WYKONANIE:

Banany obrać ze skórek, przekroić wzdłuż na połówki, a następnie pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie skropić sokiem z cytryny. Do majonezu dodać śmietanę i curry. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem, doprawić solą i cukrem do smaku.

DOBRA RADA:

Banany użyte w tej sałatce nie powinny być zbyt dojrzałe. Należy pamiętać, że bananów nie przechowuje się w lodówce.

SAŁATKA DEKORACYJNA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 426 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 2 duże pory • 30 dag sera żółtego • 30 dag wędliny drobiowej • 2 papryki czerwone • puszka kukurydzy • 1 mały słoik majonezu • sól • pieprz

WYKONANIE:

Pory umyć, pokroić w cienkie talarki i sparzyć wrzątkiem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Ser, wędlinę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać pory, odsączoną z zalewy kukurydzę, majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

DOBRA RADA:

Żółty ser użyty w przepisie powinien być twardy – najlepszy jest łagodny i słodkawy ementaler lub gouda.

SAŁATKA DROBIOWA Z CYTRUSAMI

porcja na 4 osoby • kaloryczność: 124 kcal (porcja) • czas przygotowania 40 minut • sałatka średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 2 nieduże ugotowane piersi kurczaka • główka sałaty • 2 owoce kiwi • 2 jabłka • pomarańcza • 2 mandarynki na sos: • 3 łyżki oleju słonecznikowego • sok z 1/2 cytryny • estragon • tymianek • cukier • sól • pieprz

WYKONANIE:

Sałatę umyć, osączyć, porwać na małe kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Owoce umyć, obrać ze skórki. Pomarańcze i mandarynki podzielić na cząstki i obrać z błonek. Jabłka pokroić w kostkę, kiwi w półplasterki. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę sosem, odstawić na godzinę do lodówki.

DOBRA RADA:

Olej słonecznikowy zawiera niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia. Stanowi bogate źródło witaminy E. Wykorzystywać go można zarówno do sałatek i do smażenia.

SAŁATKA KALAFIOROWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 192 kcal (porcja) • czas przygotowania 40 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1/2 małego kalafiora • 1 puszka kukurydzy • 20 dag wędzonego kurczaka • 1/2 torebki ryżu • majonez mały • czosnek • bazylia • koperek • sól • pieprz

WYKONANIE:

Kalafiora umyć pod zimną wodą, podzielić na różyczki i jeszcze drobniej pokroić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Kurczaka pokroić w drobne paseczki. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko, ostudzić. Wszystkie składniki razem z majonezem dokładnie wymieszać w salaterce. Doprawić bazylią, koperkiem, solą roztartą z czosnkiem i pieprzem.

DOBRA RADA:

Kalafiora można ewentualnie zblanszować (zalać wrzątkiem i gotować około 2 minut).

SAŁATKA RYŻOWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 175 kcal (porcja) • czas przygotowania 2 godziny, 30 minut • sałatka średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• szklanka ryżu ugotowanego na sypko • mała puszka zielonego groszku • 20 dag chudej szynki • czerwona papryka • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich • 3 łyżki rodzynek • 2 łyżki posiekanych zielonych listków lub płaska łyżka otartego majeranku • łyżka siekanej zielonej pietruszki • łyżka siekanego koperku • 5-6 łyżek oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny • szczypta cukru • sól • pieprz

WYKONANIE:

Ugotowany i wystudzony ryż skropić łyżeczką soku z cytryny, wymieszać. Groszek dokładnie odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w dość grubą kostkę. Resztę soku z cytryny połączyć z solą, pieprzem, cukrem, otartą skórką z cytryny i oliwą – całość dokładnie wymieszać. Mieszankę dodać do ryżu. Następnie dodać orzechy, rodzynki, paprykę, szynkę, groszek i zieleninę. Całość ponownie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki.

DOBRA RADA:

Do gotowania na sypko najlepszy jest ryż długoziarnisty. Umyty na sitku ryż należy wrzucić do wrzącej, osolonej wody w proporcji 1:2 (miarka ryżu na dwie wody) i gotować 20 minut, pod przykrywką z malutkim otworkiem na parę. Po ugotowaniu odstawić na 10 minut.

SAŁATKA SZYNKOWA Z GROSZKIEM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 109 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka średniotrudna i droga

SKŁADNIKI:

• 20 dag szynki • 1 puszka groszku • 3-4 jaja • 1-2 łyżeczki koperku i natki pietruszki • 3-4 łyżki majonezu • sok z cytryny • sól • pieprz

WYKONANIE:

Groszek odsączyć z zalewy. Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę, szynkę w małe kwadraciki. Koperek i natkę pietruszki umyć pod zimną wodą, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

DOBRA RADA:

Sałatka efektownie wygląda i smakuje lepiej podana w wydrążonych połówkach pomidorów.

SAŁATKA TRÓJKOLOROWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 137 kcal (porcja) • czas przygotowania 20 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 15 dag wędzonej piersi z kurczaka • sałata • 1/2 puszki kukurydzy • pęczek rzodkiewki • 2 ogórki • 1 czerwona cebula • 1 kalarepa • pieprz biały • koperek • 1/2 szklanki jogurtu • sól

WYKONANIE:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć, odciąć liście i korzonki, pokroić w cienkie plasterki a umyte i obrane ze skórki ogórki w słupki, pokroić w słupki. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Na półmisku ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, na niej rozłożyć pokrojone składniki sałatki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość polać jogurtem wymieszanym z solą i mielonym białym pieprzem. Udekorować gałązkami koperku.

DOBRA RADA:

Najsmaczniejsze są młode, soczyste kalarepki. Wybierać należy bulwy mniejsze, te większe zawierają sparciałe włókna.

SAŁATKA WARSTWOWA Z ANANASEM

porcja na 4 osoby • kaloryczność: 278 kcal (porcja) • czas przygotowania 1 godzina 20 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 3 jabłka • 15 dag szynki • słoik selera marynowanego • puszka kukurydzy • 10 plastrów ananasa z puszki • 6 łyżek majonezu light • 15-20 dag sera żółtego • sól • pieprz

WYKONANIE:

Jabłka umyć, obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę, ananasa i seler odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w krótkie paski, a ananasa na kawałki. W salaterce układać kolejno warstwami: jabłka, szynkę, seler, kukurydzę, ananasa. Każdą warstwę doprawiać do smaku pieprzem i solą. Całość posmarować majonezem i posypać grubo startym żółtym serem. Odstawić na godzinę do lodówki.

DOBRA RADA:

Szynkę można zastąpić polędwicą lub wędzonym kurczakiem.

SAŁATKA WARZYWNA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 194 kcal (porcja) • czas przygotowania 60 minut • sałatka średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 20 dag ziemniaków • 1 średnia cebula • 1 marchew • 1 seler • 1 średnia pietruszka • 1 średni ogórek kiszony • 1 jabłko • 8-10 dag boczku wędzonego • sól • pieprz naturalny mielony

WYKONANIE:

Ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler umyć i ugotować w łupinkach we wrzącej, osolonej wodzie. Wystudzić. Cebulę obrać z łupin i pokroić podobnie jak ogórek kiszony i jabłko w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić i wysmażyć na skwarki na gorącej patelni. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać w salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem.

DOBRA RADA:

Sałatka dobrze komponuje się podana z kiełbasą z rusztu. To dobra propozycja na obiad na łonie natury.

SAŁATKA WYKWINTNA Z INDYKIEM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 172 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka średniotrudna i droga

SKŁADNIKI:

• 40 dag upieczonej piersi indyka • 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu • 3-4 cykorie • duże słodkie jabłko lub gruszka • 1 łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki rodzynek • 10-15 migdałów • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżka sosu sojowego • 3 łyżki majonezu • mały jogurt naturalny • pieprz • sól

WYKONANIE: