Sałatki, surówki - O-press - ebook
Wydawca: O-press Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 80 Przeczytaj fragment ebooka

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Sałatki, surówki - O-press

[color=rgb(18, 18, 18)][font=arial, helvetica, sans-serif]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele pomysłów i przepisów na sałatki i surówki. Będziecie Państwo mogli przyrządzić sałatki z mięsem lub wędliną, z rybą lub owocami morza, dla jaroszy, z owoców oraz niezwykle zdrowe i smaczne surówki. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]

Opinie o ebooku Sałatki, surówki - O-press

Fragment ebooka Sałatki, surówki - O-press



Rozdział I Sałatki z mięsem lub wędliną

PIKANTNA SAŁATKA Z INDYKIEM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 315 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka średniotrudna i droga

SKŁADNIKI:

• 40 dag piersi indyka
• łyżka oleju
• 1/2 ogórka
• pęczek dymki
• duży pomidor
• pęczek rzodkiewek
• 1/2 pęczka szczypiorku
• 1/2 pęczka koperku
• 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
• łyżka musztardy
• 7 łyżek oliwy
• szczypta cukru
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki. Dymkę i rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie krążki. Ogórek obrać ze skórki i pokroić na talarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Opłukany szczypiorek i koperek drobno posiekać. Warzywa i mięso włożyć do salaterki, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: ocet lub sok, musztardę, sól, pieprz, cukier i oliwę dokładnie roztrzepać widelcem. Sosem polać sałatkę.

DOBRA RADA:

Ta sałatka to idealna propozycja na letni obiad dla osób dbających o linię.

 

SAŁATKA BANANOWO-RYŻOWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 246 kcal (porcja) • czas przygotowania 15 minut • sałatka łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 3 banany
• 5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
• 1/2 selera
• 10 dag szynki
• 5 łyżek majonezu
• 2 łyżki śmietany
• łyżka soku z cytryny
• curry
• sól
• cukier

WYKONANIE:

Banany obrać ze skórek, przekroić wzdłuż na połówki, a następnie pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie skropić sokiem z cytryny. Do majonezu dodać śmietanę i curry. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem, doprawić solą i cukrem do smaku.

DOBRA RADA:

Banany użyte w tej sałatce nie powinny być zbyt dojrzałe. Należy pamiętać, że bananów nie przechowuje się w lodówce.

 

SAŁATKA DEKORACYJNA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 426 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 2 duże pory
• 30 dag sera żółtego
• 30 dag wędliny drobiowej
• 2 papryki czerwone
• puszka kukurydzy
• 1 mały słoik majonezu
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Pory umyć, pokroić w cienkie talarki i sparzyć wrzątkiem. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Ser, wędlinę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać pory, odsączoną z zalewy kukurydzę, majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

DOBRA RADA:

Żółty ser użyty w przepisie powinien być twardy – najlepszy jest łagodny i słodkawy ementaler lub gouda.

 

SAŁATKA DROBIOWA Z CYTRUSAMI

porcja na 4 osoby • kaloryczność: 124 kcal (porcja) • czas przygotowania 40 minut • sałatka średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 2 nieduże ugotowane piersi kurczaka
• główka sałaty
• 2 owoce kiwi
• 2 jabłka
• pomarańcza
• 2 mandarynki
na sos:
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• sok z 1/2 cytryny
• estragon
• tymianek
• cukier
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Sałatę umyć, osączyć, porwać na małe kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Owoce umyć, obrać ze skórki. Pomarańcze i mandarynki podzielić na cząstki i obrać z błonek. Jabłka pokroić w kostkę, kiwi w półplasterki. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę sosem, odstawić na godzinę do lodówki.

DOBRA RADA:

Olej słonecznikowy zawiera niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia. Stanowi bogate źródło witaminy E. Wykorzystywać go można zarówno do sałatek i do smażenia.

 

SAŁATKA KALAFIOROWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 192 kcal (porcja) • czas przygotowania 40 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1/2 małego kalafiora
• 1 puszka kukurydzy
• 20 dag wędzonego kurczaka
• 1/2 torebki ryżu
• majonez mały
• czosnek
• bazylia
• koperek
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Kalafiora umyć pod zimną wodą, podzielić na różyczki i jeszcze drobniej pokroić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Kurczaka pokroić w drobne paseczki. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko, ostudzić. Wszystkie składniki razem z majonezem dokładnie wymieszać w salaterce. Doprawić bazylią, koperkiem, solą roztartą z czosnkiem i pieprzem.

DOBRA RADA:

Kalafiora można ewentualnie zblanszować (zalać wrzątkiem i gotować około 2 minut).

 

SAŁATKA RYŻOWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 175 kcal (porcja) • czas przygotowania 2 godziny, 30 minut • sałatka średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• szklanka ryżu ugotowanego na sypko
• mała puszka zielonego groszku
• 20 dag chudej szynki
• czerwona papryka
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 3 łyżki rodzynek
• 2 łyżki posiekanych zielonych listków lub płaska łyżka otartego majeranku
• łyżka siekanej zielonej pietruszki
• łyżka siekanego koperku
• 5-6 łyżek oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
• szczypta cukru
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Ugotowany i wystudzony ryż skropić łyżeczką soku z cytryny, wymieszać. Groszek dokładnie odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w dość grubą kostkę. Resztę soku z cytryny połączyć z solą, pieprzem, cukrem, otartą skórką z cytryny i oliwą – całość dokładnie wymieszać. Mieszankę dodać do ryżu. Następnie dodać orzechy, rodzynki, paprykę, szynkę, groszek i zieleninę. Całość ponownie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki.

DOBRA RADA:

Do gotowania na sypko najlepszy jest ryż długoziarnisty. Umyty na sitku ryż należy wrzucić do wrzącej, osolonej wody w proporcji 1:2 (miarka ryżu na dwie wody) i gotować 20 minut, pod przykrywką z malutkim otworkiem na parę. Po ugotowaniu odstawić na 10 minut.

 

SAŁATKA SZYNKOWA Z GROSZKIEM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 109 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka średniotrudna i droga

SKŁADNIKI:

• 20 dag szynki
• 1 puszka groszku
• 3-4 jaja
• 1-2 łyżeczki koperku i natki pietruszki
• 3-4 łyżki majonezu
• sok z cytryny
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Groszek odsączyć z zalewy. Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę, szynkę w małe kwadraciki. Koperek i natkę pietruszki umyć pod zimną wodą, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

DOBRA RADA:

Sałatka efektownie wygląda i smakuje lepiej podana w wydrążonych połówkach pomidorów.

 

SAŁATKA TRÓJKOLOROWA

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 137 kcal (porcja) • czas przygotowania 20 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 15 dag wędzonej piersi z kurczaka
• sałata
• 1/2 puszki kukurydzy
• pęczek rzodkiewki
• 2 ogórki
• 1 czerwona cebula
• 1 kalarepa
• pieprz biały
• koperek
• 1/2 szklanki jogurtu
• sól

WYKONANIE:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć, odciąć liście i korzonki, pokroić w cienkie plasterki a umyte i obrane ze skórki ogórki w słupki, pokroić w słupki. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Na półmisku ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, na niej rozłożyć pokrojone składniki sałatki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość polać jogurtem wymieszanym z solą i mielonym białym pieprzem. Udekorować gałązkami koperku.

DOBRA RADA:

Najsmaczniejsze są młode, soczyste kalarepki. Wybierać należy bulwy mniejsze, te większe zawierają sparciałe włókna.

 

SAŁATKA WARSTWOWA Z ANANASEM

porcja na 4 osoby • kaloryczność: 278 kcal (porcja) • czas przygotowania 1 godzina 20 minut • sałatka łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 3 jabłka
• 15 dag szynki
• słoik selera marynowanego
• puszka kukurydzy
• 10 plastrów ananasa z puszki
• 6 łyżek majonezu light
• 15-20 dag sera żółtego
• sól
• pieprz

WYKONANIE:

Jabłka umyć, obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę, ananasa i seler odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w krótkie paski, a ananasa na kawałki. W salaterce układać kolejno warstwami: jabłka, szynkę, seler, kukurydzę, ananasa. Każdą warstwę doprawiać do smaku pieprzem i solą. Całość posmarować majonezem i posypać grubo startym żółtym serem. Odstawić na godzinę do lodówki.

DOBRA RADA:

Szynkę można zastąpić polędwicą lub wędzonym kurczakiem.

 

SAŁATKA WARZYWNA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 194 kcal (porcja) • czas przygotowania 60 minut • sałatka średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 20 dag ziemniaków
• 1 średnia cebula
• 1 marchew
• 1 seler
• 1 średnia pietruszka
• 1 średni ogórek kiszony
• 1 jabłko
• 8-10 dag boczku wędzonego
• sól
• pieprz naturalny mielony

WYKONANIE:

Ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler umyć i ugotować w łupinkach we wrzącej, osolonej wodzie. Wystudzić. Cebulę obrać z łupin i pokroić podobnie jak ogórek kiszony i jabłko w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić i wysmażyć na skwarki na gorącej patelni. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać w salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem.

DOBRA RADA:

Sałatka dobrze komponuje się podana z kiełbasą z rusztu. To dobra propozycja na obiad na łonie natury.

 

SAŁATKA WYKWINTNA Z INDYKIEM

porcja na 4-6 osób • kaloryczność: 172 kcal (porcja) • czas przygotowania 30 minut • sałatka średniotrudna i droga

SKŁADNIKI:

• 40 dag upieczonej piersi indyka
• 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
• 3-4 cykorie
• duże słodkie jabłko lub gruszka
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki rodzynek
• 10-15 migdałów
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 łyżki majonezu
• mały jogurt naturalny
• pieprz
• sól

WYKONANIE:

Aby przeczytać całą książkę, odwiedź www.legimi.com