Jak naturalnie wzmocnić odporność - dr Anne Fleck, Jörn Klasen, dr Matthias Riedl - ebook

Jak naturalnie wzmocnić odporność ebook

Fleck Anne, Jörn Klasen, Matthias Riedl

4,0

Opis

Nasz układ odpornościowy stoi przed nie lada wyzwaniem. Musi bowiem chronić nas przez całą dobę przed atakami wirusów i bakterii, które wywołują stany zapalne i infekcje. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wzmocnić siły obronne organizmu i dbać o kondycję komórek odpornościowych przy pomocy zdrowego odżywiania. Nauczysz się wprowadzać do swojego jadłospisu naturalne probiotyki oraz mikroskładniki, z witaminami C i D na czele. Równocześnie poznasz najlepsze domowe sposoby, by wzmocnić mikrobiom dietą. Dieta na odporność stanie się twoim orężem w walce z chorobami. Dodatkowo otrzymasz ponad 50 autorskich przepisów na pyszne i – co najważniejsze – zdrowe dania. Jak wzmocnić odporność – odkryj prosty sposób na zdrowie.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 157

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (3 oceny)
2
0
0
1
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




REDAKCJA: Mariusz Golak

SKŁAD: Emilia Dajnowicz

PROJEKT OKŁADKI: Emilia Dajnowicz

TŁUMACZENIE: Aneta Trybulska

ZDJĘCIA POTRAW: Claudia Timmann

STYLIZACJA POTRAW: Claudia Seifert

ZDJĘCIA PORTRETOWE: Claudia Timmann, Andreas Sibler

TEKSTY: Franziska Pfeiffer, Antje Brunnabend

PRZEPISY: Martina Kittler

Wydanie I

Białystok 2022

ISBN 978-83-8272-114-0

Tytuł oryginału:So stärken Sie Ihr Immunsystem. Die besten Strategien und Rezepte Gegen Viren und Infekte

© 2021 ZS – an imprint of Edel Verlagsgruppe GmbH, Neumühlen 17, 22763 Hamburg

In Zusammenarbeit mit und lizenziert durch nonfiction planet GmbH, Hamburg

© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2021

All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez uprzedniej pisemnej zgody wydawcy żadna część tej książki nie może być powielana w jakimkolwiek procesie mechanicznym, fotograficznym lub elektronicznym ani w formie nagrania fonograficznego. Nie może też być przechowywana w systemie wyszukiwania, przesyłana lub w inny sposób kopiowana do użytku publicznego lub prywatnego – w inny sposób niż „dozwolony użytek” obejmujący krótkie cytaty zawarte w artykułach i recenzjach.

Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod.

15-762 Białystok

ul. Antoniuk Fabr. 55/24

85 662 92 67 – redakcja

85 654 78 06 – sekretariat

85 653 13 03 – dział handlowy – hurt

85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal

strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl

Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl

STRAŻNICY TWOJEJ ODPORNOŚCI

W czasie pandemii koronawirusa lub rokrocznych, nawracających infekcji grypowych: zawsze, gdy atakują wirusy i bakterie, bardzo ważną rolę odgrywa zdrowy i mocny układ immunologiczny. Z tej książki dowiesz się, jak dieta wpływa na poprawę odporności organizmu.

Pandemia koronawirusa kompletnie zmieniła nasze życie, odciskając swoje piętno na naszym dniu codziennym. Chyba każdy zdążył już odczuć jej skutki na własnej skórze. W obliczu troski o zdrowie i strachu przed zakażeniem wiele osób zastanawia się nad tym, co zrobić, by przetrwać ten kryzys. Pierwsze, co przychodzi nam do głowy, to oczywiście zachowanie bezpiecznej odległości od innych, dbanie o higienę oraz regularne i dokładne mycie rąk. Oprócz tego każdy z nas może swoim stylem życia i sposobem żywienia zapewnić sobie zdrowie – nawet jeśli nie daje nam to stuprocentowej gwarancji, że uchronimy się przed chorobą. Kluczem jest układ odpornościowy.

Aby nasz układ immunologiczny był zawsze sprawny, musimy go odpowiednio „karmić”. Jakie produkty nadają się do tego najlepiej? Które składniki odżywcze i mechanizmy oddziałują na nasze komórki? Odpowiedzi na tego typu pytania znajdziesz w tej książce. My, specjaliści ds. żywienia, specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy wykaz „superbohaterów” układu odpornościowego oraz ponad 50 smacznych przepisów, które od razu możesz wypróbować. Nawet jeśli nie jesteś kucharzem hobbystą, ale chciałbyś zatroszczyć się o siebie i swoją rodzinę, możesz skorzystać z naszych propozycji, na przykład urozmaicając swoje dotychczasowe dania świeżymi superskładnikami. Aczkolwiek wsparcie układu immunologicznego to coś więcej niż tylko jedzenie. Ważny jest także zdrowy styl życia: zastanów się nad tym, jak radzisz sobie ze stresem. Zadbaj o odpowiednią ilość snu i pielęgnuj dobroczynne kontakty z innymi, pilnując jednocześnie, by się nie zarazić. Dbaj o dobry nastrój. Może znajdziesz nawet siłę na to, by rzucić palenie, ograniczyć spożywanie alkoholu i cukru lub uprawiać sport.

Kryzys też może być szansą. Jeśli nie jesteś obłożnie chory, chęć wzmocnienia odporności to dobra okazja do zmiany sposobu żywienia – możesz ją utrzymać nawet po ustąpieniu pandemii.

Wykorzystaj ten czas jak najlepiej. Bądź dobrej myśli. Zdrowie buduje pewność siebie i pomaga radzić sobie z lękami. Wypróbuj różne porady i przepisy i wdrażaj do swojego codziennego życia to, co ci się w nich podoba. Twój układ odpornościowy podziękuje ci za to! Z życzeniami zdrowia i smacznego

ZDROWE ŻYWIENIE, WYSOKA ODPORNOŚĆ

Grypa, przeziębienie, nowe odmiany chorób wirusowych – nasz układ odpornościowy jest stale narażony na atak. By zapewnić mu efektywną ochronę, musisz zadbać o zdrową i mocną odporność swojego organizmu. Decydującą rolę w zapobieganiu lub walce z różnymi chorobami odgrywa twój styl życia.

Nasz układ odpornościowy tworzy skomplikowaną sieć złożoną z różnych narządów, komórek i cząstek pełniących najróżniejsze zadania: chroni nas przed atakami patogenów, które usiłują przeniknąć w głąb naszego organizmu, i zwalcza te, którym się to udało. Szkodliwe i toksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do naszego organizmu. Wchłaniamy je przez skórę oraz śluzówkę oczu i przewodu pokarmowego do krwi i tym samym do wszystkich narządów wewnętrznych. Gdyby nie sprawny układ odpornościowy, byłaby to dla nich bułka z masłem. Na szczęście jesteśmy uzbrojeni. Kiedy nasza endogenna odporność jest zdrowa i silna, może powstrzymać napływ szkodników. Wówczas rzadziej chorujemy, a podczas kryzysu jesteśmy chronieni przed zakażeniem i nasze szanse na utrzymanie się przy życiu wzrastają.

Komórki obronne organizmu

Endogenna odporność jest aktywna w całym organizmie i nigdy nie śpi. Gdy tylko komórki immunologiczne wyczują jakiegoś intruza, od razu biją na alarm i pędzą tam, gdzie potrzebna jest ich pomoc. W ciągu zaledwie kilku sekund muszą zdecydować, czy mają do czynienia z wrogiem czy z przyjacielem. Wyróżniamy odporność wrodzoną i nabytą – obie są ściśle ze sobą powiązane i wzajemnie się uzupełniają.

Każdy człowiek z chwilą przyjścia na świat rodzi się z odpornością wrodzoną nieswoistą. Stanowi ona niejako pierwszą linię obronną, zewnętrzną ścianę ochronną zbudowaną ze skóry i błon śluzowych, które chronią przed patogenami – przede wszystkim dzięki obecności tak zwanych komórek żernych i NK.

Układ immunologiczny jest pojętny

Do tego dochodzi odporność nabyta (zwana również odpornością swoistą).

Limfocyty B i T

Tak zwane limfocyty odgrywają istotną rolę w procesie nabywania odporności swoistej. Jako część krwinek białych (leukocytów) pełnią różne funkcje. Do najważniejszych należą limfocyty B i T, zwane również komórkami B i T. Pierwsze wytwarzają przeciwciała przeciwko wirusom i bakteriom; niektóre po przebytej infekcji przekształcają się w komórki pamięci immunologicznej i zapamiętują określone zarazki. Komórki T atakują bezpośrednio i zabijają czynniki chorobotwórcze lub też wspomagają inne komórki odpornościowe w walce z nimi. Wraz z wiekiem ciało wytwarza coraz mniej limfocytów B i T. Zdrowa dieta może spowolnić ten proces i tym samym wzmocnić naszą odporność w późniejszym wieku.

Rozwija się z biegiem lat, tworzy przeciwciała i może atakować patogeny, z którymi nasz organizm już wcześniej miał kontakt (patrz tekst w ramce). Układ swoistej odpowiedzi immunologicznej potrafi się uczyć. Stale się dostosowuje do panującej sytuacji, dzięki czemu może zwalczać nawet te wirusy i bakterie, które w międzyczasie uległy mutacji. Medycyna wykorzystuje tę jego zdolność, aplikując nam szczepionki, które mają pobudzić nasz układ odpornościowy do tworzenia komórek pamięci.

Skutecznie i niepostrzeżenie

Z reguły odporność u zdrowych ludzi jest wysoka. Zwykle walczy delikatnie, aczkolwiek skutecznie, tak, że nawet tego nie zauważamy. Infekcje po prostu ustępują i człowiek nie czuje się chory. Wszystko działa jak w zegarku. Skóra jest zabezpieczona przed czynnikami zewnętrznymi naturalnym płaszczem hydrolipidowym. Rzęski utrzymują drożność dróg oddechowych. Film łzowy w oczach po prostu wypłukuje zarazki. Sok żołądkowy jest śmiertelny dla czynników chorobotwórczych, a podczas kaszlu i kichania nasz układ odpornościowy usuwa je z organizmu.

Przekierowanie do żołądka

Istnieją jednakże patogeny, które atakują z taką siłą, że układ immunologiczny musi wytoczyć ciężką artylerię i walczyć nieco dłużej. Zdrowy system obronny organizmu dysponuje wystarczającą ilością środków. Wprawdzie nie zawsze jest w stanie przegonić objawy przeziębienia takie jak ból gardła czy katar, ale dba o to, by dana infekcja przebiegała łagodniej. Czynniki chorobotwórcze przedostają się w głąb naszego organizmu na przykład podczas oddychania i w pierwszej kolejności napotykają na błonę śluzową wyściełającą drogi oddechowe. Nasz układ odpornościowy je rozpoznaje i zaczyna wytwarzać śluz, który ma je powstrzymać. Następnie rzęski pilnują, by śluz wraz ze szkodnikami przedostał się do gardzieli, a stamtąd trafił do żołądka, gdzie zniszczą go agresywne soki trawienne. Taki proces nazywamy oczyszczaniem śluzowo-rzęskowym.

Kaszel pomaga rzęskom

Kaszel również wspiera naszą odporność. Jest to naturalny odruch, który usuwa z dróg oddechowych śluz, kurz lub ciała obce, jak również zarazki, substancje obce lub szkodliwe. Przy czym jako taki nie jest chorobą, lecz objawem. Często występuje przy chorobach dróg oddechowych wywoływanych przez wirusy, a niekiedy także przez bakterie. Podczas kaszlu wytwarza się śluz, który przy stanie zapalnym wywołuje bodźce kaszlowe. W czasie infekcji rzęski nie są w stanie same oczyścić dróg oddechowych. Kaszel im w tym pomaga. W razie ich wcześniejszego uszkodzenia lub zniszczenia, jak to ma miejsce na przykład w przypadku palaczy, następuje obrzęk śluzówki w celu produkcji zwiększonej ilości wydzieliny chroniącej drogi oddechowe. Oskrzela oczyszczają się wówczas dzięki kaszlowi, co jednak nie jest tak skuteczne jak odtransportowanie zarazków do żołądka przez rzęski. W okresie zimowym takie oczyszczanie śluzowo-rzęskowe funkcjonuje gorzej z uwagi na to, że zimne powietrze na zewnątrz i suche powietrze z grzejników w domu skleja i osłabia rzęski.

Objawy: irytujące, ale przydatne

Na początku kompletnie nie odczuwamy skutków walki, jaką toczy nasz układ odpornościowy z atakującymi nas zarazkami. Dopiero kiedy wirusy przedostaną się do naszego organizmu i się w nim namnożą, pojawiają się typowe objawy przeziębienia. Przeważnie najpierw zaczyna się od bólu gardła i lekkiego uczucia osłabienia. Kaszel, chrypka, katar, bóle kończyn lub gorączka występują nieco później. Są one wprawdzie upierdliwe, ale pomocne w walce z patogenami.

Niestety układ immunologiczny nie zawsze działa jak należy. U niektórych jest mocniejszy, u innych słabszy. Gdy nadchodzi sezon grypowy lub pojawiają się nowe wirusy, które mogą prowadzić do epidemii lub pandemii, układ odpornościowy jest wystawiany na próbę. O tym, czy się zarazimy czy nie, decyduje wiele czynników.

Osoby przewlekle chore i szczególnie zagrożone

Szczególnie narażone na ataki wirusów i bakterii są osoby starsze, bowiem układ odpornościowy z wiekiem traci swoją siłę. Niską odporność mają także osoby chore. Cukrzyca, choroby układu krążenia, reumatyzm czy choroby dróg oddechowych (astma, COPD – przewlekła obturacyjna choroba płuc) – z wiekiem znacznie wzrasta liczba chorób przewlekłych. Od 45. roku życia blisko 45% Niemców cierpi na przewlekłe choroby; u osób w wieku 65+ odsetek ten jest jeszcze większy i wynosi ponad połowę. Czynnikiem ryzyka, oprócz wcześniej przebytych chorób, jest także zażywanie leków, które osłabiają układ odpornościowy. Faktem jest, że infekcje, takie jak Covid-19, mogą przyjmować ciężki, a niekiedy nawet śmiertelny przebieg nawet u osób zdrowych i młodych.

Głównie dieta roślinna

W każdej grupie wiekowej obowiązuje zasada: zdrowy styl życia to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego układu immunologicznego. A oto kilka głównych założeń: stosuj przede wszystkim dietę roślinną bogatą w świeże owoce i warzywa. Unikaj nadwagi. Zrezygnuj z palenia i ogranicz spożywanie alkoholu. Dodatkowo zalecamy regularny ruch, wystarczającą ilość snu, redukcję stresu i odpowiednią dawkę promieni słonecznych. Oczywiście pamiętaj także, by: zachować odpowiedni dystans społeczny, dbać o higienę w kuchni, regularnie myć ręce, unikać zbiorowisk ludzi oraz w razie konieczności nosić maseczkę.

Najlepsze wzmacniacze są kolorowe

Co składa się na optymalne „pożywienie” dla układu immunologicznego? Odpowiedź brzmi: przede wszystkim kolor! Czerwone, zielone i żółte owoce i warzywa to najlepsi dostawcy witamin, przeciwutleniaczy, substancji roślinnych i mikroskładników. Dobre menu obfituje w zdrowe tłuszcze i białka, jak również produkty bogate w błonnik, które poprzez jelita dbają o sprawne funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Ale nie samą dietą człowiek żyje. Zadbaj również o swoją psychikę i aktywuj drzemiące w tobie siły samouzdrawiania. Z tej książki dowiesz się, co w dobie kryzysu powinno regularnie trafiać na twój talerz, jak to najlepiej przyrządzić i jak dzięki temu uruchomić proces samoleczenia.

TAK PRACUJE UKŁAD LIMFATYCZNY

Układ limfatyczny jest największym narządem układu odpornościowego i czymś w rodzaju serca naszych mechanizmów obronnych. Jako endogenny układ transportujący i oczyszczający rozciąga się w całym organizmie niczym sieć narządów i naczyń, które niezawodnie ze sobą współpracują.

Limfajest nieco mniej znanym ważnym dla życia płynem ustrojowym. Jest wodnista, lekko żółtawa i zawiera wiele istotnych dla odporności białych krwinek. Potrafi między innymi wchłaniać tłuszcze, płyny tkankowe, czynniki chorobotwórcze, ciała obce, dodatkowe krwinki białe i obumarłe resztki krwi oraz komórek i odtransportowywać je naczyniami limfatycznymi.

Węzły chłonneznajdują się w obszarze gardła, pod pachami, w okolicy pachwin oraz wzdłuż wielkich naczyń krwionośnych. Są ważną centralą alarmową układu odpornościowego. Kiedy się powiększają, jest to oznaka intensywnej reakcji immunologicznej. W węzłach chłonnych znajdują się limfocyty, które w razie natarcia patogenów natychmiast zwiększają swoją liczbę.

Migdałki, podobnie jak węzły chłonne, są zakładami produkcji dla komórek obronnych. Niczym mali bramkarze strzegą przejścia między gardzielą a gardłem. Do nich należą również migdałki gardłowe na podniebieniu jamy ustnej, migdałki językowe i tkanka na bocznej ścianie gardła.

Grasicajest szczególnie aktywna w okresie dzieciństwa, a w okresie dojrzewania stopniowo zanika. Jest swoistą szkołą policyjną dla ciała, ponieważ jest miejscem, gdzie kształtuje się określone białe krwinki. Po zakończonej edukacji grasica zanika, a jej zadanie przejmują inne narządy, takie jak węzły chłonne i śledziona.

W szpiku kostnympowstają i namnażają się przede wszystkim ważne dla ochrony naszego organizmu limfocyty B i T. U dorosłych proces ten odbywa się jeszcze tylko w kręgosłupie, biodrach, żebrach, mostku, ramionach i łopatkach. Po powstaniu komórki wraz z krwią przedostają się do innych miejsc w ciele, w których się specjalizują.

W śledzionienastępuje rozkład starych komórek krwi i powstają zdrowe komórki żerne (limfocyty), które pochłaniają czynniki chorobotwórcze. Śledziona leży po lewej stronie jamy brzusznej w podbrzuszu. Dzięki swojej tkance miękkiej jest bardzo wrażliwa i łatwo ulega uszkodzeniu w razie wypadku.

W tkance limfatycznej jelitaodporność pracuje na pełnych obrotach, bowiem to właśnie tam zachodzi wiele reakcji immunologicznych. Zwłaszcza w ostatnim odcinku jelita cienkiego, jak i w jelicie ślepym oraz wyrostku robaczkowym znajdują się komórki, które wytwarzają przeciwciała (komórki B). W jelicie grubym z kolei występują bakterie endogenne organizmu, które zapewniają właściwą i zdrową mikroflorę bakteryjną (patrz strona 15).

MIKROBIOM: OBRONA Z BRZUCHA

Zdrowe jelito jest decydującym czynnikiem sprawnego układu odpornościowego. Tam bowiem znajduje się blisko 70% wszystkich komórek immunologicznych. Aby nasze jelita mogły skutecznie zwalczać infekcje grypowe i inne podobne zakażenia, potrzebują diety bogatej w błonnik, która wspiera ich mikroflorę.

W ostatnich latach flora jelitowa była przedmiotem wielu badań. Odkryto, jak ogromne znaczenie dla układu odpornościowego i tym samym dla naszego zdrowia ma mikrobiom, czyli wszystkie bakterie jelitowe. Podobnie jak inne ekosystemy jelita lubią przede wszystkim jedno: różnorodność. Bo dzięki niej można regulować pewne choroby, takie jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, raka i nadwagę. Zdrowa mikroflora jelitowa optymalizuje pracę układu odpornościowego, poprawia naszą wydolność i nakręca metabolizm. Nie bez kozery jelito często przyrównuje się do mózgu. Wprawdzie nie posiada ono aż tylu komórek nerwowych, ale zajmuje drugie miejsce pod względem liczby komórek nerwowych w całym ciele. Jelito i mózg są ze sobą w stałym kontakcie. Dlatego nie dziwi fakt, że flora oddziałuje również na psychikę. Kiedy mikroflora jelitowa jest zdrowa, to może się to przekładać również na lepszy stan zdrowia osób zmagających się z chorobami psychicznymi i nerwowymi.

Częściej chorują mimo zdrowej diety

Eksperyment na myszach przeprowadzony na Uniwersytecie w Utah pozwala zakładać, że mikroflora jelitowa jest poniekąd łącznikiem między odżywianiem a układem odpornościowym. Do badania naukowcy wybrali myszy, których układ immunologiczny był osłabiony przez wadę genetyczną; brakowało im specjalnej molekuły w limfocytach pomocniczych T.

Zwykle komórki te pobudzają inne komórki do tworzenia przeciwciał. Gdy tej molekuły brakuje, tracą tę umiejętność. Skutek: mimo zdrowej diety myszy przytyły bardziej niż inne osobniki tego gatunku, które nie miały tej wady genetycznej. Miały nadwagę i większą skłonność do cukrzycy. W badaniu ich mikroflory bakteryjnej okazało się, że brakowało im pewnych przydatnych bakterii z rodziny clostridium, które hamują wchłanianie tłuszczu z pożywienia.

Substancje goryczkowe na wzmocnienie

Silny układ odpornościowy, aktywny metabolizm i dobre trawienie zapewniają przede wszystkim warzywa i zioła zawierające substancje goryczkowe (patrz strona 26), w tym: cykoria czerwona, rukola, endywia, cykoria, brukselka i kapusta włoska. Jeśli chodzi o zioła, to są to głównie: kolendra, szałwia, trybula i mniszek.

Błonnik najważniejszy

Czy zatem można poprzez dietę wpływać bezpośrednio na pracę układu immunologicznego? Nie istnieje żadna specjalna dieta, która gwarantuje zdrową florę bakteryjną jelit.

A przecież wiemy, że błonnik (prebiotyki) odgrywa główną rolę. Dobre bakterie jelitowe nie tylko się nim żywią, ale też rozkładają na substancje, których potrzebuje błona śluzowa jelit, a to z kolei wzmacnia odporność. Eksperymenty na myszach wykazały, że zwierzęta, które w ogóle nie spożywały błonnika pokarmowego, miały tak cienkie warstwy śluzu, że zasiedlające je zarazki zjadały ubytki w ścianie jelita i powodowały choroby. Natomiast warstwa śluzu u osobników, które otrzymywały pokarm bogaty w błonnik, była grubsza i lepiej chroniła je przed chorobami.

Pre- i probiotyki dla jelit

Prebiotyki są dobrym pokarmem dla bakterii, który wzbogaca mikroflorę jelitową. Selektywnie stymuluje rozwój pożytecznych bakterii jelitowych. Prebiotyki znajdują się przede wszystkim w warzywach (cykorii, cebuli, czosnku, topinamburze, porze, szparagach, wężymordzie), jak i produktach pełnoziarnistych. Prawdziwą ucztą dla dobrych bakterii jelitowych jest niestrawna skrobia, która powstaje podczas gotowania ryżu lub ziemniaków. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, znajdziemy je w sfermentowanej żywności (na przykład kiszonej kapuście, jogurcie, kefirze, maślance). Z jednej strony wypierają niezdrowe bakterie jelitowe i wspierają te już istniejące, dobre. Z drugiej strony niektóre z nich potrafią również tworzyć przeciwciała przeciwko zarazkom chorobotwórczym.

Fast foody zabijają różnorodność

Tak jak prawidłowa dieta wpływa pozytywnie na jelita, tak też niezdrowy sposób odżywiania się, który niestety jest dość powszechny na całym świecie, zmniejsza różnorodność bakterii i osłabia układ odpornościowy. Dania typu fast food, alkohol, dania gotowe i przetworzone mięso wzmacniają złe i osłabiają dobre bakterie. Negatywny wpływ na nasz układ pokarmowy ma również nadmiar soli, barwników, substancji słodzących i dodatków, emulgatorów i stabilizatorów stosowanych często w produktach przetworzonych.

Poród, higiena, antybiotyki, sen

Dieta to jednak nie wszystko. Jest bowiem wiele innych czynników, które wpływają na nasze jelita. Wszystko zaczyna się już przy porodzie. Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie są słabiej chronione niż noworodki, które w czasie porodu, pokonując kanał rodny matki, przejęły od niej pożyteczne bakterie jelitowe. Przesadna higiena i zbyt częste przyjmowanie antybiotyków również mają szkodliwy wpływ na florę bakteryjną jelit. I co ważne: mikroflora jelitowa lubi regularny sen trwający od sześciu do ośmiu godzin dziennie. W przeciwnym razie zachodzą w niej niekorzystne zmiany.

Specjaliści ds. żywienia

Tak zwany tłuszcz trzewny szczególnie obciąża układ odpornościowy, ponieważ jego tkanka w jamie brzusznej między pętlami jelitowymi, wątrobą i żołądkiem jest znacznie bardziej aktywna niż inne tkanki tłuszczowe. Komórki tłuszczowe brzucha wydzielają coraz więcej hormonów i neuroprzekaźników sprzyjających stanom zapalnym, które z kolei wytwarzają inne szkodliwe substancje. Tłuszcz trzewny zawiera komórki odpornościowe, ich białka immunologiczne napędzają stany zapalne naczyń krwionośnych, obniżają odporność, sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia, miażdżycy, raka jelita i cukrzycy. Tłuszcz taki może być niebezpieczny również dla osób o normalnej masie ciała. Oznaką, że coś jest nie tak, jest stosunkowo duży obwód talii oraz wysoki poziom cukru we krwi na czczo.

TEST: JAK SPRAWNY JEST TWÓJ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY?

Nieważne, czy chodzi o dietę, ruch, dobry sen czy odpowiednie radzenie sobie ze stresem – nasz styl życia w dużej mierze determinuje wydolność naszego układu odpornościowego. Wykonaj poniższy test i dowiedz się, jak miewa się twój układ immunologiczny oraz zidentyfikuj możliwe ryzyko.

Jak często spożywasz owoce i warzywa?

Prawie wcale           0

Dwa do trzech razy w tygodniu           1