Dieta SIRT na cztery pory roku - Agata Lewandoswka - ebook

Dieta SIRT na cztery pory roku ebook

Agata Lewandoswka

4,0

Opis

Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą.

Dieta SIRT stała się słynna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej spektakularna przemiana zainspirowała wiele osób do zawalczenia o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Dieta SIRT opiera się na prozdrowotnych i pysznych produktach takich jak np. truskawki, kakao, czerwona cebula, kawa, orzechy włoskie czy oliwa. Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą, która z czasem staje się stałym elementem życia.

W książce nie znajdziesz złudnych nadziei i obietnic bez pokrycia. Za to możesz liczyć na racjonalne podejście do diety SIRT i rzetelną analizę faktów. Dowiesz się z niej między innymi:

·        Jakie są naukowe podstawy diety SIRT i czy warto liczyć na spektakularne efekty

·        Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna, jak się o niej mówi

·        Jak dostosować ją do polskich warunków i sezonowości produktów

·        W jaki sposób komponować swoje posiłki i czym zastąpić niektóre produkty

·        Jak zaadaptować dietę SIRT do swoich potrzeb i stosować ją bezpiecznie przez cały rok

W dziale z przepisami znajdziesz ponad 80 propozycji na wiosnę, lato, jesień, zimę, a także takich, które sprawdzą się niezależnie od pory roku. Przekonaj się, jak łatwe i szybkie mogą być zdrowe posiłki! 

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 129

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (29 ocen)
12
9
4
4
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
dianab

Nie oderwiesz się od lektury

Dieta zdecydowanie dla mnie, przepisy są rewelacyjne.
00

Popularność




Spis treści

Rozdział 1 Czym są sirtuiny?

Czy ograniczenie kilokalorii wydłuża życie?

Jak działają sirtuiny?

Sirtuiny w leczeniu chorób

Aktywacja sirtuin

Rozdział 2 Koncepcja diety SIRT

Dieta SIRT a racjonalne odżywianie

Czy warto stosować dietę SIRT?

Rozdział 3 Polifenole roślinne – ważny element wszystkich zdrowych diet

Antyoksydanty i wolne rodniki

Stres oksydacyjny

Źródła polifenoli

Rozdział 4 Czy dieta SIRT jest lepsza od innych diet?

Dieta SIRT a modne diety

Wartości zdrowotne diety

Nie tylko sirtuiny

Produkty sirtuinowe

Rozdział 5 Mądre odchudzanie z dietą SIRT

Dlaczego dieta SIRT odchudza?

Jak się odchudzać na diecie SIRT?

Rozdział 6 Czy można stosować dietę SIRT cały rok?

Przepisy. Wiosna

Kawa z kardamonem

Koktajl z selerem naciowym i matchą

Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem

Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów

Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią

Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym

Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem

Zupa z czerwonej soczewicy

Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi

Pesto z liści rzodkiewki

Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą

Dorsz z surówką z rzodkiewek

Makaron z oliwą i ostrą papryczką

Przepisy. Lato

Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą

Zielona ice tea

Zielone smoothie z selerem i jarmużem

Kawa mrożona

Napój ogórkowy z ziołami

Owsianka z morelami i kurkumą

Twarożek z czereśniami i winogronami

Makaron z truskawkami

Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami

Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki

Ziemniaki w sosie z jarmużu

Pikantna pomidorowa

Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką

Pęczak z pomidorami i fetą

Zielone lody matcha

Żółte naleśniki z jagodami

Deser sernikowy z porzeczkami

Przepisy. Jesień

Koktajl z winogronami

Sok z jabłek, ogórków i natki pietruszki

Napój rumiankowy

Koktajl malinowy

Owsianka z orzechami i kruszonym kakao

Omlet z jarmużem

Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną

Gryczanka ze śliwkami

Pasta bakłażanowa

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Surówka z czerwonej kapusty

Zupa z pieczonej papryki

Zupa pieczarkowa z lubczykiem

Polędwiczki z sosem wiśniowym

Spaghetti z tofu i pomidorami

Pudding chia z kawą i gruszką

Przepisy. Zima

Koktajl z jarmużem i owocami

Napój kurkumowy

Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)

Koktajl egzotyczny z zieloną herbatą

Kanapki z wędzonym tofu i rukolą

Pasta do kanapek z curry i oliwą

Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami

Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem

Sałatka z tofu i pistacjami

Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi

Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych

Zupa rybna z lubczykiem i marchewką

Zupa cebulowa

Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką

Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii

Ciasto czekoladowe z orzechami

Przepisy. Cały rok

Woda smakowa z owocami

Woda smakowa z ogórkiem

Zielony sok sirtuinowy

Koktajl antyoksydacyjny z burakiem

Sok z marchewki i jabłka

Koktajl kawowy z masłem orzechowym

Bułki z soją

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb żytnio-gryczany

Chleb pszenno-żytni z rodzynkami

Najlepsze placuszki bananowe z kakao

Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami

Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką

Ziemniaki opiekane z kurkumą

Sałatka z fasolą i marchewką

Pikantne placuszki z cukinii

Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli

Tempeh z warzywami

Budyń gryczany z owocami

Krem kakaowy z orzechami

Ciasto z konfiturą

Bibliografia

Rozdział 1

Czym są sirtuiny?

Or­ga­nizm ludz­ki to nie­zwy­kle skom­pli­ko­wa­ny me­cha­nizm, któ­ry wciąż skry­wa przed ba­da­cza­mi wie­le ta­jem­nic. Na­ukow­cy od lat po­szu­ku­ją spo­so­bu na wy­dłu­że­nie ży­cia czło­wie­ka, a tak­że na sku­tecz­ne za­po­bie­ga­nie i le­cze­nie cho­rób po­ja­wia­ją­cych się w wy­ni­ku sta­rze­nia. Do osią­gnię­cia suk­ce­su w tych po­szu­ki­wa­niach mia­ło ich przy­bli­żyć od­kry­cie sir­tu­in. To ro­dzi­na en­zy­mów o wie­lo­kie­run­ko­wym wpły­wie na or­ga­nizm.

Czym jest en­zym? To czą­stecz­ka, któ­ra uła­twia lub przy­spie­sza re­ak­cje che­micz­ne. Wy­obraź so­bie, że masz za­pla­mio­ny far­tuch ku­chen­ny i chcesz go do­pro­wa­dzić do po­rząd­ku. Mo­żesz mo­czyć go w wo­dzie całą noc – ale w ten spo­sób trud­no bę­dzie po­zbyć się plam. W ich usu­nię­ciu może po­móc pro­szek do pra­nia – no­wo­cze­sne de­ter­gen­ty za­wie­ra­ją mię­dzy in­ny­mi en­zy­my, któ­re uła­twia­ją pra­nie i od­pla­mia­nie.

Sir­tu­iny od­kry­to u droż­dży. Z cza­sem oka­za­ło się, że wy­stę­pu­ją w więk­szo­ści or­ga­ni­zmów, w tym u ssa­ków (czy­li rów­nież lu­dzi). Ale co mają wspól­ne­go z dłu­go­wiecz­no­ścią i zdro­wiem?

Czy ograniczenie kilokalorii wydłuża życie?

Już w 1935 roku od­kry­to, że ist­nie­je moż­li­wość prze­dłu­ża­nia ży­cia gry­zo­ni la­bo­ra­to­ryj­nych po­przez za­sto­so­wa­nie die­ty o ogra­ni­czo­nej ka­lo­rycz­no­ści. Wy­ni­ki tych ba­dań po­twier­dzo­no póź­niej na in­nych or­ga­ni­zmach. Z cza­sem oka­za­ło się, że ży­wie­nie ni­sko­ka­lo­rycz­ne może nie tyl­ko wy­dłu­żać ży­cie, ale tak­że za­po­bie­gać cho­ro­bom zwią­za­nym po czę­ści ze sta­rze­niem (ta­kim jak: no­wo­two­ry, scho­rze­nia neu­ro­de­ge­ne­ra­cyj­ne, cu­krzy­ca czy cho­ro­by ser­co­wo-na­czy­nio­we) bądź je spo­wal­niać.

Wia­do­mo tak­że, że kon­se­kwent­nie sto­so­wa­na die­ta wy­so­ko­ka­lo­rycz­na pro­wa­dzi do cze­goś zu­peł­nie prze­ciw­ne­go – zwięk­sza ry­zy­ko otłusz­cze­nia na­rzą­dów jamy brzusz­nej, oty­ło­ści, za­bu­rzeń go­spo­dar­ki glu­ko­zą i in­su­li­ną, pod­wyż­szo­ne­go ci­śnie­nia krwi. To wszyst­ko może być przy­czy­ną ze­spo­łu me­ta­bo­licz­ne­go, cu­krzy­cy, cho­rób ser­co­wo-na­czy­nio­wych, czy­li po­waż­nych scho­rzeń i sta­nów, któ­re mogą znacz­nie skró­cić ży­cie.

Co to ma wspól­ne­go z sir­tu­ina­mi? Ba­da­nia do­wo­dzą, że dłu­go­trwa­łe ogra­ni­cze­nia ka­lo­rycz­ne rzę­du 30–50% mogą zna­czą­co wy­dłu­żać ży­cie róż­nych or­ga­ni­zmów. Jed­no­cze­śnie w cza­sie ogra­ni­cze­nia ka­lo­rycz­ne­go stwier­dza się wzmo­żo­ną ak­tyw­ność en­zy­mów zwa­nych sir­tu­ina­mi, a an­ty­sta­rze­nio­wy efekt nie wy­stę­pu­je u osob­ni­ków z uszko­dzo­nym ge­nem od­po­wia­da­ją­cym za sir­tu­iny. U ssa­ków wy­ka­za­no też ob­ni­ża­nie się ak­tyw­no­ści sir­tu­in wraz z wie­kiem. We­dług na­ukow­ców to wła­śnie sir­tu­iny bio­rą udział w re­gu­la­cji pro­ce­sów sta­rze­nia się oraz waż­nych aspek­tów me­ta­bo­li­zmu.

Jak działają sirtuiny?

Sir­tu­iny wy­stę­pu­ją w na­szych ko­mór­kach. Do­tych­czas od­kry­to sie­dem ich ro­dza­jów, a każ­dy z nich peł­ni nie­co inne funk­cje. Sir­tu­in nie wi­dać go­łym okiem (po­dob­nie zresz­tą jak ko­mó­rek), jed­nak bio­rą one udział w re­ak­cjach che­micz­nych ma­ją­cych wpływ na zdro­wie i do­bro­stan ca­łe­go na­sze­go or­ga­ni­zmu.

Uda­ło się po­wią­zać dzia­łal­ność sir­tu­in z pro­ce­sa­mi ta­ki­mi jak:

na­si­la­nie utle­nia­nia tłusz­czu w wą­tro­bie i mię­śniach,

uwal­nia­nie kwa­sów tłusz­czo­wych z tkan­ki tłusz­czo­wej,

go­spo­da­ro­wa­nie glu­ko­zą,

sty­mu­la­cja wy­dzie­la­nia in­su­li­ny,

trans­port cho­le­ste­ro­lu,

zwięk­sze­nie pro­duk­cji ener­gii,

zmniej­sze­nie od­kła­da­nia tkan­ki tłusz­czo­wej,

na­pra­wa DNA (za­po­bie­ga­nie groź­nym mu­ta­cjom),

re­gu­la­cja od­po­wie­dzi na

stres oksy­da­cyj­ny

,

neu­tra­li­za­cja re­ak­tyw­nych form tle­nu (po­ten­cjal­nie szko­dli­wych czą­ste­czek),

re­gu­la­cja pro­ce­sów za­pal­nych.

Wie­le pro­ce­sów me­ta­bo­licz­nych, któ­re już zna­my i któ­re zda­wa­ły się do­brze wy­ja­śnio­ne przez na­ukow­ców, może rów­no­cze­śnie opie­rać się wła­śnie na dzia­ła­niu sir­tu­in.

Sirtuiny w leczeniu chorób

Być może za­sta­na­wiasz się te­raz, dla­cze­go sir­tu­in nie wy­ko­rzy­stu­je się po­wszech­nie w le­cze­niu cho­rób, sko­ro są ta­kie nie­zwy­kłe. Od­po­wiedź brzmi – jesz­cze na to za wcze­śnie. Sir­tu­iny oraz ich ak­tyw­ność to na­dal no­wość dla na­uki i trwa­ją in­ten­syw­ne ba­da­nia nad ich moż­li­wym uży­ciem. Wciąż za mało wie­my o tych en­zy­mach i o ewen­tu­al­nych skut­kach ubocz­nych ich ak­ty­wo­wa­nia. Re­gu­lu­ją one wie­le pro­ce­sów za­cho­dzą­cych w cie­le w każ­dej mi­nu­cie na­sze­go ży­cia. Pro­ce­sy te łą­czą się i wza­jem­nie na sie­bie wpły­wa­ją. Zdez­ak­ty­wo­wa­nie lub wzmoc­nie­nie któ­re­goś z nich może wy­wo­łać nie­prze­wi­dzia­ne skut­ki. In­ny­mi sło­wy: wpły­wa­jąc na dzia­ła­nie sir­tu­in, mo­że­my coś spek­ta­ku­lar­nie na­pra­wić, ale jed­no­cze­śnie… coś in­ne­go nie­chcą­cy ze­psuć.

Aktywacja sirtuin

Jak już wiesz, sir­tu­iny to biał­ka (peł­nią­ce funk­cje en­zy­mów), po­wią­za­ne z re­gu­la­cją me­ta­bo­li­zmu, sta­rze­niem się i re­ak­cją or­ga­ni­zmu na stres. Naj­cie­kaw­sze i naj­bar­dziej obie­cu­ją­ce jest to, że są po­dat­ne na in­ter­wen­cję far­ma­ko­lo­gicz­ną (czy­li dzia­ła­nie z ze­wnątrz).

Po­cząt­ko­wo za­uwa­żo­no, że czyn­ni­kiem ak­ty­wu­ją­cym sir­tu­iny jest ogra­ni­cze­nie ka­lo­rycz­no­ści die­ty (dłu­go­trwa­łe u zwie­rząt i krót­ko­trwa­łe u lu­dzi) po­wo­du­ją­ce zmia­ny me­ta­bo­licz­ne pro­wa­dzą­ce do spo­wol­nie­nia pro­ce­su sta­rze­nia się. Jed­ną z hi­po­tez wy­ja­śnia­ją­cą przy­czy­nę tego zja­wi­ska było zmniej­sze­nie dzia­łal­no­ści wol­nych rod­ni­ków. Wol­ne rod­ni­ki po­wsta­ją mię­dzy in­ny­mi pod­czas wy­twa­rza­nia ener­gii z po­ży­wie­nia. Mniej po­ży­wie­nia to mniej na­si­lo­ne pro­ce­sy „spa­la­nia” i wol­niej­szy me­ta­bo­lizm, a więc mniej­sza pro­duk­cja wol­nych rod­ni­ków, któ­re mogą uszka­dzać ko­mór­ki i pro­wa­dzić do wcze­śniej­sze­go sta­rze­nia się oraz roz­wo­ju wie­lu cho­rób. Obec­nie wie­my jed­nak na ten te­mat nie­co wię­cej.

Aby en­zy­my sir­tu­ino­we mo­gły dzia­łać, mu­szą po­łą­czyć się z ko­en­zy­mem. Co to jest ko­en­zym? Wy­obraź so­bie wier­tar­kę. Dość skom­pli­ko­wa­ne i za­awan­so­wa­ne tech­nicz­nie urzą­dze­nie, któ­re dzia­ła na prąd. Ale samą wier­tar­ką, na­wet pod­łą­czo­ną do prą­du, nie wy­wier­cisz dziu­ry w ścia­nie, je­śli nie po­łą­czysz jej z od­po­wied­nim wier­tłem. Wier­tło to pro­sty ka­wa­łek me­ta­lu, ale jest nie­zbęd­ny do zro­bie­nia otwo­ru. To wier­tło jest wła­śnie ta­kim ko­en­zy­mem.

Dla en­zy­mów sir­tu­ino­wych ko­en­zy­mem jest NAD+. Nie mu­sisz wie­dzieć do­kład­nie, co to za sub­stan­cja che­micz­na, ale pi­szę o tym, po­nie­waż:

Kie­dy ko­mór­ka ma dużo glu­ko­zy, NAD

+

są po­trzeb­ne, by ją me­ta­bo­li­zo­wać, w związ­ku z tym ich do­stęp­ność ob­ni­ża się.

Kie­dy w ko­mór­ce jest nie­wie­le glu­ko­zy (na przy­kład na sku­tek ogra­ni­cze­nia ka­lo­rycz­ne­go w die­cie lub pod­czas ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej), wię­cej NAD

+

jest wol­nych i do­stęp­nych do wy­ko­rzy­sta­nia.

Moż­na to po­rów­nać do pi­lo­tów na ba­te­rie. Im wię­cej mamy wol­nych dzia­ła­ją­cych ba­te­rii – tym wię­cej pi­lo­tów mo­że­my nimi ob­słu­żyć. Te pi­lo­ty to na­sze sir­tu­iny. Gdy mają ba­te­rie, ak­ty­wu­ją się i mogą re­gu­lo­wać wie­le pro­ce­sów w or­ga­ni­zmie. A im wię­cej pi­lo­tów dzia­ła jed­no­cze­śnie – tym więk­szy ich wpływ na or­ga­nizm.

A jak to się ma do od­chu­dza­nia? Je­śli jemy mniej, niż po­trze­bu­je­my, lub „spa­la­my” spo­ro ener­gii np. na sku­tek du­że­go wy­sił­ku – or­ga­nizm znaj­du­je się w sta­nie ła­god­ne­go stre­su i nie­do­bo­ru ener­gii. Za­rzą­dza więc mo­bi­li­za­cję zgro­ma­dzo­nych za­pa­sów, np. gli­ko­ge­nu z wą­tro­by, tłusz­czu z tkan­ki tłusz­czo­wej, i jed­no­cze­śnie zmniej­sza od­kła­da­nie tłusz­czu za­pa­so­we­go (bo prze­cież ener­gia jest po­trzeb­na tu i te­raz, a nie w bli­żej nie­okre­ślo­nej przy­szło­ści). Brzmi zna­jo­mo? Pew­nie. Prze­cież to me­cha­nizm zna­ny od lat. Jed­nak te­raz wie­my, że przy­naj­mniej czę­ścio­wo mogą od­po­wia­dać za nie­go sir­tu­iny, ak­ty­wo­wa­ne po­przez nie­do­bór ener­gii i więk­szą do­stęp­ność ko­en­zy­mu NAD+. Trwa­ją ba­da­nia, któ­re mają przy­bli­żyć szcze­gó­ły tych pro­ce­sów i zwe­ry­fi­ko­wać ak­tu­al­ne hi­po­te­zy.

Po­dej­rze­wa się, że pro­ce­sy, za któ­re od­po­wia­da­ją sir­tu­iny, mogą też wy­dłu­żać ży­cie i wspie­rać zdro­wie. To oczy­wi­ste więc, że szyb­ko sta­ły się obiek­tem licz­nych ba­dań. Na­ukow­cy z ca­łe­go świa­ta po­szu­ku­ją spo­so­bu na ich kon­tro­lo­wa­nie. Są­dzą, że dzię­ki temu w przy­szło­ści bę­dzie­my mieć sku­tecz­niej­sze leki na wie­le po­waż­nych cho­rób.

Co możemy zrobić, by aktywować sirtuiny i cieszyć się ładną sylwetką oraz zdrowiem?

Aktywacja sirtuin może mieć zastosowanie w zapobieganiu i terapii np.:

insulinooporności i cukrzycyotyłościchorób sercowo-naczyniowychchorób związanych z wiekiem

Istnieje grupa schorzeń, w których stan zdrowia poprawia się po schudnięciu. Należą do nich np. nadciśnienie i insulinooporność. Prawdopodobnie pewną rolę odgrywają tu też sirtuiny.

Wie­my już, że en­zy­my sir­tu­ino­we mogą być ak­ty­wo­wa­ne przez nie­do­bór ener­gii, czy­li po pro­stu die­tę ni­sko­ka­lo­rycz­ną. Taka die­ta po­wo­du­je chud­nię­cie, więc po­win­na być sto­so­wa­na tyl­ko u osób z nad­wa­gą lub oty­ło­ścią. Istot­na jest też jej ja­kość – musi być ona ni­sko­ka­lo­rycz­na, ale nie nie­do­bo­ro­wa (np. ubo­ga w wi­ta­mi­ny).

Nie jest moż­li­we, by (na­wet z przy­czyn zdro­wot­nych) sto­so­wać die­tę ni­sko­ka­lo­rycz­ną w nie­skoń­czo­ność. Ale nie tyl­ko ogra­ni­cze­nie ki­lo­ka­lo­rii do­pro­wa­dza do ak­ty­wa­cji sir­tu­in. Na­ukow­cy od­kry­li, że ist­nie­ją związ­ki, któ­re „na­śla­du­ją” efekt bio­che­micz­ny wy­wo­ła­ny przez die­tę ni­sko­ka­lo­rycz­ną. Mó­wiąc naj­pro­ściej – po spo­ży­ciu tych związ­ków or­ga­ni­zmo­wi wy­da­je się, że jest na die­cie o ob­ni­żo­nej war­to­ści ener­ge­tycz­nej. A to ma swo­je kon­se­kwen­cje w po­sta­ci ak­ty­wa­cji sir­tu­in. Te związ­ki dzie­lą się na syn­te­tycz­ne (te­sto­wa­ne pod ką­tem uży­tecz­no­ści jako leki) i na­tu­ral­ne (któ­re wy­stę­pu­ją w pro­duk­tach spo­żyw­czych). Być może jed­ne i dru­gie będą już za kil­ka–kil­ka­na­ście lat wy­ko­rzy­sty­wa­ne do wy­ro­bu le­ków ak­ty­wu­ją­cych sir­tu­iny i zwal­cza­ją­cych po­waż­ne cho­ro­by.

Naj­czę­ściej wspo­mi­na­nym i naj­le­piej prze­ba­da­nym na­tu­ral­nym związ­kiem ak­ty­wu­ją­cym sir­tu­iny jest re­swe­ra­trol. Wy­stę­pu­je on przede wszyst­kim w wi­nie, wi­no­gro­nach, orze­chach ziem­nych, pi­sta­cjach i róż­nych owo­cach ja­go­do­wych (np. w żu­ra­wi­nie i aro­nii). Oprócz nie­go opi­su­je się też inne związ­ki, ta­kie jak:

kwer­ce­ty­na (np. ce­bu­la, bro­ku­ły, wi­no­gro­na, lub­czyk, jabł­ka, ka­pa­ry),

fi­ze­ty­na (np. tru­skaw­ki, ogór­ki, gra­nat),

kur­ku­mi­na (kur­ku­ma),

api­ge­ni­na (np. pie­trusz­ka ko­rze­nio­wa i zie­lo­na, se­ler ko­rze­nio­wy i na­cio­wy, wa­rzy­wa li­ścia­ste),

ka­te­chi­ny i epi­ka­te­chi­ny (np. her­ba­ta, ka­kao, owo­ce ja­go­do­we),

izo­fla­wo­ny (soja i inne strącz­ki),

pi­ce­atan­nol (np. wi­no­gro­na, ma­ra­ku­ja, bia­ła her­ba­ta),

oli­wen­tol (ziar­no żyta),

sul­fo­ra­fan (wa­rzy­wa krzy­żo­we, np. jar­muż, ka­pu­sta, bro­ku­ły, ka­la­fior, rze­żu­cha),

teo­bro­mi­na (ka­kao, her­ba­ta),

hy­drok­sy­ty­ro­zol (oli­wa, wino).

Więk­szość po­wyż­szych związ­ków za­li­cza się do po­li­fe­no­li (prze­czy­tasz o nich wię­cej w roz­dzia­le 3).

Czy to zna­czy, że pi­cie wina i spo­ży­wa­nie pro­duk­tów bo­ga­tych w ak­ty­wa­to­ry sir­tu­in spo­wo­du­je, że na­gle za­cznie­my chud­nąć bez wy­rze­czeń, cie­sząc się przy tym do­brym zdro­wiem? Nie­ste­ty nie. Ży­wie­nie to bar­dzo zło­żo­na dzie­dzi­na i trze­ba wziąć pod uwa­gę znacz­nie wię­cej czyn­ni­ków (w tym skład die­ty i bi­lans ener­ge­tycz­ny, o któ­rych bę­dzie mowa da­lej). Na pew­no jed­nak pro­duk­ty bo­ga­te w ak­ty­wa­to­ry sir­tu­in war­to uwzględ­niać w menu (oczy­wi­ście z ostroż­no­ścią, je­śli cho­dzi o wino). Tym bar­dziej że wy­ka­zu­ją one tak­że inne ko­rzyst­ne ce­chy proz­dro­wot­ne.

Z re­swe­ra­tro­lem (jed­nym z sil­niej­szych ak­ty­wa­to­rów sir­tu­in) wią­że się wiel­kie na­dzie­je. Na ra­zie jed­nak wy­ni­ki ba­dań są dość kon­tro­wer­syj­ne. Cho­ciaż wy­ka­zy­wa­no już po­zy­tyw­ne efek­ty dzia­ła­nia re­swe­ra­tro­lu (w po­sta­ci wy­dłu­ża­nia ży­cia u mu­szek owo­có­wek, po­pra­wy zdro­wia i zmniej­sze­nia oty­ło­ści u gry­zo­ni) na­dal nie wie­my do koń­ca, jak go wy­ko­rzy­stać, by wy­wo­łać po­dob­ne efek­ty u lu­dzi.

Co jesz­cze wpły­wa na sir­tu­iny? Zna­cze­nie ma też skład die­ty. Ży­wie­nie bo­ga­te ener­ge­tycz­nie (prze­ja­da­nie się), a tak­że wy­so­ko­wę­glo­wo­da­no­we, wy­so­ko­cu­kro­we i wy­so­ko­tłusz­czo­we zmniej­sza­ją ak­tyw­ność sir­tu­in, a w dłuż­szej per­spek­ty­wie mogą (z wie­lu po­wo­dów, nie tyl­ko zwią­za­nych z sir­tu­ina­mi) do­pro­wa­dzić do oty­ło­ści i za­bu­rzeń me­ta­bo­licz­nych.

I nie cho­dzi tu o to, że wę­glo­wo­da­ny bądź tłusz­cze są złe, nie­zdro­we i na­le­ży je wy­klu­czyć z menu. Nic bar­dziej myl­ne­go. Waż­ne są jed­nak pro­por­cje skład­ni­ków die­ty i rów­no­wa­ga, o któ­rej od lat mó­wią die­te­ty­cy z ca­łe­go świa­ta. Mo­żesz od cza­su do cza­su jeść słod­kie de­se­ry czy scha­bo­we­go. Jed­nak nie prze­ja­daj się sło­dy­cza­mi i nie spo­ży­waj każ­de­go dnia du­żych ilo­ści tłusz­czu. W ten spo­sób za­dbasz nie tyl­ko o li­nię, ale też o zdro­wie.

Jest jesz­cze jed­na rzecz, któ­rą mo­że­my zro­bić, by ak­ty­wo­wać sir­tu­iny (oraz jed­no­cze­śnie wie­lo­kie­run­ko­wo za­dzia­łać na zdro­wie). Trze­ba po pro­stu ćwi­czyć. Pod­czas wy­sił­ku zu­ży­wa­na jest glu­ko­za, a tak­że do­cho­dzi do sze­re­gu bio­che­micz­nych pro­ce­sów w ko­mór­kach mię­śni.

Nie mu­sisz wy­ko­ny­wać wy­czer­pu­ją­cych tre­nin­gów 5 razy w ty­go­dniu. Nie ma po­trze­by co­dzien­ne­go bie­ga­nia, je­śli tego nie lu­bisz. Nie trze­ba też ha­ro­wać jak wół na si­łow­ni. War­to na­to­miast każ­de­go dnia być umiar­ko­wa­nie ak­tyw­nym. Co to zna­czy? Idź na spa­cer, wy­pró­buj 20–30 mi­nu­to­we se­sje ła­god­ne­go pi­la­te­su lub jogi, po­jeźdź na ro­we­rze lub rol­kach, wy­myśl ak­tyw­ną za­ba­wę z dziec­kiem lub zwie­rza­kiem, po­tańcz, zrób za­ku­py bez sa­mo­cho­du lub wy­pró­buj cho­dze­nie z kij­ka­mi. Moż­li­wo­ści są nie­ogra­ni­czo­ne – na pew­no znaj­dziesz coś dla sie­bie.

Zdro­wy styl ży­cia, czy­li ra­cjo­nal­na die­ta i re­gu­lar­na umiar­ko­wa­na ak­tyw­ność fi­zycz­na, przy­czy­nia­ją się do uzy­ska­nia i utrzy­ma­nia za­rów­no pra­wi­dło­wej masy cia­ła, jak i lep­sze­go zdro­wia.

Wino najlepszym źródłem resweratrolu?

Wino czerwone (szczególnie typu pinot noir czy merlot) jest lepszym źródłem resweratrolu niż wino białe czy sok z winogron. Jednak eksperci zwracają uwagę na to, że w typowej porcji dostarcza ono zbyt małej dawki tego związku, by wywołać istotny efekt zdrowotny. Jednocześnie alkohol sam w sobie nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego trwają intensywne badania nad suplementacją resweratrolu i bezpieczeństwem stosowania poszczególnych dawek.

Rozdział 2

Koncepcja diety SIRT

Roz­dział 3

Polifenole roślinne – ważny element wszystkich zdrowych diet

Rozdział 4

Czy dieta SIRT jest lepsza od innych diet?

Rozdział 5

Mądre odchudzanie z dietą SIRT

Rozdział 6

Czy można stosować dietę SIRT cały rok?

Za­nim za­czniesz go­to­wać w sty­lu SIRT, po­święć chwi­lę na prze­czy­ta­nie tego krót­kie­go wstę­pu. Zwar­łam w nim naj­waż­niej­sze in­for­ma­cje do­ty­czą­ce przy­go­to­wy­wa­nia po­sił­ków.

Zamienniki produktów

Przepisy

Wiosna

• Kawa z kardamonem

• Koktajl z selerem naciowym i matchą

• Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem

• Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów

• Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią

• Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym

• Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego

• Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

• Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem

• Zupa z czerwonej soczewicy

• Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi

• Pesto z liści rzodkiewki

• Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą

• Dorsz z surówką z rzodkiewek

• Makaron z oliwą i ostrą papryczką

Kawa z kardamonem

2 porcjePorcja ok. 57 kcal

Koktajl z selerem naciowym i matchą

2 porcjePorcja ok. 170 kcal

Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem

1 porcjaPorcja ok. 382 kcal

Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów

2 porcjePorcja ok. 146 kcal

Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią

4 porcjePorcja ok. 438 kcal

Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym

2 porcjePorcja ok. 330 kcal

Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego

2 słoiki ok. 300 ml lub 4 mniejsze (ok. 150 ml)Porcja ok. 5 kcal

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

1 porcjaPorcja ok. 345 kcal

Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem

2 porcjePorcja ok. 166 kcal

Zupa z czerwonej soczewicy

2 porcjePorcja ok. 258 kcal

Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi

2 porcjePorcja ok. 548 kcal

Pesto z liści rzodkiewki

4 porcjePorcja ok. 267 kcal

Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą

2 porcjePorcja ok. 306 kcal

Dorsz z surówką z rzodkiewek

2 porcjePorcja ok. 189 kcal

Makaron z oliwą i ostrą papryczką

2 porcjePorcja ok. 335 kcal

Przepisy

Lato

• Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą

• Zielona ice tea

• Zielone smoothie z selerem i jarmużem

• Kawa mrożona

• Napój ogórkowy z ziołami

• Owsianka z morelami i kurkumą

• Twarożek z czereśniami i winogronami

• Makaron z truskawkami

• Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami

• Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki

• Ziemniaki w sosie z jarmużu

• Pikantna pomidorowa

• Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką

• Pęczak z pomidorami i fetą

• Zielone lody matcha

• Żółte naleśniki z jagodami

• Deser sernikowy z porzeczkami

Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą

1 porcjaPorcja ok. 115 kcal

Zielona ice tea

1 porcjaPorcja ok. 18 kcal

Zielone smoothie z selerem i jarmużem

2 porcjePorcja ok. 40 kcal

Kawa mrożona

1 porcjaPorcja ok. 106 kcal

Napój ogórkowy z ziołami

1 porcjaPorcja ok. 141 kcal

Owsianka z morelami i kurkumą

1 porcjaPorcja ok. 436 kcal

Twarożek z czereśniami i winogronami

1 porcjaPorcja ok. 317 kcal

Makaron z truskawkami

1 porcjaPorcja ok. 492 kcal

Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami

2 porcjePorcja ok. 287 kcal

Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki

2 porcjePorcja ok. 435 kcal

Ziemniaki w sosie z jarmużu

2 porcjePorcja ok. 356 kcal

Pikantna pomidorowa

2 porcjePorcja ok. 215 kcal

Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką

2 porcjePorcja ok. 451 kcal

Pęczak z pomidorami i fetą

2 porcjePorcja ok. 443 kcal

Zielone lody matcha

4 porcjePorcja ok. 198 kcal

Żółte naleśniki z jagodami

4 porcjePorcja ok. 284 kcal

Deser sernikowy z porzeczkami

4 porcjePorcja ok. 321 kcal

Przepisy

Jesień

• Koktajl z winogronami

• Sok z jabłek, ogórków i natki pietruszki

• Napój rumiankowy

• Koktajl malinowy

• Owsianka z orzechami i kruszonym kakao

• Omlet z jarmużem

• Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną

• Gryczanka ze śliwkami

• Pasta bakłażanowa

• Sałatka ziemniaczana z łososiem

• Surówka z czerwonej kapusty

• Zupa z pieczonej papryki

• Zupa pieczarkowa z lubczykiem

• Polędwiczki z sosem wiśniowym

• Spaghetti z tofu i pomidorami

• Pudding chia z kawą i gruszką

Koktajl z winogronami

1 porcjaPorcja ok. 180 kcal

Sok z jabłek ogórków i natki pietruszki

2 porcjePorcja ok. 128 kcal

Napój rumiankowy

1 porcjaPorcja ok. 47 kcal (z miodem)

Koktajl malinowy

1 porcjaPorcja ok. 150 kcal

Owsianka z orzechami i kruszonym kakao

1 porcjaPorcja ok. 528 kcal

Omlet z jarmużem

1 porcjaPorcja ok. 539 kcal

Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną

2 porcjePorcja ok. 269 kcal

Gryczanka ze śliwkami

1 porcjaPorcja ok. 459 kcal

Pasta bakłażanowa

2 porcjePorcja ok. 155 kcal

Sałatka ziemniaczana z łososiem

2 porcjePorcja ok. 386 kcal

Surówka z czerwonej kapusty

2 porcjePorcja ok. 93 kcal

Zupa z pieczonej papryki

2–3 porcjePorcja ok. 245 kcal

Zupa pieczarkowa z lubczykiem

2 porcjePorcja ok. 216 kcal

Polędwiczki z sosem wiśniowym

2 porcjePorcja ok. 200 kcal

Spaghetti z tofu i pomidorami

2 porcjePorcja ok. 380 kcal

Pudding chia z kawą i gruszką

2 porcjePorcja ok. 154 kcal

Przepisy

Zima

• Koktajl z jarmużem i owocami

• Napój kurkumowy

• Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)

• Koktajl egzotyczny z zieloną Herbatą

• Kanapki z wędzonym tofu i rukolą

• Pasta do kanapek z curry i oliwą

• Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami

• Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem

• Sałatka z tofu i pistacjami

• Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi

• Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych

• Zupa rybna z lubczykiem i marchewką

• Zupa cebulowa

• Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką

• Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii

• Ciasto czekoladowe z orzechami

Koktajl z jarmużem i owocami

1 porcjaPorcja ok. 177 kcal

Napój kurkumowy

1 porcjaPorcja ok. 285 kcal

Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)

1 porcjaPorcja ok. 100 kcal

Koktajl egzotyczny z zieloną herbatą

3 porcjePorcja ok. 112 kcal

Kanapki z wędzonym tofu i rukolą

2 porcjePorcja ok. 246 kcal

Pasta do kanapek z curry i oliwą

6 porcjiPorcja ok. 87 kcal

Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami

2 porcjePorcja ok. 205 kcal

Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem

2 porcjePorcja ok. 292 kcal

Sałatka z tofu i pistacjami

2 porcjePorcja ok. 292 kcal

Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi

2 porcjePorcja ok. 359 kcal

Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych

2 porcjePorcja ok. 85 kcal

Zupa rybna z lubczykiem i marchewką

4 porcjePorcja ok. 135 kcal

Zupa cebulowa

2 porcjePorcja ok. 215 kcal

Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką

2 porcjePorcja ok. 404 kcal

Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii

2 porcjePorcja ok. 275 kcal

Ciasto czekoladowe z orzechami

12 kawałkówTortownica 24–25 cmPorcja ok. 242 kcal

Przepisy

Cały rok

• Woda smakowa z owocami

• Woda smakowa z ogórkiem

• Zielony sok sirtuinowy

• Koktajl antyoksydacyjny z burakiem

• Sok z marchewki i jabłka

• Koktajl kawowy z masłem orzechowym

• Bułki z soją

• Chleb z kaszy gryczanej

• Chleb żytnio-gryczany

• Chleb pszenno-żytni z rodzynkami

• Najlepsze placuszki bananowe z kakao

• Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami

• Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką

• Ziemniaki opiekane z kurkumą

• Sałatka z fasolą i marchewką

• Pikantne placuszki z cukinii

• Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli

• Tempeh z warzywami

• Budyń gryczany z owocami

• Krem kakaowy z orzechami

• Ciasto z konfiturą

Woda smakowa z owocami

2 porcjePorcja ok. 27 kcal

Woda smakowa z ogórkiem

2 porcjePorcja ok. 14 kcal

Zielony sok sirtuinowy

1 porcjaPorcja ok. 100 kcal

Koktajl antyoksydacyjny z burakiem

2 porcjePorcja ok. 145 kcal

Sok z marchewki i jabłka

1 porcjaPorcja ok. 180 kcal

Koktajl kawowy z masłem orzechowym

1 porcjaPorcja ok. 277 kcal

Bułki z soją

14 sztuk

Chleb z kaszy gryczanej

ok. 20 kromekKromka ok. 111 kcal

Chleb żytnio-gryczany

ok. 25 porcjiKromka ok. 120 kcal

Chleb pszenno-żytni z rodzynkami

24 porcjeKromka ok. 119 kcal

Najlepsze placuszki bananowe z kakao

2 porcjePorcja ok. 289 kcal

Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami

1 porcjaPorcja ok. 570 kcal

Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką

1–2 porcjePorcja ok. 285 kcal

Ziemniaki opiekane z kurkumą

4 porcjePorcja ok. 198 kcal

Sałatka z fasolą i marchewką

2 porcjePorcja ok. 227 kcal

Pikantne placuszki z cukinii

2 porcjePorcja ok. 504 kcal

Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli

4 porcjePorcja ok. 237 kcal

Tempeh z warzywami

2 porcjePorcja ok. 413 kcal

Budyń gryczany z owocami

2 porcjePorcja ok. 397 kcal

Krem kakaowy z orzechami

2 porcjePorcja ok. 288 kcal

Ciasto z konfiturą

2o porcjiPorcja ok. 100 kcal

Wybrana bibliografia

Dieta SIRT na cztery pory roku

Agata Lewandowska

Copyright © 2020 by Wydawnictwo RM 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25 www.rm.com.pl

Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy. Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich firm odnośnych właścicieli. Wydawnictwo RM i Autorka dołożyli wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udzielają żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM ani Autorka nie są w żadnym przypadku odpowiedzialni za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli zostali zawiadomieni o możliwości wystąpienia szkód.

W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: [email protected]

UWAGA: zdjęcia zamieszczone w tej książce mają charakter poglądowy.

ISBN 978-83-8151-396-8 ISBN 978-83-8151-397-5 (ePub) ISBN 978-83-8151-398-2 (mobi) ISBN 978-83-8151-399-9 (pdf)

Edytor: Justyna MrowiecRedaktor prowadzący: Marta StochmiałekRedakcja: Justyna MrowiecKorekta: Marta Stochmiałek, Justyna MrowiecFotoedycja: Anna JędrzejecProjekt graficzny okładki: Anna StaniszewskaProjekt graficzny książki:Zdjęcia na okładce i ilustracje: Shutterstock.incKoordynacja produkcji wersji elektronicznej: Tomasz ZajbtOpracowanie wersji elektronicznej: Marcin FabijańskiWeryfikacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec