Kuchnia polska dla diabetyków - Dorota Drozd - ebook + książka

Kuchnia polska dla diabetyków ebook

Dorota Drozd

3,9

Opis

Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.

W książce znajdziesz:

• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,

• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,

• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,

• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność, 

• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,

• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.

Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.

Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 126

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,9 (12 ocen)
4
3
5
0
0

Popularność




Książkę dedykuję Rodzicom i Bratu

Kuchnia polska dla diabetyków

Dorota Drozd

Copyright © 2015 by Wydawnictwo RM

Wydawnictwo RM, 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25, [email protected], www.rm.com.pl

Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy.

Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich firm odnośnych właścicieli.

Wydawnictwo RM dołożyło wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udziela żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM nie jest w żadnym przypadku odpowiedzialne za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli Wydawnictwo RM zostało zawiadomione o możliwości wystąpienia szkód.

ISBN 978-83-7773-373-8 ISBN 978-83-7773-496-4 (PDF) ISBN 978-83-7773-500-8 (ePub) ISBN 978-83-7773-501-5 (mobi)

Edytor: Justyna MrowiecRedaktor prowadzący: Irmina Wala-PęgierskaRedakcja: Justyna MrowiecKorekta: Grażyna WasilewskaNadzór graficzny: Grażyna JędrzejecProjekt okładki: Anna JędrzejecOpracowanie wersji elektronicznej: Marcin FabijańskiWeryfikacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec

W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: [email protected]

Spis treści

List Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Od Autorki

Cukrzyca. I co dalej?

ABC szczęśliwego diabetyka

Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?

Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie

PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje

Przepisy podstawowe

Masło czosnkowe

Dip czosnkowy

Sos musztardowo-jogurtowy

Sos vinaigrette

Pesto pietruszkowe

Sól ziołowa

Jajka

„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej

„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka

Omlet śródziemnomorski

Pikantny omlet

Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową

Jajko faszerowane kokosem

Pomidory faszerowane jajkiem

Pasty

Zielona pasta z ricottą

Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone

Pasta z ciecierzycy

„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami

Pasta z zielonego groszku

Awokado na rano i wieczór

Pasta wiosenna przez cały rok

Pasta „Same kokosy”

Pasta „Meksykańska awantura”

Pasta lub pesto z jarmużu

Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii

Pasta fasolowa z ziołami

Pasta warzywna

Pasta drobiowa

Lekko i pożywnie

Owsianka z jabłkiem

Egzotyczny mus

Drink „Prosto z ogrodu”

Śniadaniowy drink

Grzanka owocowa

Wypieki

Rogaliki z pieca

Chleb z orzechami

Paszteciki z orzechami

Słone babeczki z ziołami prowansalskimi

Pikantne placki serowe

Keks z żółtym serem

Ciasto ze szpinakiem

Ryby

Śledzie kapitańskie

Czerwona fasola z anchois

Śledzie marynarskie

Pikantne smażone sardynki

Warzywa

Faszerowana czerwona papryka

Sos serowy do warzyw

Kolorowe łódeczki

Smażona cukinia

Zielone szparagi

„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło

„Ciepła piłka – wariacja brukselska”

Sałatka z buraków

Faszerowane pieczarki

Zielony frykas

Sushi po polsku

Sałatki

Sałatka na dobry humor

Brokułowa fantazja

Sałatka „Święto wiosny”

Sałatka z serem owczym

Sałatka z cieciorki

Malinowa sałatka z cieciorki

Sałatka szpinakowa z kabanosami

Sałatka „Tolerancja”

Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo

Sałatka „Zielone i białe”

Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi

Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche

Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką

Makaronowa wariacja na słodko

Włoska sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa z awokado

Sałatka makaronowa z musem z selera

Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”

Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Sałatka makaronowa z jarmużem

Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym

Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne

Przepisy podstawowe

Bulion rosołowy

Sos pomidorowy

Salasa do ryb i mięs

„Białe chmurki” do zup i sałatek

Zupy

Zupa wiosenna

Krem pomidorowy na zimno

Zupa szpinakowa z kaszą manną

Zupa z porów

Żurek na zakwasie

Kapuśniak na ostro

Zupa z pieczonych bakłażanów

Krem brokułowy

Zupa na smukłą talię

Zupa z czarnego bzu

Krem z zielonego groszku

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z pasternaku

Zupa „Tango z boczniakiem”

Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto

Dania mięsne

Kurczak grillowany w cytrynie

Roladki schabowe z mozzarellą

Gołąbki bez zawijania

Gulasz wołowy

Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem

Placki z cukinii z szynką

Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Szybkie szaszłyki

Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym

Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi

Wieprzowina z kurkami

Quiche z szynką i serem

Kurczak w sosie szpinakowym

Dania dla wegetarian

Zawijane szparagi

Penne z pomidorami i brokułami

Frittata z kalafiorem

Smażona mozzarella w migdałach

Suflet ze szpinakiem

Placki z cukinii z natką pietruszki

Frytki z selera korzeniowego

Sałatka z grillowanym awokado

„Kaszotto” z warzywami

Kasza jaglana z pomidorami

Zapiekanka z pora i cukinii

Pieczona papryka z kaszą jęczmienną

Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej

Ryby i owoce morza

Rolada rybna

Paella, czyli hiszpański rarytas

Kotlety rybne

Faszerowane kalmary

Naleśniki gryczane z krewetkami

Babeczki z łososia

Zapiekanka z pietruszkowym pesto

Placki z cukinii z wędzoną makrelą

Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą

Knedle rybne z orzechami

Pieczona dorada

Grillowany łosoś na ostro

Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki

Grejpfrut z niespodzianką

Zdrowie w szklance

Koktajl brukselkowy

Zielono mi

Warzywne orzeźwienie

Fresh style

Kalarepka

Mix sałat

Koktajl „pomelowany”

Po włosku

Jarmużella

Trzy setki

Owocowa fantazja

Żółty melonik

Kolorowa moc

Jagodowa bomba

W migdał

Poziomkowe marzenie

Koktajl z soczewicy

Halloween

Małe co nieco, czyli desery

Z nutą kiwi

Borówkowa fantazja

Świeże ananasy z imbirem

Deser „Fusion”

Kruszon z miętą i melisą

Piernik korzenny

Jogurtowa panna cotta

Ciasto gryczano-orkiszowe

Sałatka z miętą i melisą

Koktajl „Fantazja”

Budyń kakaowy z kaszy jaglanej

Muffinki

Cynamonowe keksiki

Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami

Ciasto cytrynowe z sezamem

Cytrynowy sernik z rodzynkami

Pudding jabłkowo-jeżynowy

Letni owocowy przekładaniec

Ciasto z makiem

„Słodcy” pacjenci o książce

Drodzy Czytelnicy!

Cukrzyca jest specyficzną jednostką chorobową, a wiedzy o niej nigdy nie za dużo. Posłużę się tutaj maksymą słynnego amerykańskiego diabetologa profesora Elliota P. Joslina z Bostonu, który na ten temat mówi: „Kto więcej wie o cukrzycy, ten dłużej żyje”.

Dlatego tak bardzo cieszy każda nowa pozycja na rynku wydawniczym, a szczególnie taka, która podkreśla znaczenie prawidłowej diety w walce ze skutkami tej choroby. Jako chorzy na cukrzycę odczuwamy brak fachowych opracowań na ten temat, przystępnych dla zwykłego Kowalskiego.

Wczytując się w treść książki autorstwa doświadczonej pielęgniarki w zakresie leczenia skutków cukrzycy, Pani Doroty Drozd, nabrałem pełnego przekonania, że pozycja ta może wypełnić tę lukę.

Zawarte w niej treści są przedstawione w sposób przystępny i czytelny dla każdego. Na to nakładają się bardzo dokładne wyliczenia różnorodnych wskaźników przy poszczególnych przepisach. Są to: wymienniki węglowodanowe, kaloryczność, indeksy glikemiczne i inne, bez których nowoczesne leczenie skutków cukrzycy jest niemożliwe. To niezwykle pożyteczna książka dla społeczności diabetyków w Polsce.

Andrzej Bauman

Prezes Zarządu Głównego

Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Od Autorki

Dziś zdrowie współczesnego człowieka znajduje się na widelcu. Głoszona prawda – przesłanie: „Jesteś tym, co jesz” powinna każdego skłonić do refleksji. Niestety najczęściej dzieje się tak, że tę prawdę zaczynają rozumieć ci, u których już stwierdzono przewlekłe schorzenie.

Diagnoza Prediabetes lub Diabetes mellitus 2, czyli stan przedcukrzycowy lub cukrzyca typu 2, dla wielu osób jest jak wybuch wulkanu. Poprzedzające eksplozję znaki ostrzegawcze były widoczne, lecz je ignorowano. Jednak zawsze jest pora na to, aby zmienić i przewartościować swoje postawy życiowe. Modyfikacja nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna są w stanie zapobiec chorobie, okiełznać ją i poprawić komfort życia „słodkich” ludzi.

Reguły żywienia przedstawione w książce dotyczą nie tylko osób chorych na cukrzycę bądź nią zagrożonych, lecz także wszystkich dbających o zdrowie i ceniących profilaktykę chorób cywilizacyjnych.

W poradniku mowa jest o regułach żywienia, a nie jedzenia. Jedzenie jest nieplanowanym, niestety czasem bezmyślnym, zaspokajaniem głodu. Z kolei żywienie stanowi długofalowy proces oparty na diecie opracowanej na podstawie badań naukowych. Żywienie, a nie jedzenie jest profilaktyką i lekarstwem w cukrzycy. I żadne medykamenty nie zastąpią prawidłowego żywienia. Pamiętajmy o tym!

Oddaję w ręce czytelników przyjaciela na dobre i złe dni – książkę kucharską adresowaną do każdego, komu drogie jest zdrowie i racjonalne odżywianie się. Gotowe przepisy i wyliczenia indeksu glikemicznego, wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych, a także kalorii będą doskonałą pomocą dla osób aktywnych i zapracowanych. Dzięki nim błyskawicznie można dobrać odpowiednią dawkę insuliny. Na pewno „słodki” człowiek doceni także to, że zaproponowane przeze mnie potrawy robi się szybko i łatwo. Poza tym są pyszne! Nadają się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.

Życzę wielu wrażeń kulinarnych i radości życia, bowiem „miłość do jedzenia jest miłością najszczerszą”.

Dorota Drozd

Przepisy na każdą okazję

Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje

Kuchnie włoska, hiszpańska czy francuska już dawno temu ugruntowały w swojej tradycji celebrowanie małych posiłków o stałych porach. Sjesta, czyli przerwa, czas na drobny posiłek, dodaje sił na dalszą część dnia, poprawia koncentrację i wprawia w dobry nastrój. Być może właśnie dzięki sjeście mieszkańcy niektórych południowych i zachodnich krajów Europy tak optymistycznie postrzegają świat i ludzi. Zapewne sporo prawdy jest w haśle reklamowym: „Głodny nie jesteś sobą!”

Diabetyk powinien jeść co 3 godziny. Dzięki temu poziom cukru się wyrównuje. Ponadto racjonalne i systematyczne dostarczanie organiz­mowi kalorii zapobiega otyłości, zatem regularne posiłki są zbawienne dla osób chorych na cukrzycę. Uwalniają one też od przykrego zjawiska wilczego głodu, który bywa złym doradcą. Syndrom wilczego głodu objawia się rozdrażnieniem, bólami głowy i osłabieniem koncentracji, ale przede wszystkim masowym oczyszczaniem lodówki. Pominąwszy obiad bądź kolację, rzucamy się na jedzenie bez jakiejkolwiek kontroli. Czym to grozi? W krótkim czasie przybywa nam tkanki tłuszczowej, bo organizm traktuje długie przerwy w posiłkach jako stan kryzysu i magazynuje zapasy. Ponadto efektem tego zjawiska są dolegliwości żołądkowe i gwałtowny wzrost poziomu cukru, co – jak nietrudno się domyślić – może mieć fatalne następstwa. Warto zatem uregulować pory posiłków, aby być zdrowym, pełnym energii i mieć dobry nastrój.

Rola przekąsek w prawidłowo zbilansowanej diecie została doceniona i wyróżniona w „Złotej karcie prawidłowego żywienia”, dokumencie za­wierającym wskazówki dotyczące współczesnej dietetyki. Kartę zaakceptowało Ministerstwo Zdrowia i Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.

W tym rozdziale przedstawiono przepisy na znakomite śniadania, przekąski, przystawki i kolacje – proste, idealne na co dzień i nieco bardziej wyszukane, które można podać na przyjęciu w gronie rodzinnym lub przyjaciół. Uporządkowano je, biorąc pod uwagę główny składnik potrawy. Zatem znajdą tu coś dla siebie amatorzy potraw jajecznych, warzywnych, rybnych, past, chrupiących wypieków i sałatek. Wszystkie dania są zdrowe, dostarczają niezbędnych składników mineralnych i witamin (w ich skład wchodzi sporo warzyw i owoców), a przede wszystkim naprawdę wyśmienicie smakują.

Ogromną zaletą tych rarytasów jest łatwość przygotowania. Aby przyrządzić jajka faszerowane kokosem, pastę z awokado lub wymyślne sałatki, nie potrzeba nadzwyczajnych kulinarnych zdolności. Ponadto zaproponowane w tym rozdziale potrawy robi się wyjątkowo szybko, co ma znaczenie dla tych, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia. W tych przepisach WBT wyliczono, biorąc pod uwagę olej do smażenia.

Przepisy podstawowe

Masło czosnkowe

Porcja: 1 łyżka

Składniki

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

1. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

2. Dodaj je do masła i dokładnie wymieszaj składniki, tak by powstała gładka masa. Do mieszania możesz użyć widelca lub blendera.

IG

WW

WBT

kcal

1 łyżka

0

0,2

1,32

142

Dip czosnkowy

Porcja: 150 g

Składniki

1 ząbek czosnku

2–3 listki świeżej posiekanej bazylii

150 g jogurtu naturalnego 2%

1. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj.

2. Przełóż go do miski. Dodaj bazylię i jogurt. Wymieszaj.

IG

WW

WBT

kcal

150 g

0

1

0,5

98

Sos musztardowo-jogurtowy

Porcja: 3 łyżki

Składniki

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki jogurtu naturalnego

Wymieszaj musztardę z jogurtem i odstaw na kilka minut do lodówki, by smaki się połączyły.

IG

WW

WBT

kcal

3 łyżki

średni

1,3

1,1

99

Sos vinaigrette

Porcja: 3 łyżki

Składniki

¼ szklanki przegotowanej ostudzonej wody

1½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego

szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

⅓ szklanki oliwy

ulubione zioła, np. szczypta bazylii, oregano, tymianku

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by smaki się połączyły.

IG

WW

WBT

kcal

3 łyżki

średni

1

3,7

246

Pesto pietruszkowe

Sół ziołowa

Jajka

„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej

„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka

Omlet śródziemnomorski

Pikantny omlet

Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową

Jajko faszerowane kokosem

Pomidory faszerowane jajkiem

Pasty

Zielona pasta z ricottą

Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone

Pasta z ciecierzycy

„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami

Pasta z zielonego groszku

Awokado na rano i wieczór

Pasta wiosenna przez cały rok

Pasta „Same kokosy”

Pasta „Meksykańska awantura”

Pasta lub pesto z jarmużu

Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii

Pasta fasolowa z ziołami

Pasta warzywna

Pasta drobiowa

Lekko i pożywnie

Owsianka z jabłkiem

Egzotyczny mus

Drink „Prosto z ogrodu”

Śniadaniowy drink

Grzanka owocowa

Wypieki

Rogaliki z pieca

Chleb z orzechami

Paszteciki z orzechami

Słone babeczki z ziołami prowansalskimi

Pikantne placki serowe

Keks z żółtym serem

Ciasto ze szpinakiem

Ryby

Śledzie kapitańskie

Czerwona fasola z anchois

Śledzie marynarskie

Pikantne smażone sardynki

Warzywa

Faszerowana czerwona papryka

Sos serowy do warzyw

Kolorowe łódeczki

Smażona cukinia

Zielone szparagi

„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło

„Ciepła piłka – wariacja brukselska”

Sałatka z buraków

Faszerowane pieczarki

Zielony frykas

Sushi po polsku

Sałatki

Sałatka na dobry humor

Brokułowa fantazja

Sałatka „Święto wiosny”

Sałatka z serem owczym

Sałatka z cieciorki

Malinowa sałatka z cieciorki

Sałatka szpinakowa z kabanosami

Sałatka „Tolerancja”

Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo

Sałatka „Zielone i białe”

Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi

Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche

Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką

Makaronowa wariacja na słodko

Włoska sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa z awokado

Sałatka makaronowa z musem z selera

Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”

Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Sałatka makaronowa z jarmużem

Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym

Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne

Przepisy podstawowe

Bulion rosołowy

Sos pomidorowy

Salsa do ryb i mięs

„Białe chmurki” do zup i sałatek

Zupy

Zupa wiosenna

Krem pomidorowy na zimno

Zupa szpinakowa z kaszą manną

Zupa z porów

Żurek na zakwasie

Kapuśniak na ostro

Zupa z pieczonych bakłażanów

Krem brokułowy

Zupa na smukłą talię

Zupa z czarnego bzu

Krem z zielonego groszku

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z pasternaku

Zupa „Tango z boczniakiem”

Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto

Dania mięsne

Kurczak grillowany w cytrynie

Roladki schabowe z mozzarellą

Gołąbki bez zawijania

Gulasz wołowy

Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem

Placki z cukinii z szynką

Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Szybkie szaszłyki

Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym

Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi

Wieprzowina z kurkami

Quiche z szynką i serem

Kurczak w sosie szpinakowym

Dania dla wegetarian

Zawijane szparagi

Penne z pomidorami i brokułami

Frittata z kalafiorem

Smażona mozzarella w migdałach

Suflet ze szpinakiem

Placki z cukinii z natką pietruszki

Frytki z selera korzeniowego

Sałatka z grillowanym awokado

„Kaszotto” z warzywami

Kasza jaglana z pomidorami

Zapiekanka z pora i cukinii

Pieczona papryka z kaszą jęczmienną

Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej

Ryby i owoce morza

Rolada rybna

Paella, czyli hiszpański rarytas

Kotlety rybne

Faszerowane kalmary

Naleśniki gryczane z krewetkami

Babeczki z łososia

Zapiekanka z pietruszkowym pesto

Placki z cukinii z wędzoną makrelą

Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą

Knedle rybne z orzechami

Pieczona dorada

Grillowany łosoś na ostro

Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki

Grejpfrut z niespodzianką

Zdrowie w szklance

Koktajl brukselkowy

Zielono mi

Warzywne orzeźwienie

Fresh style

Kalarepka

Mix sałat

Koktajl „pomelowany”

Po włosku

Jarmużella

Trzy setki

Owocowa fantazja

Żółty melonik

Kolorowa moc

Jagodowa bomba

W migdał

Poziomkowe marzenie

Koktajl z soczewicy

Halloween

Małe co nieco, czyli desery

Z nutą kiwi

Borówkowa fantazja

Świeże ananasy z imbirem

Deser „Fusion”

Kruszon z miętą i melisą

Piernik korzenny

Jogurtowa panna cotta

Ciasto gryczano-orkiszowe

Sałatka z miętą i melisą

Koktajl „Fantazja”

Budyń kakaowy z kaszy jaglanej

Muffinki

Cynamonowe keksiki

Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami

Ciasto cytrynowe z sezamem

Cytrynowy sernik z rodzynkami

Pudding jabłkowo-jeżynowy

Letni owocowy przekładaniec

Ciasto z makiem

„Słodcy” pacjenci o książce