Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!
To wydanie otwiera Relacja z 62. Naukowej Konferencji w Puławach (oczywiście nie licząc telegraficznego skrótu newsów z portalu Pasieka24.pl) – warto się z nią zapoznać, bo wynotowałam dla Was najważniejsze informacje z tego spotkania. Z pewnością zainteresuje Was temat nektarowania rzepaku, o którym prof. Zbigniew Kołtowski już dla nas pisał, ale teraz badania zostały powtórzone, a właściwie rozszerzone o aktualnie uprawiane odmiany. Jeśli szukacie więcej praktycznych treści, to Państwo Winiarscy podzielili się swoim doświadczeniem dotyczącym dwumatecznej gospodarki pasiecznej. Warto przeczytać, nawet jeśli nie jesteście zwolennikami tej metody. A jeśli macie inne doświadczenia i chcecie się nimi z nami podzielić, piszcie na adres redakcji. Życzę przyjemnej lektury!
Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 122
Rok wydania: 2025
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Dwumiesięcznik „Pasieka” - czasopismo dla pszczelarzy z pasją
W telegraficznym skrócie
POLSKA
ŚWIAT
Nadzieja dla polskich i europejskich pszczelarzy
Pszczeli przepis na młodość
Jak organizm się starzeje
Walka z czasem, czyli mechanizmy obronne przed starzeniem
Rewersja procesu starzenia
Pilny uczeń – pszczoła miodna
Przerwa na kawę
Zegar biologiczny a epigenetyczny
Wykaz pasiek oferujących matki pszczele, pakiety, odkłady
Ogłoszenia drobne (lipiec-sierpień 2025)
Produkty pszczele
Sprzęt pszczelarski
Rośliny miododajne
Pszczoły
Inne
Średnie ceny miodów oferowanych w polskich sklepach internetowych
Nauka: zrównoważone metody zwalczania warrozy
Letnie przerywanie czerwienia – dlaczego i w jaki sposób
Każdemu należy się przerwa
Tak mało, jak się da – tyle, ile trzeba
Praca z roztoczami
Biotechniczne zwalczanie warrozy
Varroaresistenz 2033 Polska
Od ula do kieliszka: podstawowe zagadnienia prawne miodu pitnego oraz innych miodowych napojów alkoholowych, cz. 3.
Rejestr przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich – uwagi ogólne
Warunki dla uzyskania wpisu
Wniosek o wpis
Procedura po złożeniu wniosku
Zmiany i sprostowania wpisu
Konsekwencje nieprzestrzegania obowiązków (warunków) dla uzyskania wpisu
Wykreślenie z rejestru
Sankcje karne dotyczące prowadzenia działalności bez wpisu do rejestru lub niedopełniania obowiązków z ustawy
Podsumowanie
Wzbogacanie bazy pokarmowej: miododajne pola wspierające organizmy związane z krajobrazem rolniczym, cz. 1.
Wśród dawnych pól
Wskazówki
Kompozycje miododajne
Zestawienia roślin przeznaczone na miododajne pola
Góra Moroń
Rabaty z natury – miododajne pólka
Rożnik przerośnięty
Miododajny zakątek ogrodowy w kolorze delikatnego różu
„Jest wiele wymiarów związanych z bartnictwem” – rozmowa z Bartłomiejem Molasym
Szerszeń azjatycki nadciąga do Polski, cz. 1.
Myląca nazwa szerszenia azjatyckiego
Szerszeń azjatycki a przyszłość pszczelarstwa
Ważny jest monitoring
Francuski przykład
Szerszeń azjatycki V. velutina będzie się rozprzestrzeniał
Jak prawidłowo zgłosić przypadek?
Ludyczny potencjał pszczoły, cz. 1.
„American Bee Journal” 05/2025
„American Bee Journal” 04/2025
„American Bee Journal” 04/2025, 06/2025
Pobierz aplikację mobilną "Pasieka24"
Czym jest e-Prenumerata?
Jak mogę rozpocząć e-Prenumeratę?
Jak uzyskać dostęp do e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl?
Jak uzyskać dostęp do e-Prenumeraty w aplikacji mobilnej?
Korzyści, jakie niesie ze sobą e-Prenumerata:
Masz pytania?
Prenumerata „Pasieki”
e-Book
sklep.pasieka24.pl
Spis treści
Cover
Adres redakcji: Pasieka, 34-124 Klecza Dolna, ul. Pszczela 2 tel. 33 845-10-11 tel. 33 873-51-40 tel. 33 330-00-32 e-mail: [email protected]
Copyright: Pasieka 2003-2025 ISSN 1730-7619
Redaktorka naczelna: Teresa Kobiał[email protected]
Wydawca: BEE & HONEY Sp. z o.o.
Korekta: Teresa Kobiałka
Skład: Roman Dudzik, Teresa Kobiałka
Reklama: Elżbieta Kadłuczka, Roman [email protected]
Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!
To wydanie otwiera Relacja z 62. Naukowej Konferencji w Puławach (oczywiście nie licząc telegraficznego skrótu newsów z portalu Pasieka24.pl) – warto się z nią zapoznać, bo wynotowałam dla Was najważniejsze informacje z tego spotkania. Z pewnością zainteresuje Was temat nektarowania rzepaku, o którym prof. Zbigniew Kołtowski już dla nas pisał, ale teraz badania zostały powtórzone, a właściwie rozszerzone o aktualnie uprawiane odmiany. Jeśli szukacie więcej praktycznych treści, to Państwo Winiarscy podzielili się swoim doświadczeniem dotyczącym dwumatecznej gospodarki pasiecznej. Warto przeczytać, nawet jeśli nie jesteście zwolennikami tej metody. A jeśli macie inne doświadczenia i chcecie się nimi z nami podzielić, piszcie na adres redakcji. Życzę przyjemnej lektury!
Redaktorka naczelnaTeresa Kobiałka
WIADOMOŚCI Z POLSKI
WIADOMOŚCI ZE ŚWIATA
Teresa Kobiałka
Podczas ubiegłorocznej powodzi na Dolnym Śląsku zginęło ponad 1,2 tys. rodzin pszczelich. Straty oszacowano na 2,5 mln zł. Teraz pszczelarze mogą się ubiegać o odszkodowania. Problem pszczelarzy został dostrzeżony w resorcie rolnictwa (dzięki interwencji samorządu), który umieścił tę grupę zawodową w nowym rozporządzeniu dotyczącym przyznawania rekompensat za poniesione straty. Przyjęte przez Radę Ministrów rozporządzenie obejmuje m.in. odszkodowania za utracone rodziny pszczele, pokarm dla tych owadów czy straty w sprzęcie.
Coraz więcej osób, spółdzielni mieszkaniowych czy firm dołącza do akcji „Maj bez kosiarki”! Widać, że świadomość ludzi, jakie to może przynieść korzyści, jest duża. Rezygnacja z koszenia to bardzo pozytywny trend. Dzięki temu pszczoły miodne i inne owady zapylające mają dostęp do bujniejszej bazy pożytkowej. Oprócz tego rzadsze koszenie pozwala zatrzymać wilgoć w glebie, tak bardzo potrzebną, kiedy mamy do czynienia z suszami.
Właśnie się ukazała nowa książka o pszczołach pt. „Życie pszczół. Historia niezwykłych owadów” autorstwa Christiny Grozinger oraz Harlanda Patcha nakładem PWN. Możecie się z niej dowiedzieć wielu interesujących faktów jak np. to, że większość pszczół zbiera nektar i pyłek z kwiatów, ale niektóre gatunki są bardziej zainteresowane olejkami kwiatowymi, a jeden z nich gustuje w… mięsie padłych zwierząt. Jeśli doczytamy, że pszczoły wyewoluowały z drapieżnych os, to ta informacja będzie mniej szokować. Pszczoły są fascynujące i to nie tylko te miodne. Recenzję tej pozycji znajdziecie na pasieka24.pl pod linkiem: https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/aktualnosci/wiadomosci-z-polski/4504-recenzja-ksiazki-zycie-pszczol-historia-niezwyklych-owadow.
W północnej Hiszpanii zidentyfikowano cztery osobniki szerszenia olbrzymiego (Vespa soror). Złapały się w pułapki przeznaczone dla Vespa velutina rozstawione w ramach programu ekomonitoringu.
Pszczelarze są zaniepokojeni możliwością rozprzestrzenienia się roztocza Tropilaelaps clareae na terytorium Ukrainy. Chociaż pasożyt ten nie został jeszcze odnotowany w kraju, pszczelarze już czują się zagrożeni. Świadomość, przygotowanie na czas i środki zapobiegawcze to najlepszy sposób na ochronę pszczół Ukrainy przed tym niebezpiecznym pasożytem.
W 2025 r. dotacje na pszczoły otrzymają tylko ci pszczelarze, którzy posiadają min.16 rodzin. Wcześniej dotacja wypłacana była wszystkim, którzy zarejestrowali się w Departamencie Podmiotów Rolniczych i mieli co najmniej jedną rodzinę pszczelą. Nowe zasady przydziału dotacji były uchwalone ze względu na zmniejszenie budżetu.
Straty rodzin pszczelich w Stanach Zjednoczonych osiągnęły rekordowy poziom – średnio aż 60%. Pracownicy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych badają pszczoły, wosk i pyłek, aby ustalić, czy za śmierć pszczół odpowiadają pasożyty i wirusy.
Naukowcy przyjrzeli się tzw. botanicznemu seksizmowi, czyli wieloletniej praktyce sadzenia w miastach głównie męskich drzew i krzewów. Zamysł był taki, aby uniknąć kłopotów z nasionami i owocami opadającymi na chodniki. Niestety, męskie rośliny wytwarzają obfite ilości pyłku, co dla alergików oznacza prawdziwe utrapienie. Dla branży pszczelarskiej wiąże się to z koniecznością śledzenia, jak zmieniają się trendy w miejskim krajobrazie.
WIADOMOŚCI Z POLSKI
Do czerwca 2026 państwa Unii Europejskiej mają obowiązek implementacji tzw. Dyrektywy śniadaniowej. Mimo skromnej nazwy tego dokumentu faktycznie wprowadza on rewolucyjne zmiany na rynku miodu Polski i Europy. Przywraca nadzieję na uczciwą konkurencję poprzez eliminację podrobionych miodów z rynku dzięki wprowadzonym regulacjom prawnym.
Przy Komisji Europejskiej powstała tzw. Platforma miodowa, czyli ciało doradcze złożone z przedstawicieli, ekspertów branży pszczelarskiej z całej Europy. Będzie ono stale monitorować proces wdrażania nowych regulacji w zakresie rynku miodu do prawa krajowego wszystkich uczestników rynku europejskiego w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.
7 maja 2025 r. odbyło się drugie spotkanie ekspertów. Poruszane problemy można podzielić na grupy:
ustalanie kryteriów w celu zapewnienia i weryfikacji, że pyłek nie jest usuwany z miodu i że całkowita zawartość pyłku i widmo pyłku nie są modyfikowane w miodzie;
badanie aktywności enzymatycznej w miodzie;
metody i kryteria określania miejsca zbioru miodu.
Wśród załączonych dokumentów najciekawsze wydaje się całościowe stanowisko delegacji hiszpańskiej przygotowane przez Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii. W materiale tym wspomina się, że Dyrektywa miodowa (dyrektywa Rady 2001/110/WE) została poddana gruntownej rewizji, podobnie jak inne dyrektywy znane pod nazwą Dyrektywy śniadaniowe 2024/1438.
Działania podjęte i planowane w celu przywrócenia oraz wzmocnienia zaufania do prawdziwych miodów koncentrują się na następujących aktywnościach:
kraje spoza UE były zobowiązane dostarczyć do 29 listopada 2024 r. listę wszystkich zakładów upoważnionych do eksportu miodu i produktów pszczelich do UE od roku, w przypadku których właściwe organy krajów eksportujących muszą przeprowadzić kontrole w celu zapewnienia, że zarejestrowane i zgłoszone zakłady w pełni przestrzegają przepisów UE;
gromadzenie danych na temat metod poprawy kontroli autentyczności miodu, w szczególności metod wykrywania zafałszowań w miodzie, w celu ich możliwej standaryzacji (utworzenie laboratorium referencyjnego UE);
przedstawienie zaleceń dotyczących możliwej potrzeby aktualizacji kryteriów składu i innych parametrów jakościowych ustanowionych w niniejszej dyrektywie;
sformułowanie zaleceń dotyczących unijnego systemu identyfikacji, aby umożliwić przypisanie miodu do producenta, który go pozyskuje, lub do importera.
Hiszpania była jednym z państw UE, które doprecyzowały kwestię etykietowania pod kątem informacji o pochodzeniu miodu, ustanawiając od 2020 r. obowiązkowe podawanie na etykiecie (w głównym polu widzenia) listy krajów, w których zebrano miód i jego mieszanki. Zmiana dyrektywy europejskiej z 2001 r. określa również proporcje każdego kraju. Państwa członkowskie, które sobie tego życzą, mogą wskazać tylko cztery kraje o największym udziale w mieszance, pod warunkiem że stanowią one ponad 50% mieszanki. Delegacja hiszpańska uważa, że należy zharmonizować stosowanie terminologii celnej i szczegółowych przepisów dotyczących pochodzenia miodu, a także monitorowania mieszanek wewnątrz- i pozaunijnych. Należy opracować więcej środków dot. identyfikacji, aby uzupełnić narzędzia do analizy miodu.
Więcej informacji znajduje się w wersji internetowej artykułu na www.pasieka24.pl
Redakcja
NAUKA W PASIECE
Anatomia i fizjologia pszczoły miodnej
Biologia pszczoły
Dr inż. Marta Burzyńska
Z artykułu dowiesz się m.in.:
że starzenie się robotnic pszczół miodnych jest ściślej powiązane z różnymi zadaniami społecznymi niż z wiekiem chronologicznym;
jak zachodzi rewersja procesu starzenia u tych owadów;
czy pszczoła może być modelowym obiektem do badań nad tym, jak spowolnić procesy starzenia się ludzi.
Wraz z wiekiem oraz pełnionymi funkcjami w społeczeństwie metabolizm pszczół robotnic zmienia się oraz zwalnia, co nie powinno być dla nas zaskoczeniem. Ludzie także się starzeją, a wraz z upływającym czasem doświadczamy wszelkich konsekwencji związanych z tym procesem, jak m.in. niższa odporność na infekcje czy spowolnienie pracy wszelkich układów i narządów.
Fot. aleksrybalko
Jednak pszczoły są zdolne do odwrócenia postępujących zmian geriatrycznych. Zbieraczka w specyficznych okolicznościach, takich jak niewielka liczba karmicielek w stosunku do ilości czerwiu odkrytego w rodzinie, może z powrotem stać się pszczołą ulową i pełnić funkcje mające na celu opiekę nad rozwijającym się przyszłym pokoleniem. U pszczoły miodnej proces ten wiąże się nie tylko ze spowolnieniem czy zahamowaniem, ale nawet z odwracalnością niektórych zmian fenotypu, które ujawniają się w wyniku starzenia organizmu. Rewers procesu starzenia wpływa na wydłużenie życia oraz przyspieszenie metabolizmu [Bajda i in. 2013, Boczek i in. 2016]. Jak zatem pszczoły opóźniają starzenie? W artykule wyjaśnimy, na czym polega proces starzenia, jakie mechanizmy obronne wypracowały pszczoły miodne i czego możemy się jeszcze od nich nauczyć.
Proces starzenia się organizmu jest ściśle związany z oksydacją, czyli utlenianiem, które prowadzi do uszkodzeń komórek. Tlenowe oddychanie komórkowe nieuchronnie wytwarza reaktywne formy tlenu (RFT, ang ROS – reactive oxygen species). Charakteryzują się one wysoką reaktywnością i stanowią często produkty reakcji redoks, zachodzących w ramach metabolizmu i procesów starzenia się organizmów. Zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie, czyli wspomnianych reaktywnych form tlenu, prowadzi do stresu oksydacyjnego, który uszkadza DNA, białka i tłuszcze, przyczyniając się do zmian związanych z wiekiem oraz wpływa na powstające stany zapalne [Amdam, 2010].
Ciało owada również przechodzi szereg zmian świadczących o postępującym procesie starzenia. Pszczoły u kresu życia mają ciemniejszą barwę – jasne pasy zanikają, a cały tułów i odwłok ciemnieją. Liczne włoski na ciele zaczynają wypadać, dając efekt błyszczącej powłoki ciała. Brak owłosienia potęguje wrażenie wątłego, wychudzonego ciała. Zmiany obejmują także wygląd skrzydeł – końcówki są wystrzępione, krawędzie nierówne; widoczne są mikropęknięcia. Można zaobserwować także zmiany w zachowaniu, np. stare pszczoły poruszają się wolniej. Więcej cech, które świadczą o starzeniu się pszczoły, opisuje Tabela 1.
Tabela 1. Jak rozpoznać starzejącą się robotnicę pszczoły miodnej (
Apis mellifera
)
Obszar ciała /funkcja
Typowa cecha starzenia
Źródła
Skrzydła
postrzępione, z ubytkami na krawędziach, czasem prześwitujące; stopień zużycia koreluje z liczbą lotów oraz skraca dalszą długość życia
Remolia i in. 2007
Owłosienie (szczególnie tułów)
znaczne przerzedzenie lub całkowita utrata włosków, chityna staje się ciemna i błyszcząca („łysa”, „czarna” pszczoła)
honeybeesuite.com
Kutikula
pogłębiająca się pigmentacja i mikroubytki (mechaniczne „ścieranie się” pancerza)
Münch i in. 2008
Układ odpornościowy
zmniejszona liczba komórek odpornościowych, słabsza reakcja immunologiczna na infekcje (immunosenescencja)
Lourenço i in 2019
Białko zapasowe – witellogenina
stężenie witellogeniny silnie maleje; niskie poziomy przyspieszają proces starzenia
Seehuus i in. 2006
Mózg i tkanki
kumulacja lipofuscyny (fluorescencyjnego pigmentu starczego) w neuronach i w gruczołach; marker komórkowej senescencji
Münch i in. 2013
Odporność na stres
starsze robotnice gorzej znoszą głód, przegrzanie i stres oksydacyjny; eksperymentalnie potwierdzono spadek przeżycia 30- i 50-dniowych pszczół wobec 10-dniowych
Remolia i in. 2007
Pszczoły używają różnych systemów obronnych, które mają zapobiec zmianom w ich organizmie. Pierwszą barierą jest ochrona z zewnątrz. Mechanizmy odporności nieswoistej1 na kutikuli pszczół funkcjonują analogicznie do systemu proteolitycznego skóry ssaków, który odpowiada przede wszystkim za ochronę przed patogenami oraz za usuwanie starych i zniszczonych komórek nabłonka2.
Fot. AGAWIELINSKA
Dużo bardziej skomplikowana jest bariera wewnętrzna. W hemolimfie pszczół, podobnie jak we krwi ssaków, proteazy3 i ich inhibitory4odpowiedzialne są za aktywowanie lub inhibowanie wielu procesów metabolicznych, np. aktywowanie zymogenów, uwalnianie hormonów i fizjologicznie aktywnych białek. Ponadto system proteolityczny wspomaga działanie systemu antyoksydacyjnego, unieczynniającego wolne rodniki. Zarówno u ssaków, jak i u pszczół w wyniku procesów antyoksydacyjnych gromadzą się oksydacyjnie uszkodzone białka tworzące bezużyteczne agregaty w komórkach. Enzymy proteolityczne rozpoznają i degradują te uszkodzone białka, przez co zabezpieczają przed akumulacją proteinowych agregatów, łagodząc skutki stresu oksydacyjnego. Enzymy te pośrednio lub (i) bezpośrednio uczestniczą w przemianach podczas syntezy energii, przemianach węglowodanów i białek, a ponadto znane są jako markery różnych stanów fizjologicznych oraz patologicznych, przy czym mechanizmy aktywowania tych biomarkerów enzymatycznych są „odwrotne” u pszczół i ludzi. Większość białek krążących w hemolimfie pszczół jest syntetyzowana w ciele tłuszczowym, będącym tkanką analogiczną do wątroby i ciała tłuszczowego ssaków. Tkanki te odgrywają rolę w magazynowaniu oraz metabolizmie wysokoenergetycznych cząsteczek, detoksykacji, odpowiadają za magnetorecepcję5 i odpowiedź immunologiczną [Chobotow i Strachecka 2013, Łoś i Strachecka 2018].
W rodzinie pszczelej występują różne formy fenotypowe, wśród których wyróżnia się: matki, trutnie i robotnice. Różnią się one percepcją zmysłów, długością życia, metabolizmem i zachowaniem. W sezonie letnim pszczoła robotnica żyje do 40 dni. W tym czasie przechodzi różne stadia specjalizacji, podczas których wraz z rozwojem poszczególnych gruczołów wykonuje zróżnicowane prace na rzecz rodziny pszczelej. Zdumiewający jest fakt, iż pszczoły zimowe mogą przetrwać do 250 dni [Knoll i in., 2020]. Z kolei matka żyje najdłużej, bo nawet 5–7 lat, w tym czasie składa jaja, których masa jest dwukrotnie większa niż ona sama [Borsuk, 2011]. Tak długie życie zawdzięcza pszczołom robotnicom, szczególnie tym, które należą do świty królowej, ponieważ to one pielęgnują, czyszczą i karmią ją bogatym w białko mleczkiem pszczelim. W inny sposób przebiega życie trutnia, którego zadaniem jest unasiennienie matki pszczelej, a jego obecność w ulu jest spowodowana potrzebą posiadania „pod ręką” banku genów do przedłużenia gatunku. Robotnice szykujące rodzinę do zimowli przepędzają trutnie z ula, zatem życie trutni zamyka się w ok. 50 dniach.
Opisana w skrócie biologia rodziny pszczelej mogłaby świadczyć o posiadaniu dużej liczby genów. Jednak cały materiał genetyczny pszczoły zgromadzony jest w 16 chromosomach, 10 tys. genów i 265 mln nukleotydów [The Honeybee Genome Sequencing Consortium: Nature 2006]. Całe to skomplikowane życie społeczne, kasty płciowe (matka, robotnica, truteń) i wiekowe (pszczoły ulowe, zbieraczki), różna długość życia, percepcja zmysłów, metabolizm i zachowania uwarunkowane są tym samym genomem. Stąd też występuje plastyczność fenotypowa i aktywne mechanizmy epigenetyczne, wśród których można wyróżnić: metylowanie DNA, remodelowanie chromatyny i iRNA. Za rozróżnienie kast bezpośrednio odpowiada metylowanie DNA, głównie przy udziale enzymu metylotransferazy DNA Dnmt3 [Elango i in. 2009]