Jelita - twój drugi mózg. Jak o nie zadbać? - Praca zbiorowa - ebook

Jelita - twój drugi mózg. Jak o nie zadbać? ebook

zbiorowa praca

4,0

Opis

•45 stron artykułów od lekarzy, dietetyków i specjalistów

•10 sposobów na poprawę metabolizmu i pozbycie się bólów brzucha

 

Detoks i oczyszczanie

•Wzdęcia i gazy po posiłku – prawidłowe trawienie w 5 krokach 

•Detoks jelit – dobre bakterie i równowaga kwasowo-zasadowa, sprawdź na co warto zwrócić uwagę w codziennej dziecie

•Domowe metody oczyszczania jelita grubego

•Zioła na jelita – co powinieneś mieć w swojej domowej apteczce

•Pasożyty – objawy i metody diagnostyczne, jak skutecznie pozbyć się robaków

 

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 99

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (15 ocen)
4
8
2
1
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
Mundek23

Całkiem niezła

Ok
00
barczakmichal

Z braku laku…

Początek super merytoryczny i ciekawy. A potem nagle pojawia się szamanka od lewatyw i biorezonsu…
00
AleksandraFlo

Całkiem niezła

Reklamują biorezonans, który jest ściemą, kawał książki jest o tym co robić przy zatwardzeniu. Skomplikowane terapie naturalne, które się da stosować chyba tylko nie pracując.
00

Popularność




Spis treści

STOPKA REDAKCYJNA

OD REDAKCJI

Jelita ważne dla Twojego zdrowia

Tematy publikacji w pełnej wersji

Landmarks

Cover

STOPKA REDAKCYJNA

Redaktor naczelny: Szymon Danowski

Redaktor prowadzący: Anna Gardyniak

ISBN: 978-83-8344-107-8

E-book nr: 1QZ0012

Wydawnictwo: Wiedza i Praktyka sp. z o.o.

Adres: 03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a

Kontakt: Telefon 22 518 27 22, faks 22 617 60 10, e-mail: [email protected]

NIP: 526-19-92-256

Nr rejestrowy BDO: 000008579

Numer KRS: 0000098264 – Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, Sąd Gospodarczy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy. Wysokość kapitału zakładowego: 200.000 zł

Copyright by: Wiedza i Praktyka sp. z o.o. Warszawa 2023

Publikacja „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” została opracowana we współpracy z Wydawnictwem FID Verlag GmbH z Niemiec. Publikacja „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” chroniona jest prawem autorskim. Przedruk materiałów zamiesz­czonych w publikacji „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” bez zgody wydawcy jest zabroniony. Zakaz nie dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Publikacja „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” została przygotowana z zachowaniem najwyższej staranności i wykorzystaniem wysokich kwalifikacji, wiedzy i doświadczenia autorów oraz konsultantów.

Zastrzeżenie

Wszelkie materiały i treści prezentowane w tej publikacji mają charakter jedynie edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby infor­macje i dane w nich zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich traktować jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do stosowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redaktorzy ani autorzy publikacji i tekstów zamieszczonych w niniejszej publikacji nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych w niej informacji.

Eksperci:

dr med. Michael Spitzbart

Joanna Kozub

Zuzanna Rzepecka

Karolina Wojtaś

dr Agata Sierota i Żaneta Szymańska (dietetyk, psycholog)

prof. dr Thomas Wessinghage

Beate Rossbach

Agata Sierota i Kamila Pietrzela (dietetyk kliniczny)

Dagmara Wirpszo

Zuzanna Rzepecka

OD REDAKCJI

Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

czy wiesz, że bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym nie tylko sterują procesami przemiany materii, ale i wpływają na nasze zachowanie? Jeśli równowaga flory bakteryjnej w jelitach zostanie zaburzona, może mieć to wpływ na zaburzenia snu czy wystąpienie objawów depresyjnych. Jeszcze do niedawna przecież o bakteriach zasiedlających jelita mówiło się prawie wyłącznie w kontekście kuracji antybiotykowych. Okazuje się jednak, że rola drobnoustrojów jelitowych nie ogranicza się jedynie do wspierania funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednia mikrobiota to skuteczna broń przeciwko wielu chorobom, dzięki której można leczyć nawet otyłość, depresję i zaburzenia odżywiania. Dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej jelitom i temu, co tam się dzieje.

Życzymy inspirującej lektury

Redakcja Zdrowia w Praktyce

JELITA

Jelita ważne dla Twojego zdrowia

dr med. Michael Spitzbart

Żaden narząd w twoim ciele nie jest tak duży, jak jelita. Po rozłożeniu miałyby powierzchnię ponad 200 m2! To nie tylko narząd odpowiedzialny za trawienie, ale również chroni przed chorobami. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak to działa.

Spożyty pokarm ma przed sobą długą drogę do przebycia. Od momentu włożenia pokarmu do ust do momentu wydalenia zbędnych resztek upływa zazwyczaj około 70 godzin.

Droga do jelit

Trawienie rozpoczyna się już w ustach, gdzie pokarm zostaje rozdrobniony, a zawarte w ślinie enzymy rozbijają węglowodany na cukry proste. W żołądku wydzielane są kwasy solne i inne soki trawienne. Następuje tam dezynfekcja treści pokarmowej i zabicie pierwszych pato­genów. Znajdujące się w żołądku receptory decydują o tempie dalszego przesuwania się treści pokarmowej. Im bardziej niskokaloryczna jest treść pokarmowa, tym szybciej przesuwa się do przodu. Woda, która nie zawiera żadnych kalorii, w ogóle nie zatrzymuje się w żołądku. Węglowodany również bardzo szybko trafiają do jelita cienkiego – w przeciwieństwie do białek i tłuszczów. Odźwiernik, który oddziela żołądek od dwunastnicy, przepuszcza co minutę taką ilość treści pokarmowej, która zawiera 4 kalorie.

Duża powierzchnia jelit gwarantuje wchłanianie pokarmów

Gdy treść pokarmowa przesunie się do dwunastnicy, następuje jej wymieszanie z dwoma litrami wydzieliny trzustki. Ma to na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się bakterii i usprawnianie procesu trawienia. W dwunastnicy treść pokarmowa miesza się z z enzymami trzustkowymi, kwasem żółciowym i białkami. Następuje dalszy rozkład tłuszczów, białek i węglowodanów.

Tak rozdrobniony pokarm pozwala na wchłanianie substancji odżywczych w jelitach i transport ich wraz z krwią do komórek ciała. W tym celu jednak substancje odżywcze muszą znajdować się dostatecznie blisko komórek jelit. Z tego powodu jelito posiada liczne zagięcia. Dzięki temu ma ogromną powierzchnię, która pozwala na wchłanianie jak największej ilości składników odżywczych.

Dzięki mięśniom w ścianie dwunastnicy treść pokarmowa jest przesuwana dalej. Trafia najpierw do jelita czczego, gdzie wchłaniane są tłuszcze, a następnie do jelita krętego. Ten odcinek realizuje tylko jedną funkcję trawienną – wspomaganie dwunastnicy, jeśli jest to konieczne. W normalnych warunkach jednak na tym etapie następuje wchłanianie witaminy B12 i przygotowywanie kwasu żółciowego do ponownego udziału w procesach trawiennych.

Twoje jelito grube – potężny filtr

Ostatni odcinek twojego jelita to jelito grube. Ma zaledwie 1,5 m długości, więc jest relatywnie krótkie. To tam jednak pokarm pozostaje przez najdłuższy czas. W jelicie grubym pobrane zostają ostatnie cenne resztki z treści pokarmowej. Odfiltrowane zostają płyny i minerały. Zadanie to realizują miliardy bakterii jelitowych. Wykorzystany zostaje tutaj również błonnik. Z celulozy bakterie pozyskują witaminy, z których później korzystasz. Ze względu na pracę bakterii jelito grube to również miejsce powstawania gazów, które mogą się manifestować pod postacią wzdęć. W zależności od struktury twojego pokarmu codziennie powstaje około pół litra gazów. W większości przypadków jest to wodór, który jest bezzapachowy. Jednak podczas rozkładu białek mogą wydzielać się metan, siarkowodór i inne związki siarki charakteryzujące się bardzo nieprzyjemnym zapachem. Dzięki zwieraczowi odbytu resztki pokarmowe opuszczają twoje ciało.

Twoje jelito: ochrona przed chorobami i toksynami

Jelito zajmuje się jednak nie tylko trawieniem pokarmów. Kolejnym zadaniem tego narządu jest ochrona orga­nizmu przed substancjami szkodliwymi. Do jelit bowiem często wraz z jedzeniem i piciem trafiają toksyny lub patogeny. Wiele patogenów ulega zniszczeniu już w żołądku na skutek działania kwasów żołądkowych. Część jednak przedostaje się do jelita grubego. Tutaj w pierwszej kolejności do głosu dochodzą bakterie jelitowe. Miliony z nich zasiedlają ściany jelit. Ogromna powierzchnia błony śluzowej jelit to miejsce bytowania większości komórek odpornościowych twojego organizmu. 2/3 wszystkich takich komórek znajduje się w jelitach. 

Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji

Tematy publikacji w pełnej wersji

Jelita ważne dla Twojego zdrowia

Zdrowe trawienie – pomóż sobie bez chemii

Zespół nieszczelnego jelita. Co pomaga w wypadku uszkodzenia ścian jelita

Prawidłowy stan mikroflory jelitowej

Flora bakteryjna – Probiotyki i ich wpływ na twoje zdrowie

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki – czym się różnią i w czym ci pomogą?

Odkryj wiosną tajemnice błonnika – Jak wykorzystać włókno pokarmowe do zrzucenia wagi

Jak rozruszać ociężałe jelita

Co tak naprawdę oznacza lekka dieta?

TEMAT TABU – gazy. Staw czoło wzdętemu brzuchowi!

Detoks jelit. Jedna czynność – wiele korzyści

Domowe metody oczyszczania jelita grubego

Oczyszczanie jelit w medycynie alternatywnej – Dieta i lewatywy

Zioła na zdrowe jelita

Pasożyty – objawy i metody diagnostyczne

Usuń pasożyty – dieta, zioła, a może biorezonans magnetyczny?

Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71