Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji - Jola Caputa - ebook

Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji ebook

Jola Caputa

4,4

Opis

Przepisy Joli to więcej niż blog i strona na facebooku – to już instytucja. A teraz ponad pół miliona fanów cudownie smacznej domowej kuchni w ciepłym, rodzinnym wydaniu Joli Caputy dostanie także książkę! Odpowie ona na pytanie, które zadajemy sobie niemal codziennie: co tym razem przygotować na śniadanie, obiad i kolację dla bliskich?!...

W książce znajdą się dostosowane do pory roku nieskomplikowane przepisy z propozycjami śniadań, obiadów i kolacji, tworzące tygodniowe menu dla całej rodziny - wraz z listą niezbędnych produktów. Każdy z zapropnowanych przepisów powstał specjalnie na potrzeby tej książki i nie znajdziemy go na blogu. Z ich pomocą przygotowanie urozmaiconych, prostych i szybkich posiłków stanie się banalnie proste.

Co ważne, książka pozwoli też na zrobienie racjonalnych, oszczędzających czas i pieniędze zakupów. W kuchni Joli Caputy nic się nie marnuje. Gotujmy z nią i cieszmy się wspólnie smakiem domowych potraw!

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 69

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,4 (28 ocen)
17
7
3
1
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
Pa2ul

Dobrze spędzony czas

znalazłam kilka ciekawych przepisów .
00
KalaJJ

Nie oderwiesz się od lektury

dużo prostych przepisów ☺️
00
Agentka83

Nie oderwiesz się od lektury

Sporą liczbę przepisów wypróbuję. 😁😋
00
JPLEGIMI13

Nie oderwiesz się od lektury

bardzo fajne przepisy
00
ewanoc

Nie oderwiesz się od lektury

Świetnie napisana książka kucharska
00

Popularność




Dla moich Czytelników,którzy stali się częścią mojej rodziny.

Dziękuję Wami zapraszam do wspólnego gotowania!

Wstęp

Kochani, tak mi miło, że trzymacie tę książkę w rękach! W jej napisanie włożyłam całe serce. Cieszę się, że tyle osób chce razem ze mną wchodzić do kuchni, by korzystając z moich rad, wypełnić ją zapachami i smakami.

Dla mnie kuchnia to serce domu. Niby nic w tym oryginalnego, jednak w naszym zabieganym życiu domowe jedzenie staje się... luksusem. Tymczasem nakarmić oznacza moim zdaniem przede wszystkim okazać bliskim miłość. Zaprosić ich do wspólnego stołu, ogrzać, wysłuchać. Nieważne, czy jesteśmy parą, małą bądź dużą rodziną, grupą przyjaciół – wspólny posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale i da nam poczucie bezpieczeństwa. Przynależności. Ukojenia po trudnym dniu, wreszcie - radości ze smacznego dania.

Dlatego gotujmy, kochani! Jeśli wydaje się Wam to na razie skomplikowane, pamiętajcie, że nie święci garnki lepią i nie od razu Rzym zbudowano! Nawet jeśli coś się przypali albo wykipi – trudno. Pamiętajcie, że jestem z Wami i wspólnie – krok po kroku – wejdziemy w ten wspaniały świat, jakim jest domowa kuchnia.

Jedzcie, bo wystygnie! (tak ciągle mówię moim dzieciom!...)

Jola Caputa

Niezbędne w kuchni:

Sól, pieprz, przyprawy, takie jak: słodka, ostra papryka, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie. Ponadto produkty takie jak: olej, mąka pszenna, masło, oliwa z oliwek, ketchup, mleko, cukier, cukier puder, bułka tarta, miód, majonez, ocet winny, musztarda

W każdym wypadku, kiedy w przepisie jest mowa o bulionie drobiowym, rozumiemy przez to po prostu rosół. Może być to bulion pozostały nam z obiadu lub możemy go zrobić wg następującego przepisu.

SKŁADNIKI:

kawałki kurczaka: skrzydełka, udka, korpus lub połowa kury

2 marchewki

pietruszka (korzeń)

por

seler

pęczek natki pietruszki

opalona na gazie lub w piekarniku cebula

2 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

sól

WYKONANIE:

Do garnka włożyć części kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki. Zalać zimną wodą, posolić, dodać opaloną cebulę i zagotować. Bulion gotować na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką ok. 1,5 h.

Jeśli chodzi o bulion warzywny, postępujemy analogicznie, nie dodając po prostu drobiu.

Wszystkie przepisy zawierają składniki na 4 porcje (chyba, że jest zaznaczone inaczej).

poniedziałek

ŚNIADANIE

Kakaowa owsianka z bananem

SKŁADNIKI:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 l mleka

1 łyżka kakao

3 łyżki cukru lub szczypta do smaku

Dodatkowo

2 banany

garść dowolnych orzechów

WYKONANIE:

Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, kakao i cukier, gotuj do miękkości płatków. Tak przygotowaną owsiankę przełóż do miseczek. Banany obierz, pokrój i ułóż w miseczkach. Owsiankę posyp orzechami.

OBIAD

Botwinka z fasolką szparagową

SKŁADNIKI:

pęczek botwinki z buraczkami

4 ziemniaki

2 garście zielonej fasolki szparagowej

½ pietruszki

1 marchewka

½ białej części pora

2 łyżki masła

1 l bulionu warzywnego

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

½ pęczka posiekanego koperku

sok z ½ cytryny

sól, pieprz

WYKONANIE:

Warzywa dokładnie umyj.

Buraczki i łodygi drobno pokrój, liście posiekaj osobno.

Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę obierz i pokrój.

Z fasolki odetnij końcówki, potnij ją na mniejsze kawałki, a pora w półplasterki.

W garnku rozgrzej masło, przełóż buraczki, łodygi, por, marchewkę, pietruszkę i podsmażaj przez 2–3 min. Następnie wlej do garnka gorący bulion, dodaj ziemniaki i fasolkę szparagową, gotuj ok. 15 min. Dorzuć do zupy posiekane listki buraków, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 min. Na koniec dodaj do zupy śmietanę (zahartuj ją wcześniej – do miseczki ze śmietaną wlej ok. 2–3 łyżek gorącej zupy i wymieszaj). Dołóż koperek, wymieszaj i zdejmij zupę z palnika.

KOLACJA

Kiełbaski zapiekane w cieście

SKŁADNIKI:

8 cienkich kiełbasek z szynki

8 plasterków sera żółtego

Ciasto

1½ szklanki mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 jajko

100 ml szklanki ciepłego mleka

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Dodatkowo

1 jajko rozkłócone ze szczyptą soli

WYKONANIE:

Drożdże pokrusz do miski, dodaj cukier i rozetrzyj, aż drożdże zrobią się płynne, następnie dołóż łyżkę mąki, ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (na ok. 10 min).

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, rozkłócone jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do wysmarowanej olejem miski, przykryj z wierzchu ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 30 min).

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiaj i podziel na osiem równych części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, na jednym jego końcu ułóż plaster sera, a na nim kiełbaskę, drugi koniec ponacinaj na paski o grubości ok. 1–1,5 cm, brzegi lekko zawiń do środka. Zawijaj kiełbaski w ciasto (zacznij od tego miejsca, gdzie jest kiełbaska), następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem z odrobiną soli i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra i dół) na ok. 12–15 min.

Upieczone kiełbaski w cieście przestudź na kratce.

wtorek

ŚNIADANIE

Jajka zapiekane w kokilkach

SKŁADNIKI:

4 jajka

8 plasterków szynki parmeńskiej

1 duży pomidor

masło do wysmarowania foremek

świeże zioła: bazylia, szczypiorek

sól, pieprz

Do podania

pieczywo

WYKONANIE:

Kokilki do zapiekania posmaruj dokładnie masłem. Dno i boki każdej foremki wyłóż dwoma plastrami szynki parmeńskiej. Na szynce ułóż po jednym plastrze pomidora, posyp go pieprzem i odrobiną soli. Do każdej kokilki wbij jajko, uważaj, żeby nie uszkodzić żółtka, dopraw solą i pieprzem.

Kokilki włóż do naczynia do zapiekania, wlej do niego gorącą wodę (tak, żeby sięgała do połowy wysokości foremek). Naczynie z kokilkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na ok. 15 min. Upieczone jajka posyp posiekanymi ziołami.

OBIAD

Kotlety schabowe zapiekane pod beszamelem

SKŁADNIKI:

8 cienkich plastrów schabu

2 szklanki ciepłego mleka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

100 g twardego żółtego sera

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

2 łyżki oleju

Surówka z marchewki

4 marchewki

1 jabłko

sok z ½ cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Do podania

ziemniaki

koperek

WYKONANIE:

Schab umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry schabu z dwóch stron (każda po ok. 3–4 min). Obsmażone mięso zdejmij z patelni i przełóż do natłuszczonego olejem naczynia do zapiekania.

W garnku roztop masło, dodaj mąkę pszenną i smaż przez chwilę, cały czas mieszając, aż zasmażka nabierze złotego koloru. Następnie wlej do garnka ciepłe mleko, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i energicznie mieszaj (najlepiej trzepaczką), aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj do niego starty na tarce o drobnych oczkach ser i mieszaj, aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej plastry schabu. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i zapiekaj ok. 10–15 min.

Marchewki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce do jarzyn, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i wymieszaj.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj posypane koperkiem.

KOLACJA

Lekka sałatka jarzynowa

SKŁADNIKI:

4 ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek średniej wielkości selera

4 jajka

1 jabłko

3 ogórki kiszone

1 puszka groszku konserwowego

½ pęczka natki pietruszki

Sos

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

WYKONANIE:

Jajka ugotuj na twardo (od momentu zagotowania się wody ok. 8 min), wystudź, obierz i pokrój w kosteczkę.

Warzywa dokładnie umyj (nie obieraj) i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie wystudź je, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski.

Do warzyw dodaj jajka, odsączony z zalewy groszek, obrane i drobno pokrojone jabłko, pokrojone ogórki konserwowe i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

W miseczce połącz śmietanę z jogurtem naturalnym, musztardą, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlej do miski z sałatką i wymieszaj, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Copyright for the Polish Edition © 2019 Edipresse Kolekcje sp. z o.o.

Copyright © 2019 by Jola Caputa

Edipresse Kolekcje sp. z o.o.

ul. Wiejska 19

00-480 Warszawa

Dyrektor Zarządzająca Segmentem Książek: Iga Rembiszewska

Redaktor kreatywna projektu: Magda Mazur

Produkcja: Klaudia Lis

Marketing i promocja: Renata Bogiel-Mikołajczyk, Beata Gontarska

Digital i projekty specjalne: Katarzyna Domańska

Dystrybucja i sprzedaż: Izabela Łazicka (tel. 22 584 23 51);

Beata Trochonowicz (tel. 22 584 25 73);

Andrzej Kosiński (tel. 22 584 24 43)

Biuro Obsługi Klienta

www.hitsalonik.pl

mail: [email protected]

tel.: 22 584 22 22

(pon.–pt. w godz. 8–17)

Prowadzenie projektu i redakcja: Izabela Orlicz

Redakcja: Marika Krystman

Korekta: Katarzyna Szajowska

Projekt okładki, skład i łamanie: Magdalena Królik

Zdjęcie okładkowe: Grzegorz Caputa

Zdjęcia potraw i stylizacja: Grzegorz Caputa

Przygotowanie potraw: Jola Caputa

Asystent: Sylwia Witorzeńć

Asystent: Marcelina Świątek

Grafiki: Shutterstock

ISBN: 978-83-8164-122-7

Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kodowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych w całości lub w części tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.