Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. - O-press - ebook

Kresy wschodnie. Regionalna kuchnia polska. ebook

O-press

4,0

Opis

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Kresów Wschodnich. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na kresowe przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 109

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (6 ocen)
2
2
2
0
0

Popularność




opracowanie redakcyjne:

Monika Stefaniak

skład i łamanie:

O-press

Wydawca

O-press

Text copyright © 2012

ISBN ePub: 978-83-7772-108-7

ISBN MOBI: 978-83-7772-357-9

Indeks potraw

Przystawki

cebule po żmudzku

imbirowy śledź w orzechach

jajka po żmudzku

kiełbasa kresowa

konfitury z ogórków

lin marynowany

litewska sałatka z łososia

litewska surówka

litewskie „jajka”

litewskie „orzeszki” ze śledzia

lwowska sałatka z dyni

marchewki po litewsku

pasta jabłkowa

pomidory po litewsku

sałatka białoruska

sałatka grzybowa z czosnkiem

sałatka warzywna

ser smażony

śledzie „piwne”

śledzie po wileńsku

śledzie w śmietanie na ostro

śledź w miodowym sosie

świąteczna sałatka litewska

żmudzka sałatka mięsno-chlebowa

Zupy

barszcz huculski na zimno

barszcz lwowski

barszcz ukraiński

barszcz wileński

chłodnik białoruski

chłodnik ze szczawiem z Grodna

chołodziec nowogrodzki

flaki po lwowsku

kapuśniak po litewsku

kartoflanka kresowa

koperkowa zupa wileńska

kowieńska zupa chlebowa

litewska zupa rybna

lwowska zupa z węgorza

piński chłodnik z kwasem chlebowym

podolska zupa z fasoli

wileńska zupa szczawiowa

żmudzka zupa z gęsi

żur białoruski

Dania główne i dodatki

baba ziemniaczana

baranina po tatarsku

bigos litewski

bliny

bliny ziemniaczane

cebule po wileńsku

cepeliny (pyzy) z mięsem

cepeliny z twarogiem

comber sarni po litewsku

cynaderki po litewsku

dorsz po lwowsku

dynia nadziewana mięsem po litewsku

gęsia szyja po żmudzku

gęś po lwowsku

gołąbki podolskie z ziemniakami

gulasz poleszucki

kaczka faszerowana po lwowsku

kluski lwowskie z bułki tartej

knysze z kapustą

kołduny w rosole

kozak

kresowe rogacze

kurczaki po lwowsku

litewska baba z marchewki

litewska babka zaparzana

litewska cielęcina

litewska rolada wieprzowa

litewska zapiekanka grzybowa

litewskie kołduny klasyczne

litewskie maczanki

lwowskie kluski ziemniaczane

łężnie

morszczuk po lwowsku

pamoczka oszmiańska

pieczeń barania z bobem po litewsku

pieczeń cielęca po litewsku

pieczone pierogi podolskie

pierogi pieczone z kaszą gryczaną

pierogi pieczone z nadzieniem z ziemniaków

schab po lwowsku

sos chlebowy po lwowsku

wołyńskie zrazy cielęce

zawijasy z Sudowy

Ciasta i desery

bubliczki

budyń z winnym kremem

ciastka z orzechami włoskimi

galaretka mleczno-migdałowa

keks popularny

kisiel z chleba

kisiel z kwasu chlebowego

konfitura z kwiatów róży

likier kresowy

litewska zapiekanka na słodko

litewskie miodowe kluseczki

mandryki litewskie

miodowe „borowiki”

nalewka żmudzka

pascha malinowa

pascha waniliowa

pascha wielkanocna

śliżyki wileńskie z makiem

wigilijne śliżyki