Air fryer. Przepisy na prawie wszystko - Andrews Clare - ebook

Air fryer. Przepisy na prawie wszystko ebook

Andrews Clare

0,0
52,99 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.

Dowiedz się więcej.
Opis

AIR FRYER – URZĄDZENIE DO ZADAŃ SPECJALNYCH!

Szybszy i tańszy w działaniu od piekarnika. Przyrządzisz w nim prawie wszystko.

Poznaj tajniki pieczenia ciepłym powietrzem!

Aby dobrze zacząć dzień, przygotuj puszyste wytrawne omlety lub własnoręcznie skomponowaną chrupiącą granolę z orzechami i owocami.

Na obiad przyrządź zupę z pasternaku z miodem, sycące steki z kalafiora lub cudownie soczyste kotlety jagnięce.

Masz ochotę na deser? W air fryerze zrobisz też przełamane nutą słonego karmelu bananowe babeczki, kukurydziane batoniki, a nawet orzeźwiające ciasto cytrynowe!

ODKRYJ PEŁNY POTENCJAŁ SWOJEGO AIR FRYERA

Jeśli stawiasz pierwsze kroki w smażeniu ciepłym powietrzem – ta książka pomoże ci wybrać odpowiedni model urządzenia, zdradzi, co zrobić, żeby twoje dania były doskonałe za każdym razem, i otworzy przed tobą drzwi do prawdziwego mistrzostwa!

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 121

Data ważności licencji: 12/20/2029

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Tytuł oryginałuThe Ultimate Air-Fryer Cookbook

Copyright © Clare Andrews, 2023First published as THE ULTIMATE AIRFRYER COOKBOOK in 2023 by Michael Joseph. MichaelJoseph is part of the Penguin Random House group of companies.No part of this book may be used or reproduced in any manner for the purpose of training artificial intelligence technologies or systems. This work is reserved from text and data mining (Article 4(3) Directive (EU) 2019/790).

Copyright © for the translation by Katarzyna Kmieć-KrzewniakCopyright © for the Polish edition by SIW Znak sp. z o.o., 2025

Projekt okładkiGeorgie Hewitt

Adaptacja projektu okładkiMaria Gromek

Fotografie© Danielle Woods, 2023, © Brebca | Adobe Stock (s. 29)

Stylizacja potrawKaty McClelland, Troy Willis

WydawczyniOlga Orzeł-Wargskog

Redaktorka prowadzącaAdrianna Kapelak

Opieka redakcyjnaSabina Wojtasiak

AdiustacjaLidia Nowak

KorektaKinga Kosiba, Karina Bednarska-Markot

Opieka produkcyjnaMaria Gromek, Dawid Kwoka

Opieka promocyjnaMarta Greczka

ISBN 978-83-8367-650-0

Książki z dobrej strony: www.znak.com.pl

Więcej o naszych autorach i książkach: www.wydawnictwoznak.pl

Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

ul. Kościuszki 37, 30-105 Kraków

Dział sprzedaży: tel. 12 61 99 569, e-mail: [email protected]

Wydanie I, Kraków 2025

Na zlecenie Woblink

woblink.com

plik przygotował Jan Żaborowski

Mojej mamie – najbardziej niesamowitej kobiecie, jaką znam.Bez Ciebie nic by się nie udało.Dziękuję – kocham Cię

Na powitanie

Na wstępie pragnę Ci podziękować za zakup niniejszej książki i towarzyszenie mi w tej podróży. Być może posiadasz air fryer (nazywany również frytkownicą beztłuszczową) już jakiś czas i szukasz nowych pomysłów albo właśnie zamierzasz kupić swoje pierwsze urządzenie tego typu i nie wiesz, od czego zacząć – tak czy inaczej, bardzo się cieszę, że tu jesteś. Myślę, że w odpowiedzi na kryzys związany z rosnącymi kosztami życia wielu z Was dokona tego zakupu w poszukiwaniu bardziej ekonomicznej alternatywy dla tradycyjnego piekarnika. Dobra wiadomość jest taka, że znajdujesz się we właściwym miejscu. Jeszcze lepsza – że air fryery są nie tylko bardziej energooszczędne niż piekarniki lub frytkownice, lecz także szybsze i bezpieczniejsze niż one. A zatem zyskujesz potrójnie!

Moja przygoda z air fryerem zaczęła się wraz z nastaniem pandemii COVID­-19 i wprowadzeniem związanego z nią lockdownu. Wprawdzie gotowanie i jedzenie zawsze były moją pasją, muszę jednak przyznać, że kiedy moja kochana mama kupiła mi w prezencie air fryer, nie miałam pojęcia, co w nim ugotować! Poszukałam trochę w Internecie, ale wszystko wydawało mi się niesamowicie monotonne i nijakie – oczywiście jak każda osoba lubię frytki, ale byłam pewna, że musi istnieć sposób na wykorzystanie air fryera do przygotowania pysznych i zdrowych posiłków, które lubiłam regularnie przyrządzać w moim piekarniku. Wybrałam się więc w tę podróż i postanowiłam udokumentować ją na swoim koncie na Instagramie (@airfryeruk), aby mieć zapis tego, co zadziałało, a co nie zdało egzaminu; ile czasu zajmowało przygotowanie niektórych potraw; jakie składniki się sprawdziły i tak dalej. Wkrótce kolejne osoby zaczęły obserwować moje konto, miałam coraz więcej polubień, a mój profil się rozwijał. Wiem, że media społecznościowe mają swoją ciemną stronę, ale tworzenie tak fantastycznej społeczności, w której wszyscy wspierają się nawzajem i są dociekliwi, było dla mnie niezwykle pozytywnym doświadczeniem. Doprawdy wspaniale jest mieć poczucie, że zawsze znajdzie się ktoś, kogo można poprosić o radę i do kogo zawsze można się zwrócić w razie potrzeby – nie tylko w kwestiach związanych z air fryerem! Dla mnie to niesamowita przygoda. Oby trwała jak najdłużej!

Kiedy zaczęłam częściej korzystać z air fryera, szybko zauważyłam, że moje rachunki za energię zmalały, co w ostatnich miesiącach (piszę to w listopadzie 2022 roku, kiedy nastąpił gwałtowny wzrost kosztów energii) naprawdę uratowało mi życie. Oczywiście nadal korzystam z piekarnika, ale teraz zamiast włączać go do upieczenia jednego ziemniaka w mundurku lub pojedynczej piersi kurczaka, staram się używać go jedynie do przygotowania dużych porcji jedzenia na zapas. Jeśli na przykład piekę kurczaka dla większej liczby osób, wrzucam też kilka ziemniaków w mundurkach na nadchodzący tydzień i często w tym samym czasie gotuję na płycie sos curry lub bolognese, aby móc go zamrozić na kolejne posiłki. Jeśli natomiast mam przygotować pojedynczy posiłek dla siebie i mojej rodziny, korzystam z air fryera. (Używam go nawet do pieczenia kurczaka, chyba że będę muszę nakarmić wiele osób i kurczak okazał się zbyt duży). Odkąd zaczęłam dostrzegać korzyści w postaci niższych rachunków za energię, postanowiłam też zwracać większą uwagę na inne sposoby oszczędzania pieniędzy i niemarnowania żywności. Nigdy nie kupuję świeżych warzyw, jeśli w lodówce mam jeszcze cokolwiek do wykorzystania. Nawet jeżeli nie znajdę tam wszystkiego, co jest mi potrzebne do wybranego przepisu, staram się go nieco przerobić, aby móc użyć tych produktów, które aktualnie mam. Radzę Ci robić tak samo – w rezultacie może okazać się, że otrzymasz coś, co jeszcze bardziej przypadnie Ci do gustu! Uważam, że gotowanie w ten sposób daje satysfakcję i naprawdę się opłaca (również w sensie dosłownym, ponieważ oszczędzasz pieniądze!). Wszyscy w jak największym stopniu powinniśmy dążyć do ograniczania marnotrawienia żywności. Takie podejście jest znacznie korzystniejsze dla Twojego portfela i – co najważniejsze – dla naszej planety. Zanim po raz kolejny ulegniesz pokusie udania się do supermarketu, wykorzystaj wszystko, co zalega w Twojej lodówce.

Moje eksperymenty polegające na łączeniu kilku składników i smażeniu ich za pomocą gorącego powietrza, a następnie dzielenie się efektami z synem (zdecydowanie moim najbardziej obiektywnym krytykiem) przemieniły się w niesamowitą przygodę, której punktem kulminacyjnym była propozycja napisania tej książki. Mam nadzieję, że to, co znajdziesz na jej kolejnych stronach, okaże się dla Ciebie przydatne i w jakiś sposób Cię zainspiruje, nawet jeśli tylko kilka opisanych w niej potraw trafi na listę Twoich ulubionych dań. Przepisy te stanowią jedynie ogólne wytyczne, gdy więc nabierzesz większej wprawy w korzystaniu z air fryera, możesz swobodnie mieszać składniki. Masz ochotę na więcej chili? Nie żałuj sobie! Nie lubisz smaku kminu rzymskiego? Zamiast tego wrzuć odrobinę mielonej kolendry. Moja jedyna rada brzmi: naucz się podstaw, zanim zaczniesz łamać zasady.

Mam nadzieję, że ta książka spodoba Ci się tak samo, jak mnie spodobało się tworzenie tych przepisów specjalnie dla Ciebie.

Clare

Zacznij dobrze swój dzień!

Weekendowy brunch typu „wszystko w jednym”

CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut CZAS SMAŻENIA 10–15 minut LICZBA PORCJI 1 AKCESORIA KUCHENNE naczynie żaroodporne, które pasuje do Twojego air fryera

To genialnie proste danie możesz przygotować w swoim air fryerze za jednym zamachem. Wprawdzie podane składniki tego obfitego śniadania lub brunchu wystarczą na jedną porcję, ale jeśli wzbogacisz posiłek tostami, możesz z powodzeniem nakarmić nim dwie osoby.

1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w cienkie plastry

1 łyżeczka musztardy angielskiej w proszku

4 łyżki mleka

100 g świeżego szpinaku

130 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę

80 g sera cheddar, tartego

2 jajka

oliwa, do spryskania

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Naczynie żaroodporne spryskaj niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na jego dnie plasterki ziemniaka w jednej warstwie. Posyp musztardą w proszku i zalej mlekiem. Całość przykryj równą warstwą szpinaku, a następnie kiełbasą chorizo. Wszystko pokryj serem cheddar, na wierzch wbij oba jajka i obficie dopraw je solą i pieprzem.

Naczynie przełóż do air fryera i piecz potrawę w temperaturze 180°C przez 10–15 minut (sprawdzaj co 5 minut), aż będzie dobrze upieczona, a ser się roztopi i zaczną się na nim tworzyć bąbelki. Podawaj na gorąco.

Muffiny śniadaniowe

CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut CZAS PIECZENIA 20 minut LICZBA PORCJI 4 AKCESORIA KUCHENNE 4 silikonowe foremki do pieczenia babeczek

Te pyszne muffiny stanowią świetną opcję śniadaniową na wynos. Ponieważ doskonale smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotuj je z wyprzedzeniem, by skorzystać z nich wtedy, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie. W tym przepisie liczbę porcji można łatwo zwiększyć, więc jeśli masz dużo głodnych osób do nakarmienia, po prostu podwój lub potrój ilość każdego z podanych składników.

8 plasterków pancetty

4 jajka

80 g sera cheddar, tartego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

ketchup, do maczania (opcjonalnie)

Plasterki pancetty rozłóż na dnie air fryera w jednej warstwie tak, aby na siebie nie nachodziły. Piecz w temperaturze 190°C przez 5 minut, aż zrobią się chrupiące. W połowie pieczenia sprawdź plasterki i w razie potrzeby je odwróć, aby były tak samo chrupiące z każdej strony.

Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep. Do jajek dodaj tarty ser i ponownie wymieszaj.

Gdy pancetta będzie już gotowa, pokrój ją lub pokrusz na drobne kawałki.

Połowę pancetty dodaj do miski z jajkami i serem. Całość wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Otrzymaną w ten sposób mieszankę podziel na cztery równe części i umieść w silikonowych foremkach na babeczki, a następnie zawartość każdej foremki posyp z wierzchu pozostałą pancettą.

Napełnione foremki przełóż do air fryera i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut (od czasu do czasu je sprawdzaj), aż muffiny będą dobrze zarumienione. Podawaj na ciepło lub na zimno z ketchupem do maczania.

Błyskawiczny omlet śniadaniowy

CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut CZAS PIECZENIA 18 minut LICZBA PORCJI 1 AKCESORIA KUCHENNE duża okrągła forma silikonowa

Jako niezwykle proste danie, które można z łatwością dostosować do indywidualnych preferencji, omlety stanowią idealny posiłek o każdej porze dnia. W tym przepisie zaproponowałam dodanie do środka pomidorów, papryki i cebuli, ale Ty możesz dowolnie dopasować nadzienie do tego, na co aktualnie masz ochotę. To omlet z dwóch jaj, który zaspokoi głód jednej osoby, ale jeśli musisz nakarmić ich więcej, możesz odpowiednio zwiększyć ilość każdego ze składników. Musisz tylko pamiętać, aby przed podaniem upewnić się, że jajka są całkowicie ścięte.

4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół

½ czerwonej lub zielonej papryki, pozbawionej gniazda nasiennego i grubo posiekanej

½ czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w plasterki

2 łyżeczki oliwy

2 jajka, roztrzepane

25 g sera cheddar, tartego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Do formy silikonowej włóż pomidorki, paprykę i cebulę, a następnie dodaj oliw. Całość dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć olejem wszystkie składniki. Formę przenieś do air fryera i piecz warzywa w temperaturze 180°C przez 5 minut, aż będą prawie miękkie.

Do formy silikonowej dodaj roztrzepane jajka i obficie dopraw wszystko solą i zmielonym pieprzem. Całość wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywa. Otrzymaną mieszankę ponownie umieść w air fryerze i piecz przez 8 minut, aż omlet będzie prawie gotowy. Posyp go serem i piecz jeszcze przez 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru, a omlet będzie dobrze ścięty.

Gotowy omlet wyłóż na talerz i od razu podawaj.

Dalsza część w wersji pełnej