Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej - Sancewicz-Kliś Anna - książka

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej książka papierowa

Sancewicz-Kliś Anna

0,0

Dostawa: od 6,99 zł (darmowa dostawa z abonamentem Legimi)

Czas wysyłki: 1-2 dni robocze + czas dostawy


Opis

Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania.
Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).
Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych.
Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.
Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego.
Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.

Liczba stron: 396

Format (wymiary): 14.5x20.5cm

ISBN: 9788375613933

Wydanie: 1