Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom - Praca zbiorowa - ebook

Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom ebook

zbiorowa praca

4,5

Opis

Metformina – złoty środek na chudnięcie i walkę z cukrzycą

Ozempic – jak stosować przy cukrzycy typu 2

Akarboza – czym się wspomagać przy leczeniu zespołu metabolicznego?

Przyspieszanie metabolizmu – korzyści zdrowotne z suplementacji berberyny

Redukcja stanów zapalnych – kurkuma w codziennym jadłospisie

 

Praktyczne odchudzanie – jak łatwo zacząć i zobaczyć efekty po pierwszych 7 dniach

Zamienniki cukru – 5 alternatyw dla diabetyków

7 słodkich przepisów, czyli receptury na wypieki dla cukrzyków

Fitness medyczny – zbawienie dla osób przewlekle chorych

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 113

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,5 (4 oceny)
2
2
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Spis treści

OD REDAKCJI

STOPKA REDAKCYJNA

Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?

Tematy publikacji w pełnej wersji

Landmarks

Cover

OD REDAKCJI

Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

oto e-book, który zawiera wiele cennych informacji na temat insulinooporności, zespołu metabolicznego, nadwagi i otyłości, leków oraz diety związanych z tymi problemami zdrowotnymi. Dowiesz się, czym jest insulinooporność i jak wpływa na nasz organizm. Poznasz przyczyny zespołu metabolicznego i jego skutki dla naszego zdrowia. Znajdziesz również porady dotyczące odchudzania, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. E-book porusza także temat leków stosowanych przy insulinooporności, w tym metforminy i leków inkretynowych. Nie zabraknie również informacji na temat odpowiedniej diety, produktów zakazanych i wskazanych oraz słodkości, które można wprowadzić do codziennego menu. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć te zagadnienia i dowiedzieć się, jak radzić sobie z insulinoopornością, cukrzycą, nadwagą i otyłością, ten e-book jest dla Ciebie. Przeczytaj go i podejmij kroki, które pomogą Ci poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.

Redakcja Zdrowia w Praktyce

STOPKA REDAKCYJNA

Redaktor naczelny: Szymon Danowski

Redaktor prowadzący: Anna Gardyniak

ISBN: 978-83-8344-154-2

E-book nr: 1QZ0019

Wydawnictwo: Wiedza i Praktyka sp. z o.o.

Adres: 03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a

Kontakt: Telefon 22 518 27 22, faks 22 617 60 10, e-mail: [email protected]

NIP: 526-19-92-256

Nr rejestrowy BDO: 000008579

Numer KRS: 0000098264 – Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, Sąd Gospodarczy

XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy. Wysokość kapitału zakładowego: 200.000 zł

Copyright by: Wiedza i Praktyka sp. z o.o. Warszawa 2023

Publikacja „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” została opracowana we współpracy z Wydawnictwem FID Verlag GmbH z Niemiec. Publikacja „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” chroniona jest prawem autorskim. Przedruk materiałów zamieszczonych w publikacji „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” bez zgody wydawcy jest zabroniony. Zakaz nie dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Publikacja „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” została przygotowana z zachowaniem najwyższej staranności i wykorzystaniem wysokich kwalifikacji, wiedzy i doświadczenia autorów oraz konsultantów.

Zastrzeżenie

Wszelkie materiały i treści prezentowane w tej publikacji mają charakter jedynie edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby infor­macje i dane w nich zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich traktować jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do stosowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redaktorzy ani autorzy publikacji i tekstów zamieszczonych w niniejszej publikacji nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych w niej informacji.

Eksperci

prof. dr hab. med. Ewa Otto-Buczkowska

dr n. med. Małgorzata Nowicka

dr Luiza Napiórkowska

dr med. Rainer Limpinsel

Karolina Wojtaś

Katarzyna Wójcik

Katarzyna Łożyńska

Marta Chalimoniuk-Nowak

Agata Sierota

Zuzanna Rzepecka

mgr Joanna Kozub

Dagmara Wirpszo

Eliza Tworek

CZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?

Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?

dr n. med. Małgorzata Nowicka

W insulinooporności dochodzi do tego, że tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Czy to nam coś mówi? No, niewiele… Ale zaraz wyjaśnię punkt po punkcie, jak to działa.

Trzustka – w odpowiedzi na spożycie posiłku zawierającego węglowodany (a więc też glukozę) – wydziela insulinę.

Insulina potrzebna jest do tego, żeby glukoza „dostała” się do komórek organizmu.

Jeśli komórki są insulinooporne (inaczej – mają obniżoną insulinowrażliwość), to glukoza nie może wchodzić do komórek (czyli może być jej wyższy lub nawet bardzo wysoki poziom we krwi), a trzustka zaczyna wydzielać więcej insuliny, starając się pomóc w obniżaniu stężenia glukozy we krwi i transportu jej do komórek.

Więc dochodzi do wzrostu stężenia insuliny we krwi, co nazywamy hiperinsulinizmem.

Wysoki poziom insuliny uniemożliwia powstawanie innego hormonu – glukagonu, którego działanie jest przeciwstawne do insuliny. Glukagon odpowiada za spalanie zapasów energii. Kiedy poziom insuliny jest stale wysoki, glukagon jest na niskim poziomie, a dostarczona z pożywieniem energia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, co jest przyczyną nadwagi i otyłości.

Z kolei tkanka tłuszczowa, czy już obecna, czy powstała w wyniku insulinooporności, jest tkanką najbardziej insulinooporną.

Tkanka tłuszczowa przyczynia się do powstania insulinooporności poprzez produkowanie substancji hormonalnych, które mają działanie przeciwstawne do insuliny lub hamują efekty jej działania, jak i przez bezpośrednie wydzielanie do krwi tzw. wolnych kwasów tłuszczowych.

W obecności znacznych ilości wolnych kwasów tłuszczowych organizm zaczyna wykorzystywać je jako źród­ło energii zamiast glukozy. W rezultacie glukoza nie jest spalana w tkankach, a jej poziom we krwi wzrasta. To z kolei stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, które próbuje obniżyć poziom glukozy we krwi i dochodzi znowu do hiperinsulinizmu.

I powstaje błędne koło… Czy jest w takim razie możliwość jego zahamowania lub odwrócenia, żeby zaczęło kręcić się w odwrotną stronę? O tym w dalszej części artykułu.

U kogo i dlaczego powstaje insulinooporność

Z pewnością część przypadków insulinooporności ma podłoże genetyczne, jednak do tej pory nie zdołano ziden­tyfikować konkretnego genu za nią odpowiedzialnego. Rzadko przyczyną jest wrodzony defekt produkcji nieprawidłowej insuliny. Insulinooporność występuje często rodzinnie: dziedziczymy do niej skłonność po przodkach (np. mamy dziadków czy babcie z cukrzycą lub nadwagą, którzy z pewnością mają niezdiagnozowaną insulinooporność, która przy kumulacji kilku genów i czynników ujawnia się wcześniej w naszym pokoleniu). Zwłaszcza jeśli prowadzimy niezdrowy tryb życia: nieregularnie spożywamy posiłki, z dużą ilością cukrów prostych i żywności wysoko przetworzonej, mamy niską lub – najczęściej – żadną aktywność fizyczną. Wtedy, nawet przy braku skłonności rodzinnych, nabieramy tkanki tłuszczowej i… zaczyna się wspomniane powyżej błędne koło.

Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji

Tematy publikacji w pełnej wersji

Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?

Insulinooporność przy prawidłowym poziomie cukru we krwi? Co ci powie indeks HOMA?

Jak się pozbyć insulinooporności

Tak zniknie twoja insulinooporność – walcz z jej przyczyną

Zdążyć przed cukrzycą – 10 złotych zasad przy insulinooporności

Zespół metaboliczny – choroba naszych czasów

Przyczyny zespołu metabolicznego – wysokie ciśnienie krwi

Metale ciężkie przyczyniają się do wystąpienia zaburzeń metabolicznych, w tym gospodarki węglowodanowej

Akarboza – lek ciągle przydatny w leczeniu zespołu metabolicznego

Siedem złotych zasad, które pozwolą ci wdrożyć w życie dobre postanowienia dotyczące odchudzania

Ograniczenia ruchowe osób z nadwagą i otyłością

Nadwaga sprzyja bólowi pleców. Jak schudnąć?

Szczupli dzięki nicnierobieniu? Poczytajcie o operacjach

Fitness medyczny

Proste porady żywieniowe, które pomogą ci schudnąć „przy okazji”

Insulinooporność i metformina – o co w tym wszystkim chodzi?

Metformina pomaga schudnąć, a tym samym zwalcza cukrzycę

Ozempic: przewodnik po leku na cukrzycę typu 2

Nie tylko leki. Jak dzięki odpowiedniej diecie wygrać z insulinoopornością

Jak połączyć dietę dla insulinoopornych z dietą lekkostrawną?

Dieta niskoglikemiczna w praktyce

Produkty zakazane w insulinooporności i cukrzycy – czy takie naprawdę istnieją?

Czym słodzić – których zamienników cukru lepiej unikać, mając cukrzycę lub insulinooporność?

Ocet jabłkowy pomocny przy cukrzycy i insulinooporności

Kurkumina – ważny składnik diety diabetyka

Berberyna obniży cukier

Jakie słodkości mogą zagościć na naszych stołach – przepisy dla osób zmagających się z insulinoopornością

Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71