Dostawa: od 6,99 zł (darmowa dostawa z abonamentem Legimi dla zakupu od 50,00 zł)
Czas wysyłki: 1-2 dni robocze + czas dostawy
UWAGA: między 23.12.25 a 4.1.26, ze względu na prace inwentaryzacyjne dystrybutora, nie jest możliwe zamawianie książek papierowych.
44,90 zł
od 22,50 zł w Klubie Mola Książkowego
Dostawa: od 6,99 zł (darmowa dostawa z abonamentem Legimi dla zakupu od 50,00 zł)
Czas wysyłki: 1-2 dni robocze + czas dostawy
UWAGA: między 23.12.25 a 4.1.26, ze względu na prace inwentaryzacyjne dystrybutora, nie jest możliwe zamawianie książek papierowych.
Podręcznik akademicki, napisany przez znakomitych specjalistów – żywieniowców oraz klinicystów zajmujących się tą problematyką – zawiera współczesną wiedzę na temat:
- zasad i praktycznych wskazań co do właściwego żywienia w różnych okresach życia (niemowlęta i dzieci, dorośli zależnie od aktywności fizycznej, kobiety ciężarne, osoby starsze);
- roli żywienia w powstawaniu, zapobieganiu i leczeniu najczęstszych chorób od patologii wieku dziecięcego przez niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimię, choroby metaboliczne (cukrzyca, dna, hiperlipidemie), choroby układu krążenia (nadciśnienie), przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek, stawów, aż do osteoporozy i nowotworów;
- organizacyjnych, technicznych i instytucjonalnych sposobów zaspokajania potrzeb pokarmowych chorego człowieka – żywienie w szpitalach i uzdrowiskach, ocena zbiorowego żywienia oraz poradnictwa dietetycznego.
Na szczególną uwagę zasługują rozdziały dotyczące:
- żywienia pozajelitowego i dojelitowego,
- obustronnie ujętej interakcji leków z żywnością.
Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i domach opieki społecznej.
Liczba stron: 340
Rok wydania: 2008
Format (wymiary): 16.8x23.6cm
ISBN: 9788301139483
Wydanie: 1
