Wydawca: Illuminatio Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2014

Zsokowani. 100 przepisów na soki, smoothies i zielone koktajle ebook

Eric Helms   Amely Greeven  

4 (2)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 25000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku (w tym Kindle) kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 196 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB kup za 1 zł
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Zsokowani. 100 przepisów na soki, smoothies i zielone koktajle - Eric Helms, Amely Greeven

Przedstawiamy ultranowoczesny, rewelacyjny i nasycony przepięknymi zdjęciami poradnik o najnowszym trendzie picia soków i smoothies!

Znajdziesz w nim wszystko to, czego nie przeczytasz w żadnej innej książce:

  •  przepisy na najlepsze soki i smoothies, dzięki którym zrewitalizujesz i zregenerujesz ciało i umysł, oczyścisz organizm i ustrzeżesz się przed chorobami cywilizacyjnymi;
  • unikalne porady dotyczące tego, jak przygotować pożywny napój, który dostarczy Ci porządnej dawki energii na cały dzień;
  • przydatne instrukcje o tym, jak kupować i przechowywać najzdrowsze i najwartościowsze owoce i warzywa;
  • nieocenione wskazówki Salmy Hayek, Blake Lively, Marty Stewart i innych celebrytów, którzy pokochali tę książkę od pierwszego wejrzenia.

A dlaczego to właśnie soki i smoothies powinniśmy pić? Z prostego powodu – one nie tylko podnoszą poziom energii, poprawiają wygląd cery, odmładzają i rozjaśniają umysł, ale także usprawniają pracę wszystkich układów w organizmie, stanowiąc niesamowicie skuteczne lekarstwo na wiele męczących dolegliwości oraz efektywne remedium na trwałą utratę zbędnej wagi. Poza tym są ultralekkie i bajecznie proste w wykonaniu.

Opisany program picia soków opiera się na 3-fazowej formule, łącznie obejmującej około 9 tygodni. Faza pierwsza polega na piciu 2-3 soków lub smoothies tygodniowo, faza druga – już 5, trzecia zaś – co najmniej 7. Zawartość procentowa zielonych warzyw liściastych w przyrządzanych napojach powinna wynieść w poszczególnych fazach odpowiednio 30%, 50% i na końcu 90%.

Dzięki tej znakomitej książce poczujesz się lżej i zdrowiej, a twoje ciało zajaśnieje cudownym pięknem.

Wkręć się w zieloną rewolucję!

Opinie o ebooku Zsokowani. 100 przepisów na soki, smoothies i zielone koktajle - Eric Helms, Amely Greeven

Cytaty z ebooka Zsokowani. 100 przepisów na soki, smoothies i zielone koktajle - Eric Helms, Amely Greeven

Seler, marchewka, szpinak 2 łodygi selera naciowego 4 średnie marchewki 1 szklanka szpinaku Zrób sok. Przekształcenie: Aby otrzymać smoothie, zmiksuj powyższe składniki w blenderze z ½ średniej wielkości banana.
Marchewka, burak, szpinak 4 średnie marchewki ½ małego buraka 1 szklanka szpinaku Zrób sok. Marchewka, pomarańcza, jarmuż 4 średnie marchewki 1 średnia pomarańcza obrana ze skórki 1 szklanka jarmużu Zrób sok. Przekształcenie: Aby zmienić swój sok w smoothie, zmiksuj go w blenderze z ½ średniego awokado.
Zielone jabłko, imbir, pomarańcze 1 średnie zielone jabłko kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki 2 średnie pomarańcze Zrób sok. Przekształcenie: Aby zmienić swój sok w smoothie, zmiksuj go w blenderze z ½ średniego awokado.
2 szklanki jarmużu 1 szklanka szpinaku 1 szklanka pietruszki naciowej 2 liście sałaty rzymskiej 3 łodygi selera 1 średnie zielone jabłko ¼ średniego ogórka ¼ średniej cytryny obranej ze skórki Zrób sok.
1 szklanka mango 1 szklanka szpinaku ½ średniej pomarańczy obranej ze skórki ½ średniego banana 1 szklanka mleka sojowego kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki Zmiksuj w blenderze.
1 szklanka szpinaku ½ szklanki pietruszki naciowej ½ średniej pomarańczy obranej ze skórki ½ średniego jabłka kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki ½ średniego zamrożonego banana ½ średniej cytryny obranej ze skórki Zmiksuj w blenderze.
Ulubiona zielenina Michaela 1 szklanka jarmużu 3 łodygi selera naciowego 2 średnie zielone jabłka kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki ½ średniej cytryny obranej ze skórki Zrób sok.
2 średnie jabłka ½ średniej cytryny obranej ze skórki kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki 1 łyżka surowego syropu z agawy szczypta pieprzu cayenne Wyciśnij sok z jabłek, cytryny i imbiru. Otrzymany płyn podgrzej na płycie kuchennej albo za pomocą maszyny do robienia espresso. Posłódź go syropem z agawy i posyp szczyptą pieprzu cayenne.
1 szklanka mleka migdałowego sok z kawałka świeżego imbiru (o długości około 5 cm), obranego ze skórki 1 łyżka surowego syropu z agawy szczypta cynamonu szczypta kardamonu Wymieszaj składniki i podgrzej otrzymany napój na płycie kuchennej albo za pomocą maszyny do robienia espresso.
sok z 2½ średnich jabłek sok z ½ średniej gruszki szczypta cynamonu kilka kropel wyciągu z jeżówki kilka kropel witaminy C w płynie kilka kropel roztworu cynku Wymieszaj składniki i podgrzej otrzymany napój na płycie kuchennej albo za pomocą maszyny do robienia espresso.
Czerwony specjał Pomarańcza i marchewka dodają sokowi z czerwonych jabłek głębi i koloru. Zawierają również dużo witaminy C i beta-karotenu. 1½ średniego czerwonego jabłka 5 średnich marchewek 1 średnia pomarańcza obrana ze skórki
Jabłkowa energia Dzięki imbirowi napój ten jest nieco pikantny, ma działanie przeciwzapalne i łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, takie jak nudności. 3 średnie jabłka kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki ½ średniej cytryny obranej ze skórki Zrób sok.
Jabłkowo-miętowe smoothie Napój ten stanowi dowód na to, że owoce, warzywa i blender mogą być najlepszymi przyjaciółmi. Mięta pieprzowa nie tylko ma orzeźwiający smak, ale również zawiera dużo potasu, żelaza i wapnia, a także witaminy A, C i E. 1 pęczek świeżej pietruszki naciowej ¼ średniego ogórka ½ średniego jabłka ½ średniego zamrożonego banana 1 gałązka świeżej mięty 1 szklanka przefiltrowanej wody Zmiksuj
Grejpfrut orzeźwia i pobudza. Nie postrzegaj go jako śniadania dla emerytów (którzy jadają połówkę grejpfruta obłożoną suszonymi śliwkami, z wiśnią na górze). Taki poranny posiłek lepiej uważać za klasykę. Istnieje ku temu dobry powód: grejpfrut wywiera bardzo korzystny wpływ na nerki, wątrobę i woreczek żółciowy. Jeżeli jest pierwszą rzeczą, jaką spożywa się rano na pusty żołądek, można poczuć mrowienie wywoływane przez jego oczyszczającą, odświeżającą energię. Posiada jeszcze jedną wspaniałą cechę: pobudza wątrobę, pomagając jej przejść w tryb spalania tłuszczów. Uczyń z grejpfrutów element swojego „śniadania mistrzów”, dodając do niego kilka prostych składników. Zaskakująco łatwo można dostrzec wszystkie cudowne właściwości grejpfruta i zrozumieć, dlaczego jego łacińska nazwa brzmi Citrus paradisi. Należy pamiętać, aby zawsze obierać grejpfruty przed wyciśnięciem z nich soku, ponieważ ich skórka zawiera szkodliwe substancje i nie powinna być spożywana. W skórce grejpfrutów uprawianych konwencjonalnymi metodami znajduje się również dużo pestycydów. Warto jednak zostawiać jak najwięcej białych włókien, które są bogatym źródłem fitonutrientów. Cytrus Super C ¾ szklanki ananasa ½ średniego grejpfruta obranego ze skórki 2 średnie pomarańcze obrane ze skórki 1 gałązka mięty Zrób sok. Grejpfrutowy księżyc 1½ średniego grejpfruta bez skórki ½ średniej gruszki kawałek świeżego imbiru (o długości około 2,5 cm), obrany ze skórki
WARTO WIEDZIEĆ: Jeżeli przygotowujesz sok lub smoothie z dużej ilości warzyw krzyżowych, takich jak jarmuż, zadbaj o to, by twoja dieta była bogata w jod, który znajduje się w krasnorostach morskich i innych wodorostach. Możesz na przykład od czasu do czasu dodawać do swoich smoothies od ½ do 1 łyżeczki sproszkowanych krasnorostów. Możesz również używać jodowanej soli, multiwitamin albo suplementować jod. Twój organizm potrzebuje tego pierwiastka, ponieważ spożywanie dużej ilości surowych warzyw krzyżowych może u niektórych ludzi zwiększać jego zużycie i zakłócać przez to działanie hormonów tarczycy. Jeżeli w twojej diecie znajduje się za mało jodu, należy wyrównać jego poziom w organizmie. Jeśli zdiagnozowano u ciebie niedoczynność tarczycy, zapytaj swojego lekarza, jak dużo surowego jarmużu możesz spożywać. W fazie 2 opowiemy o tym, dlaczego wszyscy powinni co jakiś czas zmieniać spożywaną przez siebie zieleninę. JARMUŻ W sklepach Juice Generation
Ciemnozielony jarmuż jest zaskakująco orzeźwiający, gdy połączy się go z czystym, słodkim ananasem. Obydwie te rośliny są pełne składników odżywczych, a przygotowany z nich sok zawiera dużo wapnia, antyoksydantów oraz witaminy C i K. 1 szklanka jarmużu 2 szklanki ananasa Zrób sok.
Kokosowa zieleń To klasyczne zielone smoothie przyrządza się z dwóch owoców i zieleniny. Jest szybkie do przygotowania, a oprócz tego dostarcza przyjemności zarówno kubkom smakowym, jak i oczom. Gęsty i bogaty w składniki odżywcze jarmuż i tropikalne mango – zawierające dużo witaminy A, C i D oraz beta-karotenu – wspaniale łączą się ze sobą w bazie z wody kokosowej, która jest smaczna i nawadnia organizm. 1 szklanka jarmużu ½ szklanki mango ½ średniego zamrożonego banana 1 szklanka świeżej wody kokosowej Zmiksuj w
Gruszkowa doskonałość W tym jasnym smoothie łączą się ze sobą trzy odcienie zieleni, których miła dla oka barwa sprawia, że trudno się powstrzymać przed jego wypiciem. Gruszka nadaje mu delikatnej słodyczy (wzbogacając go jednocześnie o dużą ilość rozpuszczalnego błonnika), natomiast liście rzymskiej sałaty – wyjątkowej łagodności. 1 szklanka szpinaku 2 liście sałaty rzymskiej 1 średnia gruszka ½ średniego zamrożonego banana 1 średnia cytryna obrana ze skórki 1 szklanka filtrowanej wody Zmiksuj w blenderze. WSKAZÓWKA Cynamon – przyprawa,
Cynamon – przyprawa, która była niegdyś cenniejsza niż złoto – w dalszym ciągu cieszy się uznaniem, ponieważ skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Przekształcanie: Aby sprawić, że smoothie w mgnieniu oka stanie się bardziej sycące, dodaj do niego jedną lub dwie łyżki czegoś tłustego – na przykład awokado, masła orzechowego albo nasion chia. Ten dodatek spodoba się przede wszystkim dzieciom, które
OLEJ KOKOSOWY to niezwykle zdrowy produkt spożywczy o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych, który wręcz sprzyja utracie wagi. Pomaga regulować pracę gruczołu tarczowego i stabilizuje poziom cukru we krwi. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. Medium Chain Fatty Acids – MCFA), które w odróżnieniu od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych zawartych w innych olejach roślinnych nie odkładają się pod postacią tłuszczów. MCFA są wysyłane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają przekształcone w energię. Ten zastrzyk mocy przyspiesza spowolniony metabolizm i wpływa korzystnie na wagę ciała. Głównym MCFA zawartym w oleju kokosowym jest kwas laurynowy – substancja znajdująca się również w mleku kobiet. W organizmie zostaje ona przekształcona w monolauryn, który wzmacnia układ odpornościowy. Olej kokosowy może jednak pełnić wiele innych funkcji. Można go używać jako uniwersalnej substancji nawilżającej do ciała, jako olejku do masażu, substancji do demakijażu, a także jako odżywki do włosów. Nasza rada: Zmiksuj w blenderze sok z 1 łyżeczką lub 1 łyżką surowego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego. Miksuj całość przez około 30 sekund, aby nie uszkodzić składników odżywczych.

Fragment ebooka Zsokowani. 100 przepisów na soki, smoothies i zielone koktajle - Eric Helms, Amely Greeven

Kto powinien zachować ostrożność podczas stosowania diety opartej na sokach i smoothies:

Zanim zaczniesz stosować program oczyszczania organizmu, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Szczególną ostrożność powinny zachować następujące osoby:

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny porozmawiać ze swoim lekarzem na temat diety opartej na sokach. Procedury detoksykacyjne opisane w fazie 3 powinno się zacząć stosować dopiero po odstawieniu dziecka od piersi.

Wszystkie osoby z osłabionym układem odpornościowym (starsze, bardzo młode oraz będące w trakcie leczenia chemioterapią) powinny stosować wyłącznie najświeższe produkty, bardzo starannie umyć je przed spożyciem i omówić procedurę przygotowywania soków ze swoim lekarzem, aby mieć pewność, że oczyszczają składniki w odpowiedni sposób.

Osoby chorujące na cukrzycę i hipoglikemię, a także te, u których wykryto Candida (drożdżaka w jelitach), powinny znaleźć metodę sporządzania soków dostosowaną do ich stanu zdrowia i skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia, aby móc regularnie spożywać zdrowe soki o niskiej zawartości cukru.

Każdy, kto zażywa jakiekolwiek leki, powinien zawsze porozmawiać ze swoim lekarzem o ewentualnych przeciwwskazaniach.

WPROWADZENIE

Kiedy dorastałam w Coatzacoalcos, w stanie Veracruz w Meksyku, stałym elementem mojej diety były między innymi aguas frescas – orzeźwiające napoje przygotowywane z arbuzów, ogórków, limonek, guanábana, melonów, owoców opuncji i owoców tamaryndowca; a także orszady sporządzane na bazie ryżu czy napary z kwiatów hibiskusa. Od najmłodszych lat delektowałam się kolorami, zapachami i smakami tych świeżych soków. Nie zwykłam pić tradycyjnych napojów gazowanych.

W drugiej dekadzie swojego życia przeprowadziłam się do Kalifornii. Odkryłam wtedy zupełnie nowy świat zielonych soków o uzdrawiającym działaniu, wyciśniętych z całych wręcz wiader warzyw oraz kwaśnych owoców cytrusowych. W tamtym czasie picie zielonych soków wciąż było zjawiskiem ograniczonym do Zachodniego Wybrzeża USA – i robiły to głównie osoby, które cechowało kompletne wariactwo na punkcie zdrowia. Soki te były także znacznie trudniej dostępne niż obecnie. Zakochałam się w nich jednak od pierwszego łyku.

Zaczęłam kupować mnóstwo uprawianych w Kalifornii ogórków, selerów, szpinaku, cytryn i grejpfrutów, a moja kuchnia – która zawsze była moim ulubionym miejscem – stała się dla mnie swoistym laboratorium, w którym eksperymentowałam z najróżniejszymi płynami. Pokochałam zielone napoje, ponieważ są dla mnie prawdziwym zastrzykiem energii, powodują, że skóra jest zdrowa, a ciało i umysł oczyszczone. Dobre jedzenie jest dla mnie źródłem prawdziwej rozkoszy. Uważam, że spożywanie zdrowych produktów – w towarzystwie ludzi, których się kocha – pozwala odżywić ciało, serce i duszę. Piłam więc soki, aby dostarczać swojemu organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Pomagały mi one również odzyskać wewnętrzną równowagę, gdy moje ciało potrzebowało przerwy od nadmiaru przyjemności. Kiedy chciałam się uspokoić, oczyścić organizm, skoncentrować lub pozwolić organizmowi odpocząć i zregenerować się, stosowałam dietę opartą na sokach. Byłam jedną z pierwszych osób w kręgu moich znajomych, które zaczęły to robić. Początkowo moi przyjaciele spoglądali na mnie z pewnym zdumieniem. Kiedy jednak zobaczyli rezultaty, zrozumieli, że przygotowywane przeze mnie soki stanowiły podstawowy element mojego programu ochrony zdrowia – były moim sposobem na zachowanie spokoju, witalności i dobrego wyglądu.

Soki od samego początku stanowiły dla mnie narzędzie pozwalające zachować równowagę. Regularne picie soków z warzyw i owoców lub zielonych smoothies nie wynika z ubóstwa czy chęci pozbycia się niepotrzebnych kilogramów. Nawyk ten wpływa bardzo korzystnie na nasze życie: pozwala szybko i często spożywać więcej wysokogatunkowego, bogatego w składniki odżywcze pokarmu; pomaga uświadomić sobie, co jest potrzebne naszemu organizmowi, aby zachował zdrowie; a także – co być może najważniejsze – dostarcza nam zmysłowej rozkoszy płynącej z delektowania się pysznymi produktami, po które w innej sytuacji moglibyśmy w ogóle nie sięgnąć.

Zmienia również nasze życie. Każdy, kto ma choćby najprostszy blender, może zacząć regularnie pić soki, aby dzięki ich zdrowotnemu wpływowi osiągnąć dobre samopoczucie. Pozwalają one bowiem w około trzy minuty trzy- lub czterokrotnie zwiększyć codzienną dawkę świeżych warzyw i owoców. Ich spożywanie wywiera korzystny wpływ na każdego człowieka, bez względu na to, jak wyglądała jego dotychczasowa dieta. To właśnie według mnie stanowi główną przyczynę gwałtownego wzrostu zainteresowania sokami: każdy, bez względu na wiek, może odkryć, jak łatwo poprawić swoje samopoczucie i wygląd, poprzez dostarczenie organizmowi podstawowych składników odżywczych.

Jako matka mam jeszcze jeden powód, aby przygotowywać soki z owoców i warzyw: chcę, żeby moja dorastająca córka nauczyła się kochać wszystkie dobrodziejstwa natury. Cieszę się również, że wpływy ze sprzedaży tej książki zostaną przekazane na konto Wellness in the Schools – pionierskiej organizacji non-profit aranżującej w stołówkach i klasach szkolnych spotkania z kucharzami i właścicielami restauracji z Nowego Jorku, a także z ekspertami w dziedzinie sprawności fizycznej i ekologii, aby pomagali walczyć z otyłością i dali każdemu dziecku szansę na rozwinięcie tego, co w nim najlepsze.

Erica Helmsa poznałam piętnaście lat temu. Poczułam się wtedy tak, jakbym znalazła współspiskowca, z którym mogę popularyzować soki – kogoś, kto ma dostęp do najnowszych, najbardziej oryginalnych składników na rynku żywności naturalnej. Wspólnie założyliśmy firmę pomagającą stosować oczyszczające diety oparte na sokach. Nazwaliśmy ją Cooler Cleanse. Naszą misją jest dostarczanie zapracowanym ludziom wyciskanych na zimno soków i posiłków z surowych produktów, pozwalających w łatwy sposób uzupełnić poziom energii i zregenerować się. Proponujemy klientom łatwe w stosowaniu programy oczyszczania i odtruwania organizmu.

Książka Erica Helmsa pt. Zsokowani zrodziła się z tego samego pragnienia – ma sprawić, że przygotowywanie soków i miksowanie w blenderze stanie się prostym, ekscytującym, a nawet ważnym i trwałym „radosnym zielonym nawykiem”, z którego nie zrezygnujesz po dwóch tygodniach. Opisuje ona trzyczęściowy program przepisów, oferując innowacyjne rozwiązania i obalając mit, zgodnie z którym wszystko, co wywiera na nas dobry wpływ, nie zawsze jest smaczne. Zapewnia kulinarną przygodę, która nakłoni cię do poznania apetycznego świata zielonych i gęstych od składników odżywczych napojów. Będziesz poznawać ten program krok po kroku, aby twoje kubki smakowe w naturalny sposób mogły się przestawić ze smaku słodkiego na słony. Ta książka nawet największego sceptyka może zmienić w miłośnika zdrowych napojów!

Przygotowywanie soków i smoothies pomaga mi zachować energię i pozytywne nastawienie, a także odzyskać równowagę, gdy zbyt często zdarza mi się spożywać takie przysmaki, jak wino, makarony i sery. Mam nadzieję, że picie odżywczych soków będzie dostarczać tobie i twoim najbliższym tak dużo radości, jak mnie, a sama książka pozwoli ci nabyć umiejętności i natchnienie, dzięki którym ty również przekształcisz swoją kuchnię w niezwykłe, kolorowe, pełne płynów laboratorium.

Salma Hayek

WITAJ W ŚWIECIE SOKÓW!

Czy regularnie pijasz soki? Czy masz dużo energii i sił do działania? Czy chodzisz sprężystym krokiem? Czy twoja skóra wygląda zdrowo? Czy twoje oczy błyszczą? Czy twój umysł jest jasny? Czy cechuje cię optymistyczne podejście do życia? Czy czujesz w swoim wnętrzu lekkość i radość?

Jeżeli na wszystkie powyższe pytania udzielisz twierdzącej odpowiedzi, zapewne doceniasz już moc wyciskanych i miksowanych w blenderze soków, regularnie pijasz zielone napoje, a być może nawet masz słabość do super zdrowych smoothies. Przepisy przedstawione w tej książce poszerzą twoją wiedzę na temat soków, dając ci możliwość poznania nowych smaków i zastosowania ciekawych połączeń.

Jeżeli jednak masz poczucie, że pijasz za mało soków; jeżeli często musisz pobudzać ciało za pomocą latte, coli lub energy-drinków; jeżeli źle się czujesz i brakuje ci sił do działania, przygotuj się na zastrzyk energii, której mogą ci dostarczyć soki – we wszystkich swoich wspaniałych postaciach.

Przyjmowanie tych płynnych eliksirów przygotowanych z dojrzałych warzyw i wielobarwnych, soczystych owoców to jeden z najbardziej niezwykłych i najszybszych sposobów na dostarczenie naszemu organizmowi tego, co najlepsze. Dzięki nim możemy „chodzić na skróty” – w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Wystarczy poświęcić zaledwie kilka minut, aby w łatwy sposób dostarczyć ciału dawkę zielonych warzyw i owoców określaną przez wskaźnik Zalecanego Dziennego Spożycia (ZDS). Co więcej, możesz spożyć tę kopalnię witamin nawet wtedy, gdy się spieszysz – wystarczy umieścić w niej słomkę do napojów.

Dlaczego owe „słoneczne pokarmy” są tak skuteczne? Surowe soki i napoje zmiksowane w blenderze zawierają życie pochodzące ze słońca i ziemi, a ponadto są świeżo przygotowywane z nieprzetworzonych produktów spożywczych, przez co wzbogacają twoją codzienną dietę o łatwe do przyswojenia i podane w skondensowanej formie roślinne składniki odżywcze. Są najlepszym lekarstwem ze świata naturalnego, bogatym w antyoksydanty, minerały i enzymy. Każdy napój to porcja pysznych i samodzielnie przygotowanych suplementów.

Jaka ilość tego rodzaju produktów znajduje się w twojej codziennej diecie? Soki i smoothies chronią nasze organizmy przed stresem i toksynami, z którymi stykamy się każdego dnia. Są skutecznym remedium na zmęczenie odczuwane przez żyjących w biegu mieszkańców współczesnego świata.

Soki wpływają także bardzo korzystnie na wygląd zewnętrzny. Słyną wręcz ze swoich odmładzających właściwości. Nadają skórze intensywny, zdrowy kolor; sprawiają, że oczy lśnią jaśniej; pomagają utrzymać optymalną masę ciała; a także sprawiają, że człowiek zaczyna wyglądać młodziej i ma więcej energii. Ponadto soki i smoothies można pić niezależnie od stosowanej przez siebie diety. Ich wartość energetyczna waha się od zaledwie 60 kalorii zawartych w 250 ml zielonego soku, przez 120 kalorii w 375 ml słodkawego, bogatego w witaminy soku owocowego, aż do 400 kalorii w sycących, pożywnych smoothies wzbogaconych o zdrowe tłuszcze. Już po jednym łyku szmaragdowozielonego nektaru owocowo-warzywnego można poczuć jego dobroczynny wpływ. Człowiek jest odświeżony, pobudzony i gotowy do działania.

Zapraszamy cię do świata soków. Dowiesz się w nim, w jaki sposób przygotowane przez ciebie mikstury roślinne mogą przysłużyć się tobie, twojej rodzinie i przyjaciołom. Nie ma znaczenia, czy temat ten jest ci zupełnie obcy, czy interesujesz się nim od jakiegoś czasu, czy też może od dawna przygotowujesz soki, stosując najprostszą wyciskarkę. Pragniemy pokazać ci nieograniczone możliwości oferowane przez wyciskanie, miażdżenie i mielenie produktów spożywczych oraz przekazać ci umiejętności, dzięki którym wzbogacisz swoje aktywne życie o radość płynącą z przyrządzania soków.

Przez długi czas zwyczaj regularnego picia soków wydawał się poza zasięgiem. Był postrzegany jako wymyślny luksus, na który mogą sobie pozwolić wyłącznie zagorzali zwolennicy jogi i wybrani przedstawiciele elit. Sytuacja ta ulega jednak zmianie. Włączenie do swojego życia krótkiego (choćby pięciominutowego) rytuału zrobienia soku lub smoothie jest dziś łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej, przez co więcej ludzi może się na to zdecydować. Nie trzeba diametralnie zmieniać swoich przyzwyczajeń, aby móc spożywać te dostarczające energii pokarmy. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka dodatkowych urządzeń i uczynić z przygotowywania zdrowych napojów przyjemny nawyk, który będzie pasował do dotychczasowego stylu życia.

Wystarczy kilka wskazówek, odrobina praktyki i chęć degustowania nowych smaków, a nauczysz się pobudzać swoje ciało, umysł i ducha za pomocą bogatych w składniki odżywcze smoothies. Drzwi są otwarte – zapraszamy do środka!

JUICE GENERATION

Piętnaście lat temu w samym sercu (niektórzy powiedzieliby, że w samym żołądku) Nowego Jorku, w dzielnicy Hell’s Kitchen, założyliśmy mały bar z sokami. Nazwaliśmy go, stosowanie do świadczonych przez nas usług, Juice Generation. Było to śmiałe przedsięwzięcie. W tamtym czasie ludzie wchodzili do naszej pełnej tlenu oazy, patrzyli ze zdziwieniem na stalowe wyciskarki, po czym pytali: „A gdzie jedzenie?”, i wychodzili. Świadomość dobroczynnych właściwości soków była wtedy zaledwie ziarnem czekającym na wykiełkowanie.

Byliśmy jednak wytrwali. Przygotowywaliśmy za zamówienie świeże soki i smoothies dla małej grupki wiernych klientów, przeczuwając, że najbardziej aktywne miasto świata jest mocno spragnione świeżo wyciśniętych składników odżywczych, które można spożyć nawet w biegu. Naszymi pierwszymi fanami byli ciężko pracujący aktorzy i tancerze z Broadwayu, którym nasze soki i napoje zmiksowane w blenderze pomagały wytrzymać wielogodzinne próby i występy. Uwielbiali oni lekkość i orzeźwienie oferowane przez nasze zielone soki oraz sytość i przypływ energii, które czuli po spożyciu regenerujących smoothies.

Kiedy ruch w naszym sklepie się zwiększył, zaczęliśmy obsługiwać liczniejszą i bardziej różnorodną grupę bywalców Manhattanu – począwszy od żyjących w ciągłym pośpiechu przedstawicieli wolnego zawodu i instruktorów fitness, a skończywszy na matkach z dziećmi. Sztuki przyrządzania płynnego jedzenia uczyliśmy się samodzielnie w najlepszym z możliwych miejsc: za ladą, na której stały przygotowane do natychmiastowego użycia maszyny: wyciskarka do soków i blender. Na przestrzeni wielu lat nabraliśmy dość dużej wprawy w namawianiu ludzi do tego, by regularnie sięgali po surowe jedzenie, zachęcając do spożywania soków i smoothies. Uważamy te napoje za kluczowy element coraz popularniejszej diety opartej właśnie na surowym pożywieniu. Są wyjątkowo łatwe do przygotowania i inspirują do przyrządzania dań z „żywych” produktów, takich jak świeże warzywa liściaste czy kiełkujące ziarna i orzechy. (Są równie smaczne, co smażony makaron z wodorostami po tajsku czy ciasto z nerkowców i kokosa, ale znacznie łatwiejsze do zrobienia!) Opracowaliśmy również pomysłowe metody pomagania ludziom w wykształcaniu rozsądnych, zrównoważonych i trwałych nawyków dotyczących picia soków. Stworzyliśmy na przykład program stopniowego włączania do diety coraz większej ilości zieleniny. Osoby początkujące – które zazwyczaj gustują w słodszych rzeczach – mogą dodawać do swoich napojów bardzo zdrowe i wartościowe warzywa liściaste krok po kroku, aby ich podniebienia przyzwyczaiły się do smaku tych roślin. Zaczęliśmy szukać ciekawych owoców na całym świecie i włączać do naszych przepisów nieodkryte specjały, takie jak pitaja (nazywana także „smoczym owocem”). Byliśmy zafascynowani ilością zawartych w nich składników odżywczych oraz ich niecodziennymi smakami. Założyliśmy nawet siostrzaną spółkę o nazwie Cooler Cleanse, która zajmuje się dostarczaniem klientom soków pozwalających oczyścić organizm.

W naszym sklepie Juice Generation staramy się, aby wszystkie napoje były nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Przyjemność jest bowiem według nas elementem dobrego samopoczucia. Kiedy spożywa się zdrowe produkty wyłącznie dla zasady, a nie dla przyjemności, w pewnym momencie zaczyna brakować czegoś bardzo ważnego. Niektórzy tracą wtedy entuzjazm i porzucają dobre nawyki. Inni pozostają przy zdrowej diecie, ale czują się ograniczani i nie są szczęśliwi. Taki stan jest oczywistym przeciwieństwem doskonałego zdrowia. Dodatkową motywacją była dla nas zwykła chęć przetrwania. Do grona naszych nowojorskich klientów należą osoby uważane za najbardziej wymagających smakoszy żyjących na tej planecie: kucharze, krytycy kulinarni oraz stali klienci znakomitych lokali działających w Nowym Jorku.

Nasza firma bardzo się rozrosła od czasu początkowej działalności w Hell’s Kitchen. Ponadto, obecnie panuje moda na picie soków. W Nowym Jorku pojawia się coraz więcej nowych barów z sokami i restauracji serwujących dania z samych roślin. Najnowszym przejawem tego upodobania są ciężarówki rozwożące soki. Na terenie całych Stanów Zjednoczonych pojawiają się bary z sokami i firmy oferujące pomoc w oczyszczaniu organizmu za pomocą soków, a egzotyczne produkty spożywcze o uzdrawiających właściwościach, określane mianem „superjedzenia”, zapełniają półki sklepów w miastach, w których naturalna żywność była wcześniej trudno dostępna. Tendencja ta zaczyna być widoczna również w innych krajach, a ilość surowych artykułów spożywczych dostępnych w Internecie wzrasta każdego dnia. Entuzjaści zdrowej żywności wymieniają się informacjami na temat nowych, niezwykłych produktów i fascynującymi przepisami na smaczne dania łączące w sobie różne smaki – słone, słodkie, pikantne i cierpkie.

Nieważne, czy stosujesz dietę wegetariańską czy mięsną. Nie ma także znaczenia, czy zdarza ci się zjeść pizzę późnym wieczorem, czy też sumiennie przestrzegasz zaleceń diety paleo. Spożywanie każdego dnia odpowiedniej dawki warzyw, owoców, orzechów, nasion, kiełków i superjedzenia w napojach wpłynie korzystnie na twoją pracę, zabawę i życie. To chyba wystarczający powód, aby napełnić swoją szklankę i wznieść toast.

Często jadam w swojej restauracji, Telepan. Zanim do niej wejdę, wypijam sok, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, nie napychając się zarazem niepotrzebnymi kaloriami. Uczyniłem z tego stały element mojego dnia. Sok kupuję po drodze do pracy albo przygotowuję samodzielnie w domu. Uwielbiam też przyrządzać zdrowe napoje z dziećmi, które poznaję podczas spotkań organizowanych przez Wellness in the Schools (WITS) – to pomysłowy sposób na zapoznanie ich z różnymi kombinacjami owoców i warzyw, które wcześniej mogły nawet nie przyjść im do głowy.

– Bill Telepan, znany mistrz kucharski; szef kuchni w organizacji Wellness in the Schools

ZWROT W ZIELONĄ STRONĘ

Napisaliśmy tę książkę, aby podzielić się wiedzą, jaką udało nam się posiąść w ciągu ostatnich piętnastu lat. Ma ona formę podręcznika pozwalającego sprawnie przygotowywać soki we własnej kuchni. Mamy nadzieję, że opracowaliśmy niezawodną metodę, z której może skorzystać każdy, niezależnie od gustu i umiejętności – zarówno osoba początkująca, jak i mająca już pewną wprawę w robieniu i piciu zdrowych napojów. Nasz program nazwaliśmy Zwrot w zieloną stronę. Bazuje on na doświadczeniach, które zebraliśmy w ciągu wielu lat pracy z klientami. Mogliśmy przez ten czas obserwować, w jaki sposób rozwijały się ich upodobania kulinarne.

Książka ta zawiera również wiele cennych informacji przekazanych nam przez ludzi, których spotkaliśmy na swojej drodze w ciągu minionych piętnastu lat – różnorodną grupę inspirujących i aktywnych osób, które codziennie piją soki i zmiksowane w blenderze napoje, aby dostarczyć swoim organizmom paliwa pozwalającego żyć pełnią życia. Poznacie ich przemyślenia i wskazówki dotyczące sposobów wyciskania soków i miksowania w blenderze, które pomogą wam przygotowywać najbardziej wartościowe napoje. W grupie tej znajdują się zarówno znani aktorzy i artyści estradowi, jak i założyciele firm dystrybuujących naturalne kosmetyki; sprinterzy olimpijscy i sławni tancerze oraz filmowcy i kucharze. Każdy z nich ma swój własny sposób przyrządzania zdrowych napojów. Niektórzy przygotowują zielone soki, marząc o tym, aby poczuć smak gorzkich warzyw liściastych. Inni z kolei wolą soczyste smoothies wzbogacone o zdrowe tłuszcze. Wielu z nich, potrafiąc wyczuć, jakiego źródła składników odżywczych potrzebuje ich organizm w danym momencie, spożywa oba te specjały. Wszyscy ci ludzie nauczyli się żyć tak, aby w swoim napiętym grafiku znajdować wystarczająco dużo czasu na zaspokojenie potrzeb organizmu za pomocą przygotowywanych przez siebie (a czasem kupowanych) eliksirów o jaskrawych kolorach. Jednogłośnie twierdzą, że dzięki temu są bardziej opanowani i kreatywni, mają jasny umysł i więcej pewności siebie.

KIEDY PRZYGOTOWYWAĆ SOKI

KAŻDEGO DNIA SŁYSZYMY PODOBNE STWIERDZENIA:

„Pracuję, mamo. Bezustannie szukam źródeł dodatkowej energii i nie mogę się doczekać, żeby pozbyć się uzależnienia od kofeiny”.

„Każdego ranka wybiegam w pośpiechu z domu. Nie mam czasu, by przygotować sobie dobre śniadanie i przez całe przedpołudnie nie czuję się zbyt dobrze”.

„Bez względu na to, co zjem, nigdy nie jestem najedzony. Przez cały czas coś pogryzam, mając nadzieję, że w końcu poczuję sytość”.

„Po pracy udaję się na siłownię, a następnie do domu. Jeżeli nie zjem porządnego posiłku, następnego dnia nie mam energii do działania”.

„Kiedy siadam przed lustrem po długim dniu spędzonym poza domem, na mojej twarzy widnieje zmęczenie i przygnębienie”.

CZY TOBIE RÓWNIEŻ ZDARZA SIĘ MÓWIĆ PODOBNE RZECZY?

Picie soków i napojów zmiksowanych w blenderze pozwala wykorzystać niezwykłą uzdrawiającą moc surowego i żywego jedzenia. Robiąc to regularnie, można złagodzić wiele fizycznych dolegliwości, takich jak bóle stawów, alergie, problemy z układem pokarmowym, choroby skóry, wahania nastroju i wiele innych. Niniejsza książka pomoże ci podnieść poziom energii, oczyścić ciało, zadbać o wygląd, dostarczyć organizmowi składników odżywczych i osiągnąć równowagę. Opiszemy, w jaki sposób możesz osiągnąć wszystkie te cele.

PODNOSZENIE POZIOMU ENERGII

Ciąg dalszy dostępny w wersji pełnej.

ZWROT W ZIELONĄ STRONĘ

Dostępne w wersji pełnej.

Dostępne w wersji pełnej.

Dostępne w wersji pełnej.

Dostępne w wersji pełnej.

OCZYŚĆ ORGANIZM I ODZYSKAJ SIŁY

Dostępne w wersji pełnej.

O AUTORACH

Dostępne w wersji pełnej.

Tytuł oryginału:

The Juice Generation. 100 Recipes for Fresh Juice and Superfood Smoothies

Przełożył: Maciej Lorenc

Redakcja: Aleksandra Marczuk

Korekta: Dominika Dudarew

Projekt okładki: Krzysztof Kibart, www.desingpartners.pl

Zdjęcia na okładce: www.depositphotos.com/romrodinka , Violin, 1xpert

THE JUICE GENERATION. 100 RECIPES FOR FRESH JUICES AND SUPERFOOD SMOOTHIES

Copyright © 2014 by Eric Helms, LLC.

Projekt: Tyler Mintz, Cristina Vásquez Obando

Fotografie matrwej natury © William Brinson

Fotografie stylu życia © John Huba

First published Touchstone A Division of Simon & Schuster, Inc.

1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020

Copyright © for Polish edition by ILLUMINATIO Łukasz Kierus 2014

Wszelkie prawa do polskiego przekładu i publikacji zastrzeżone. Powielanie i rozpowszechnianie z wykorzystaniem jakiejkolwiek techniki całości bądź fragmentów niniejszego dzieła bez uprzedniego uzyskania pisemnej zgody posiadacza tych praw jest zabronione.

Wydanie elektroniczne

Białystok 2014

ISBN 978-83-646-4596-9

Bądź na bieżąco i śledź nasze wydawnictwo na Facebooku:

www.facebook.com/vivante.pl

Wydawnictwo Vivante

E-mail: wydawnictwo@vivante.pl

Dział handlowy: zamowienia@vivante.pl

Pełna oferta wydawnictwa jest dostępna na stronie www.vivante.pl

Plik opracował i przygotował Woblink

woblink.com