Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Książka "Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry" to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem wina, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych win znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu wina nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 53
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Andrzej Sarwa
Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry
Armoryka
Sandomierz
Projekt okładki: Juliusz Susak
Na okładce: Gillis Gillisz. de Bergh (1600-1669), Still life (1637-1639),
(licencjapublic domain), źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gillis_Gillisz._de_Bergh_-_Still-Life_-_WGA01943.jpg
Niniejsza publikacja stanowi fragment opracowania "Wielka księga nalewek"
Uwaga! Porady zamieszczone w tej książce nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza.Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione.Ani autor, ani wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Copyright © 2013 by Wydawnictwo „Armoryka”
Wydawnictwo ARMORYKA
ul. Krucza 16
27-600 Sandomierz
tel +48 15 833 21 41
e-mail:[email protected]
Robinia akacjowa, zwana popularnie akacją białą, dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, ale również do produkcji doskonałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku. Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć:
10 litrów kwiatów robinii akacjowej
30 litrów wody
12 cytryn
8 pomarańczy
4 kg cukru
100 g drożdży
Zebrać kwiaty, a po przyniesieniu ich do domu poodrywać od szypułek i rozłożyć cienką warstwą na folii, aby powyłaziło z nich robactwo, a także, by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z ich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało.
Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów. Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty, pomarańcze i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie cztery kilogramy cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zakażamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu.
Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki, wyborny trunek. Jest to wino białe, czyste, o miłym zapachu. Ma tylko jedną wadę — jest nietrwałe, przechowuje się je najwyżej dwa—trzy lata.
0,5 kg świeżych płatków kwiatowych akacji białej (robinii akacjowej)
1,5 kg cukru
3 litry wody
70 g drożdży typu Tokaj
Płatki kwiatowe akacji należy wsypać do szklanego słoja i zasypać je cukrem. Słój zakryć gęstą tkaniną (żeby uniemożliwić dostęp owadom i kurzowi), postawić na okiennym parapecie w pełnym słońcu na trzy tygodnie. W tym czasie płatki akacji zmienią kolor na woskowy i wypuszczą sok.
Po trzech tygodniach przygotować balon winiarski, zagotować trzy litry wody z kilogramem cukru. Do balonu przelać płatki akacji z sokiem i dolać uprzednio przygotowaną i ostudzoną wodę z cukrem. Zaszczepić drożdżami. Balon zakorkować, umieścić rurkę fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce na siedem tygodni. W tym czasie powinna się zakończyć fermentacja. Wino należy wtedy zlać, przecedzić i odstawić do sklarowania. Gdy się sklaruje, przelewamy je do butelek, wstawiamy do piwnicy, gdzie powinno leżakować przez minimum trzy miesiące, po czym można już je pić.
500 g liści aloesu
500 g miodu pszczelego jasnego płynnego
0,75 litra wina czerwonego wytrawnego
100 ml spirytusu 70°
Liście powinno się zebrać z aloesu, który rośnie dłużej niż trzy lata. Zrywa się je z dolnych partii rośliny (najstarsze i największe). Zanim liście zerwiemy, zaprzestajemy podlewania na tydzień. Zerwane liście szybko myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy do sucha miękką szmatką i umieszczamy w ciemnościach na trzy dni w chłodziarce w pojemniku znajdującym się na samym dole, tam gdzie przechowuje się warzywa. Po upływie tego czasu wyjmujemy je z chłodziarki, kroimy na jak najdrobniejsze kawałki i jak najdokładniej ucieramy na jednolitą masę drewnianą łyżką. Masę aloesową mieszamy z miodem, winem i spirytusem. Powyższą mieszaninę poddajemy maceracji w miejscu ciepłym i ciemnym przez siedem dni, potem płyn cedzimy przez bibułę filtracyjną i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, które przechowujemy w chłodziarce lub zimnej piwnicy. Pijemy po małym kieliszku trzy razy dziennie.
60 g korzenia arcydzięgla
2 g nasion anyżu
Litr białego wytrawnego wina gronowego
50 ml koniaku 40° dobrej jakości
Zioła umieścić w szklanym naczyniu, zalać winem z dodatkiem koniaku, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu płyn zlać i przecedzić przez bibułę filtracyjną. Powinno się je podawać schłodzone do 10—12°C. Ma barwę brązowawą, zapach winny z wyraźnym anżelikowym akcentem. Smak słodkawo-korzenny. Pić trzy razy dziennie po kieliszku po posiłkach.
Wino arcydzięgielowe pozytywnie wpływa na procesy trawienia i wzmacnia układ nerwowy. Działa uspokajająco, jest także zalecane (pomocniczo) w leczeniu migreny.
100 g suszonych liści babki pospolitej lub lancetowatej
1-2 goździki
Litr wina białego wytrawnego
50 ml winiaku
Zioła zalać winem zmieszanym z winiakiem i macerować w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dwanaście dni, a potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Pić przed obiadem po 25 g. Nie nadużywać! Jest barwy zielonkawo brunatnawej, zupełnie przezroczyste, o winnym zapachu z leciutkim słodkawo-goździkowym, korzenno-ziołowym akcentem. Ma smak "korzennego" wina ziołowego. Uwaga!
Wino może być stosowana jako środek przeciw krwotokom (o różnym pochodzeniu), czerwonce, biegunce, zimnicy, krwiopluciu, chorobom nerek i pęcherza.
100 g suszonych liści bazylii
1 g goździków
Litr wina białego wytrawnego
50