Vademecum Dietetyki - Jabłoński Marcin - książka

Vademecum Dietetyki książka papierowa

Jabłoński Marcin

0,0

Dostawa: od 6,99 zł (darmowa dostawa z abonamentem Legimi)

Czas wysyłki: 1-2 dni robocze + czas dostawy

64,00 zł
od 32,00 zł w Klubie Mola Książkowego

-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Książka przedstawia w syntetyczny sposób najbardziej aktualną wiedzę z podstaw dietetyki. Jest przeznaczona głównie dla dietetyków, z pewnością jednak zainteresuje także studentów uczelni wyższych (medycznych, nauk o zdrowiu i związanych z żywieniem), uczniów szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności i inne spokrewnione zawody), pracowników naukowo-dydaktycznych, lekarzy oraz osoby, które in­teresują się tą dziedziną nauki. W Vademecum Czytelnicy znajdą pełną charakterystykę składników odżywczych, zasady układania jadłospisów dla różnych grup ludności oraz klasyfikację diet i ich szczegółową charakterystykę.

Omówiono najważniejsze zasady żywienia w otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, osteoporozie, kamicy nerkowej, dnie moczanowej, choro­bie Hashimoto oraz zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem. Dużo miej­sca poświęcono diecie wegetariańskiej i innym dietom alternatywnym. Zamie­szczono liczne przykłady jadłospisów oraz kalkulację diety w wybranych je­dnostkach chorobowych.
Książka uwzględnia najnowsze rekomendacje opracowane przez towarzystwa naukowe, takie jak: Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD), Polskie Towa­rzystwo Lipidologiczne (PTL), Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK), Pol­skie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), Polskie Towarzystwo Lecze­nia Otyłości (PTLO).

Walorem publikacji jest słownik polsko-angielski zamieszczony na końcu po­szczególnych rozdziałów, który może być wykorzystany podczas tłumaczenia tekstów naukowych

O autorze:
mgr inż. Marcin Jabłoński jest absolwentem SGGW w Warszawie (kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności: dietetyka). Wiedzą zdobytą na uczelni chciałby podzielić się z Czytelnikami, czego efektem jest publikacja Vademecum dietetyki.

Liczba stron: 290

Rok wydania: 2025

ISBN: 9788366866867

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.