Wydawca: Edipresse Książki Kategoria: Styl życia Język: polski Rok wydania: 2016

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 25000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku (w tym Kindle) kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 203

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB kup za 1 zł
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Pobierz fragment dostosowany na:

Zabezpieczenie: watermark

Opis ebooka Szczęśliwe Garnki EXTRA - Beata Pawlikowska

W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra miła, pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki.

Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.

Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.

Oto prawie 200 przepisów na moje ulubione potrawy na wszystkie pory roku.

Opinie o ebooku Szczęśliwe Garnki EXTRA - Beata Pawlikowska

Fragment ebooka Szczęśliwe Garnki EXTRA - Beata Pawlikowska

Okładka

Strona tytułowa

Filozofia pięciu przemian

To może brzmi skomplikowanie, ale jest bardzo proste.

Pory roku następują po sobie w określonej kolejności. W ludzkim organizmie też nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko się zmienia i przebiega zgodnie z określonym planem.

Gotowanie według filozofii pięciu przemian podąża za tym porządkiem.

W praktyce gotowanie zgodne z filozofią pięciu przemian polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle.

Chodzi o to, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy z nich zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje.

Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:

D – Drzewo, wiosna

O – Ogień, lato

Z – Ziemia, późne lato

M – Metal, jesień

W – Woda, zima.

Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:

D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy

O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia

Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek

M – Metal, jesień – płuca, jelito grube

W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.

Każdy produkt, którego używasz do gotowania potrawy, należy do jednego z tych pięciu żywiołów. Tabele łatwo znajdziesz w Internecie. Na końcu tej książki zamieszczam skróconą tabelę składników z podziałem na żywioły.

Składnik, na jakim kończysz gotowanie, nadaje przewodni charakter całej potrawie. Na przykład jeżeli kończysz gotowanie dosypując do garnka sól, to cała potrawa będzie w przeważającym żywiole Wody, co będzie miało określone konsekwencje dla działania organizmu.

Większość moich przepisów kończy się w żywiole Ziemi, który jest najbardziej bezpieczny, neutralny i pomaga odzyskać wewnętrzną równowagę.

Każda rzecz służąca do zjedzenia w określony sposób działa na konkretne narządy wewnętrzne, samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.

Na przykład pomarańcze ochładzają, a jednocześnie pobudzają i karmią wątrobę i woreczek żółciowy. Pomarańcze należą do smaku kwaśnego związanego z wiosną, podobnie jak truskawki, cytryny, maliny, pomidory czy nać pietruszki.

Przypomnij sobie jak się czujesz pod koniec zimy, kiedy wiesz, że za chwilę zacznie się wiosna. Czy nie masz wtedy ogromnej ochoty na pomarańcze i mandarynki? I czy pamiętasz jak smakują pierwsze truskawki? Organizm tak się ich domaga, bo produkty z żywiołu wiosny, czyli smaku kwaśnego, budzą ciało i wprawiają w ruch jego soki. Cały świat szykuje się do wiosny, czyli do rośnięcia, wypuszczania listków, nowego życia! Twój organizm też.

Gotowanie według pięciu przemian polega na tym, żeby dodać składniki w określonej kolejności.

Dlatego zawsze najpierw dodaję marchewkę, selera i korzeń pietruszki, a dopiero potem pora. Bo trzy pierwsze należą do żywiołu Ziemi wspierającego żołądek i śledzionę, a por to żywioł Metalu powiązany z płucami i jelitem grubym. Żołądek jest przed jelitem, a nie odwrotnie. To logiczne.

Idealne danie to takie, do którego dodano choćby najmniejszy składnik z każdego żywiołu. Zobaczysz to w moich przepisach. Przy każdym składniku jest podany symbol żywiołu, do którego należy.

Myślę, że po kilku dniach łatwo zapamiętasz, że większość warzyw należy do żywiołu Ziemi, warzywa strączkowe do żywiołu Wody, a wiele przypraw do żywiołu Metalu.

Możesz oczywiście wrzucić składniki w przypadkowej kolejności.

Myślę jednak, że jeśli spróbujesz zrobić to tak, jak napisałam, odkryjesz, że tak przygotowane jedzenie po prostu lepiej smakuje.

I to jest właściwie jedyny powód dla którego wszystkie potrawy robię zgodnie z zasadą pięciu przemian i pięciu żywiołów. Tak jest po prostu bardziej smacznie. Poza tym mam wrażenie, że takie jedzenie jest bardziej harmonijne, więc karmi zarówno ciało, jak i duszę.

Smacznego!

Wiosna.

Wszystko rośnie, kiełkuje, wyciąga się do góry. Soki zamrożone w ziemi podczas zimy zaczynają krążyć, nasycają pierwsze rośliny, dając im niezwykłą moc.

Nigdy później marchewka nie jest tak słodka, pietruszka tak śnieżnie biała, a seler tak aromatyczny. Pierwsze młode warzywa są jak pierwsze promienie słońca po długiej nocy.

Wkrótce pojawia się też cudowny, niezwykły zielony groszek, który jak kometa przemyka przez polskie targowiska i sklepy. Znika zbyt szybko, zanim zdążę się nim nacieszyć. Będę czekać na zielony groszek przez następne jedenaście miesięcy.

Są pierwsze truskawki! Krokusy, tulipany, kosy, skowronki i biedronki. Uwielbiam wiosnę!

Bób z ziemniakami i szczypiorkiem

0,5 kg świeżego bobu

2–3 ziemniaki

trochę świeżego szczypiorku

Myślisz, że to zbyt proste?

Albo że dobre jedzenie musi być bardzo skomplikowane i pracochłonne?

Właśnie nie.

Najlepsze są proste, naturalne potrawy.

Sezonowe warzywa ugotowane w małej ilości wody i bez przypraw. Jeśli koniecznie musisz, możesz dodać trochę nierafinowanej, niewarzonej soli.

Ja nie dodaję.

Bób myję, zalewam wrzątkiem.

W drugim małym garnku gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę.

Przekładam na jeden półmisek, posypuję szczypiorkiem.

I gotowe.

Brokułypod migdałowymi płatkami

ćwierć brokułu

trzy niewielkie ziemniaki

garść płatków migdałowych

Ziemniaki umyj, ugotuj w całości i ze skórką w niewielkiej ilości wody.

Brokuł umyj, podziel na cząstki i ugotuj w wodzie w drugim garnku. Możesz dodać szczyptę soli (ja nie dodaję).

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Prażenie polega na tym, żeby na suchej patelni bez żadnego tłuszczu opiekać płatki, często je mieszając, aż zaczną smakowicie pachnieć i nabiorą złotego koloru.

Odsącz brokuły, odparuj ziemniaki, ułóż je na półmisku i obficie posyp migdałowymi płatkami.

PS Jeśli jesteś nowy w kuchni:

Ciecierzycaz ziemniakami i kalafiorem

Poprzedniego dnia wieczorem zalej ciecierzycę zimną wodą i zostaw do rana.

8 łyżek suszonej ciecierzycy

4 ziemniaki

pół niedużego kalafiora

pół pęczka naci pietruszki

1 niewielki pomidor

5 kulek ziela angielskiego

3 liście laurowe

pół łyżeczki tymianku

pół łyżeczki suszonej bazylii

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wody. Dodaj też kalafiora, umytego i podzielonego na cząstki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i bazylię

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opukaną, odsączoną ciecierzycę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody, tyle, żeby warzywa były ledwie przykryte

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż ciecierzyca będzie miękka.

Czerwcowa piosenka na trzy głosy (i dzwonek czwarty)

garść zielonej fasolki szparagowej

2 ziemniaki

dwie garści bobu

pęczek świeżej kolendry

Myślisz, że to zbyt proste?

Proste dania są najlepsze!

W jednym garnku ugotuj fasolkę szparagową (z odciętymi końcówkami) i ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)

W drugim garnku ugotuj bób

Fasolka, ziemniak i bób to trzy głosy, które pięknie brzmią razem.

Pikantna nuta świeżej kolendry brzmi orzeźwiająco jak dzwonek.

Czerwona fasola z kalafiorem i fasolką

Poprzedniego dnia wieczorem zalej fasolę zimną wodą i zostaw do rana, żeby spęczniała i zmiękła.

7 łyżek suszonej czerwonej fasoli

3 małe marchewki

kawałek kalafiora (pół małego)

garść zielonej fasolki szparagowej

4 ziemniaki

pół pęczka naci pietruszki

3 liście laurowe

3 gałązki świeżego lubczyku (albo pół łyżeczki suszonego)

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody. Dodaj też fasolkę – umytą, z odciętymi końcówkami, przekrojoną na połówki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i lubczyk

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opłukaną, odsączoną fasolę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody, tyle żeby warzywa były ledwie zakryte

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Fasolka z brokułami i bazylią, czyli dzisiaj gram w zielone

garść zielonej fasolki szparagowej

szklanka świeżego zielonego groszku

4 łyżki zielonej soczewicy

4 różyczki zielonego brokułu

3 ziemniaki

nać zielonej pietruszki

świeże listki zielonego rozmarynu

świeże listki zielonej bazylii

2 świeże liście laurowe

(O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody

(Z) Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, przekrój na pół, dodaj do garnka. Dodaj też opłukany zielony groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, bazylię i rozmaryn

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i soczewicę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj drobno posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj brokuł pokrojony na małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Podawaj z listkami świeżej bazylii (na moim zdjęciu jest bazylia drobnolistkowa).

Groszek z ziemniakami i orzechami pecan

Mam słabość do zielonego groszku. Być może dlatego, że pojedyncze kulki groszku zanurzone w ziemniaczanym sosie były dla mnie cudem świata podczas podróży po Indiach. Nic innego nie było do jedzenia – tylko ziemniaki w żółtym sosie i smażone placki. Czasem trafiał mi się jeden albo dwa zielone groszki.

Świeży zielony groszek pojawia się w sklepach wczesnym latem, a potem znika. Na szczęście można też kupić suszony zielony groszek i właśnie z takiego zrobiłam to danie.

Wieczorem wsyp do szklanej miski 4 łyżki zielonego groszku, zalej go zimną wodą, żeby zmiękł i spęczniał.

zielony groszek – namoczony wcześniej na noc

3 ziemniaki

1 marchewka

3 różyczki brokułu

kilka gałązek naci pietruszki

ćwierć pomidora

5 kulek ziela angielskiego

3 liście laurowe

ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu

płaska łyżeczka kminu rzymskiego

czubek łyżeczki gałki muszkatołowej

ćwierć łyżeczki kurkumy

garść nasion słonecznika

garść orzechów pecan

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz opłukany i odsączony groszek.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kmin rzymski i gałkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby zmieścił się jeszcze brokuł

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj brokuł – umyty i pokrojony na małe kawałki i nasiona słonecznika

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Podawaj z orzechami pecan.

Kasza jaglana z cukinią

8 łyżek kaszy jaglanej

pół niedużej cukinii

pół pęczka pietruszki

pół dobrego, malinowego, małego pomidora

3 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

szczypta tymianku

ćwierć łyżeczki kurkumy

garść suszonych nasion dyni

świeża kolendra

kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu

(O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody

(Z) Cukinię umyj i pokrój razem ze skórką na dość grube plastry (ok. pół centymetra), a te plastry jeszcze na ćwiartki, dodaj do wody. Dodaj też opłukaną kaszę jaglaną

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby było jej ok. 1 centymetra ponad kaszę

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj nasiona dyni

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż kasza spuchnie i wchłonie wodę.

(M) Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii i świeżego rozmarynu

Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę

Podawaj ze świeżą kolendrą.

Kasza jaglanaz zielonym groszkiem

dwie garści świeżego zielonego groszku

8 łyżek kaszy jaglanej

kilka gałązek naci pietruszki

pół dobrego, malinowego, niewielkiego pomidora

3 liście laurowe

pół łyżeczki kozieradki

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dodaj opłukany zielony groszek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i kozieradkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody – żeby sięgała około pół centymetra powyżej kaszy

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj opłukaną kaszę jaglaną

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

Kasza quinoa z cukinią i kolendrą

niecała szklanka kaszy quinoa

2 łodygi selera naciowego

pół żółtej papryki

kilka centymetrów cukinii

pół niedużego pomidora

pół pęczka naci pietruszki

4 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu

ćwierć łyżeczki cząbru

ćwierć łyżeczki kurkumy

2 łyżki nasion słonecznika

pęczek świeżej kolendry

(O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody

(Z) Seler umyj, obierz z twardszych włókien, pokrój na plasterki i dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cząber.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kaszę, kurkumę i gorącą wodę. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby kasza miała miejsce urosnąć

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj umytą i startą na wiórki paprykę, słonecznik oraz cukinię pokrojoną w bardzo cienkie plasterki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż kasza spęcznieje i wchłonie wodę.

(M) Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolendrę.

Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę.

Kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią

dwie garści świeżego zielonego groszku

8 łyżek kaszy quinoa

kilka gałązek naci pietruszki

pół dobrego, malinowego, niewielkiego pomidora

3 liście laurowe

pół łyżeczki suszonej bazylii

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Dodaj opłukany zielony groszek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i bazylię

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj opłukaną kaszę quinoa, kurkumę i trochę gorącej wody (jeśli potrzeba – powinna sięgać około pół centymetra powyżej kaszy)

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut aż kasza wchłonie wodę i zwiększy objętość.

Podawaj ze świeżą bazylią albo nacią pietruszki.

Koktajltruskawkowo-brzoskwiniowy

garść opłukanych truskawek

2 brzoskwinie pokrojone ze skórką na mniejsze kawałki

1 banan

pół szklanki wody mineralnej

Zmiksuj w blenderze i pij od razu.

Majowy barszcz z fasolą i kolendrą

Poprzedniego dnia wieczorem zalej fasolę gorącą wodą i zostaw na noc.

8 łyżek suszonej białej fasoli (mała fasola najszybciej się ugotuje)

4 nieduże buraki

1 marchewka

1 pietruszka

pół selera

1 por

2 nieduże ziemniaki

kilka gałązek naci pietruszki

pół pomidora

5 kulek ziela angielskiego

3 liście laurowe

kilka kulek czarnego pieprzu

pół łyżeczki kurkumy

świeża kolendra

(O) W dość dużym garnku zagotuj mniej więcej dwie szklanki wody

(O) Buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki – obrane, pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i por pokrojony w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj opłukaną, odcedzoną fasolę i ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. pół godziny aż fasola będzie miękka. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Młode ziemniaki z fasolką szparagową i młodą marchewką

5 młodych ziemniaków

2 młode marchewki

garść żółtej fasolki szparagowej

kilka gałązek naci pietruszki

pół pomidora

3 liście laurowe

1 łyżeczka estragonu

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Dodaj też marchewkę pokrojoną w plasterki i fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami i przekrojoną na pół

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i estragon

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i dość drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje też na zimno i może być częścią majowej sałaty na gorący dzień.

Młode ziemniaki z nitkami cukinii

7 niewielkich młodych ziemniaków

pół cukinii

kilka gałązek naci pietruszki

ćwierć dobrego, malinowego pomidora

3 liście laurowe

1 łyżeczka majeranku

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj dwie szklanki wody

(Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe i majeranek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i dość drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj cukinię startą (ze skórką) na wiórki na tarce typu Julienne albo na zwykłej tarce na grubych oczkach

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje posypane świeżym koperkiem albo kolendrą.

Młode ziemniakiz zielonym groszkiem i koperkiem

Uwielbiam!!!

To danie mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi!

Warunkiem jest jednak cudowny, świeży, chrupiący, zielony groszek. Tylko późną wiosną i wczesnym latem!

6 młodych ziemniaków

duża garść zielonego groszku

kilka gałązek naci pietruszki

pół pomidora

3 liście laurowe

pół łyżeczki bazylii

ćwierć łyżeczki kurkumy

świeży koperek

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.

(M) Dodaj liście laurowe i bazylię

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj umyty groszek

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Podawaj z posiekanym koperkiem.

Idealne na wiosenny dzień!

Pasta z bobuz awokado i kolendrą

0,5 kg świeżego bobu

1 dojrzale awokado

nać pietruszki

pęczek świeżej kolendry

Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie.

Kiedy będzie miękki i wciąż gorący, obierz go z łupinek i rozgnieć widelcem.

Dodaj rozgniecione widelcem awokado i posiekane zioła.

Dokładnie wymieszaj.

Idealnie pasuje do domowego, żytniego chleba na naturalnym zakwasie :)

Pierwszomajowa biało-czerwona kasza quinoa z młodą marchewką

6 łyżek białej kaszy quinoa

2 łyżki czerwonej kaszy quinoa

1 marchewka

kilka gałązek naci pietruszki

3 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

ćwierć łyżeczki kozieradki

ćwierć łyżeczki kurkumy

świeża kolendra

(O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody

(Z) Młodej marchewki nie trzeba obierać, wystarczy ją porządnie umyć albo lekko oskrobać nożem, potem pokrój ją na plasterki i dodaj do garnka

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kozieradkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj opłukaną kaszę quinoa, kurkumę i gorącą wodę. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby kasza miała miejsce urosnąć

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż kasza spęcznieje i wchłonie wodę.

Podawaj ze świeżą kolendrą.

Soczewica z ziołami i chrupkim kalafiorem

1 marchewka

garść zielonej fasolki szparagowej

spory kawałek kalafiora

3 ziemniaki

6 łyżek czerwonej soczewicy

kilka gałązek naci pietruszki

kilka gałązek świeżego tymianku

pół pęczka świeżej kolendry

kilka liści świeżej mięty

3 liście laurowe (ja użyłam świeżych)

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj niecałe dwie szklanki wody

(Z) Marchewkę umyj, pokrój w plasterki, dodaj do wody. Dodaj też umytą i przekrojoną na połówki fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami oraz ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, miętę i ziele tymianku

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj soczewicę i szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby zmieściła się rosnąca soczewica.

Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj dość drobno pokrojonego kalafiora

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż soczewica spęcznieje i wchłonie wodę. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Wiosenna zupaz groszkiem i kukurydzą

To jest jedyny moment, kiedy kukurydza naprawdę dobrze smakuje. Później kiedy jest jej więcej, wydaje się być mniej smaczna i mniej strawna.

Dlatego jeśli jem kukurydzę, to tylko świeżą (nigdy z puszki ani mrożonki), i tylko na wiosnę.

pęczek młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

1 młoda kukurydza

garść świeżego zielonego groszku

3 młode niewielkie ziemniaki

pół pęczka naci pietruszki

3 liście laurowe

pół łyżeczki rozmarynu

2–3 gałązki świeżego tymianku albo pół łyżeczki suszonego

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę – dobrze umyte, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki, opłukany, odsączony z wody groszek i ziemniaki – oskrobane, pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, por pokrojony w plasterki, rozmaryn i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj kukurydzę – umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Wiosenne ziemniaki z marchewką i fasolką

4 młode niewielkie ziemniaki

garść żółtej fasolki szparagowej

1 mały wiosenny por

2 marchewki

garść świeżej naci pietruszki

3 liście laurowe

pół łyżeczki tymianku

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki i fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami, przekrojoną na połowy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, por pokrojony w plasterki i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Wiosenna zupaz macierzanką i dzikim ryżem

pęczek młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

4 młode niewielkie ziemniaki

4 łyżki dzikiego ryżu

pół pęczka naci pietruszki

3 liście laurowe

pół łyżeczki suszonej kolendry

pół łyżeczki suszonej macierzanki

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę – dobrze umyte, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki, dodaj też oskrobane, pokrojone w kostkę ziemniaki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj opłukany ryż, liście laurowe, por pokrojony w plasterki, kolendrę i macierzankę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20–30 minut aż ryż będzie miękki.

Wiosenna zupaz zielonym groszkiem

pęczek młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

garść świeżego zielonego groszku

3 młode niewielkie ziemniaki

pół pęczka naci pietruszki

2 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę – obrane, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki, opłukany, odsączony z wody groszek i ziemniaki – oskrobane, pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i por pokrojony w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Ziemniaki z groszkiem, marchewką i świeżą kolendrą

4 niewielkie ziemniaki

2 marchewki

garść zielonego groszku

kilka gałązek naci pietruszki

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

ćwierć łyżeczki suszonej kolendry

świeża kolendra

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, opłukany groszek i marchewkę pokrojoną w słupki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszoną kolendrę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Podawaj ze świeżą kolendrą.

Ziemniaki z kalafiorem i kolendrą

4 niewielkie ziemniaki

1 marchewka

ćwierć niedużego kalafiora

kilka gałązek naci pietruszki

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

ćwierć łyżeczki suszonego tymianku

świeża kolendra

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj kalafiora podzielonego na małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby kalafior równo się ugotował.

Podawaj ze świeżą kolendrą.

Ziemniakiz młodą kapustą i brokułami

7 młodych ziemniaków

1 marchewka

pół młodej kapusty

ćwierć brokułu

1 mały por

pół pęczka naci pietruszki

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki tymianku

pół łyżeczki kminku

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W garnku zagotuj dwie szklanki wody

(Z) Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki oraz umyte i dość drobno pokrojone kapustę i brokuł

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj por pokrojony w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, tymianek i kminek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje posypane świeżym koperkiem.

Ziemniaki z soczewicą i koperkiem

4 ziemniaki

6 łyżek żółtej soczewicy

1 marchewka

pół pomidora

kilka gałązek naci pietruszki

3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

pół łyżeczki kminu rzymskiego

ćwierć łyżeczki kurkumy

garść nasion słonecznika

świeży koperek

(O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody

(Z) Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Dodaj też marchewkę – obraną i pokrojoną w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kmin rzymski

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj soczewicę i szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż soczewica spęcznieje i wchłonie wodę.

Podawaj ze świeżym koperkiem i z nasionami słonecznika.

Zupa jarzynowa z kaszą quinoa

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3 niewielkie ziemniaki

1 por

6 łyżek kaszy quinoa

kilka gałązek naci pietruszki

3 liście laurowe

pół łyżeczki suszonej bazylii

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka kulek czarnego pieprzu

pół łyżeczki kurkumy

garść nasion dyni

(O) W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, bazylię i por pokrojony w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę, kaszę i jeśli trzeba, gorącej wody. Wystarczy jej tyle, żeby tylko przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj nasiona dyni

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

Zupa kalafiorowa z kaszą quinoa

2 marchewki

1 pietruszka

1 mały seler albo kawałek większego

1 por

ćwierć kalafiora

6 łyżek kaszy quinoa

kilka gałązek naci pietruszki

3 liście laurowe

pół łyżeczki estragonu

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka kulek czarnego pieprzu

pół łyżeczki kurkumy

świeża kolendra

(O) W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, pokrój w plasterki, dodaj do wody

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, estragon i por pokrojony w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę, kaszę i jeśli trzeba, gorącej wody. Wystarczy jej tyle, żeby tylko przykrywała warzywa

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj kalafiora podzielonego na mniejsze kawałki.

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut aż kasza spęcznieje.

Podawaj ze świeżą kolendrą.

Zupa kalafiorowaz młodych warzyw

pęczek młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

pół młodego kalafiorka

3 młode niewielkie ziemniaki

pół pęczka naci pietruszki

2 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę – oskrobane, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki i ziemniaki – oskrobane, pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i por pokrojony w plasterki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa z młodej kapusty

pęczek młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

kawałek młodej kapusty

3 młode niewielkie ziemniaki

pół pęczka naci pietruszki

2 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

pół łyżeczki suszonego lubczyku albo kilka liści świeżego

3 gałązki świeżego tymianku

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce na grubych oczkach. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, por pokrojony w plasterki, lubczyk i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj dość drobno pokrojoną kapustę

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

Zupa z młodego szpinaku

pęczek młodych warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

garść młodego szpinaku

3 młode niewielkie ziemniaki

pół pęczka naci pietruszki

2 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

pół łyżeczki suszonego lubczyku albo kilka liści świeżego

3 gałązki świeżego tymianku

ćwierć łyżeczki kurkumy

(O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody

(Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę dokładnie umyte, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki i ziemniaki – oskrobane, pokrojone w kostkę

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, por pokrojony w plasterki, lubczyk i tymianek

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte

Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę

(Z) Dodaj umyte liście szpinaku

Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Lato

Lato to czas obfitości. Co chwilę pojawiają się nowe owoce – czereśnie, wiśnie, jagody, porzeczki, agrest i pierwsze jabłka papierówki. W ślad za wiosenną młodą marchewką, pietruszką i selerem przybywają też szparagi, ziemniaki i fasolka szparagowa. Mają delikatny, łagodny smak, idealny na coraz gorętsze dni.

Dojrzałe zboże faluje na wietrze.

Ludzie też po zimowych miesiącach siedzenia w domu i wiosennych pierwszych spacerach są dojrzali i gotowi. A więc wakacje. Podróże. Smakowanie innych światów, poznawanie nowego, zbieranie doświadczeń, wypełnianie się doznaniami, z których moc poniesie nas dalej przez jesień i będzie rozniecała czarne zimowe wieczory jak płomyk ognistej nadziei.

Brązowy ryż z papryką, kalafiorem i koprem włoskim

5 łyżek brązowego ryżu

1 mała marchewka