Wydawca: Burda Książki Kategoria: Poradniki Język: polski

Soki i koktajle w minutę. 106 przepisów. Pysznie i zdrowo ebook

Agata Ziemnicka  

4 (11)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 25000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 90 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB kup za 1 zł
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Soki i koktajle w minutę. 106 przepisów. Pysznie i zdrowo - Agata Ziemnicka

Soki i koktajle w minutę autorstwa Agaty Ziemnickiej to odpowiedź na codzienne potrzeby naszego ciała. W dodatku odpowiedzią pyszną i niezwykle prostą – w ciągu zaledwie 1 minuty, możemy przygotować napój będący prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, mikro- i makroelementów, witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów.

Autorka rozpoczęła swoją przygodę z miksowaniem od koktajli śniadaniowych i zup kremów, miała bowiem małe dzieci i mało czasu. Jednak miksowanie i wyciskanie, komponowanie nowych smaków okazało się baaardzo wciągające. Powstawały coraz to nowe koktajle, soki, zdrowe szoty, a także śniadaniowe misy mocy.

Miłość do soków i koktajli jest naprawdę zaraźliwa, więc możliwe, że od dziś wyciskanie i miksowanie będzie też codziennością w Twoim domu. A co za tym idzie – poczujesz jak przybywa Ci siły spokoju i zdrowia, a Twoja cera staje się gładka i promienna.

Opinie o ebooku Soki i koktajle w minutę. 106 przepisów. Pysznie i zdrowo - Agata Ziemnicka

Fragment ebooka Soki i koktajle w minutę. 106 przepisów. Pysznie i zdrowo - Agata Ziemnicka

© Copyright for the Polish edition branded by Burda Publishing Polska Sp. z o.o.

© Copyright for the Polish edition branded by Philips Polska Sp. z o.o.

© Copyright for the text Agata Ziemnicka

Burda Publishing Polska Sp. z o.o.

02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15

Dział handlowy:

tel. (48) 22 360 38 38

fax (48) 22 360 38 49

PARTNEREM PROJEKTU JEST PHILIPS POLSKA SP. Z O.O.

Koordynacja: Izabela Rogulska, Michał Cholewa

Redakcja i korekty: Melanż, Elżbieta Górnaś/Redaktornia.com

Projekt okładki: Maciej Szymanowicz/maszynowicz.com

Projekt graficzny, skład i łamanie: Agnieszka Szwed/2sides.pl

Redaktor prowadząca: Agnieszka Radzikowska

Redaktor techniczny: Mariusz Teler

Współpraca: Daria Gradziuk

Zdjęcie na okładce: Wojciech Wiciejowski/www.pare.pl

Zdjęcia: Izabela Rogulska, Philips, Adobe Stock

ISBN: 978-83-8053-409-4

Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kopiowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych – również częściowe – tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.

www.burdaksiazki.pl

Skład wersji elektronicznej: Tomasz Szymański

AGATA ZIEMNICKAJESTEM DIETETYCZKĄ I PSYCHOLOŻKĄ

Jedzenie i picie. Zajmuję się nimi od kilkunastu lat. Jedzenie naznaczone tradycją, rodzinnymi przekazami, wspomnieniami o przyjemności, trosce, ale też nakazami i traumą ma ogromne znaczenie w naszym życiu. W związku z tym niełatwo na nie wpłynąć, niełatwo zmienić nawyki, odwrócić bieg wspomnień. Jestem z pokolenia wrogów szpinaku. Bo w przedszkolu, bo pomyłka, że jest tyle w nim żelaza, bo kazali, bo kiedyś nie brało się pod uwagę opinii dzieci. Teraz słuchamy i siebie, i dzieci i nie zmuszamy ich do jedzenia rozgotowanej brei, tylko możemy zrobić im truskawkowy koktajl ze szpinakiem, którego nie czuć, ale swoje w ciele zrobi. Z klasycznego jedzenia przestawiamy się na nowe: w płynie, bez mąki, tylko krajowe, tylko sezonowe, bez mięsa, bez nabiału, bez laktozy, bez GMO…

W tym całym zdrowym odżywianiu chodzi właśnie o to, żeby mieć z jedzenia przyjemność, żeby jedzeniem dbać o siebie, o swoje wewnętrzne potrzeby, słuchać ciała. To wspaniała moda. Czasami dość bezkompromisowa, czasami nadmiernie rygorystyczna, czasami aż nazbyt smaczna, ale to zainteresowanie jedzeniem pozwala na bycie lepiej odżywionym i świadomym. W przypadku każdej mody i diety trzeba zadać sobie jednak pytanie: jak długo będę w stanie jej przestrzegać? Jak rygorystycznie mogę ją stosować?

Odpowiedź jest prosta: rób dziennie tyle, żebyś mogła/mógł robić to codziennie.

Moja propozycja sokowo-koktajlowa jest odpowiedzią na codzienne potrzeby ciała. Bardzo duża liczba składników odżywczych, mikro- i makroelementów, witamin, składników mineralnych, w tym antyoksydantów, enzymów… Wszystko to zamykamy w szklance soku lub koktajlu.

Zrobienie soku z warzyw z dodatkiem owocu to tak naprawdę kwestia dobrych zakupów, następnie kilku dni wyrobienia nawyku, że po odpaleniu ekspresu robimy zdrowy sok, żeby wypić go, zanim zaparzy się kawa, dzięki czemu damy ciału od rana dawkę mocy i nawodnienia. Taki sok działa też na głowę – jeśli o siódmej rano wypije się podobną miksturę, przed naszymi oczami cały dzień przewijają się kadry z selerem naciowym, szpinakiem i cykorią w tle, wraca zapach buraka czy kalarepy, słodycz jabłek. Okazuje się, że trudniej sięgnąć po ciężkostrawny, pusty w składniki odżywcze obiad, bo trochę szkoda obciążyć to czyste, zadowolone ciało. A ciało jest bardzo wierne i odwdzięcza się za tę zieloną, buraczaną, zdrową troskę. Po kilku tygodniach skóra staje się świetlista, gładka, oczy jakby uważniejsze, cierpliwości wystarcza na dłużej, ciało chce ruchu, sprawniej trawi i przybywa mu sił. W naszym organizmie zaczyna panować harmonia, poziomy hormonów się wyrównują, zawiadują adekwatnie do potrzeb, układ nerwowy i krwionośny są wspierane przez składniki soków i koktajli.

Upchnięcie do porcji śniadaniowej sałaty, cukinii, płatków owsianych, kefiru, kurkumy, imbiru i jeszcze połówki banana wydaje się niemożliwe, a jednak w koktajlu da się przemycić to wszystko i jeszcze więcej.

Moim osobistym sukcesem jest przemycanie selera naciowego w sokach tak, żeby nie było go czuć, bo – mówiąc delikatnie – moi bliscy za nim nie przepadają. Czekają mnie też kolejne wyzwania, czyli brukselka i kapusta.

Miksowanie i wyciskanie bardzo wciąga. Zaczynałam od koktajli śniadaniowych i zup kremów, bo miałam małe dzieci i mało czasu. Potem okazało się, że to bardzo wygodne, i poszłam dalej, zakochałam się na zabój w sokach, następnie wkręciłam się w zdrowotne shoty, a na koniec, zainspirowana podróżą, w śniadaniowe misy mocy.

Teraz bawię się już jakością, wyszukuję nowe składniki, sprawdzam, jak można je przetwarzać, jak najlepiej wykorzystać sezonowość i połączyć warzywa oraz owoce, żeby smak był przyjemny, a nie tylko zdrowy. No i największe wyzwanie – jak to wszystko zrobić w koktajlach dla dzieci :)

Mam nadzieję, że miłość do soków i koktajli jest zaraźliwa, że od dziś wyciskanie i miksowanie będzie też codziennością w waszym domu, że zaczniecie sobie ufać i tworzyć kombinacje ze swoich ulubionych składników. Wówczas poczujecie, że wasze ciało jest wam wdzięczne i że w tym szaleństwie, które dzieje się dokoła, codzienne zrobienie soku świadczy o tym, że jeszcze żyjecie i że jest to przypuszczalnie wystarczająco dobre życie, skoro znalazła się w nim zdrowa chwila dla siebie.

Agata

MOC WARZYW I OWOCÓW

Warzywa i owoce są zdrowe – wiedzą to niemal wszyscy. Już dzieci w przedszkolu z zapałem recytują, że powinniśmy spożywać w ciągu dnia minimum 5 porcji warzyw i owoców, czyli ok. 400 g. Jednak ta wiedza bardzo rzadko przekłada się na praktykę. Przeciętny Polak spożywa ok. 2 razy mniej warzyw i owoców niż przeciętny Europejczyk. Warto zatem zadbać o to, by produkty roślinne pojawiały się na naszym stole przy każdym posiłku. Badania pokazują bowiem, że spożywanie nawet 3 porcji warzyw dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu, zawału serca i udaru mózgu o 14%, sięganie po 5–7 porcji obniża je o 36%, a 7 – nawet o 42%!

W warzywach i owocach tkwi ogromna moc. Okazuje się, że jedząc je regularnie, mamy lepsze samopoczucie, zdrowie i więcej energii do pracy. Jesteśmy szczuplejsi i żyjemy dłużej. Problem polega jednak na tym, że nie każdy lubi zajadać się świeżymi sałatkami… Jak dostarczyć więc sobie minimum 5 zalecanych porcji dziennie? Najlepszym pomysłem jest postawienie na różnorodność! Warzywa i owoce możemy spożywać zarówno surowe, jak i przetworzone w formie zup, sosów, koktajli, soków czy innych potraw. Każda forma niesie ze sobą inną dawkę wartości odżywczych. Ponadto w naszym zapracowanym świecie musimy korzystać z prostych i szybkich sposobów przygotowywania posiłków. Jednym z takich pomysłów na szybkie „przemycenie” dużej ilości warzyw i owoców do naszej diety jest picie soków i koktajli. Dzięki blenderowi i wyciskarce do soków jesteśmy w stanie w kilka chwil przygotować porcję zdrowia, pełną dobroczynnych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, która da nam energię na cały dzień.

W warzywach i owocach znajdziemy niesamowite składniki, które mają zdolność wzmacniania naszej odporności. Wystarczy wypić szklankę soku z pomarańczy, by dostarczyć sobie codzienną dawkę witaminy C, która jest nazywana królową antyoksydantów. To ona zarządza procesami wzmacniającymi naszą odporność, a jeżeli spożywamy jej odpowiednio dużo, szybciej poradzimy sobie nawet z poważnym przeziębieniem. W burakach, jak również soku z tych warzyw, znajdziemy megadawkę kwasu foliowego, który ma ogromne znaczenie nie tylko dla kobiet w ciąży. Jest niezbędny do produkcji białych krwinek, czyli tych małych wojowników walczących w naszym ciele z chorobami. Warzywa i owoce to również witamina A, selen, cynk, magnez czy miedź, które pomogą nam przetrwać okres jesienny bez infekcji.

Wiele owoców zawiera też składniki do działań specjalnych, jak chociażby wiśnie, bogate w substancje niszczące wirusy, czy maliny o działaniu antybakteryjnym.

W jedzeniu warzyw i owoców, poza różnorodnością, ważna jest regularność. Nie chodzi o to, by zajadać się słodyczami czy produktami zwierzęcymi, a wieczorem wypić litr nawet najbardziej odżywczego koktajlu. Te dobroczynne produkty musimy dostarczać swojemu organizmowi regularnie przez cały dzień. Dodajmy porcję owoców lub musu owocowego do porannej owsianki. Na lunch zabierzmy przygotowany w domu koktajl ze szpinakiem, selerem naciowym i pomarańczą, do obiadu poza obowiązkową porcją surówki zjedzmy miseczkę sycącej warzywnej zupy krem. A na kolację możemy przyrządzić sobie pyszną pastę do kanapek na bazie bakłażana i suszonych pomidorów. Jeżeli do tego wszystkiego do posiłków będziemy popijać domowe świeżo przygotowane soki (z buraka, jabłek, marchewki czy owoców cytrusowych), prawdopodobnie dostarczymy swoim zmęczonym komórkom odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych. Będziemy mieli więcej energii, lepsze samopoczucie i oczywiście zdrowie. Zyska również nasza uroda – poprawi się cera, stan włosów i paznokci, może uda się też zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Warzyw w naszej diecie nigdy nie jest zbyt dużo. Każda ich forma jest cenna, bo dostarcza składników dbających o nasze ciało. Korzystajmy z nich zatem bez umiaru. Dodawajmy do wszystkich dań i popijajmy je w formie soków i koktajli.

SOK I KOKTAJLDOMOWY A SKLEPOWY

Bardzo popularne stało się ostatnio picie soków warzywnych i owocowych. Przyczyną jest coraz większa świadomość o wpływie zdrowego odżywiania na nasze zdrowie, a także rosnąca dostępność i różnorodność sprzętów, dzięki którym możemy przygotować taki sok samodzielnie.

Jak jest naprawdę? Jakie soki wybierać?

Świetną alternatywą dla napojów sklepowych jest przygotowanie soków lub koktajli warzywno-owocowych samemu w domu. Kluczowe jest tutaj, aby były one mieszanką warzyw i owoców. Są kolorowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Ale to nie jedyne ich zalety. Dlaczego picie koktajli warzywno-owocowych jest tak ważne?

Przede wszystkim dostarczają nam mnóstwo składników odżywczych takich jak przeciwutleniacze czy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy, ponieważ w takim koktajlu lądują całe warzywa i owoce, nawet ze skórką, a to ona jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz tak cennego dla nas błonnika. Ten ostatni dba o prawidłową pracę układu pokarmowego, przyczynia się również m.in. do ograniczenia wchłaniania złego cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi czy stężenia glukozy. Dodatkowo błonnik zmniejsza uczucie głodu i wpływa na rozwój korzystnych bakterii w jelitach.

Nie zapominajmy, że dzięki wodzie zawartej w owocach koktajle i soki pomagają nam zapewnić odpowiednie nawodnienie organizmu. Pijąc je, możemy dostarczyć mu dodatkową porcję płynu.

Koktajle mogą być przydatne w odchudzaniu. Dzięki zawartości błonnika pomagają zrzucić zbędne kilogramy, zapewniając przy tym wiele składników odżywczych. Taki napój może być doskonałym śniadaniem lub kolacją. Jest pyszny, a do tego zdrowy. To właśnie dzięki temu koktajle są też doskonałym urozmaiceniem zbilansowanej diety.

Jedzenie owoców i warzyw oraz picie zrobionych z nich koktajli pomagają także pozbyć się z organizmu zanieczyszczeń i zbędnych produktów przemiany materii. Najlepsze działanie mają sezonowe warzywa, takie jak buraki, seler czy marchew. Poleca się jeść je na surowo, bo gotowanie zabija część witamin i enzymów, które pomagają neutralizować szkodliwe substancje w naturalny sposób. A zrobiony w domu koktajl lub sok jest właśnie taką formą spożywnia surowych warzyw i owoców.

Dodatkowo po wypiciu koktajlu odczuwamy przypływ energii i poprawia nam się humor. Jest to ważne szczególnie jesienią i zimą, kiedy często zdarza się, że jesteśmy senni, mamy problemy z koncentracją i gorsze samopoczucie.

Istnieją cztery najważniejsze zasady przygotowywania takiego soku bądź koktajlu.

Pamiętaj:

• Podstawą soku powinny być warzywa (marchew, buraki, kapusta, ogórek, seler naciowy).

• Owoce mają tylko nadać smak (jabłko, pomarańcza, cytryna).

• Dodatek zielonych liści bardzo podnosi wartość odżywczą soku. Szpinak, natka pietruszki – ich nigdy dość.

• Jeżeli bardzo lubisz soki owocowe, pamiętaj, aby nie przesadzać z ich ilością. Czasami lepiej zjeść samą pomarańczę, ponieważ do wyprodukowania szklanki soku pomarańczowego potrzeba kilku owoców.

CO Z CZYM ŁĄCZYĆ?

1. Absorpcja kurkumy WIĘKSZA O 2000%

Zawarte w kurkumie substancje odżywcze najlepiej wchłaniają się w towarzystwie piperyny, która znajduje się w pieprzu. Dzięki temu połączeniu nasz organizm wchłonie prawie 2000% więcej kurkuminy. Naprawdę warto o tym pamiętać.

2. Jak zwiększyć PRZYSWAJALNOŚĆ żelaza?

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, do składników będących źródłem tego pierwiastka dodaj składnik z witaminą C. Wtedy twój organizm przyswoi znacznie więcej żelaza.

3. Jedząc szpinak UZUPEŁNIJ wapń

Kwas szczawiowy znajdujący się w szpinaku utrudnia wchłanianie wapnia do organizmu, dlatego powinniśmy wzbogacić koktajl o jego dodatkowe źródło. I tak, by uniknąć niedoboru wapnia, do koktajlu ze szpinakiem dodaj kefir czy jogurt naturalny.

4. Jak zwiększyć PRZYSWAJALNOŚĆ magnezu?

Do składnika będącego źródłem magnezu dodaj składnik z witaminą B6, która wspomoże jego wchłanianie do organizmu.

5. Jak zwiększyć PRZYSWAJALNOŚĆ kwasu foliowego?

Aby zapewnić sobie dobre wchłanianie kwasu foliowego, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, należy przyjmować go jednocześnie ze składnikami będącymi źródłem witaminy B12.

6. Jak wspomóc KORZYSTNE DZIAŁANIE kwasów tłuszczowych

Witamina A zawarta w morelach wspomaga korzystne działanie kwasów tłuszczowych w orzechach.

7. Jak zwiększyć PRZYSWAJALNOŚĆ potasu?

Potas będzie znacznie lepiej wchłaniany, gdy do koktajlu bądź soku dodasz składniki będące źródłem magnezu. Twoje serce ci za to podziękuje.

* Do każdego koktajlu lub soku dodaj odrobinę tłuszczu, czyli kilka kropli oleju lnianego, orzechy, awokado. Dzięki temu będą mogły się wchłonąć tak ważne dla organizmu witaminy A, D, E i K.

WALORY SMAKOWE

MARCHEW + JABŁKO/GRUSZKA/BRZOSKWINIA/CYTRUSY

POMIDOR + ARBUZ/TRUSKAWKI/JABŁKO

JABŁKA/CYTRUSY + JARMUŻ/BROKUŁY LUB + SZPINAK/SAŁATA/NATKA PIETRUSZKI LUB + BURAK/MARCHEW/SELER (RÓWNOWAŻĄ SMAKI)

CHILLI/CEBULA/CZOSNEK + POMIDOR/WARZYWA

IMBIR + MARCHEW/DYNIA/BURAK/JABŁKO/CYTRUSY

SOKI I KOKTAJLE OWOCOWE + WANILIA/CYNAMON

WYCISKARKACZY SOKOWIRÓWKA?

Spożywanie zalecanych przez WHO 400 g owoców i warzyw powszechnie uważa się za jeden z najważniejszych elementów zdrowego żywienia. Jednak w obecnym zabieganym świecie niełatwo sprostać temu wymaganiu. Z pomocą przychodzi nam wyciskanie świeżych soków w domu. To świetny i najszybszy sposób na przemycenie zalecanej dawki owoców i warzyw do codziennego jadłospisu.

SOKOWIRÓWKA A WYCISKARKA

W domowych warunkach soki można wyciskać za pomocą dwóch rodzajów urządzeń – sokowirówek i wyciskarek. Co je różni? Sokowirówki szybkoobrotowe po rozdrobnieniu owocu lub warzywa na mniejsze części wykorzystują siłę odśrodkową do oddzielenia soku od miąższu. Wyciskarki natomiast miażdżą owoce i warzywa, by wydobyć z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu.

SOKOWIRÓWKI SZYBKOOBROTOWE, wyposażone często w silnik o mocy nawet powyżej 700W, to szybki i wydajny sposób na wyciśnięcie dużych ilości soku za jednym podejściem. Doskonale nadają się do twardych owoców oraz warzyw korzeniowych i pozwalają szybko uzyskać duże ilości klarownego, orzeźwiającego soku dla całej rodziny. Ponadto nowoczesne sokowirówki wyposażone są w duży otwór wlotowy na owoce i warzywa, dzięki czemu nie trzeba ich kroić, co jeszcze bardziej przyspiesza proces przygotowania soku. Sokowirówki polecane są więc osobom, którym zależy na szybkim efekcie i które preferują klarowną konsystencję soku, np. rodzicom małych dzieci.

WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA to natomiast najlepszy wybór, jeśli chce się uzyskać skoncentrowany, gęsty i bardziej sycący sok pełen błonnika. Jest on pozyskiwany w powolnym procesie miażdżenia składników. Wyciskarki doskonale nadają się do miękkich owoców – zamieniają je w gęste musy. Wyciskać można jednak też inne produkty, również twarde warzywa, zielone liściaste, a nawet orzechy. Nowoczesne wyciskarki posiadają dość obszerny otwór wlotowy umożliwiający wkładanie dużych części warzyw i owoców, które wyciskarka sama kroi przed tłoczeniem. To niezwykle wygodne i pomocne, gdy w krótkim czasie chcemy przygotować solidną porcję soku.

CO Z WITAMINAMI?

Panuje opinia, że sok przygotowany w wyciskarkach zawiera więcej witamin. W odpowiedzi na ten zarzut Philips we współpracy z Universität für Bodenkultur Wien (Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu, BOKU) przeprowadził badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych za pomocą sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek. Uzyskane wyniki pokazują, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych za pomocą obu typów urządzeń jest zbliżona, mogą jednak występować wahania w zależności od użytych składników, zastosowanych urządzeń i wybranej jednej z dwóch technologii. I tak np. w soku przygotowanym z pomarańczy, kiwi, pomidora, szpinaku i granatu więcej witaminy C znalazło się w soku z wyciskarki, ale już w soku z samego kiwi więcej witaminy K było w soku z sokowirówki. Witamina A w soku z pomidora, marchewki i szpinaku w większej ilości została pozyskana z sokowirówki, natomiast witamina E w soku z pomidora – z wyciskarki. Nie ma zdecydowanego lidera wśród dwóch typów urządzeń. Dodatkowo badania pokazały, że z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku za pomocą sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki wygląda podobnie – przeciętna zawartość cukru w sokach pozyskanych za pomocą obu typów urządzeń również jest zbliżona.

To samo dotyczy poziomu przeciwutleniaczy – przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych za pomocą sokowirówki i wyciskarki jest zbliżona.

Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego, którego dzienne spożycie według WHO powinno wynosić przynajmniej 25–30 g. Wykazuje on działanie probiotyczne, wspiera bowiem florę bakteryjną układu pokarmowego; spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi, dzięki czemu energia dostarczana przez węglowodany wystarcza na dłużej. Bogate w błonnik soki z wyciskarki są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy.

Ponadto różnice w odniesieniu do wartości odżywczych wynikają z większej różnorodności składników, z których można przygotować sok za pomocą wyciskarki, w tym składników o dużej zawartości skrobi czy orzechów.

ŁATWO I SMACZNIE

Niezależnie od sposobu pozyskania świeży sok zawiera wiele składników, które przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. A co ze smakiem? Tutaj przewagę mają po prostu soki przygotowane w domu. Samodzielne wyciskanie pozwala skomponować sok według własnych preferencji smakowych oraz wybrać składniki, których chce się użyć. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad składem soku.

Kiedyś od przygotowywania soków w domu skutecznie odstraszało uciążliwe mycie urządzeń. Nowoczesne sokowirówki i wyciskarki korzystają z wyjątkowej technologii QuickClean. Skraca ona mycie urządzenia po przygotowaniu napoju do 1 minuty, dzięki czemu wyciskanie soków bez trudu może stać się codziennym, zdrowym nawykiem.

WSZYSTKO O BLENDOWANIUI BLENDERACH

Organizm potrzebuje dużej dawki witamin i składników mineralnych do zdrowego funkcjonowania, szczególnie na wysokich obrotach. Aktywność fizyczna i intelektualna wymagają dobrego nakarmienia ciała. Co to znaczy dobrego? I jak to zrobić?

Ważne jest, żeby w jednym posiłku znajdowały się wszystkie składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze oraz składniki mineralne i witaminy, a także żeby były w jak najbardziej dostępnej dla organizmu formie.

Niezwykle pomocny w przygotowaniu takiego jedzenia jest blender. Miksuje składniki, dzięki czemu możemy jeść niekoniecznie ulubione warzywa, mieszać i podkręcać smak potraw. Można w nim zrobić śniadaniowy koktajl, miskę mocy, zupę krem i pyszny deser.

BLENDER WYSOKOOBROTOWY

Blender wysokoobrotowy dodatkowo umożliwia miksowanie warzyw korzeniowych, liściastych, twardych, trudnych do przetworzenia.

Świetnie radzi też sobie z orzechami, pestkami, kaszami, z których można zrobić mąkę, pesto czy pastę.

Niejednokrotnie ukochane truskawki z kefirem są niechętnie jedzone przez dzieci, ponieważ w szklance widać jakieś czarne pestki, których dzieci oczywiście nie lubią. Już nie wspomnę o pomyśle dodania przez dbających rodziców siemienia lnianego… Wszystkie cząsteczki jedzenia w blenderze wysokoobrotowym dzięki odpowiedniej mocy i dużej ilości obrotów są rozdrabniane do końca. W ten sposób zyskują znacznie większą wchłanialność w przewodzie pokarmowym. Pestki, np. z truskawek czy porzeczek, zamiast mechanicznie czyścić układ pokarmowy, są w formie dostępnej dla enzymów i zasilają organizm swoimi niezwykłymi właściwościami odżywczymi.

Kluczowe informacje:

• w minutę sieka warzywa i owoce niezwykle dokładnie, uzyskując do 97% wartości odżywczych produktów

• potrafi rozdrobnić nawet pestki drobnych owoców, truskawek, porzeczek, dzięki czemu konsystencja koktajli jest jednolita i delikatna (dobre dla dzieci i osób o wrażliwym układzie pokarmowym)

• świetnie radzi sobie z twardymi warzywami i owocami, nawet z twardymi zielonymi liśćmi oraz kruszy lód

• w kilkanaście sekund potrafi połączyć ze sobą wszelkie składniki, od twardych po miękkie, i zmienić je w gładką masę

• świetnie miksuje orzechy, pestki i nasiona, zamieniając je w masła orzechowe i pesto

• pomaga wydobywać z roślin ogromną ilość składników mineralnych i witamin

NOWOCZESNY BLENDER

Blender ułatwia jedzenie dużej ilości warzyw i owoców. Pozwala na przyrządzanie posiłków bogatych w drogocenne związki odżywcze – od śniadaniowego koktajlu z owocami poprzez zupę krem bogatą w warzywa aż po sos do kolacji, również na bazie warzyw. Stanowi świetny sposób na wydłużenie zdrowego życia i zaoszczędzenie czasu na zdrowe gotowanie.

Urządzenie to ma kilka programów do celowanego przygotowywania jedzenia w najbardziej optymalny sposób. Świetnie radzi sobie z lodem, dzięki czemu można robić z jego pomocą pyszne desery na lato, od musów po sorbety.

Dodatkowo posiada bidony na koktajle, które można zabrać ze sobą jako zdrowe drugie śniadanie na uczelnię czy do pracy.

Kluczowe informacje:

• świetnie pomaga urozmaicić dietę w warzywa i owoce

• potrafi miksować ciepłe, ugotowane warzywa i owoce z lodem

• jest niezwykle prosty w obsłudze

BLENDER PRÓŻNIOWY

Zachowanie świeżości i smaku koktajlu przez cały dzień gwarantuje blender próżniowy. Dzięki unikatowemu procesowi przygotowania blendowane składniki zachowują znacznie więcej witamin (w tym szybko utleniającej się witaminy C) i wartości mineralnych w porównaniu ze zwykłym blenderem. Oprócz wyższej jakości odżywczej koktajle mają również lepszy smak, ładniejszy kolor i wygląd (nie rozwarstwiają się), a wszystko dzięki temu, że przed zmiksowaniem z pojemnika odciągane jest powietrze.

Kluczowe informacje:

• dzięki próżniowemu zamknięciu warzywa i owoce zachowują świeżość przez wiele godzin od zmiksowania

• pozwala na zachowanie wysokiej wartości odżywczej warzyw i owoców poprzez nieinwazyjny sposób miksowania

• gwarantuje wspaniały smak koktajlu oraz pozwala zachować na długo jego naturalny kolor i wygląd (brak rozwarstwień)

MŁODOŚĆ I URODA

Dla każdej kobiety wygląd włosów, skóry i paznokci ma ogromne znaczenie. Nie szczędzimy pieniędzy i czasu na to, by skóra była delikatna i gładka, a włosy i paznokcie – silne i zdrowe. Kupujemy drogie kremy, korzystamy z domowych i profesjonalnych zabiegów. Tymczasem w ten sposób dbamy o cerę jedynie z wierzchu. Okazuje się, że najlepszym balsamem i kremem wszech czasów, który zadba o wygląd naszego ciała od środka, jest po prostu dobre jedzenie, a najbardziej pomocne – kolorowe, smaczne i pełne dobroczynnych składników soki i koktajle.

Podstawą naszej diety powinny być oczywiście różnokolorowe warzywa i owoce, orzechy, produkty zbożowe z pełnego ziarna. Są one źródłem cennych przeciwutleniaczy, w tym witamin (A, E i C). Neutralizują działanie wolnych rodników, opóźniając w ten sposób procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Witamina A (szczególnie w formie beta-karotenu) dba o zdrową i piękną opaleniznę. Witamina C z kolei jest potrzebna do wytwarzania kolagenu, który odpowiada za to, że nasza skóra jest elastyczna i sprężysta. Dodatkowo witamina E pomaga zmniejszyć oznaki zmęczenia i przeciwdziała łysieniu.

Ważne dla wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci są również witaminy z grupy B. Dodają włosom blasku, wzmacniają je i zapobiegają ich wypadaniu. Ich odpowiednie spożycie zmniejsza także łamliwość paznokci. Za piękny kolor naszych loków odpowiada z kolei kwas foliowy, który jest składnikiem melaniny. Gdy spożywamy ich zbyt mało, nasza cera staje się szara, zmęczona, pojawiają się zajady i różnego typu stany zapalne skóry, włosy zaczynają wypadać, a paznokcie – kruszyć się. Witaminy z grupy B znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, mleku i jego przetworach, jajach, dobrej jakości mięsie (przede wszystkim chudej wołowinie), roślinach strączkowych oraz drożdżach.

Poza witaminami i antyoksydantami nasza skóra potrzebuje do dobrego „samopoczucia” dużej dawki składników mineralnych (jodu, żelaza, krzemu, miedzi, cynku, siarki, magnezu). To one budują strukturę skóry, włosów i paznokci, pobudzają do wzrostu. Odpowiadają też za ich prawidłowe funkcjonowanie. Cynk, selen i miedź to silne antyoksydanty, chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Siarka nazywana jest „pierwiastkiem piękna”. Odgrywa ważną rolę w procesie regeneracji naskórka, wspomaga leczenie chorób skóry takich jak trądzik, łuszczyca czy egzema. Odpowiada też za kondycję włosów i paznokci. Cennym źródłem tych składników mineralnych są produkty z pełnych ziaren zbóż, orzechy, nasiona słonecznika i pestki dyni.

Pod wierzchnią warstwą naskórka znajduje się tkanka tłuszczowa, która pomaga chronić naszą skórę. To oznacza, że dla wyglądu naszego ciała duże znaczenie ma również to, jakie tłuszcze spożywamy. Nie powinniśmy ograniczać ich do minimum, jednak musimy wybierać mądrze. Ważne są przede wszystkim kwasy tłuszczowe wielonienasycone, szczególnie te z grupy NNKT. Znajdziemy je w tłustych rybach, orzechach, siemieniu lnianym, olejach roślinnych, oliwie.

KOKTAJLNA OLŚNIEWAJĄCĄ URODĘBLENDER

1. 150 ML WODY KOKOSOWEJ

2. 1 SZKL. TRUSKAWEK (ŚWIEŻYCH LUB MROŻONYCH)

3. GARŚĆ PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH

4. 1/3 MELONA

5. GARŚĆ MIĘTY

Melona obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładki płyn.

DZIAŁANIE:

Woda kokosowa zadba o jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry. Truskawki mają działanie oczyszczające, a także usuwają przebarwienia i działają bakteriobójczo. Melon jako ogromne źródło witaminy C oraz beta-karotenu działa na skórę przeciwstarzeniowo.

HERBACIANYKOKTAJLBLENDER

1. 1,5 SZKL. ZAPARZONEJ I OSTUDZONEJ ZIELONEJ HERBATY

2. GARŚĆ BORÓWEK BĄDŹ JEŻYN (ŚWIEŻYCH LUB MROŻONYCH)

3. GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI

4. 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY

5. 2 DAKTYLE

Zaparz herbatę i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.

DZIAŁANIE:

Zielona herbata zawiera cenne polifenole, które zwalczają wolne rodniki, hamując starzenie się skóry. Cytryna i pietruszka to bogactwo witaminy C, która odmładza skórę, działa antyoksydacyjnie, a dodatkowo dotlenia komórki skóry i wzmacnia naczynia krwionośne. Borówki, bogate w witaminę E, ujędrniają i uelastyczniają skórę.

JESIENNYZASTRZYK URODYBLENDER

1. 1 SZKL. POKROJONEJ W KOSTKĘ DYNI

2. GARŚĆ MALIN

3. 1 CM KORZENIA IMBIRU

4. 1 OBRANA POMARAŃCZA

5. SZCZYPTA KURKUMY

6. 1 SZKL. NAPOJU ROŚLINNEGO

Wszystkie składniki wrzuć do blendera, dolej napój roślinny, a następnie całość zblenduj.

DZIAŁANIE:

Zawarta w pomarańczy witamina C działa odmładzająco na skórę. Dodatkowo antyoksydanty w malinach oraz beta-karoten w dyni opóźniają procesy starzenia i poprawiają koloryt skóry.

MIGDAŁOWESOSBLENDER WYSOKOOBROTOWY

1. 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU

2. 1/2 ŁYŻECZKI OLEJU LNIANEGO

3. GARŚĆ MIGDAŁÓW

4. 1 BANAN

5. 1/2 SZKL. WODY

6. 250 ML JOGURTU NATURALNEGO

7. 1/2 CM KORZENIA IMBIRU

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i miksuj, aż uzyskasz płyn o jednolitej konsystencji.

DZIAŁANIE:

Zawarta w migdałach witamina E sprawi, że skóra będzie lśniąca, a olej lniany dzięki kwasom omega 3 wpłynie na dobre jej nawilżenie. Dodatkowo imbir poprawi krążenie krwi, a tym samym wygląd skóry.

MARCHEWKOWYZAWRÓT GŁOWYSOKOWIRÓWKA

1. 2 MARCHEWKI

2. 1 KORZEŃ PIETRUSZKI

3. 1/2 POMARAŃCZY

4. 1/2 JABŁKA

5. 1/2 SZKL. WODY MINERALNEJ (OPCJONALNIE)

6. 2 CM KORZENIA KURKUMY

Wyciśnij w sokowirówce sok z marchewek i pietruszki. Następnie wyciśnij pomarańczę, korzeń kurkumy i jabłko. Wymieszaj. Opcjonalnie rozcieńcz do odpowiedniej konsystencji wodą mineralną.

DZIAŁANIE:

Witamina C w pomarańczy i pietruszce pomaga w produkcji elastyny, która sprawia, że skóra wygląda młodo. Beta-karoten w marchewce wspomaga procesy regeneracji skóry.