Przyczyny nadmiernego apetytu - Elisabeth Coleger - ebook

Przyczyny nadmiernego apetytu ebook

Elisabeth Coleger

0,0
6,99 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Książka jest poradnikiem zawierającym przyczyny posiadania nadmiernego apetytu, zarówno fizyczne jak i psychologiczne. Przedstawia Przyczyny nadmiernego apetytu, dlaczego one występują oraz porady jak postępować przy rozpoznaniu u nas jakiegokolwiek z wymienionych objawów.

Książka przeznaczona dla osób chcących poprawić jakość swojego życia oraz poznać sposoby na poradzenie sobie z podjadaniem i nadmiernym uczuciem głodu.

Książka stworzona przy pomocy AI.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB

Liczba stron: 24

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Elisabeth Coleger

Przyczyny nadmiernego apetytu

Książka stworzona przy pomocy AI.

Projektant okładkiPixabay https://pixabay.com/pl/illustrations/moe-ry%c5%bc-je%c5%9b%c4%87-hamburger-%c5%9bniadanie-3336882/

© Elisabeth Coleger, 2024

© Pixabay https://pixabay.com/pl/illustrations/moe-ry%c5%bc-je%c5%9b%c4%87-hamburger-%c5%9bniadanie-3336882/, projekt okładki, 2024

Książka jest poradnikiem zawierającym przyczyny posiadania nadmiernego apetytu, zarówno fizyczne jak i psychologiczne. Przedstawia przyczyny nadmiernego apetytu, dlaczego one występują oraz porady jak postępować przy rozpoznaniu u nas jakiegokolwiek z wymienionych objawów.

Książka przeznaczona dla osób chcących poprawić jakość swojego życia oraz poznać sposoby na poradzenie sobie z podjadaniem i nadmiernym uczuciem głodu.

Książka stworzona przy pomocy AI.

ISBN 978-83-8324-824-0

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Zrzeczenie się odpowiedzialności

Zawarte w książce informacje i porady mają jedynie charakter edukacyjny i informacyjny, nie mogą zastąpić porady lekarza, lub terapeuty. Zabiegi opisane w książce są przewidziane wyłącznie dla osób dorosłych. Zawarte w książce porady dotyczą terapii niekonwencjonalnych i mogą być niezgodne ze stanowiskiem medycyny akademickiej. Autor nie jest lekarzem i jego porady nie mogą w żadnym wypadku zastępować konsultacji lekarskiej.

W przypadku choroby, a nawet tylko w przypadku ich prawdopodobieństwa, przed przystąpieniem do zabiegu pielęgnacyjnego należy skonsultować się z lekarzem. Wszelkie porady zawarte w książce stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Najczęstsze przyczyny nadmiernego głodu

Wstęp

Czy jesteś głodny przez cały czas, nawet po jedzeniu? Czy odczuwasz głód, którego żaden rodzaj ani ilość jedzenia nigdy nie może zaspokoić?

Dla większości z nas to całkiem normalne, że nawyki żywieniowe zmieniają się w pewnych sytuacjach, na przykład po długich okresach aktywności fizycznej. Ale dla innych ten ekstremalny głód może wynikać z innych podstawowych problemów, takich jak nieuporządkowane odżywianie, które mogą wpływać na jakość życia i mogą wymagać innych rozwiązań.

Hiperfagia lub polifagia to oficjalne terminy skrajnego głodu. Warunki te są powszechne wśród osób z cukrzycą i problemami z tarczycą. Mogą jednak dotknąć każdego, a ich przyczyny mogą być różne.

Wiele czynników kontroluje spożycie żywności, a także bilans energetyczny. Po każdym posiłku organizm moduluje sygnały sytości, które odpowiadają za hamowanie uczucia nadmiernego głodu. Sygnały hormonalne dostarczają informacji zwrotnej do podwzgórza, niewielkiej części mózgu, która kontroluje apetyt i pozwala ciału wiedzieć, kiedy nie jesteśmy głodni. Pomaga to zmniejszyć pragnienie jedzenia. Hormony, takie jak insulina, mogą również pomóc w hamowaniu uczucia głodu. Zmiany w zdolności organizmu do wytwarzania insuliny, lub reagowania na nią mogą przyczyniać się do nadmiernego spożycia pokarmu. Jednocześnie hipoglikemia lub niski poziom cukru we krwi może stymulować wydzielanie greliny, która jest jednym z hormonów głodu, który kontroluje przyjmowanie pokarmu[1].

Zaburzenia hormonalne mogą wpływać na zwiększony apetyt na różne sposoby, w zależności od typu zaburzenia hormonalnego.

Przykładowo, nieprawidłowe stężenie hormonów insuliny, greliny i leptyny może wpłynąć na apetyt. Insulina to hormon, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, a zwiększone stężenie insuliny może prowadzić do wzrostu apetytu. Grelinę produkuje żołądek i jest znana jako hormon głodu, ponieważ zwiększa apetyt. Natomiast leptyna to hormon, który jest wytwarzany przez komórki tłuszczowe i informuje mózg, że organizm jest syty. Zmniejszone stężenie leptyny może skutkować zwiększonym apetytem.