Wydawca: Burda Książki Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2015

Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków ebook

Kinga Paruzel  

4.44444444444444 (9)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 60000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku (w tym Kindle) kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 194 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB kup za 1 zł
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków - Kinga Paruzel

Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny
– ta myśl towarzyszyła mi podczas pisania tej książki. Jestem żywym dowodem na to, że nigdy nie jest za późno na odkrycie w sobie kulinarnej pasji. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków to nowe, rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 autorskich przepisów, w tym 30 zupełnie nowych. Znajdziesz w niej także wspaniałe pomysły na  wyjątkowe, zmysłowe dania oraz porady, jak eksperymentować smakiem. Ale ta książka to przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować.

Pozwól się porwać w fascynującą, kulinarną podróż! Odkryję przed Tobą niezwykłe smaki, zaciekawię Cię i zaskoczę!

 

Kinga Paruzel

Opinie o ebooku Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków - Kinga Paruzel

Fragment ebooka Nie...zwykła kuchnia. Więcej smaków - Kinga Paruzel

Wstęp

Najtrudniejsze zawsze są początki. Pamiętam, jak to było u mnie w kuchni. W jednej ręce chochla, w drugiej telefon do Mamy, która krok po kroku tłumaczyła, jak zrobić rosół. Dzisiaj jestem totalnie zakochana w gotowaniu, czego efektem jest moja pierwsza książka kucharska.

Pochodzę z rodziny o ogromnych tradycjach zarówno kulinarnych, jak i fotograficznych. Rodzice zaszczepili mi miłość do dobrego jedzenia i pięknych obrazów. W poszukiwaniu inspiracji do tej książki sięgnęłam do wspomnień, wróciłam do korzeni, ale także pokusiłam się o rzeczy zupełnie nowe.

Wyzwaniem dla mnie były nie tylko przepisy, którymi pragnęłam zaskoczyć, ale i zdjęcia. Wiedziałam, że muszą być wyjątkowe, dopieszczone i zaskakujące. Że powinny tchnąć życie w przepis i zachęcić do jego wypróbowania. Oraz że ma to być również album fotografii kulinarnej.

Ta książka to nasz sukces. Piszę „nasz”, ponieważ całość doprawiona jest smakiem wielu ludzi, którzy uwierzyli w to, co robię. Serdecznie Wam za to dziękuję.

Drogi Czytelniku, teraz pora na Ciebie. Dziękuję, że sięgnąłeś po tę książkę i że przeczytałeś te słowa. Sprawiłeś, że czuję się wyjątkowo. Mam nadzieję, że razem coś ugotujemy!

Podczas tworzenia tego projektu zmieniały się kadry, światło, pory roku, moje nastawienie. Niezmienna pozostała tylko moja ogromna pasja – gotowanie. Jest ono dla mnie:

przyjacielem, spotkaniem, pocieszeniem, tradycją, smakiem, przyprawą, miłością, zdrowiem, dietą, marzeniami, wspomnieniami, przygodą, spełnieniem, uspokojeniem, relaksem, zabawą, towarzystwem, zagadką, ciekawością, radością, dawaniem, gościną, czasem, miejscem, pamięcią, przepisem, daniem, niebem, odkrywaniem, poznawaniem, zmianą, przysmakiem, emocjami, słodką przyjemnością, życiem, domem, rodziną!

Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków to zbiór ponad 130 przepisów na zdrowe, szybkie i zaskakujące potrawy. W każdym przepisie pokazuję wiele możliwości przygotowania potrawy w różnych smakach, służę radą, czym zamienić niektóre składniki i nie tylko.

Książka składa się z pięciu rozdziałów:

No to start!

Na  początek, na śniadanie, na imprezę. Tutaj wszystko się zaczyna.

Zupy

Pyszne, aromatyczne, słodkie i słone, na ciepło i zimno, a co najważniejsze – proste i wyjątkowe. Królowe stołu.

Konkretnie i treściwie

Energia, siła i spontaniczność. Czegóż chcieć więcej?

Sama słodycz

Karmel, czekolada, owoce i zdrowe lody. Najlepsza cukiernia świata w Twojej kuchni.

Na zdrowie

Za miłe towarzystwo, za wspólne gotowanie, za kolejne spotkanie!

Jeśli chcesz zadać mi pytanie, mogę Ci w czymś pomóc lub po prostu masz ochotę, napisz do mnie:

kinga@kingaparuzel.pl

lub Kinga Paruzel

ul. Krakowska 4

42-600 Tarnowskie Góry

Zawsze odpowiadam :)

Jeżeli chcesz poznać moje inne przepisy, zapraszam na www.kingaparuzel.pl.

O mojej fotografii kulinarnej

Dobre zdjęcie zatrzymuje chwilę na wieczność. Potrafi przekonać, wzbudzić emocje, zaostrzyć smak. Widzimy obrazy i „jemy” oczami. Długo zastanawiałam się, jak stworzyć książkę, która będzie się wyróżniać. Co zrobić, aby była wyjątkowa? Najlepsze rozwiązania są w zasięgu ręki. Postanowiłam, że zatrzymam smak i aromat, wspomnienie każdego przepisu, że stworzę fotografie, które żyją, fotografie, które czarują, i w końcu fotografie, które sprawią, że chce się gotować.

Niby to wszystko zwykłe i oczywiste, a jak niezwykłe się staje, kiedy mam w ręku aparat i wiem, że czeka mnie takie zadanie. W pracy tej pomógł mi mój Olympus OM-D E-M5, którego jestem największą fanką. Nieraz ubrudzony od mąki, zachlapany oliwą dzielnie ze mną trwał w poszukiwaniu obrazu idealnego. Tak stworzyliśmy ponad sześć tysięcy cudownych zdjęć jedzenia, których tylko niewielką część można zobaczyć w tej książce. Intuicja jest zawsze najlepszym doradcą, dlatego cieszę się, że byliśmy razem w tym projekcie: ja – amator i Olympus – zawodowiec. Nigdy się na nim nie zawiodłam. Obiektyw M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm f/2,8 Macro zawsze pięknie ostrzył każdy szczegół, tak jakby sam wiedział, o co mi chodzi, znał najsmaczniejszy kąsek. Migawka sprawnie łapała sekundy opadającego sufletu, a ruchomy wyświetlacz sprawiał, że sama z zaciekawieniem oglądałam zupełnie inne oblicze potrawy.

Ta książka to dowód na to, że każdy może robić smaczne zdjęcia, jeżeli ma w sercu miłość do gotowania, a w ręku tak fantastyczny aparat.

Mój własny chleb

Pamiętam, jak chodziłam z Tatą w każdą sobotę po świeże bułki do najlepszej do dziś piekarni w mieście. Wejście było „od tyłu”, ludzie czekali w kolejce z wiklinowymi koszykami, wszędzie cudowny zapach chleba, unosząca się mąka i gwar. Moje najsilniejsze wspomnienia zawsze wiążą się z jedzeniem. W pogoni za nimi tworzę nowe – takie jak mój własny pełnoziarnisty chleb. Jest cudowny, nafaszerowany ziarnami i pozytywnymi emocjami.

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

90 min

ilość:

2 bochenki

Składniki:

400 g mąki gryczanej

100 g mąki żytniej

50 g drożdży

550 ml ciepłej wody

100 g otrębów żytnich

100 g słonecznika

100 g siemienia lnianego

100 g pestek dyni

3 łyżki melasy (opcjonalnie cukier trzcinowy)

3 łyżki czarnuszki

łyżka soli morskiej

łyżka octu balsamicznego

6 łyżek płatków żytnich

łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

W misce wymieszać dobrze mąkę gryczaną i żytnią, drożdże, sól, melasę i wodę.Dodać pozostałe składniki i całość wyrabiać około 10 min. Ciasto będzie luźne.Foremki o wymiarach 10 × 22 cm wysmarować olejem i obsypać płatkami żytnimi. Do każdej wlać po połowie ciasta.Delikatnie zwilżyć dłonie wodą i posmarować oraz wyrównać ciasto w foremkach.Odstawić na 30 min w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.Piec w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra–dół 50 min. Wyjąć i ostudzić.

Możliwości:

Chleb świetnie smakuje podpieczony na suchej patelni lub w tosterze, podany z awokado skropionym cytryną i posypanym solą morską oraz serem typu parmezan.Można go wzbogacać o zioła, suszone pomidory, oliwki.Można go zamrozić lub trzymać w lodówce do tygodnia zawinięty w papier.

Szynka domowa jak za dawnych lat

czas przygotowania:

30 min

czas całkowity:

7 dni

ilość:

6–7 porcji

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej bez skóry

3 łyżki Vegety Pikantnej

50 g soli peklowej

1,2 l wody

2 łodygi selera naciowego

1 główka i 4 ząbki czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

2 liście laurowe

gałązka rozmarynu

łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Szynkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon.Przygotować zalewę. Do 1 l wody dodać sól peklową, gałązkę rozmarynu, ziele angielskie, 4 ząbki czosnku, pieprz i liście laurowe. Podgrzać, aż sól się rozpuści. Ostudzić.Do zimnej zalewy włożyć szynkę. Całość wstawić do lodówki na 4–7 dni, pamiętając, aby każdego dnia obracać szynkę na drugą stronę.Szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć. Całą uformować w kulę za pomocą sznurka. Mięso obtoczyć w Vegecie Pikantnej.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i obsmażyć na nim szynkę z każdej strony po około 2 min.Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją grzania góra–dół. Szynkę umieścić w rękawie foliowym wraz z przeciętą na pół główką czosnku i łodygami selera naciowego oraz 200 ml wody.Szczelnie zamknąć rękaw i całość piec 60 min, aby skórka była chrupka. 10 min przed końcem należy rozciąć tunel foliowy.

Możliwości:

Szynkę można podawać od razu na ciepło, a z powstałego podczas pieczenia płynu przygotować sos. Wystarczy na patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką mąki. Kiedy się zarumieni, dodać powstały podczas pieczenia płyn, cały czas mieszając. Doprawić.Czas peklowania ma wpływ na smak i kolor szynki. Im dłużej mięso leży w zalewie, tym jest bardziej różowe.

Bazyliowy omlet i nieziemski kurczak

Pomidory i bazylia to duet, który zawsze się sprawdza. Dobrałam im wyjątkowe towarzystwo piersi z kurczaka w nieco innej odsłonie. Mięso jest niesamowicie soczyste i delikatne. Smakuje na ciepło, na zimno, na kanapce, w sałatce lub solo.

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

10 min

ilość:

2 porcje

Składniki na omlet:

3 jajka

2 łyżki mleka

garść świeżej bazylii

garść pomidorków koktajlowych

sól morska

pieprz czerwony

½ łyżki masła

Przygotowanie:

Bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać.Jajka wbić do miski, dodać mleko, bazylię oraz szczyptę soli, całość dokładnie wymieszać.Masło roztopić na głębokiej patelni, wlać rozbełtane jajka z bazylią. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką.Po 2 min na omlet wyłożyć pomidorki koktajlowe i ponownie przykryć pokrywką.Smażyć do momentu ścięcia się masy jajecznej, od czasu do czasu potrząsając.Kiedy omlet będzie gotowy, posypać czerwonym pieprzem i solą morską.

Możliwości:

Polecam podprażyć po łyżce siemienia lnianego i słonecznika, następnie zalać nasiona masą jajeczną.Jeżeli usmażymy omlet na dużej patelni, a następnie zwiniemy go w rulonik i pokroimy w cienkie plasterki, otrzymamy świetny dodatek do zupy.

czas przygotowania:

15 min

czas całkowity:

90 min

ilość:

2 porcje

Składniki na roladę z kurczaka:

kurczak

sól

słodka papryka

2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kurczaka położyć na blacie grzbietem do góry, odciąć skrzydełka.Skórę naciąć wzdłuż grzbietu od góry do dołu.Delikatnie podważyć palcami i ściągać, uważając, aby nie pękła. Odłożyć.Z kurczaka wyciąć 2 filety z piersi. (Pozostałe części kurczaka nie będą potrzebne; można zrobić z nich rosół).Skórę z kurczaka równo rozłożyć, obciąć brzegi, tak aby został prostokąt, w którym zmieszczą się filety.Do garnka wlać wodę i postawić na bardzo małym ogniu.Folię spożywczą wyłożyć na blat (nie obcinać jej, postawić rolkę), oprószyć solą, wyłożyć na nią filet z kurczaka blisko krawędzi skóry, ponownie posolić i posypać słodką papryką, wyłożyć na niego drugi filet i ponowić czynność doprawiania.Całość dokładnie zwinąć, tak aby skóra idealnie pokryła mięso kurczaka. Zwijać mocno folię spożywczą, trzymając z obu boków jej końce.Nakłuwać wykałaczką, aby uszło powietrze. Ponownie mocno zawinąć folią.Końce związać sznurkiem.Tak przygotowaną roladę umieścić w garnku z ciepłą wodą i gotować 70 min.Wyjąć z garnka, rozciąć folię i osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym.Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju rzepakowego i szybko obsmażyć roladę na złoty kolor z każdej strony.Kroić na plastry. Można dodatkowo oprószyć solą i pieprzem.

Możliwości:

Roladę taką można również przygotować z mięsa indyka.Mięso można także posypać świeżymi ziołami, np. bazylią lub tymiankiem, lub dodać suszone pomidory.

Niebiańska owsianka z owocami

Niektóre przepisy wydają się banalnie proste, jednak czasami słowo „proste” jest trudne do osiągnięcia. W tym wypadku wystarczy drobiazg, aby znaleźć się w raju. Niby zwykła owsianka, a jaka niezwykła się staje, gdy z miłością podprażam ziarna na patelni. Uwielbiam ten moment, kiedy po kuchni wesoło tańczy orzechowy zapach rumianych płatków owsianych, a mleko okrywa się słodkim kożuchem.

czas przygotowania:

5 min

czas całkowity:

20 min

ilość:

4 porcje

Składniki:

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki płatków żytnich

500 ml mleka

szczypta soli

2 łyżki miodu

owoce sezonowe (np. maliny, borówki)

Przygotowanie:

Płatki owsiane i żytnie wymieszać. Podprażyć je na rozgrzanej teflonowej patelni na złoty kolor (nabiorą orzechowego smaku).Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać podprażone płatki oraz szczyptę soli i miód.Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min.

Możliwości:

Owsiankę można wzbogacić o przyprawy, np. cynamon, kardamon, wanilię, lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki.Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym (np. kokosowym).Płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc – wtedy rano owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzać.

Pancakesy z masłem miodowym

Wszędzie dobrze, ale najlepiej czuję się w swojej kuchni. To moje miejsce relaksu, pocieszenia, zabawy, kreatywności i szaleństwa. Przychodzą momenty, że tylko trzy ruchy ręki wystarczą, aby poprawić mi humor. Takie są właśnie te pancakesy o orzechowym smaku. Nafaszerowane borówkami i jeszcze ciepłe polane miodowym masłem. Wszędzie dobrze, ale zdecydowanie najlepiej w mojej kuchni.

czas przygotowania:

5 min

czas całkowity:

15 min

ilość:

2 porcje

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

2 szklanki maślanki

2 duże jajka

¼ szklanki oleju rzepakowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szklanka borówek

100 g masła

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.W małej misce wymieszać maślankę, jajka, olej i ekstrakt waniliowy.Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać do równego ich połączenia.Delikatnie wymieszać z borówkami.Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową placki o średnicy 8 cm. Smażyć na średnim ogniu około 1–2 min, do momentu, aż pokażą się pęcherzyki, obrócić na drugą stronę.Na osobnej patelni rozpuścić masło z miodem. Polewać nim ciepłe pancakesy.

Możliwości:

Dodając do ciasta granolę z przepisu Granola z komosą, otrzymamy zupełnie inne naleśniki.Maślankę można zastąpić kefirem lub do 2 szklanek mleka dodać 2 łyżki octu i odstawić na 5 min.Pancakesy można doprawić cynamonem, imbirem, wanilią lub kardamonem.

Truskawka też lubi rybę

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

10 min

ilość:

2 porcje

Składniki:

150 g wędzonego łososia

150 g świeżych truskawek

garść rukoli

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z limonki

łyżka marynowanego zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Łososia pokroić na cienkie plastry o szerokości około 5 cm.Truskawki umyć i odciąć szypułki. W szklance zmieszać oliwę i sok z limonki.Na talerz wykładać plastry łososia i przekrojone na pół truskawki. Całość skropić przygotowanym sosem i doprawić ziarnami marynowanego pieprzu.

Możliwości:

Do tego przepisu możemy wykorzystać łososia (gravlax) lub zastąpić truskawki jeżynami, poziomkami albo malinami.Truskawki świetnie smakują z parmezanem i kremem balsamicznym.Zielony pieprz marynowany z powodzeniem można zastąpić pieprzem czerwonym lub świeżo zmielonym.

Granola i jogurt – wyrób własny

Moje kuchenne okno zdobi piękna kremowa firanka. Zrobiła mi ją Mama, jest wykonana z lnu i szydełkowanej przez nią koronki. Nasze ręce tworzą niezapomniane i jedyne w swoim rodzaju historie. Takie jak ta o domowej granoli i jogurcie. Nikt nie pozostaje im obojętny.

czas przygotowania:

10 min

czas oczekiwania:

65 min

ilość:

1 l

Składniki na 1 l granoli:

3 szklanki płatków owsianych górskich

½ szklanki nieugotowanej quinoi (komosy)

szklanka orzechów nerkowca

2 łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę (każda odmiana)

¹⁄3 szklanki oleju kokosowego (lub roślinnego)

łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki niesłodzonego soku jabłkowego

¹⁄3 szklanki syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego)

¼ szklanki ciemnego brązowego cukru

¾ szklanki żurawiny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać: płatki owsiane, quinoę, orzechy nerkowca, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko.W drugiej misce wymieszać olej kokosowy, wanilię, sok jabłkowy, syrop z agawy i brązowy cukier.Mieszaninę wlać do suchych składników i wymieszać, aż wszystko będzie wilgotne.Rozłożyć na blachę do pieczenia i piec przez 45 min, mieszając granolę co 10–15 min, aby zapobiec przypaleniu.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, aby nabrało chrupkości.Na koniec wymieszać z żurawiną.Przykryć szczelnie i przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.

Możliwości:

Granola świetnie się sprawdzi jako kruszonka do ciast.Owoce posypane granolą i zapieczone to szybki deser.Można łatwo modyfikować poprzez dodawanie różnych owoców, nasion, pestek itd.

Jogurt domowy

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

15 godz.

ilość:

1 l

Składniki na 1,25 l:

1 l mleka pasteryzowanego

200 g ulubionego jogurtu naturalnego

3 łyżki mleka w proszku

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mleko podgrzać wraz z cukrem i mlekiem w proszku do takiej temperatury, żeby można było jeszcze dotknąć go palcem i się nie poparzyć.Zdjąć ciepłe mleko z ognia i dodać do niego jogurt naturalny. Mieszać wszystko ok. 2–3 min.Przelać do wygotowanych słoików, zawinąć w koc i pozostawić w cieple na około 10–12 godzin. Po tym czasie przenieść do lodówki i schłodzić.Podawać ze świeżymi owocami, płatkami lub bakaliami.

Możliwości:

Jogurt można wzbogacić o pulpę owocową.Świetnym dodatkiem jest wanilia oraz syrop z czarnego bzu.

Podpłomyki z dipem ze szpinaku

czas przygotowania:

15 min

czas całkowity:

25 min

ilość:

3–4 porcje

Składniki na ciasto:

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta soli

½ szklanki ciepłej wody

łyżka oleju

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą w dużej misce.Dodawać stopniowo bardzo ciepłą wodę, cały czas mieszając.Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać do momentu, kiedy będzie gładkie i elastyczne.Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wycinać okrągłe placuszki.Piec na rozgrzanej patelni teflonowej do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Składniki na dip:

2 łyżki oliwy z oliwek

szalotka

3 ząbki czosnku

100 g świeżego szpinaku

½ łyżeczki skórki z cytryny

2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

200 g jogurtu greckiego

100 g sera feta light

świeży koperek

szczypior od dymki

świeżo zmielony czarny pieprz i sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodać szalotkę, cebulę, czosnek i smażyć około minuty.Dodać szpinak i smażyć, często mieszając, około 2 min.Gotowy szpinak przełożyć do miski i zblendować na purée (można również go drobno posiekać).Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać.

Możliwości:

Do ciasta na podpłomyki można dodać przyprawy lub zioła, wtedy uzyskamy zupełnie odmienny smak.W dipie szpinakowym zamiast fety możemy użyć parmezanu.Podpłomyki możemy podawać jako dodatek do gulaszu.

Cebula pieczona

Zawsze się zastanawiałam nad fenomenem chipsów, paluszków i orzeszków ziemnych. To chyba nasz ulubiony „wypełniacz” narodowy. W kinie, na plaży, w autobusie, na meczu, na imprezie. Nigdy za mało. Jak ja szczerze tego nie lubię. Znam lepszą, zdrowszą i smaczniejszą alternatywę. Chrupiące krążki cebuli i cudowne chipsy ze szpinaku.

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

4 godz.

ilość:

2 porcje

Składniki:

2 duże cebule

1 l maślanki

4 białka

85 g mąki pszennej razowej

125 g mąki kukurydzianej

4 łyżki bułki tartej z razowego chleba[1]

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki papryki

Przygotowanie:

Do miski wlać maślankę, dodać do niej pokrojoną w plastry cebulę i odłożyć na 4 godz. w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić ją tak na noc, wtedy będzie miała najlepszy smak.Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.W jednej misce ubić białka, w drugiej wymieszać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą i przyprawy.Pierścienie cebuli wyjmować z maślanki zanurzać w ubitym białku, a następnie dobrze obtoczyć w panierce.Wykładać na przygotowaną blachę. Piec 15 min; po tym czasie wyjąć, obrócić delikatnie każdy krążek i ponownie piec 15 min.

Możliwości:

Cebulę można obtaczać w panierce z dodatkiem czosnku lub ziół takich jak tymianek.Do panierki można dodać mielone siemię lniane.

1Bułka tarta z razowego chleba – drobno zmiksowany suchy chleb razowy.

Chipsy ze szpinaku

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

20 min

ilość:

2 porcje

Składniki:

świeży szpinak baby

sól morska

olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 120°C.Umieścić umyty i osuszony szpinak w dużej misce i wymieszać z kilkoma kroplami oleju.Ułożyć liście szpinaku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać solą morską.Piec przez 15 min, a następnie sprawdzać je co 5 min, aż do momentu, kiedy będą chrupiące. Pozostawić do ostygnięcia.

Możliwości:

Chipsy przed pieczeniem można posypać świeżo startym parmezanem.

Tarta ze szparagami i szynką suszoną

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

25 min

ilość:

4 porcje

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

pęczek zielonych szparagów

6 plasterków szynki długo dojrzewającej

parmezan

żółtko

łyżka mleka

sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na temperaturę 200°C z funkcją grzania góra–dół. Szparagi oczyścić ze zbutwiałych końców.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej ciasto francuskie. Całe ciasto posmarować mieszaniną żółtka z mlekiem.2 cm od brzegów ciasta układać na zmianę szparagi i zwinięte paski szynki długo dojrzewającej, następnie nadmiar ciasta docisnąć do środka, żeby powstał wyższy brzeg.Piec 10–15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem oprószyć solą morską i kawałkami drobno startego parmezanu. Najlepiej smakuje ciepłe.

Możliwości:

Wersja pieczona z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym świetnie sprawdzi się jesienią. Wykończyć ją można odrobiną miodu.Wersja z rybą: tuńczyk z puszki w zalewie olejowej wraz ze szpinakiem i żółtkami dodanymi 3 min przed końcem pieczenia.Ciasto francuskie pokrojone w długie paski, posypane makiem i sezamem jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju zup.

Krakersy z pesto pietruszkowym

Zawsze się nimi zachwycam. Ja wręcz oszalałam na punkcie ich wyglądu i smaku. Im starsze, tym lepsze, choć ciężko im przetrwać tych kilka dni w zaciszu kuchennej szafki. Już opuszczając piekarnik, tajemniczo znikają w towarzystwie zielonego pesto z pietruszki.

czas przygotowania:

20 min

czas całkowity:

2 godz.

ilość:

30–40 krakersów

Składniki na ciasto:

200 ml ciepłej wody

170 g mąki pszennej pełnoziarnistej

120 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

łyżeczka drożdży instant

łyżeczka soli

¹⁄3 szklanki nasion lnu

¹⁄3 szklanki nasion jasnego sezamu

½ szklanki nasion słonecznika

¹⁄3 szklanki nasion czarnego sezamu

sól morska do posypania

Przygotowanie:

Suche składniki oprócz nasion umieścić w misce.Dolewając stopniowo wodę, zagnieść gładkie, dość twarde ciasto. Jeżeli ciasto jest za suche, dodać więcej wody.Do wyrobionego ciasta dodać po 2 łyżki nasion lnu i jasnego sezamu. Ponownie zagnieść.Ciasto pozostawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na około 70 min, aż podrośnie.Po tym czasie z połowy ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia prostokąt o wymiarach 22 × 35 cm, pozostawić na 10 min, aby odpoczęło.W osobnej miseczce wymieszać pozostałe składniki: nasiona lnu, sezamu jasnego i czarnego oraz łuskany słonecznik.Rozwałkowane ciasto skropić wodą i posypać przygotowanymi nasionami, pozostawiając ¾ mieszanki na resztę ciasta, przykryć z góry kawałkiem papieru i wałkiem docisnąć nasiona.Chwytając za dwa arkusze papieru, obrócić ciasto na drugą stronę i powtórzyć czynność z nasionami.Z pozostałą połową ciasta zrobić to samo.Tak przygotowane krakersy posypać solą morską, ponakłuwać widelcem i pokroić w prostokąty. Odłożyć na blachę do pieczenia i dać im 30–45 min na wyrośnięcie.Nastawić piekarnik na temperaturę 175°C i piec krakersy około 15 min, aż nabiorą złotego koloru.

Składniki na pesto:

pęczek pietruszki

100 g sera niedojrzewającego

100 g orzechów włoskich

100 ml oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na pastę.Doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:

Krakersy można przetrzymywać do 2 tygodni w suchym miejscu.Pesto możemy dowolnie modyfikować poprzez użycie innych orzechów lub ziół.Mąkę pszenną zwykłą możemy zastąpić mielonym słonecznikiem.

Jaglane pieczarki

Zdecydowanie, „spontanicznie” powstają najlepsze przygody i dania. Szczególnie silnie zapisują się w mojej pamięci. Inspiracje czyhają na mnie wszędzie. Tak było w przypadku tego przepisu. Kiedy zobaczyłam w ogrodzie piękne dechy porośnięte mchem, wiedziałam, że muszę wykorzystać je do zdjęć. Nie minęło 15 minut, a ja zachwycam się wszechobecnym zapachem i pstrykam wymarzone zdjęcie. Uwielbiam ten mój spontaniczny kulinarny świat.

czas przygotowania:

20 min

czas całkowity:

25 min

ilość:

2 porcje

Składniki:

6 dużych pieczarek

½ szklanki kaszy jaglanej

świeża natka pietruszki

6 jajek przepiórczych