Wydawca: Burda Książki Kategoria: Poradniki Język: polski

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 20000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 148 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Nie... zwykła kuchnia - Kinga Paruzel

Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny - taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. Nie... zwykła kuchnia - bo każdy jest inny to zbiór ponad 100 wyjątkowych, autorskich przepisów, pomysłów na nietuzinkowy lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem, a przede wszystkim drogowskaz, jak zdrowo i łatwo gotować. Każdy z nas jest inny, każdy inaczej odczuwa smak, dlatego przepisy traktują wszystkich indywidualnie i dla każdego skomponowałam jego ulubioną wersję. Porywam Cię w fascynującą kulinarną podróż, pokażę Ci wyjątkowy smak, zaciekawię Cię i zaskoczę! Kinga Paruzel.

Opinie o ebooku Nie... zwykła kuchnia - Kinga Paruzel

Fragment ebooka Nie... zwykła kuchnia - Kinga Paruzel

Redakcja i korekty: Redaktornia.com
Projekt graficzny i projekt okładki: MARCIN CZERWIŃSKI / www.station75.com
Skład i łamanie: IT WORKS / itworks.net.pl
Zdjęcie na okładce: MAJA KWIECIŃSKA-SKORUPA / Foto Melcer
Zdjęcia i stylizacja potraw: KINGA I ADAM PARUZEL
Redaktor techniczny: MARIUSZ TELER
Redaktor prowadząca: AGNIESZKA RADZIKOWSKA
Copyright for the Polish edition © 2014 Burda Publishing Polska Sp. z o.o. & Spółka Komandytowa Copyright for the text and photos © 2014 Kinga Paruzel
Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kopiowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych – tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.
Wydanie I elektroniczne
Warszawa 2014
ISBN 978-83-7778-920-9
Burda Publishing Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa ul. Marynarska 15, 02-674 Warszawa Dział handlowy: tel. (48 22) 360 38 38, fax (48 22) 360 38 49 Sprzedaż wysyłkowa: dział obsługi klienta, tel. (48 22) 360 37 77
Konwersja: eLitera s.c.

WSTĘP

Najtrudniejsze zawsze są początki. Pamiętam, jak to było u mnie w kuchni. W jednej ręce chochla, w drugiej telefon do Mamy, która krok po kroku tłumaczyła, jak zrobić rosół. Dzisiaj jestem totalnie zakochana w gotowaniu, czego efektem jest moja pierwsza książka kucharska.

Pochodzę z rodziny o ogromnych tradycjach zarówno kulinarnych, jak i fotograficznych. Rodzice zaszczepili mi miłość do dobrego jedzenia i pięknych obrazów. W poszukiwaniu inspiracji do tej książki sięgnęłam do wspomnień, wróciłam do korzeni, ale także pokusiłam się o rzeczy zupełnie nowe.

Wyzwaniem dla mnie były nie tylko przepisy, którymi pragnęłam zaskoczyć, ale i zdjęcia. Wiedziałam, że muszą być wyjątkowe, dopieszczone i zaskakujące. Że powinny tchnąć życie w przepis i zachęcić do jego wypróbowania. Oraz że ma to być również album fotografii kulinarnej.

Ta książka to nasz sukces. Piszę „nasz”, ponieważ całość doprawiona jest smakiem wielu ludzi, którzy uwierzyli w to, co robię. Serdecznie Wam za to dziękuję.

Drogi Czytelniku, teraz pora na Ciebie. Dziękuję, że sięgnąłeś po tę książkę i że przeczytałeś te słowa. Sprawiłeś, że czuję się wyjątkowo. Mam nadzieję, że razem coś ugotujemy!

Podczas tworzenia tego projektu zmieniały się kadry, światło, pory roku, moje nastawienie. Niezmienna pozostała tylko moja ogromna pasja – gotowanie. Jest ono dla mnie:

przyjacielem, spotkaniem, pocieszeniem, tradycją, smakiem, przyprawą, miłością, zdrowiem, dietą, marzeniami, wspomnieniami, przygodą, spełnieniem, uspokojeniem, relaksem, zabawą, towarzystwem, zagadką, ciekawością, radością, dawaniem, gościną, czasem, miejscem, pamięcią, przepisem, daniem, niebem, odkrywaniem, poznawaniem, zmianą, przysmakiem, emocjami, słodką przyjemnością, życiem, domem, rodziną!

Nie... zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny to zbiór ponad 100 przepisów na zdrowe, szybkie i zaskakujące potrawy. W każdym przepisie pokazuję wiele możliwości przygotowania potrawy w różnych smakach, służę radą, czym zamienić niektóre składniki i nie tylko.

Książka składa się z pięciu rozdziałów:

No to start!

Na początek, na śniadanie, na imprezę. Tutaj wszystko się zaczyna.

Zupy

Pyszne, aromatyczne, słodkie i słone, na ciepło i zimno, a co najważniejsze – proste i wyjątkowe. Królowe stołu.

Konkretnie i treściwie

Energia, siła i spontaniczność. Czegóż chcieć więcej?

Sama słodycz

Karmel, czekolada, owoce i zdrowe lody. Najlepsza cukiernia świata w Twojej kuchni.

Na zdrowie

Za miłe towarzystwo, za wspólne gotowanie, za kolejne spotkanie!

Jeśli chcesz zadać mi pytanie, mogę Ci w czymś pomóc lub po prostu masz ochotę, napisz do mnie:

kinga@kingaparuzel.pl

lub Kinga Paruzel

ul. Krakowska 4

42-600 Tarnowskie Góry

Zawsze odpowiadam :)

Jeżeli chcesz poznać moje inne przepisy, zapraszam na www.kingaparuzel.pl.

O MOJEJ FOTOGRAFII KULINARNEJ

Dobre zdjęcie zatrzymuje chwilę na wieczność. Potrafi przekonać, wzbudzić emocje, zaostrzyć smak. Widzimy obrazy i „jemy” oczami. Długo zastanawiałam się, jak stworzyć książkę, która będzie się wyróżniać. Co zrobić, aby była wyjątkowa? Najlepsze rozwiązania są w zasięgu ręki. Postanowiłam, że zatrzymam smak i aromat, wspomnienie każdego przepisu, że stworzę fotografie, które żyją, fotografie, które czarują, i w końcu fotografie, które sprawią, że chce się gotować.

Niby to wszystko zwykłe i oczywiste, a jak niezwykłe się staje, kiedy mam w ręku aparat i wiem, że czeka mnie takie zadanie. W pracy tej pomógł mi mój Olympus OM-D E-M5, którego jestem największą fanką. Nieraz ubrudzony od mąki, zachlapany oliwą dzielnie ze mną trwał w poszukiwaniu obrazu idealnego. Tak stworzyliśmy ponad sześć tysięcy cudownych zdjęć jedzenia, których tylko niewielką część można zobaczyć w tej książce. Intuicja jest zawsze najlepszym doradcą, dlatego cieszę się, że byliśmy razem w tym projekcie: ja – amator i Olympus – zawodowiec. Nigdy się na nim nie zawiodłam. Obiektyw M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm f/2,8 Macro zawsze pięknie ostrzył każdy szczegół, tak jakby sam wiedział, o co mi chodzi, znał najsmaczniejszy kąsek. Migawka sprawnie łapała sekundy opadającego sufletu, a ruchomy wyświetlacz sprawiał, że sama z zaciekawieniem oglądałam zupełnie inne oblicze potrawy.

Ta książka to dowód na to, że każdy może robić smaczne zdjęcia, jeżeli ma w sercu miłość do gotowania, a w ręku tak fantastyczny aparat.

MÓJ WŁASNY CHLEB

Pamiętam, jak chodziłam z Tatą w każdą sobotę po świeże bułki do najlepszej do dziś piekarni w mieście. Wejście było „od tyłu”, ludzie czekali w kolejce z wiklinowymi koszykami, wszędzie cudowny zapach chleba, unosząca się mąka i gwar. Moje najsilniejsze wspomnienia zawsze wiążą się z jedzeniem. W pogoni za nimi tworzę nowe – takie jak mój własny pełnoziarnisty chleb. Jest cudowny, nafaszerowany ziarnami i pozytywnymi emocjami.

czas przygotowania:

10 min

czas całkowity:

90 min

ilość:

2 bochenki

Składniki:

400 g mąki gryczanej

100 g mąki żytniej

50 g drożdży

550 ml ciepłej wody

100 g otrębów żytnich

100 g słonecznika

100 g siemienia lnianego

100 g pestek dyni

3 łyżki melasy (opcjonalnie cukier trzcinowy)

3 łyżki czarnuszki

łyżka soli morskiej

łyżka octu balsamicznego

6 łyżek płatków żytnich

łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

» W misce wymieszać dobrze mąkę gryczaną i żytnią, drożdże, sól, melasę i wodę.

» Dodać pozostałe składniki i całość wyrabiać około 10 min. Ciasto będzie luźne.

» Foremki o wymiarach 10 × 22 cm wysmarować olejem i obsypać płatkami żytnimi. Do każdej wlać po połowie ciasta.

» Delikatnie zwilżyć dłonie wodą i posmarować oraz wyrównać ciasto w foremkach.

» Odstawić na 30 min w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

» Piec w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra–dół 50 min. Wyjąć i ostudzić.

Możliwości:

» Chleb świetnie smakuje podpieczony na suchej patelni lub w tosterze, podany z awokado skropionym cytryną i posypanym solą morską oraz serem typu parmezan.

» Można go wzbogacać o zioła, suszone pomidory, oliwki.

» Można go zamrozić lub trzymać w lodówce do tygodnia zawinięty w papier.

SZYNKA DOMOWA JAK ZA DAWNYCH LAT

czas przygotowania:

30 min

czas całkowity:

7 dni

ilość:

6–7 porcji

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej bez skóry

3 łyżki Vegety Pikantnej

50 g soli peklowej

1,2 l wody

2 łodygi selera naciowego

1 główka i 4 ząbki czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

2 liście laurowe gałązka rozmarynu

łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

» Szynkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon.

» Przygotować zalewę. Do 1 l wody dodać sól peklową, gałązkę rozmarynu, ziele angielskie, 4 ząbki czosnku, pieprz i liście laurowe. Podgrzać, aż sól się rozpuści. Ostudzić.

» Do zimnej zalewy włożyć szynkę. Całość wstawić do lodówki na 4–7 dni, pamiętając, aby każdego dnia obracać szynkę na drugą stronę.

» Szynkę wyjąć z zalewy, osuszyć. Całą uformować w kulę za pomocą sznurka. Mięso obtoczyć w Vegecie Pikantnej.

» Na rozgrzaną patelnię wlać olej i obsmażyć na nim szynkę z każdej strony po około 2 min.

» Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją grzania góra–dół. Szynkę umieścić w rękawie foliowym wraz z przeciętą na pół główką czosnku i łodygami selera naciowego oraz 200 ml wody.

» Szczelnie zamknąć rękaw i całość piec 60 min, aby skórka była chrupka. 10 min przed końcem należy rozciąć tunel foliowy.

Możliwości:

» Szynkę można podawać od razu na ciepło, a z powstałego podczas pieczenia płynu przygotować sos. Wystarczy na patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką mąki. Kiedy się zarumieni, dodać powstały podczas pieczenia płyn, cały czas mieszając. Doprawić.

» Czas peklowania ma wpływ na smak i kolor szynki. Im dłużej mięso leży w zalewie, tym jest bardziej różowe.

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki