Najlepsze włoskie przepisy - Michelle Enderson - ebook

Najlepsze włoskie przepisy ebook

Michelle Enderson

2,0

Opis

Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, Palizzi Social Club w Filadelfii, Chiltern Firehouse w Londynie oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 72

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
2,0 (6 ocen)
0
0
2
2
2
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
AniaKustosz

Nie polecam

Strata czasu.
00
dsozanska

Z braku laku…

dziwne produkty w stylu sól koszerna lub staroświecki owies
00

Popularność



Podobne


Michelle Enderson

Najlepsze włoskie przepisy

Projektant okładkihttps://pixabay.com/pl/photos/dania-kuchni-w%C5%82oskiej-%C5%BCywno%C5%9Bci-2378729/ Pixabay

© Michelle Enderson, 2021

© https://pixabay.com/pl/photos/dania-kuchni-w%C5%82oskiej-%C5%BCywno%C5%9Bci-2378729/ Pixabay, projekt okładki, 2021

Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, Palizzi Social Club w Filadelfii, Chiltern Firehouse w Londynie oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.

ISBN 978-83-8245-661-5

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Michelle Enderson

12.05.2021r.

Sos Bakłażanowy Piccante

Nigdy wcześniej pieczarki nie były smaczniejsze niż w tym przepisie na pikantny sos z warzywami, idealny również jako pasta do kanapek lub finiszer do prosto przygotowanych warzyw.

Składniki

Przepis na około 1,5 filiżanki,

1 mały bakłażan kulisty, przepołowiony wzdłuż,

2 łyżki i 1/2 szklanki oliwy z oliwek,

sól koszerna. 0.11 kg pieczarek, przycięte,

1 mała główka czosnku plus 1/2 małego ząbku czosnku, drobno

posiekanego,

1/4 Szklanki sosu pomidorowego,

2 łyżki pasty chili kalabryjskiej lub 1 posiekana świeża

papryczka chili Fresno. Chrupiący chleb w plasterkach

(do podania).

Przygotowanie

Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 425°. Lekko naciąć miąższ bakłażana końcem noża. Połóż skórką w dół na blaszce do pieczenia z brzegiem i skrop 1 łyżką. Olej; sezon z solą. Wrzuć grzyby i główkę czosnku z 1 łyżką. Olej na innej blaszce do pieczenia z obrzeżem z solą. Przykryj szczelnie folią. Warzywa pieczemy na obu arkuszach do miękkości przez 30–35 minut. Ostudzić.

Krok 2Zbierz mięso bakłażana ze skóry, wyrzucić skórę. Pokrój bakłażana i grzyby, aż powstanie gruby przecier. Wyciśnij ząbki czosnku ze skórki, posiekać do zmiażdżenia. Przenieś oba przeciery do małej miski i wymieszaj z sosem pomidorowym, pastą chili, posiekanym świeżym czosnkiem i pozostałą 1/2 szklanki oleju sezon z solą.

Krok 3Podawać z chlebem do maczania.

Krok 4Sos można przygotować 2 tygodnie wcześniej. Przykryj i schłodź.

Kiełbasa i Brokuły Rabe Frittata

Frittata będzie łatwiejsza do wyjęcia z patelni, jeśli pozostanie na kilka minut, wierzch wypuści powietrze, a krawędzie oderwą się od patelni.

Składniki

8 Porcji

12 dużych jajek,

1/2 szklanki mleka pełnego,

3/4 filiżanki tartego sera cheddar,

Podzielona koszerna sól i grubo mielony czarny pieprz,

2 łyżki oleju roślinnego,

pół średniej cebuli, posiekana,

0,22 kg świeżego hiszpańskiego chorizo lub gorącej włoskiej

kiełbasy, bez osłonek,

1 pęczek brokułów rabe, grubo posiekany.

Przygotowanie

Krok 1Rozgrzej brojler. Ubij jajka i mleko w średniej misce. Wmieszać 1/2 szklanki sera cheddar, dopraw je solą i pieprzem i odstaw.

Krok 2Rozgrzej olej na dużej patelni, najlepiej żeliwnej, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i chorizo i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, a chorizo zarumieni się, przez 6–8 minut. Dodać brokuły rabe, dopraw je solą i pieprzem i gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, 8–10 minut dłużej.

Krok 3Zmniejsz ogień do niskiego i polej warzywa mieszanką zarezerwowanych jajek. Gotuj, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż brzegi się zetną, 10–12 minut. Top frittata z pozostałą 1/4 filiżanki sera cheddar, piec, aż wierzch będzie złotobrązowy, a środek będzie ustawiony, około 4 minuty dłużej.

Krok 4Frittatę pokroić w kliny i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Krok 5Frittata można zrobić 2 godziny wcześniej. Ostudź, a następnie przykryj.

Włoskie Crudités

Składniki

8 Porcji

8 rzodkiewek czerwonych, lub śniadaniowych,

pokrojone w cienkie plasterki,

8 cienkie szparagi, przycięte,

1 serce selera, pokrojone wzdłuż na 8 ćwiartek,

1/4 główki kalafiora, romanesco lub brokułów, pokrojona

w małe różyczki,

2 młode cebulki kopru włoskiego, przecięte wzdłuż na pół,

pokrojone w paski o grubości, 1/2 centymetra,

2 cykorie, liście rozdzielone,

2 główki sałaty Little Gem, liście rozdzielone,

4 cebule, przycięte, przekrojone wzdłuż na pół,

pół kiści rzeżuchy, usunięte twarde łodygi,

0,05 kg fasolki zielonej, przycięte,

1 cytryna pokrojona w ćwiartki,

łuszcząca się sól morska,

1 szklanka oliwy z oliwek.

Przygotowanie

Krok 1Ułóż marchewki, rzodkiewki, szparagi, seler, kalafior, koper włoski, cykorię, Świerk, cebulę, rukiew wodna i fasolkę szparagową na dużym talerzu lub desce. Podawać z cytryną do wyciśnięcia, solą do posypania i olejem do maczania.

Caponata z Orzeszkami Piniowymi

Ta kaponata wykorzystuje technikę zwaną „narybkiem na zimno”. Zamiast smażyć warzywa na rozgrzanym, gorącym oleju, łączysz je w garnku z olejem o temperaturze pokojowej i razem podgrzewasz. Zaletą tej metody jest to, że zużywa się mniej oleju niż normalnie podczas „smażenia na gorąco” i jest bardzo mało rozprysków, ponieważ żywność i olej mają zawsze tę samą temperaturę. I podobnie jak w przypadku „smażenia na gorąco”, nadal otrzymujesz złocistą chrupiącą powłokę i miękkie, kremowe wnętrze, ale bez bałaganu.

Składniki

6 Porcji

2 kuliste bakłażany (łącznie około 1kg),

pokrojone na półcalowe kawałki,

2 łyżki soli koszernej i więcej,

1 mała główka kopru włoskiego, pokrojona na półcalowe

kawałki,

4 szklanki oleju roślinnego,

1/4 szklanki orzeszków piniowych,

1/4 szklanka oliwy z oliwek,

1 średnia czerwona cebula, cienko pokrojona,

2 Papryki chile Fresno, cienko pokrojone,

2 ząbki czosnku, cienko pokrojone,

1/4 łyżeczka papryki,

1 kubek pokruszonych pomidorów,

1,5 szklanki octu z czerwonego wina,

3 łyżki cukru,

1/4 kubka słodzonej suszonej żurawiny,

grillowany chleb lub chleb tostowy wiejski (do podania).

Przygotowanie

Krok 1Wrzuć bakłażany z 2 łyżkami. sól w durszlaku ustawionym nad miską, schłodzić 3–10 godzin.

Krok 2Zbierz bakłażany w ręcznik kuchenny, wycisnąć nadmiar płynu. Połącz bakłażany, koper włoski i olej roślinny o temperaturze pokojowej w dużym, ciężkim garnku ustawionym na dużym ogniu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż bakłażany będą złotobrązowe, a koper włoski będzie miękki, 20–25 minut.

Przenieś warzywa do ręczników papierowych do osuszenia, ostudzić lekko.

Krok 3W międzyczasie upraż orzeszki pinii na małej suchej patelni na średnim ogniu, często podrzucając, aż uzyskają złoty kolor, około 4 minut. Przełóż na talerz.

Krok 4Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średniej. Cebulę, papryczki chili i czosnek gotuj od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie, ale nie zrumienione, 6–8 minut. Dodać paprykę i smażyć około 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj pomidory, ocet i cukier, doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby rozpuścić cukier. Dodaj orzechy, żurawinę i mieszankę bakłażana. Wrzuć do podgrzania i oszklenia z solą. Ostudzić, podawać z chlebem.

Świeża ricotta

Miska makaronu ze świeżą ricottą, posiekanymi orzechami włoskimi, odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną świeżej pietruszki to piękna rzecz.

Składniki

2 szklanki mleka pełnego,

1 kubek ciężkiej śmietany,

1/2 łyżeczki soli koszernej,

2 łyżki świeżego soku z cytryny lub białego

destylowanego octu.

Przygotowanie

Krok 1 Doprowadź mleko, śmietanę i sól do wrzenia w średnim rondlu. Zdjąć z ognia. Dodaj sok z cytryny, delikatnie mieszać, aż mieszanina zacznie się ściskać. Odstaw na 5 minut.

Krok 2 Przelej masę na sito o drobnych oczkach wyłożone 2 warstwami gazy umieszczonymi na średniej misce. Wstawić do lodówki, aż ser będzie się nadawał do smarowania, co najmniej 20 minut i do 12 godzin (im dłużej się odkształca, tym będzie grubszy).

Krok 3 Ser przykryć i schłodzić do 3 dni.

Klasyczny Sos Marinara

Składniki

2 gałązki bazylii,

1/4 szklanka oliwy z oliwek,

2 puszki całych obranych pomidorów,

1 mała cebula, drobno posiekana,

4 ząbki czosnku, cienko pokrojone,

sól koszerna, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie

Krok 1 Rozgrzej olej w średnio ciężkim garnku. Cebulę gotować od czasu do czasu mieszając, aż będzie bardzo miękka, 8–10 minut. Dodać czosnek i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż będzie bardzo miękki, około 5 minut, wmieszaj bazylię. Dodaj pomidory, miażdżąc je rękami, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Zredukować ciepło, gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje, około 1 godziny. Dopraw solą i pieprzem. Ostudzić.

Krok 2 Sos można przygotować 1 tydzień wcześniej. Przykryj i schłodź lub zamroź do 3 miesięcy.

Radicchio, koper włoski i oliwka Panzanella

Składniki

4 Porcje

Chleb wiejski, rozdarty na małe kawałki (około 4 filiżanek),

1 łyżka drobno startej skórki z cytryny,

1/2 szklanki oliwy z oliwek,

Podzielona koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

1 mała szalotka, drobno posiekana,

2 łyżki świeżego soku z cytryny,

2 łyżki octu z czerwonego wina,

1 łyżka posiekanego świeżego oregano,

1 radicchio z małą główką, podarte na małe kawałki,

1 mała główka kopru włoskiego, pokrojona w cienkie plasterki,

1 kubek świeżej, płaskiej pietruszki z delikatnymi łodygami,

1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek, przekrojona na pół,

3 plastry dojrzałego sera z mleka owczego, pokrojony,

3 plastry twardego salami, cienko pokrojonego.

Przygotowanie

Krok 1Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Wrzuć chleb ze skórką z cytryny i 1/4 szklanki oleju na blachę do pieczenia z brzegami, dopraw solą i pieprzem. Piec, od czasu do czasu podrzucając, aż będzie chrupiący na zewnątrz, ale nadal będzie elastyczny w środku, 8–10 minut. Ostudzić.

Krok 2Ubij szalotkę, sok z cytryny, ocet i oregano w dużej misce, dopraw solą i pieprzem. Ubij pozostałą 1/4 szklanki oleju.

Krok 3Dodaj radicchio, koper włoski, pietruszkę, oliwki, ser, salami i chleb do dressingu, wrzucić aby je połączyć.

Krok 4Sałatkę można ubrać poprzedniego wieczoru. Przykryj i schłodź.

Makaron i fasolki z Escarole

Skórka parmezanu i aromat zlewu kuchennego nadają mocny smak temu klasycznemu przepisowi na makaron fagioli z fasolą i makaronem.

Składniki

4 Porcje

1,5 szklanki suszonej fasoli cannellini (białej nerki), moczonej

przez noc,

1 skórka parmezanu (około 55gram), plus ogolony parmezan

do podania,

2 średnie marchewki, wyszorowane, przepołowione na krzyż,

2 łodygi selera, przepołowione na krzyż,

1 główka czosnku przekrojona na pół na krzyż, plus 2 goździki,

posiekane,

6 gałązek pietruszki,

1 gałązka rozmarynu,

2 liście laurowe,

2 suszone chili de árbol lub 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków

czerwonej papryki oraz więcej pokruszonych do podania,

sól koszerna, świeżo zmielony pieprz,

3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej,

1 duża cebula, posiekana,

1 puszka całych obranych pomidorów(około 400gram),

3/4 szklanki białego wytrawnego wina,

85 gram suszonej lasagne lub innego płaskiego makaronu,

połamanego na półcalowe kawałki,

pół małej główka escarole,

liście podarte na 5 cm kawałki.

Przygotowanie

Krok 1Zagotuj fasolę, skórkę parmezanu, czosnek, natkę pietruszki, rozmaryn, marchew, seler, liście laurowe, papryczki chili i 2 litry wody do wrzenia w średnim garnku. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, dodając więcej wody w razie potrzeby, aż fasola zmięknie, około 1,5 godziny. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Wyrzuć warzywa, skórkę i zioła.

Krok 2W międzyczasie podgrzej 3 łyżki. Olej w dużym garnku na średnim. Cebulę i posiekany czosnek gotować od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną, 8–10 minut. Dodaj pomidory, rozgniecione rękami i gotuj, często mieszając, aż płyn prawie całkowicie się zmniejszy, 12–15 minut. Dodaj wino, zagotuj i gotuj, aż prawie całkowicie wyparuje, około 5 minut.

Krok 3Dodaj fasolę i płyn gotować do połączenia smaków, 12–15 minut. Dodaj makaron, gotować, mieszając i w razie potrzeby dodając więcej wody, aż będzie al dente, 15–20 minut. Dodaj escarole i gotuj, aż zwiędnie, około 1 minuty, dopraw solą i pieprzem. Podawaj zupę skropioną olejem i polaną parmezanem i więcej chili.

Sałatka Ultimate Caprese

Sałatka to danie, które należy przyrządzić, gdy pomidory osiągają szczyt, na rynku rolników powinieneś je poczuć, zanim je zobaczysz. Ta chwila pojawia się tylko raz w roku, więc jak najlepiej ją wykorzystaj.

Składniki

Pintowe pomidory koktajlowe, najlepiej rodzynkowe,

przekrojone na pół,

7 łyżek (lub więcej) oliwy extra vergine, podzielone,

łuszcząca się sól morska,

1 kilogram zmieszanych średnich i duże pomidorów, najlepiej

rodzynkowe, pokrojone w cienkie plasterki,

225 gram mozzarelli bawolej lub mozzarelli w temperaturze

pokojowej, podarte na kawałki,

pieprz czarny grubo mielony,

małe liście bazylii i tosty z wiejskiego chleba (do podania).

Przygotowanie

Krok 1Wrzuć pomidory koktajlowe z 1 łyżką. olej w małej misce z solą.

Krok 2Na półmisku ułożyć plastry pomidora, lekko na siebie, nakładając obficie doprawić solą. Ułóż mozzarellę na pomidorach, lekko doprawić mozzarelle solą. Polej sałatkę pomidorkami koktajlowymi i skrop 6 łyżkami. Olej doprawić pieprzem. Odstaw na 30 minut, aby smaki się połączyły i uwolniły soki z pomidorów i mozzarelli.

Krok 3Najlepsza sałatka z bazylią i dodatkową solą i olejem, w razie potrzeby. Podawaj z pieczywem.

Danie mieszane smażone

Fajne pierwsze danie podawane gościom w kuchni. Zanim jedna partia zostanie pochłonięta, kolejna wyjdzie z frytownicy.

Składniki

6 Porcji

olej roślinny (do smażenia; około 8 filiżanek),

1 szklanka mąki uniwersalnej,

1 kubek skrobi kukurydzianej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli koszernej,

2 kubki schłodzonej sody klubowej,

1/4 mała kabocha(dynia japońska), szorowana, bardzo cienko

pokrojona,

1/2 małej główki kopru włoskiego, bardzo cienko pokrojonej

wzdłuż,

1 por, tylko białe i bladozielone części, przecięte wzdłuż na pół,

z rozdzielonymi warstwami,

5 gram grzybów maitake lub shiitake, przyciętych, podartych

na małe kawałki,

1 cytryna, bardzo cienko pokrojona w krążki, usunięte nasiona

i ćwiartki do podania,

1,2 kg dużych krewetek, obranych, pozbawionych żyłki,

przepołowionych wzdłuż,

1,2 kg macek kałamarnicy lub ośmiornicy,

Pół szklanki świeżych liści pietruszki o delikatnych łodygach,

1/4 kubka świeżych liści szałwii.

Przygotowanie

Krok 1Załóż średnio ciężki garnek z termometrem; wlej olej na miarę. Podgrzej na średnim poziomie, aż termometr zarejestruje 350°.

Krok 2