13,00 zł
Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, Palizzi Social Club w Filadelfii, Chiltern Firehouse w Londynie oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:
Liczba stron: 43
Projektant okładkihttps://pixabay.com/pl/illustrations/w%C5%82oska-restauracja-w%C5%82ochy-akwarela-4243584/ Pixabay
© Michelle Enderson, 2021
© https://pixabay.com/pl/illustrations/w%C5%82oska-restauracja-w%C5%82ochy-akwarela-4243584/ Pixabay, projekt okładki, 2021
Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, Palizzi Social Club w Filadelfii, Chiltern Firehouse w Londynie oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.
ISBN 978-83-8245-660-8
Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero
Michelle Enderson
12.05.2021r.
Jeśli muszle są idealnie ugotowane na pierwszym etapie, po upieczeniu będą miękkie i zwiotczałe. Ten przepis pochodzi z Palizzi Social Club w Filadelfii, najlepszej restauracji w Ameryce.
8 Porcji
340 g muszli makaronu jumbo,
sól koszerna,
2 duże żółtka,
1 duże jajko,
2 szklanki świeżej ricotty z pełnego mleka,
85 g parmezanu, drobno startego, plus więcej do podania,
1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki,
225 g mozzarelli o niskiej zawartości wilgoci, grubo startej,
podzielonej, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 kubki
klasycznego sosu Marinara, podzielony, suszone oregano
i oliwa z oliwek (do podania).
Krok 1Rozgrzej piekarnik do 375°. Gotuj muszle w dużym garnku wrzącej osolonej wody, od czasu do czasu mieszając, aż będą bardzo al dente, drenaż. Uruchom pod zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie i ponownie odcedzić.
Krok 2Lekko ubij żółtka i jajko w dużej misce. Wymieszaj ricottę, parmezan, pietruszkę i 1,5 szklanki mozzarelli, dopraw solą i pieprzem. Przenieś wypełnienie do dużej, zamykanej plastikowej torebki.
Krok 3Rozłóż 1,5 szklanki sosu marinara w naczyniu do pieczenia o wymiarach 13x9. Odetnij 1 koniec plastikowej torby i pracując pojedynczo, wyciśnij nadzienie do skorupek, układając je w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Sos marinara i pozostałą mozzarellę przykryj patelnię szczelnie folią i piecz muszle, aż sos zacznie bulgotać, 35–40 minut, odstaw na 5 minut.
Krok 4Ostrożnie przesuń stojak na górę piekarnika i podgrzej brojlera. Makaron odsłaniamy i smażymy, aż lekko się zrumieni, około 2 minuty. Posyp oregano i więcej parmezanu i skrop olejem. Makaron można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. Ostudzić, przykryj i odłożyć. Podgrzewać pod przykryciem w 375°.
Gdy robimy gnocchi, więc wszystko inne powinno być proste. Klasyczny sos pomidorowy i pieczona łopatka wieprzowa to najlepszy wybór.
8 Porcji
1,5 kg średnio rdzawych ziemniaków, wyszorowanych (około
6 lub 7),
3/4 szklanki mąki uniwersalnej i więcej na powierzchnię,
1 łyżka soli koszernej i więcej,
sos pomidorowy,
starty parmezan i posiekana pieczeń wieprzowa, (do podania).
Krok 1Rozgrzej piekarnik do 350°. Ziemniaki nakłuć widelcem, a następnie zapiec bezpośrednio na ruszcie piekarnika do miękkości, około 1 godziny. Gdy ostygnie, zeskrob miąższ ziemniaka do średniej miski, odrzuć skórki.
Krok 2Przełóż przez młyn do żywności lub rozdrabniacz na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym (aby wchłonąć nadmiar wilgoci). Niech ostygnie całkowicie.
Krok 3Przełóż ziemniaki do dużej miski, posyp szklanki mąki i 1 łyżką. posolić i ugniatać, aż powstanie lepkie ciasto. Lekko opuść ręce i powierzchnię roboczą. Ciasto podzielić na 6 porcji. Zwiń każdą w długą, zwartą linę o grubości około 0,5. Pokroić na kawałki.
Krok 4Pracując w 4 partiach, gotuj gnocchi w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, aż się uniosą, około 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przełóż na patelnię z sosem pomidorowym. Posyp parmezanem i podawaj z łopatką wieprzową.
W Pietro’s kucharze smażą na głębokim oleju kotlety z kurczaka na dużej, szerokiej patelni, dzięki czemu olej bardzo szybko się ogrzewa i pozostaje tam po dodaniu kotleta. Sprytny, ale potencjalnie niechlujny (jest dużo oleju!). Jeśli masz holenderski piekarnik z wysokimi ścianami, zminimalizuje to rozpryski.
4 Porcje
Sos marinara
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 średnia biała cebula, drobno posiekana,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
dwie 0,9 kg puszki całych obranych pomidorów,
najlepiej San Marzano,
sól koszerna,
świeżo zmielony pieprz.
Kurczak przygotowanieDwie 0,22 kg piersi z kurczaka bez skóry i kości, 3 duże jajka, 3 kubki zwykłej drobnej suchej bułki tartej, 1 szklanka mąki uniwersalnej, 3 szklanki oleju roślinnego, 0,11 kg parmezanu, startego, najlepiej na dużych, gwiazdkowatych otworach tarki pudełkowej (około 1/2 filiżanki).
Sos marinara
Krok 1Rozgrzej olej w dużym holenderskim piekarniku lub innym ciężkim garnku. Cebulę gotować często mieszając, aby uniknąć brązowienia, aż będzie bardzo miękka i przezroczysta, 12–15 minut. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż prawie całkowicie wyparuje, 6—8 minut. Dodaj pomidory i ich płyn. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, skrobiąc dno patelni, aż pomidory będą miękkie, a płyn bardzo stężony, 1,5 — 2 godziny. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2Przepuścić sos do dużego rondla przez młyn do żywności wyposażony w krążek ze średnimi otworami. (Alternatywnie możesz użyć blendera zanurzeniowego lub zwykłego blendera, po prostu uważaj, aby nie przegotować).
Krok 3Sos można przygotować 5 dni wcześniej. Ostudzić, przykryj i odłóż. Kurczak
Krok 4Umieść pierś kurczaka na desce do krojenia, skórą do góry. Trzymając nóż równolegle do deski, przeciąć pierś wzdłuż dłuższego boku, zatrzymując się w połowie”, zanim przejdziesz do końca. Otwórz pierś w górę jak książkę, z połączoną stroną pełniącą rolę grzbietu. Umieść posmarowaną masłem pierś między 2 kawałkami plastiku zawinąć i delikatnie ubijać, aż będzie tak cienkie, jak to możliwe, bez rozdzierania mięsa, najlepiej do około 1/4 grubości. Powtórz z pozostałą piersią kurczaka.
Krok 5Jajka, bułkę tartą i mąkę umieszczaj