12,50 zł
Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:
Liczba stron: 29
Projektant okładkihttps://pixabay.com/pl/photos/gastronomia-w%C5%82ochy-%C5%BCywno%C5%9Bci-2143381/ Pixabay
© Michelle Enderson, 2021
© https://pixabay.com/pl/photos/gastronomia-w%C5%82ochy-%C5%BCywno%C5%9Bci-2143381/ Pixabay, projekt okładki, 2021
Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.
ISBN 978-83-8245-478-9
Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero
Michelle Enderson
04.04.2021r.
Fajne pierwsze danie podawane gościom w kuchni. Zanim jedna partia zostanie pochłonięta, kolejna wyjdzie z frytownicy.
6 Porcji
olej roślinny (do smażenia; około 8 filiżanek),
1 szklanka mąki uniwersalnej,
1 kubek skrobi kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli koszernej,
2 kubki schłodzonej sody klubowej,
1/4 mała kabocha(dynia japońska), szorowana, bardzo cienko pokrojona,
1/2 małej główki kopru włoskiego, bardzo cienko pokrojonej wzdłuż,
1 por, tylko białe i bladozielone części, przecięte wzdłuż na pół, z rozdzielonymi warstwami,
5 gram grzybów maitake lub shiitake, przyciętych, podartych na małe kawałki,
1 cytryna, bardzo cienko pokrojona w krążki, usunięte nasiona i ćwiartki do podania,
1,2 kg dużych krewetek, obranych, pozbawionych żyłki, przepołowionych wzdłuż,
1,2 kg macek kałamarnicy lub ośmiornicy,
Pół szklanki świeżych liści pietruszki o delikatnych łodygach,
1/4 kubka świeżych liści szałwii.
Krok 1
Załóż średnio ciężki garnek z termometrem; wlej olej na miarę. Podgrzej na średnim poziomie, aż termometr zarejestruje 350°.
Krok 2
W międzyczasie ubij mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki. sól w dużej misce. Wmieszaj sodę klubową tylko do wymieszania (kilka grudek jest w porządku, tylko nie mieszaj zbytnio). Zanurz jedną czwartą mieszanki warzyw, owoców cytrusowych, owoców morza i ziół w cieście, pozwalając nadmiarowi kapać z powrotem do miski. Smażyć, od czasu do czasu odwracając, aby gotować równomiernie i delikatnie, w razie potrzeby oddzielając, na złoty i chrupiący kolor, 1–3 minuty. Za pomocą pająka lub łyżki cedzakowej przenieść na druciany stojak wyłożony papierowym ręcznikiem sezon z solą. Powtórz jeszcze 3 razy z pozostałymi składnikami, przywracając olej do 350° między partiami. Podawać z kawałkami cytryny.
8 Porcji
0.05 kg sardele w oleju w cynie,
7 łyżek oliwy z oliwek, podzielone, plus więcej do podania,
0,9 kg główka kalafiora, pokrojona w duże różyczki Sól koszerna, świeżo zmielony pieprz,
0,45 kg średniej marchewki, wyszorowane, pokrojone na przekątnej cala grubości,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/4 oleju cytrynowego,
1/4 kubka panko (japońska bułka tarta).
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 425°. Odcedź sardele i drobno posiekaj. Rozgniatać, na przemian siekać i zacierać bokiem noża, aż utworzy się gęsta, gładka pasta. Wymieszaj z 4 łyżkami. olej w dużej misce. Wrzucić kalafior, bardzo lekko dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia z brzegami. Wrzuć marchewkę, oregano i 2 łyżki. olej na innej blaszce z oprawkami dopraw solą i pieprzem. Umieść marchewki na górnej półce, a kalafior poniżej i piecz, wrzucając do połowy, aż marchewki się zrumienią i będą kruche, 14–18 minut. Wyjmij marchewki z piekarnika i zetrzyj skórkę z cytryny. Przełóż kalafior do górnej półki i kontynuuj pieczenie, od czasu do czasu podrzucając, aż całkowicie się zrumieni i będzie miękki, 15–20 minut dłużej.
Krok 2
W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę.. Gotuj panko, mieszając, na złoty kolor. Lekko posolić i przełożyć na papierowe ręczniki do odsączenia.
Krok 3
Tuż przed podaniem marchewki skropić olejem i wrzucić kalafior z bułką tartą.
Krok 4
Kalafior i marchew można piec 3 dni wcześniej. Ostudzić i przykryć. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.