Najlepsze włoskie przepisy część 1 - Michelle Enderson - ebook

Najlepsze włoskie przepisy część 1 ebook

Michelle Enderson

0,0
12,50 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 29

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.


Podobne


Michelle Enderson

Najlepsze włoskie przepisy część 1

Projektant okładkihttps://pixabay.com/pl/photos/gastronomia-w%C5%82ochy-%C5%BCywno%C5%9Bci-2143381/ Pixabay

© Michelle Enderson, 2021

© https://pixabay.com/pl/photos/gastronomia-w%C5%82ochy-%C5%BCywno%C5%9Bci-2143381/ Pixabay, projekt okładki, 2021

Książka zawiera zbiór smacznych włoskich przepisów przygotowywanych w najlepszych zagranicznych restauracjach, jak w Bar Agricole, San Francisco, oraz Włoskich regionach takich jak Emilii Romanii znanej z najlepszych potraw Włoskich. Książka zawiera wiele smacznych przepisów, idealny prezent dla osób uwielbiających kuchnie włoską oraz, które po prostu lubią prosto i bardzo smacznie zjeść.

ISBN 978-83-8245-478-9

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Michelle Enderson

04.04.2021r.

Danie mieszane smażone

Fajne pierwsze danie podawane gościom w kuchni. Zanim jedna partia zostanie pochłonięta, kolejna wyjdzie z frytownicy.

Składniki

6 Porcji

olej roślinny (do smażenia; około 8 filiżanek),

1 szklanka mąki uniwersalnej,

1 kubek skrobi kukurydzianej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli koszernej,

2 kubki schłodzonej sody klubowej,

1/4 mała kabocha(dynia japońska), szorowana, bardzo cienko pokrojona,

1/2 małej główki kopru włoskiego, bardzo cienko pokrojonej wzdłuż,

1 por, tylko białe i bladozielone części, przecięte wzdłuż na pół, z rozdzielonymi warstwami,

5 gram grzybów maitake lub shiitake, przyciętych, podartych na małe kawałki,

1 cytryna, bardzo cienko pokrojona w krążki, usunięte nasiona i ćwiartki do podania,

1,2 kg dużych krewetek, obranych, pozbawionych żyłki, przepołowionych wzdłuż,

1,2 kg macek kałamarnicy lub ośmiornicy,

Pół szklanki świeżych liści pietruszki o delikatnych łodygach,

1/4 kubka świeżych liści szałwii.

Przygotowanie

Krok 1

Załóż średnio ciężki garnek z termometrem; wlej olej na miarę. Podgrzej na średnim poziomie, aż termometr zarejestruje 350°.

Krok 2

W międzyczasie ubij mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki. sól w dużej misce. Wmieszaj sodę klubową tylko do wymieszania (kilka grudek jest w porządku, tylko nie mieszaj zbytnio). Zanurz jedną czwartą mieszanki warzyw, owoców cytrusowych, owoców morza i ziół w cieście, pozwalając nadmiarowi kapać z powrotem do miski. Smażyć, od czasu do czasu odwracając, aby gotować równomiernie i delikatnie, w razie potrzeby oddzielając, na złoty i chrupiący kolor, 1–3 minuty. Za pomocą pająka lub łyżki cedzakowej przenieść na druciany stojak wyłożony papierowym ręcznikiem sezon z solą. Powtórz jeszcze 3 razy z pozostałymi składnikami, przywracając olej do 350° między partiami. Podawać z kawałkami cytryny.

Talerz antipasto z pieczonymi warzywami

Składniki

8 Porcji

0.05 kg sardele w oleju w cynie,

7 łyżek oliwy z oliwek, podzielone, plus więcej do podania,

0,9 kg główka kalafiora, pokrojona w duże różyczki Sól koszerna, świeżo zmielony pieprz,

0,45 kg średniej marchewki, wyszorowane, pokrojone na przekątnej cala grubości,

1/2 łyżeczki suszonego oregano,

1/4 oleju cytrynowego,

1/4 kubka panko (japońska bułka tarta).

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 425°. Odcedź sardele i drobno posiekaj. Rozgniatać, na przemian siekać i zacierać bokiem noża, aż utworzy się gęsta, gładka pasta. Wymieszaj z 4 łyżkami. olej w dużej misce. Wrzucić kalafior, bardzo lekko dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia z brzegami. Wrzuć marchewkę, oregano i 2 łyżki. olej na innej blaszce z oprawkami dopraw solą i pieprzem. Umieść marchewki na górnej półce, a kalafior poniżej i piecz, wrzucając do połowy, aż marchewki się zrumienią i będą kruche, 14–18 minut. Wyjmij marchewki z piekarnika i zetrzyj skórkę z cytryny. Przełóż kalafior do górnej półki i kontynuuj pieczenie, od czasu do czasu podrzucając, aż całkowicie się zrumieni i będzie miękki, 15–20 minut dłużej.

Krok 2

W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę.. Gotuj panko, mieszając, na złoty kolor. Lekko posolić i przełożyć na papierowe ręczniki do odsączenia.

Krok 3

Tuż przed podaniem marchewki skropić olejem i wrzucić kalafior z bułką tartą.

Krok 4

Kalafior i marchew można piec 3 dni wcześniej. Ostudzić i przykryć. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.