Wydawca: Burda Książki Kategoria: Poradniki Język: polski

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 25000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku (w tym Kindle) kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 66 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB kup za 1 zł
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Moje pyszne inspiracje - Damian Kordas

Zwycięzca czwartego sezonu polskiego MasterChefa zaprasza na wielką ucztę, która zachwyci każdego. W menu znajdziemy między innymi ptysie z farszem z makreli na przystawkę, wybór zup świata z nieodłącznym królewskim bulionem, dania główne zarówno te wykwintne, jak i do ekspresowego przyrządzenia oraz boskie desery.

Nie zabraknie również dań popisowych znanych już z programu.

Wszystkie potrawy, których przepisy zostały zamieszczone w tej książce, smakują wyśmienicie!

Opinie o ebooku Moje pyszne inspiracje - Damian Kordas

Fragment ebooka Moje pyszne inspiracje - Damian Kordas

Witaj, Drogi Kucharzu!

Przedstawiam Ci moją pierwszą, wymarzoną i wyśnioną książkę kucharską. Mam nadzieję, że będzie ona dla Ciebie częstym pomocnikiem i źródłem wielu inspiracji w kuchni. Pierwsza rzecz jest zawsze wyjątkowa, taka jest też moja książka. Jest ona dowodem na to, że marzenia to coś bardzo ważnego w życiu, że porażki nie są powodem do poddania się, wręcz przeciwnie, dają siłę, aby dalej walczyć o sukces i cieszyć się z jego osiągnięcia. Marzenia to coś, bez czego życie nie miałoby sensu. Nigdy nie przypuszczałem, że będę pisał wstęp do mojej książki kucharskiej, mając przed sobą na biurku statuetkę czwartego polskiego MasterChefa. Dlatego jeżeli coś kochasz i mocno tego pragniesz – WALCZ!

Książkę podzieliłem na pięć rozdziałów, obrazujących moją kulinarną przygodę :-)

Pierwszy rozdział, Dobre, bo polskie, to przepisy inspirowane kuchnią polską, polskimi produktami i wszystkim, co kojarzy mi się z naszym krajem. Kuchnia polska to pierwsza kuchnia, z jaką miałem do czynienia – babcine pierogi, barszcz z uszkami na wigilijnym stole czy makowiec na Święta Wielkanocne. Znajdziesz tutaj ciekawe i kreatywne pomysły na dania, na przykład pierogi z oscypkiem i żurawiną, caprese z pieczonych pomidorów z kozim serem czy kaszotto z kurkami.

Drugi rozdział – Kocham podróżować! – to nic innego jak inspiracja kuchniami świata. Podróże to moja kolejna pasja. Właściwie prawidłowa jej nazwa brzmi „podróże kulinarne”, bo właśnie taki jest cel moich wypraw. Uwielbiam bogactwo smaków i aromatów każdego kraju, tradycyjne dania narodowe to coś niesamowitego, a ich poznawanie jest jak znalezienie skarbu. W tym rozdziale odkryjesz, jak smakuje warzywne curry, królik po burgundzku czy kefta jagnięca z sosem mango i chili.

Trzeci rozdział to coś dla moich rówieśników, czyli U studenta… Nieraz słyszałem, jak moi koledzy czy koleżanki narzekają, że nie wiedzą, co zrobić na obiad, bo nie mają zbyt dużo czasu. Mam nadzieję, że ta część książki udowodni, że można gotować szybko i smacznie.

Makaron z tuńczykiem, naleśnikowe cannelloni czy zapiekanka ziemniaczana to dania, do których nie trzeba dużo wysiłku, czasu ani umiejętności.

Czwarty rozdział, czyli Ach, co to była za przygoda, zawiera dania inspirowane zadaniami z programu MasterChef. Tytuł nie jest przypadkowy. Uważam, że program był przygodą mojego życia i chyba żadna inna nie będzie mogła się z nią równać. Z każdym kolejnym odcinkiem uświadamiałem sobie, jak dobrą drogę obrałem, walcząc o upragniony fartuch, a potem o zwycięstwo.

Ostatni rozdział to moje ukochane desery. W Słodkiego, miłego… każdy początkujący cukiernik, ale nie tylko, znajdzie coś dla siebie, między innymi przepis na uwielbiany przez moją mamę tort Pavlova, a także wiele innych inspiracji, jak choćby truskawkowe tiramisu czy pączki z konfiturą cytrynową.

Życzę samych smacznych chwil!Damian

Magda Gessler o Damianie

Obserwowanie przez kolejne edycje zmagań kulinarnych Damiana w MasterChefie było dla mnie potwierdzeniem tezy, że w kuchni efekty przynosi nie tylko talent, ale także ogromna pracowitość, determinacja, upór, a przede wszystkim ciekawość i chęć eksperymentowania. To chłopak, dla którego gotowanie to radość z komponowania smaków i poznawania produktów. Nie boi się ryzyka i stawia sobie wysoko poprzeczkę. To dzięki temu jego dania są pieszczotą dla podniebienia i sprawiają, że chciałoby się je jeść i jeść bez końca.

Anna Starmach o Damianie

Damian to młody, zdolny kucharz, który udowodnił, że nie warto się poddawać, a upór i determinacja przynoszą pożądany efekt. Do trzech razy sztuka! Choć wiem, że w przypadku Damiana wygrana w MasterChefie to dopiero początek jego kulinarnych osiągnięć! Życzę mu powodzenia i już nie mogę się doczekać spróbowania autorskich przepisów zamieszczonych w tej książce!

Michel Moran o Damianie

Młodość, upór, talent, pasja w sercu i na talerzu. Doskonały powiew świeżości w każdym daniu – to nie mogło się nie udać.

Damian zaskoczył smakiem nas, jurorów, i zaskoczy także Was. Tego jestem pewien. W kulinarne wojaże z Damianem wybierzmy się już dziś, bo po co czekać?

Rozdział I  Dobre, bo polskie

Bulion – podstawa wszystkiego

Liczba porcji: 5 

Składniki

1 kg kurczaka (skrzydełka, korpus, udka)

2 marchewki

2 pietruszki korzeniowe

1 łodyga selera naciowego

1 mały por

1 cebula

4–5 ziarenek ziela angielskiego

2 gałązki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

gałązka tymianku

liść laurowy

łyżeczka pieprzu w ziarnach

łyżka oliwy z oliwek

½ szklanki białego wytrawnego wina

Przygotowanie

Warzywa pokrój na większe kawałki. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż kurczaka, a po chwili dodaj warzywa i smaż 4–5 minut. Cebulę opal nad gazem. Zalej wszystko wodą, tylko do poziomu warzyw. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, natkę pietruszki, pieprz i cebulę. Zagotuj, a następnie duś wszystko około godziny. Gdy tylko na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką. Pod koniec dolej wina i gotuj jeszcze 10 minut.

Pierogi z żurawiną i oscypkiem

Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.

Rozdział II Kocham podróżować

Rozdział IIIU studenta

Rozdział IVAch, co to była za przygoda

Rozdział VSłodkiego, miłego

Podziękowania

Przede wszystkim chciałbym podziękować Pani Magdzie Gessler, Pani Ani Starmach i Szefowi Michelowi Moranowi. To trójka wspaniałych osób, bez których moje marzenia nie mogłyby się spełnić. Pani Magdo, dziękuję za wszystkie cenne rady. Jest Pani niezwykłą osobą, wzorem do naśladowania. Podziwiam Panią za determinację, wiedzę, pasję i miłość do gotowania. Pani Aniu, dziękuję Pani za wsparcie, dostrzeżenie we mnie potencjału dobrego kucharza, komplementy oraz krytykę, która jest równie ważna. Szefie Michelu, od początku powtarzałem, że praca z Panem to olbrzymi zaszczyt, którego miałem okazję dostąpić. Jest Pan ogromnym autorytetem i mam wielką nadzieję, że będę kiedyś tak dobrym szefem kuchni jak Pan.

Wielkie podziękowania należą się mojej rodzinie. Mamo, Tato, dziękuję za wsparcie, za to, że trwaliście ze mną przez te trzy lata, podczas których dążyłem do spełnienia tego marzenia, ale także za czas, kiedy miałem w Was oparcie i wiedziałem, że zawsze mogę na Was liczyć. Dziękuję moim babciom – Feli i Halince – za pokazanie mi, czym jest dobra kuchnia, i za zarażenie mnie miłością do gotowania.

Dziękuję także całej produkcji i obsłudze programu MasterChef. To, co mogliśmy oglądać w telewizji, jest zasługą dziesiątek osób: kamerzystów, oświetleniowców, dźwiękowców… Dziękuję Wam za Waszą pracę i za tak wspaniały efekt.

Dziękuję całej wspaniałej Czternastce! Nawet nie wiecie, jak się cieszę, że mogłem Was poznać. Choć jest między nami wiele różnic, to łączy nas jedna wielka pasja :-)

Mógłbym w nieskończoność wymieniać osoby, którym należą się podziękowania

– BARDZO WAM DZIĘKUJĘ!

© Copyright for Polish edition branded by Burda Publishing Polska Sp. z o.o.

© 2015 Endemol Shine Group B.V. Endemol Shine, MasterChef oraz MasterChef logo są zastrzeżonymi znakami towarowymi firmy Endemol Shine Group BV i używane zgodnie z licencją. Wszelkie prawa zastrzeżone.

MasterChef jest oparty na formacie Franc Roddam i jest produkowany przez Endemol Polska Sp. z o.o. dla TVN S.A. na podstawie licencji Endemol Shine Group BV we współpracy z Ziji Productions Limited.

Wydawca: Burda Publishing Polska Sp. z o.o., 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15

Dział handlowy: tel. (48) 22 360 38 38, faks (48) 22 360 38 49

Sprzedaż wysyłkowa: Dział Obsługi Klienta, tel. (48) 22 360 37 77

Redakcja: Redaktornia.com

Korekty: Redaktornia.com, Jolanta Kucharska

Projekt graficzny, skład i łamanie: Maciej Szymanowicz

Zdjęcie na I stronie okładki: Łukasz Giza

Redaktor prowadząca: Agnieszka Radzikowska

Redaktor techniczny: Mariusz Teler

Koordynacja projektu ze strony TVN: Bożena Samojluk-Ślusarska

Zdjęcia: Łukasz Giza / food-foto.pl

Stylizacja: Monika Giza / food-foto.pl

ISBN: 978-83-8053-061-4

Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kopiowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych – również częściowe – tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.

www.burdaksiazki.pl

Skład wersji elektronicznej: pan@drewnianyrower.com