Metoda na cukier - Szemraj Bartek - książka

Metoda na cukier książka papierowa

Szemraj Bartek

0,0

Dostawa: od 6,99 zł (darmowa dostawa z abonamentem Legimi)

Czas wysyłki: 1-2 dni robocze + czas dostawy

59,90 zł
od 30,00 zł w Klubie Mola Książkowego

-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Czas przejąć kontrolę nad ilością zjadanego cukru i na trwałe zmienić nawyki żywieniowe. Spośród wszystkich składników odżywczych cukier ma najsilniejszy wpływ na nasze zachowanie. Szukamy go, gdy jesteśmy zestresowani, znudzeni, poirytowani, bo dostarcza szybkiej nagrody w postaci poprawy nastroju, choć na krótko. Po tym zawsze przychodzi tzw. zjazd, kiedy organizm domaga się następnej dawki „narkotyku”, jakim jest cukier. Ponieważ czujemy się źle, znów sięgamy po słodkości i wpadamy w błędne koło. Najwyższa pora przerwać ten cykl.
Autor, opierając się m.in. na własnych doświadczeniach walki z uzależnieniem od cukru, a także badaniach naukowych i pracy z podopiecznymi, wyjaśnia:
czym jest jedzenie emocjonalne i jaki jest związek cukru z emocjami,
jak przeciwdziałać napadom objadania się,
co zrobić, by tłumić zachcianki na słodycze,
jakie są wady i zalety różnych diet (np. keto, wysokobiałkowa, post przerywany),
jak przygotowywać posiłki, by były zdrowsze lub przynosiły mniej negatywnych konsekwencji zdrowotnych,
jak trenować, by spalać nadwyżki kaloryczne.
Nie twierdzi on, że cukier trzeba całkowicie wyeliminować z życia. To niemożliwe i niepotrzebne! Sztuka polega na tym, by zrozumieć, dlaczego z niego korzystamy, i umieć go ograniczyć lub mądrze zastąpić. Bo jak smutno byłoby już nigdy nie móc sięgnąć po kawałek czekolady.

Liczba stron: 280

Rok wydania: 2025

Format (wymiary): 14.0x20.0cm

ISBN: 9788368265163

Wydanie: 1

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.