Wydawca: Burda Książki Kategoria: Poradniki Język: polski

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 20000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 175 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Księga Szefów Kuchni -

Księga Szefów Kuchni to absolutnie wyjątkowa książka kucharska. Szesnastu najlepszych w Polsce mistrzów kulinarnych prezentuje w niej autorskie przepisy na dania oryginalne, wykwintne i smakowite. Dopełniają je porady i kolorowe zdjęcia potraw. To kuchnia pięknie podana i stworzona z pasji do gotowania.  Może być wspaniałą inspiracją do przygotowania uroczystej kolacji, która wzbudzi podziw Waszych gości.

Opinie o ebooku Księga Szefów Kuchni -

Fragment ebooka Księga Szefów Kuchni -

Projekt graficzny i okładka: MACIEJ SZYMANOWICZ
Redakcja: ZOFIA ROKITA
Korekty: Redaktornia.com
Koordynacja: KATARZYNA MICHALAK, KATARZYNA RYCIAK
Redaktor prowadzący: AGNIESZKA RADZIKOWSKA
Redakcja techniczna: MARIUSZ TELER
Portrety Szefów: WIKTOR ZDROJEWSKI
Zdjęcia potraw: BOGUSŁAW BIAŁY
Stylizacja potraw: DOROTA BIAŁY
Copyright for the Polish edition © 2013 G+J Gruner + Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa. Copyright © 2013 by Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kopiowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie, w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.
Wydanie I elektroniczne
Warszawa 2013
ISBN 978-83-7778-631-4
G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa ul. Marynarska 15, 02-674 Warszawa Dział handlowy: tel. (48 22) 360 38 38, 360 38 42; fax (48 22) 360 38 49www.gjksiazki.pl
Konwersja: eLitera s.c.

Jedną z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności, jakimi zajmuje się bez wątpienia praktycznie każdy, jest gotowanie.

Choć wydaje się to stosunkowo proste, przygotowywanie posiłków wcale nie należy do najłatwiejszych zadań. Niejednokrotnie mimo poniesionych kosztów i „wniesionego” zapału końcowy efekt kulinarny bywa niezadowalający i nie spełnia naszych oczekiwań. Ta myśl stała się przyczyną oraz wyzwaniem do powstania niniejszej książki, w której znani szefowie kuchni podzielili się zdobytą przez lata wiedzą kulinarną. Wszystkie zawarte tu przepisy to receptury, które autorzy sami przygotowują w swoich restauracjach i domach… a także sami jedzą przygotowane według nich potrawy. Nasi kucharze czerpią z naturalnych zasobów polskiej ziemi, znanych w każdym domu, ale też wplatają do receptur składniki kulinarne nieznane przeciętnemu Kowalskiemu.

Jestem przekonany, że te przepisy oraz porady i triki kulinarne pomogą w rozwiązaniu typowych drobnych kłopotów w kuchni, tak aby nie tylko jedzenie, ale i samo gotowanie stało się przyjemnością oraz ciekawą formą spędzania czasu.

Książka ta zawiera bardzo proste przepisy na różne okazje, przepisy nie tylko smaczne i pożywne, ale również ciekawe w formie i bardzo eleganckie. Prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Cała książka napisana jest przystępnie i ciekawie, tak aby każdy nawet bez doświadczenia kulinarnego mógł skorzystać z niej w jak najszerszym zakresie. Ponadto wszystkie zaproponowane przepisy opatrzone są kolorowymi zdjęciami, które z pewnością będą nieocenionym wsparciem przy przygotowaniu potraw oraz – mam taką nadzieję – staną się doskonałą inspiracją w tworzeniu własnych kulinarnych pomysłów, zarówno w łączeniu różnych produktów, jak i w komponowaniu zupełnie nowych dań. Bo właśnie inwencja twórcza, kreatywność, stosowanie niestandardowych połączeń – to inspiracja dla wszystkich interesujących się gotowaniem, lubiących gotować dużo i różnorodnie oraz biesiadować przy stole z rodziną i przyjaciółmi.

Dlatego bardzo serdecznie zapraszam do lektury tej książki oraz zachęcam do korzystania z niej w kuchni, bo z pewnością dostarczy wiele radości oraz ciekawych i niezapomnianych doświadczeń kulinarnych...

JERZY PASIKOWSKI – PREZES FUNDACJI KLUBU SZEFÓW KUCHNI

Jerzy Pasikowski

Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnej Warszawie po ukończeniu Technikum Gastronomicznego przy ulicy Poznańskiej. Lata 1977–1992 to praca w kuchniach hoteli takich jak „Orbis”, „Europejski”, „Vera” i „Solec”. Kolejne doświadczenia kulinarne zdobywał w ośmioletniej pracy jako sous-chef de cuisine w warszawskim hotelu „Mercure – Fryderyk Chopin”. Tu poznawał zasady kuchni francuskiej bezpośrednio od szefów kuchni z Prowansji, Paryża i Alzacji. Następne szczeble zawodowej kariery to: Pałac Sobańskich, Klub Polskiej Rady Biznesu, Hotele Warszawskie „Syrena”, gdzie nadzorował pracę w czterech różnych kuchniach hotelowych, oraz praca jako product manager w firmie cateringowej Sodexho.

Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych, takich jak: GASTROPRAG (1986) w Pradze Czeskiej (indywidualnie dwa medale brązowe i jeden srebrny oraz medal złoty w konkurencji drużynowej); XII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny PZH w Zakopanem (1993) – Grand Prix; XIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny PZH w Gdyni (srebrny medal); Puchar Świata w Luksemburgu (2002, medal brązowy, uczestnicząc jako kapitan i trener ekipy narodowej seniorów). Bierze udział także w wielu plenerowych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą.

Wieloletnie doświadczenie jako uczestnik konkursów pozwoliło mu na podjęcie się zadania organizatora konkursów. Od 1997 roku występuje też bardzo często w roli przewodniczącego jury oraz osoby określającej merytoryczne zasady niemal wszystkich regulaminów konkursów kulinarnych.

Autor licznych publikacji prasowych o tematyce gastronomicznej. Współautor książki „Kucharz & Gastronom”. Wieloletni członek Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz wykładowca w Wyższej Szkole Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Gość telewizyjnych programów kulinarnych TVP, TVN i Polsat. Współpracownik Polskiego Radia „Jedynki” i „Trójki” oraz radia VOX FM.

Staropolska zupa ze szpinaku i grzybów

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

•250 g szpinaku mrożonego 1000 Liści Bonduelle

•2 kostki Rosołu Drobiowego Winiary/1 l wody

•  200 g pieczarek lub innych grzybów (można zastąpić grzybami mrożonymi)

•  300 g ziemniaków

•  150 g sera białego twarogowego (można zastąpić serem ricotta lub śmietaną)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szpinak rozmrozić na patelni. W grzybach odciąć nóżki i pokroić na 3–4 kawałki, a kapelusze w ćwiartki lub cząstki, jeżeli są bardzo duże. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Do odmierzonej ilości zimnej wody dodać Rosół Drobiowy Winiary i zagotować. Do gotującego się wywaru drobiowego wrzucić ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania ziemniaków dodać pokrojone grzyby, a na samym końcu listki szpinaku oraz ser biały. Całość delikatnie wymieszać, tak aby ser rozprowadzić w zupie.

Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki