Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo - Katarzyna Błażejewska - ebook
lub
Opis

Druga część książki „Koktajle dla zdrowia i urody” to kolejna porcja zupełnie nowych, sprawdzonych przepisów. Stworzone przez eksperta receptury zapewnią przygotowanie smacznych, niewymagających dużych nakładów energii ani finansów napojów, które dostarczają odpowiednio dobrane składniki do naszej diety. Nowe kompozycje koktajli ułożone są w świetnie zaprojektowane i łatwe do przeprowadzenia tygodniowe plany żywieniowe. Każda kuracja zawiera siedem przepisów na dobrane pod kątem oczekiwanych efektów zdrowotnych. Dla zabieganych - każdy tydzień podsumowany jest kompletną listą niezbędnych zakupów do zrobienia.  Wśród zaprezentowanych są całkiem nowe kuracje – m.in. nawilżająca, odkwaszająca, relaksująca oraz wspomagająca pracę serca.

Dla koneserów Autorka przygotowała rozdział „Wyższy stopień wtajemniczenia – Koktajle z superfoods” z przepisami na koktajle z produktów, które są szczególnie korzystne dla zdrowia. Dla zakochanych – wyjątkowy plan – „potęga miłości” na bazie koktajli zawierających naturalne afrodyzjaki.

Katarzyna Błażejewska – absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetyki Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co niesłychanie ważne – naturalne.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 48


Redakcja i korekty: Melanż
Okładka i projekt graficzny: ASIA GWIS
Skład: JAROSŁAW SKŁADANEK
Redaktor prowadzący: MAGDALENA CHORĘBAŁA
Dyrektor produkcji: ROBERT JEŻEWSKI
Zdjęcia: I strona okładki – StockFood/Free IV strona okładki – AGATA KRÓLIK / Zwierciadło sp. z o.o.  wnętrze – IStock/Getty Images oraz 123RF
© Copyright by Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o., Warszawa 2015 Text © copyright by Katarzyna Błażejewska 2015
Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kopiowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.
ISBN 978-83-64776-74-8
Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o. ul. Karowa 31a, 00-324 Warszawa tel. (22) 312 37 12 Dział handlowy: [email protected]
Konwersja: eLitera s.c.

Nieustannie dziękuję Maćkowi, który pełni funkcję mojego osobistego tragarza oraz z niesłychaną wytrwałością próbuje wszystkiego, co upłynniam.

Stasiowi, który z olbrzymim zaangażowaniem gotów jest zrobić koktajl ze wszystkiego, a jeżdżąc samochodem, rysuje okładki moich książek.

Dziękuję również wszystkim, którzy ofiarnie próbowali moich napojów (bo każdy koktajl spróbowała przynajmniej jedna osoba poza mną). Mamie i Tacie, Adamowi, dwóm Basiom, Inez, Justynie, Markowi, Matysi oraz Uli. Dziękuję też Jackowi za wsparcie i poparcie.

 Mariannie po raz kolejny dziękuję za blender, którego wciąż nie oddałam, oraz niezmiennie Magdzie za pomysł i nadanie duszy książkom.

.

WSTĘP

Pół roku temu ukazała się książka „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”.

Liczba historii o tym, jak zamieszała ona w kuchniach moich czytelników, jest dla mnie sporym i miłym zaskoczeniem. Mój znajomy, któremu podarowałam książkę, po tygodniu poprosił mnie o trzy następne dla swoich przyjaciółek, po kolejnym o następne trzy dla ich rodziców, a później dla gosposi, rodziców gosposi i ich sąsiadów. Inny znajomy zdębiał podczas odwiedzin u dawno niewidzianego kolegi  i zamarł na widok dużej ilości warzyw, które ten kilogramami (albo raczej litrami) wypija w koktajlach przygotowywanych na podstawie moich przepisów.

Kilka razy spotykałam się z Państwem, przygotowując koktajle. Uwielbiam moment, gdy proponuję któryś osobie, która odmawia, mówiąc, że nie lubi jednego ze składników. Ale w końcu daje się namówić na mały łyk i... Okazuje się, że słowa zachwytu są prawdziwe, a nie podyktowane kokieterią. I oczywiście pada pytanie o przepis.

Zdaję sobie sprawę, że nie odkrywam Ameryki. Wiem jednak, że godziny, które spędziłam na wypróbowywaniu nowych połączeń warzywno-owocowo-ziołowych, są dla wielu osób pierwszym krokiem do zdrowego życia.  Daje mi to ogromną radość. A w związku z wielkim zainteresowaniem pierwszą częścią książki i moim zamiłowaniem do miksowania i wyciskania soków powstała część druga. Mam nadzieję, że dostarczy ona Wam kolejnych inspiracji i kulinarnych niespodzianek.

Misją, którą obrałam sobie jako dietetyk, jest zdrowe karmienie całej rodziny, pokazywanie, że smak może iść w parze z wartością odżywczą i jakością dań. Koktajle wspaniale tego dowodzą, bo z doświadczenia wiem , że są świetnym sposobem na przemycenie warzyw do menu dzieci oraz niektórych dorosłych. Dzięki temu, że łatwo je przygotować i zabrać ze sobą, mogą zastąpić nam jeden posiłek w ciągu dnia lub stanowić jego część. Ich przygotowanie nie jest też czasochłonne, a narzekania na brak czasu na przygotowywanie posiłków słyszę bardzo często.

A zatem – miłego miksowania, wyciskania i smakowania!

Jak stosować tygodniowe kuracje? To bardzo proste. W każdym rozdziale znajdziesz przepisy na siedem koktajli. Codziennie pij jeden z nich.

.

NAWILŻENIE

U moich pacjentów nieustannie obserwuję niedobór wody w organizmie. Tracimy ją latem podczas upałów, ale to nie wszystko – „wysychamy” także w klimatyzowanych i ogrzewanych pomieszczeniach. Co więcej, odwadniają nas napoje zawierające kofeinę, a więc kawa, herbata oraz alkohol.

Fizjologowie zaobserwowali zjawisko, polegające na tym, że nasz organizm nie jest w stanie odczytać prawidłowo niedoboru wody, który odczuwa, i często wydaje się nam, że jesteśmy głodni, a nie spragnieni. Zjedzenie posiłku nie uzupełnia niedoborów wody, a więc nie przynosi ulgi, wręcz przeciwnie, nasila nieprzyjemne odczucia.

Nie należy zapominać, że duża ilość płynów – wody i naturalnych świeżych soków – pomoże nam oczyścić organizm, poprawi wygląd skóry (osoby, które mało piją, mają więcej zmarszczek!), a także ułatwi funkcjonowanie układu krążenia, ponieważ sercu jest dużo trudniej pompować gęstą krew. W efekcie nasz mózg będzie lepiej odżywiony, a my – bardziej błyskotliwi.

.

INTRYGUJĄCEORZEŹWIENIE

2 ŁODYGI RABARBARU

2 ŚLIWKI

1 JABŁKO

1/2 SZKLANKI WODY

Rabarbar, śliwki i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.

RABARBAR

wykazuje się silnymi cechami przeciwzapalnymi i odkażającymi, dlatego przynosi wspaniałe rezultaty w leczeniu trądziku i chorób skóry.

.

OGÓRKOWE LATO

1 GREJPFRUT

1 OGÓREK ZIELONY

1/2 GRUSZKI

1/

Grejpfrut, ogórek i gruszkę wyciskamy w wyciskarce do soków, sokowirówce lub miksujemy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.

OGÓREK

należy do najpopularniejszych naturalnych kosmetyków o właściwościach oczyszczających i nawilżających. Stosowany w diecie wykazuje podobne działanie – nawadnia nasze ciało i przyspiesza gojenie ewentualnych wyprysków na skórze.

.

PO DRUGIEJ STRONIE TĘCZY

1 GARŚĆ ROSZPONKI

1 POMARAŃCZA

1/3 ANANASA

1/2 SZKLANKI WODY

Roszponkę, pomarańczę i ananas miksujemy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.

ANANAS,

a właściwie zawarta w nim bromelaina, działa przeciwobrzękowo. Oznacza to, że wodę znajdującą się w organizmie przekierowuje z przestrzeni międzykomórkowych, gdzie tworzy wysięki i nieprzyjemne obrzmienia, do wnętrza komórek, w których powinna się ona znajdować i dzięki której utrzymują one odpowiedni poziom nawilżenia.

.

SEZON NA SZPARAGI

5 BIAŁYCH SZPARAGÓW

1 SZKLANKA TRUSKAWEK

1 ŁYŻKA SYROPU Z KWIATÓW CZARNEGO BZU(PRZEPIS NA STRONIE 27)

Szparagi wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Sok miksujemy z truskawkami. Dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu i dokładnie mieszamy.

SYROP Z CZARNEGO BZU

ma działanie wzmacniające, hamuje rozwój infekcji. Czarny bez chroni błony śluzowe, które w czasie upałów i przesuszenia są szczególnie narażone na wystąpienie wielu chorób.

.

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

20–30 BALDACHIMÓW KWIATÓW CZARNEGO BZU

500–600 G CUKRU

1 L WODY

SOK Z 2–3 CYTRYN

Kwiaty myjemy – najlepiej włożyć je na jakiś czas do miski z wodą – oddzielamy od łodyżek, zalewamy wrzątkiem (1 l) i odstawiamy na dobę lub dwie. Po upływie tego czasu odcedzamy płyn (należy pamiętać o dobrym odciśnięciu kwiatów!), dodajemy do niego cukier i sok z cytryn i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoiczków (najlepiej małych) i odwracamy je do góry dnem do czasu, gdy wystygną.

.

WYPIJ MELONA

1 GREJPFRUT

13 MELONA

1/2 SZKLANKI WODY


pokazywanie, że smak może iść w  parze z  wartością odżywczą i  jakością dań. Koktajle wspaniale tego dowodzą, bo z  doświadczenia wiem , że są świetnym sposobem na przemycenie warzyw do menu dzieci oraz niektórych dorosłych. Dzięki temu, że łatwo je przygotować i  zabrać ze sobą, mogą zastąpić nam jeden posiłek w  ciągu dnia lub

1 GRUSZKA 1 GARŚĆ MALIN 2 ŁYŻKI SIEMIENIA LNIANEGO KILKA KROPLI OLEJKU WANILIOWEGO 1 SZKLANKA WODY Siemię lniane zalewamy szklanką wody o  temperaturze około 70˚C i  pozostawiamy do przestudzenia. Następnie miksujemy je z  gruszką, malinami i  olejkiem waniliowym.

ZIELONY UŚMIECH 4 LIŚCIE SAŁATY MASŁOWEJ 1 OGÓREK ZIELONY 1 DOJRZAŁA BRZOSKWINIA (JEŻELI OWOC NIE JEST DOJRZAŁY, DODAJEMY JESZCZE 1 / 2 BANANA) 1 KIWI 1 ŁYŻECZKA SPIRULINY SOK Z  1 CYTRYNY Ogórek, brzoskwinię, kiwi, sałatę, spirulinę (oraz ew. banana) miksujemy. Dolewamy sok z  cytryny i  mieszamy całość. Blendując koktajle z  kiwi, warto wrzucać ten owoc na końcu, zwłaszcza jeśli dysponujemy urządzeniem o  dużej mocy. Zmiksowane pesteczki nadają bowiem napojowi gorzki smak.

1 GARŚĆ JARMUŻU 1 GRUSZKA 1 GARŚĆ WINOGRON 1 POMARAŃCZA 1 SZKLANKA NAPARU Z  YERBA MATE Gruszkę, pomarańczę, jarmuż i  winogrona miksujemy. Kilka łyżeczek yerby zalewamy szklanką ciepłej wody, następnie przecedzamy i  dolewamy napar do koktajlu. Dokładnie mieszamy.

1 ŁODYGA SELERA NACIOWEGO 1 MANGO 1 POMARAŃCZA 1 ŁYŻECZKA SPROSZKOWANEJ GUARANY 1 SZKLANKA MLEKA RYŻOWEGO Łyżeczkę guarany zalewamy ciepłą wodą, po kilku minutach przelewamy płyn przez sitko. Seler, mango i  pomarańczę miksujemy, dodajemy napar z  guarany i  dokładnie mieszamy.

1 BURAK 1 POMARAŃCZA 1 / 2 SZKLANKI TRUSKAWEK KILKA KROPLI SOKU Z  LIMONKI Buraka wyciskamy w  wyciskarce do soków lub sokowirówce. Sok miksujemy z  pomarańczą i  truskawkami. Dodajemy kilka kropel soku z  limonki i  dokładnie mieszamy.

CIASTO MARCHEWKOWE 5 DAKTYLI 5 SUSZONYCH MORELI 2 ŁYŻKI UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ 1 ŁYŻKA RODZYNEK SZCZYPTA CYNAMONU 100 ML SOKU Z  MARCHWI 100 ML WODY Daktyle, morele i  rodzynki zalewamy wrzątkiem (100 ml) i  odstawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i  cynamon, miksujemy. Dolewamy sok z  marchwi i  dokładnie mieszamy.

1 AWOKADO 1 OGÓREK 4 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO 1 ŻÓŁTY POMIDOR 1 / 2 CYTRYNY 1 / 2 PĘCZKA KOPERKU 1 / 2 SZKLANKI WODY EW. SÓL DO SMAKU Awokado, ogórek, seler, cytrynę, koperek, pomidor miksujemy z  wodą. W  zależności od upodobań doprawiamy solą. Mieszamy.

1 FILIŻANKA POKROJONEGO W  KOSTKĘ ARBUZA 2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO 1 NEKTARYNKA 1 KIWI 1 SZKLANKA NAPARU ZE SKRZYPU 2 łyżki suszonego lub 4 gałązki świeżego skrzypu zalewamy szklanką wrzątku i  zaparzamy 15 minut pod przykryciem, a  następnie odcedzamy. Tak przygotowany napar miksujemy z  pozostałymi składnikami.

SAŁATKA GRECKA 2 ŁYŻKI NASION SŁONECZNIKA 5 LIŚCI SAŁATY 1 POMIDOR 5 OLIWEK SZCZYPTA CURRY SÓL DO SMAKU Nasiona słonecznika namaczamy w  szklance wody, a  następnie miksujemy z  sałatą, pomidorem oraz oliwkami. Doprawiamy solą i  curry. Jeżeli koktajl jest za gęsty, możemy rozcieńczyć go wodą.