Jak upiec chleb - Gabriela Jasińska - ebook

Jak upiec chleb ebook

Gabriela Jasińska

0,0
43,41 zł

lub
Opis

Jak upiec chleb, 20 przepisów, poradnik — to książka idealna zarówno dla osób, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, ale także, jak i dla osób, które mają pewne doświadczenie w tej kwestii. Poradnik ten zawiera dużo, cennych wskazówek zdecydowanie ułatwiających pieczenie chleba oraz 20 gotowych przepisów. Znajdują się tu przepisy z wykorzystaniem drożdży świeżych, suszonych, sody oraz zakwasu żytniego. Można je z powodzeniem modyfikować pod swoje smaki.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 43




Gabriela Jasińska

Jak upiec chleb

20 przepisów poradnik

© Gabriela Jasińska, 2020

Jak upiec chleb, 20 przepisów, poradnik — to książka idealna zarówno dla osób, które dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, ale także, jak i dla osób, które mają pewne doświadczenie w tej kwestii. Poradnik ten zawiera dużo, cennych wskazówek zdecydowanie ułatwiających pieczenie chleba oraz 20 gotowych przepisów. Znajdują się tu przepisy z wykorzystaniem drożdży świeżych, suszonych, sody oraz zakwasu żytniego. Można je z powodzeniem modyfikować pod swoje smaki.

ISBN 978-83-8221-026-2

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Wstęp

Witaj! Bardzo mi miło, że zdecydowałeś/aś się na zakup mojego poradnika o pieczeniu chleba wraz z 20-toma    różnorodnymi i sprawdzonymi przepisami. Znajdziesz tu przepisy z użyciem zakwasu, drożdży świeżych, suszonych, ale również przepisy z zastosowaniem np. sody. Dowiesz się wszystkiego, co jest niezbędne do zrobienia zakwasu żytniego oraz zaczynu, aby móc piec doskonałe chleby w swoim domowym zaciszu.

Poniższy poradnik świetnie sprawdzi się zarówno dla osób, które jeszcze nigdy nie upiekły swojego pierwszego chleba, a bardzo by chciały, jak i też dla osób, które mają za sobą kilkanaście, czy kilkadziesiąt udanych bochenków. Może, któryś z przepisów zainspiruje Cię i sprawi, że odkryjesz nowe smaki?

Wszystkie przepisy, które zawarłam w tej książce, są przepisami sprawdzonymi przeze mnie. Jedne z nich częściej, inne zaś rzadziej, ale każdy z nich raz na jakiś czas gości w moim domu.

Od którego przepisu zacząć piec chleb?

Jeżeli właśnie rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem chleba i za chwilę upieczesz swój pierwszy w życiu bochenek — bardzo Ci gratuluję! Wierzę w Ciebie i w to, że przed Tobą czas świetnej przygody, jaką jest frajda z samodzielnie upieczonego chleba.

Bez względu na to, który z poniższych przepisów zdecydujesz się użyć jako pierwszy — pamiętaj, że najważniejszy krok jest już za Tobą. Teraz usiądź wygodnie, przeczytaj na początek przede wszystkim „Warto wiedzieć”. Znajdziesz tu wiele rad i wskazówek, o których wcześniej mogłeś/aś nie słyszeć, a które zdecydowanie sprawią, że nabierzesz pewności w swoich działaniach podczas pieczenia chleba.

Powiem Ci, że ja swój pierwszy chleb upiekłam… tak naprawdę, to bardzo dawno temu z przepisu mojej Mamy. Był to chleb pszenny z kminkiem, który smakiem i zapachem przypomina mi dzieciństwo oraz beztroskie lata w domu rodzinnym. Moja Mama jest Mistrzem w pieczeniu pieczywa (oraz ogólnie w gotowaniu), to właśnie od Niej po dziś dzień wciąż uczę się i doskonalę swoje umiejętności kulinarne. Wydaje mi się, że mój mąż i dwoje dzieci raczej doceniają, niż ubolewają, kiedy spędzam „trochę” czasu w kuchni.

Osobiście uwielbiam wszystkie chleby z dodatkami ziaren, suszonych pomidorów, oliwek oraz ziół. Lubię zarówno te przepisy, które pozwalają upiec chleb w ok. półtorej godziny od wymieszania składników, jak i te, na których efekt trzeba czekać czasem i ponad dobę.

Ciekawa jestem, jakiego rodzaju przepisy na chleb Tobie spodobają się najbardziej?

Mam nadzieję, że zapał i entuzjazm, sięgają u Ciebie już powoli zenitu! To działamy!

Na pierwszy czy jeden z pierwszych przepisów na chleb doskonały — wybierz taki, który najbardziej do Ciebie „mówi”. Czyli taki, który jest dla Ciebie napisany jasno i przejrzyście. Taki, który trafia w Twoje smaki już samymi składnikami.

A przede wszystkim — wczytaj się dokładnie w czas, jaki należy poświęcić na przygotowanie konkretnego bochenka chleba. Nie decyduj się na upieczenie chleba na zakwasie, chcąc zjeść go za 3 godziny i nie mając zakwasu. Jeżeli zależy Ci na szybkim efekcie, zdecydowanie wybierz przepis z użyciem drożdży suszonych. W miarę upływu czasu, z całą pewnością znajdziesz swoje ulubione, sprawdzone przepisy.

Pamiętaj również o tym, że przepisy zawarte w tym poradniku są przepisami sprawdzonymi przeze mnie, własnoręcznie upieczonym i zjedzonymi, ale nie jedynymi, jakie istnieją.

Zachęcam Cię po zapoznaniu się z moimi przepisami, ale także do własnych eksperymentów. To tylko i aż chleb, odkrywając nowe smaki, nie ryzykujesz zbyt wiele, a zdecydowanie możesz zyskać przepisy, które przez lata będą obecne w Twoim domu.

Jeżeli masz już za sobą próby pieczenia chleba i wychodzi Ci to świetnie, również serdecznie zapraszam Cię do zapoznania się z poniższymi przepisami. Mam ogromną nadzieję, że znajdziesz tu nowe smaki. Trzymam kciuki! Do dzieła!

Zakwas żytni

Chleb upieczony na zakwasie wyhodowanym samodzielnie przez siebie ma niepowtarzalny smak, konsystencję oraz zapach. Warto mieć go pod ręką w kuchni, jeżeli lubisz piec chleb, nawet raz na jakiś czas. Zakwas to inaczej tzw. dzikie drożdże, które z powodzeniem możesz długo przechowywać bez regularnego pieczenia. Jak to zrobić? Wszystko wyjaśniam w podrozdziale dotyczącego przechowywania zakwasu. Do wypieku chleba na zakwasie nie potrzebujesz ani drożdży świeżych, ani suszonych. Użyj ich tylko wtedy, gdy zależy Ci na czasie i spieszysz się. Chleb na samym zakwasie bez drożdży wyrasta kilka godzin dłużej, czasem całą noc niż z dodatkiem drożdży świeżych lub suszonych. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza zaczynając swoją przygodę z wypiekiem domowego chleba.

Wyhodowanie zakwasu żytniego zajmuje około 5 — 6 dni, ale spokojnie, nie jest to bardzo pracochłonne zajęcie. Raczej po prostu rozłożone w czasie dlatego, jeżeli jesteś osobą zapracowaną — spokojnie dasz sobie radę. A swój pierwszy chleb na zakwasie wyhodowanym przez siebie będziesz mógł/mogła upiec już 6 dnia. Jego smak, zapach oraz konsystencję z pewnością zapamiętasz na długo.

Składniki na zakwas:

• pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000

• pół szklanki letniej przegotowanej wody

• słoik o pojemności min. 1 litra (wyparzony, suchy)

• drewniana łyżka

Wykonanie

Dzień 1:

Do litrowego słoika wsyp