Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 20000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Przeczytaj fragment w darmowej aplikacji Legimi na:

Liczba stron: 355 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Idiotka wraca - Hanna Bakuła

Dalsze dzieje sympatycznej ekscentryczki Molly, alter-ego autorki, znanej malarki i pisarki. Na Manhattanie wiodła barwne życie wśród zwariowanych przyjaciół i kochanków, z sukcesem malując portrety i nieodpowiednio lokując swe uczucia. Po latach w wesołym Nowym Jorku, Molly wraca do Warszawy, smutnej i szarej po stanie wojennym... Cięty język, pikantny humor i galeria kolorowych postaci (także znanych) w opowieści „z pierwszej ręki” o Ameryce i Polsce, które w latach 80. były dwiema różnymi planetami.

Opinie o ebooku Idiotka wraca - Hanna Bakuła

Cytaty z ebooka Idiotka wraca - Hanna Bakuła

Cukinia smażona z czosnkiem Cukinię pokroić w centymetrowe plastry. Posolić, rozsmarować na każdym odrobinę wyciśniętego czosnku. Odstawić na pół godziny. Osączyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na gorącym oleju sezamowym. Posypać grubo zmielonym białym lub kolorowym pieprzem. Podawać z daniem głównym lub solo.
* Fasola jaś z czosnkiem i majerankiem Fasolę jaś, jak największą, moczyć kilka godzin, potem gotować do miękkości i odcedzić. Dobrą oliwę wymieszać ze zgniecionym czosnkiem i majerankiem. Odstawić na 10 minut. Zieloną pietruszkę bardzo drobno posiekać. Wymieszać wszystko, dodając trochę białego zmielonego pieprzu. I tyle. Tajemnicą jest jakość produktów i duża ilość oliwy. Fasole muszą lśnić i nie być zlepione.
* Fasolka po bretońsku Kilogram fasoli jaś namoczyć i ugotować al dente. Puszkę pulpy pomidorowej, kartonik przecieru pomidorowego i szklankę soku pomidorowego wymieszać z podgrzaną oliwą, czosnkiem, podduszoną na oleju cebulą w plasterkach, dużą ilością majeranku, solą i łyżeczką cukru. Włożyć fasolę. Dusić do miękkości. Można dodać usmażoną na innej patelni kiełbasę, pokrojoną w kostkę, ale lepsze bez.
Gołąbki z brązowym ryżem, cukinią i pieczarkami w sosie z pomidorów z bazylią (lub kapusta faszerowana mięsem) Kapustę włoską, całą główkę po zdjęciu największych liści (tych nie wyrzucać), gotować 20 minut w dużej ilości osolonej wody. Wyjąć. Wodę zostawić do duszenia gołąbków. Ugotować 4 torebki brązowego ryżu, ostudzić i włożyć do miski. 30 dekagramów obranych pieczarek posiekać z czterema młodymi cebulami dymkami i całą, niedużą cukinią. Lekko podsmażyć na oleju sezamowym wymieszanym ze zwykłym, pół na pół. Wymieszać z ryżem i wbitymi trzema jajkami. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie, do smaku. Kłaść na liście kapusty i zwijać dokładnie. Na dno garnka wlać olej, na nim ułożyć surowe liście kapusty, oddzielone na początku. Na nich kłaść ostrożnie gołąbki. Wodę z gotowania kapusty zmieszać z opakowaniem przecieru pomidorowego, opakowaniem krojonych suszonych pomidorów w zalewie, posiekanym pęczkiem bazylii, solą i grubo zmielonym pieprzem. Dodać łyżeczkę cukru i kawałek masła. Wymieszać. Zalać gołąbki i gotować do miękkości. Podawać ciepłe. Wyjmować ostrożnie łopatką i polewać sosem. Przepis ten jest identyczny, gdy chcemy zrobić kapustę faszerowaną. Po prostu ryż zastępujemy dowolnym mięsem mielonym (1 kilogram). Reszta składników zostaje ta sama.
Jabłka pieczone Jabłka przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć, wsypać brązowego cukru z cynamonem albo, zamiast, dać miodu. W miąższ wbić kilka goździków. Włożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Piec 5 minut w mikrofalówce.
Krokiety ziemniaczane Ugotować kartofle i utłuc. Dodać całych surowych jajek, pieprzu, posiekanej zrumienionej cebuli i szczypiorku. Dokładnie wymieszać. Formować kulki, rozpłaszczać nożem i obtaczać w bułce tartej. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać z zieloną sałatą, polaną winegretem, albo z odrobiną gęstej śmietany.
Placki z jabłkami Kolejna bida. Na ciasto mąkę, mleko i jajka, w równych ilościach, oraz sól mieszać, aż powstanie gęsta masa, dodając trochę gazowanej wody. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem. Skropić lekko cytryną. Powinny postać 5 minut. Na gorący olej kłaść łyżkę ciasta, na nią jabłko i znowu ciasto. Smażyć na złoto z obu stron. Posypać cukrem, niekoniecznie pudrem.
Spaghetti z oliwą, czosnkiem i pietruszką Oliwę ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i posiekaną małą czuszką odstawić na 2 godziny. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Wymieszać z oliwą i drobno posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu posypać startym parmezanem.
Spaghetti z sosem pomidorowym Spaghetti ugotować jak wyżej. Kilka miękkich pomidorów obrać ze skórki, posiekać drobno, dodać bazylii, sporo czosnku w plasterkach i dusić na oliwie. Rozprowadzać sokiem pomidorowym, ale sos musi być gęstawy. Dodać przyprawy włoskiej i grubo zmielonego pieprzu. Można wrzucić kilka plasterków łagodnego sera i posiekaną bazylię. Gotowe danie posypać zieleniną i parmezanem.