Domowy wyrób win - Tadeusz Woźniak - ebook

Domowy wyrób win ebook

Woźniak Tadeusz

0,0
14,99 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cy­drami, od francuskiego cidre). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „do­mowi winiarze” śmiało sięgnęli po inne owoce...

 

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI
PDF

Liczba stron: 37

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Domowywyrób win

Przepisy zebrał

Tadeusz Woźniak

..

Autor: Tadeusz Woźniak

© 2020 Espadon Publishing Sp. z o.o.

Skład i łamanie: Espadon Publishing Sp. z o.o.

ISBN 978-83-60786-45-1

Wydawnictwo Espadon Publishing Sp. z o.o.

Warszawa

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Żadna część niniejszej publikacji nie może być reprodukowana, przechowywana jako źródło danych, przekazywana w jakiejkolwiek mechanicznej, fotograficznej, elektronicznej lub innej formie zapisu bez pisemnej zgody posiadacza praw.

..

Wina domowe

W ciągu ostatnich kilkunastu lat na rynku polskim pojawiła się cała paleta win ze wszystkich stron świata, nawet z tak egzotycznych krajów jak Chile, czy RPA. W tak bogatej ofercie znajdzie coś dla siebie zarówno koneser leżakowanych przez kilkanaście lat wielkich win, jak i miłośnik codziennej lampki wina stołowego.

Wydawać by się mogło, że w takiej sytuacji domowy wyrób win (stale obecny w rzeczywistości PRL) odejdzie w zapomnienie. Jednak stało się inaczej – domowy wyrób win przeżywa niebywały rozkwit. Pomijając kwestie ekonomiczne – wina wytworzone w domu z reguły są o wiele tańsze niż te zakupione w sklepie – winiarstwo domowe może stać się hobby, dostarczającym wielu przyjemności.

Na marginesie warto wspomnieć, że od kilku już lat w Polsce powstają doskonałe wina gronowe, których nie powstydziłby się nawet właściciel winnic w południowej Francji.

Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi winiarze” śmiało sięgnęli po inne owoce...

Jeżeli trzymać się suchej definicji (pomijając wszelkie odniesienia do historii ludzkości, z którą nierozłącznie związana jest konsumpcja alkoholi) wino to napój o zawartości od 8 do 22% alkoholu, otrzymywany w wyniku fermentacji etanolowej moszczu, czyli soku z winogron (wino gronowe), a także dosłodzonego moszczu z innych owoców (wino owocowe). Wino zawiera liczne produkty uboczne fermentacji decydujące (po fermentacji wina) o tzw. bukiecie. W zależności od zawartości cukru pozostałego po fermentacji rozróżniamy: wina wytrawne (do 1,5% zawartości cukru), półwytrawne (1,5–2%), półsłodkie (3–6%) i słodkie (7–12%).

Co jest niezbędne do domowego wyrobu win?

W warunkach amatorskich niezbędny sprzęt umożliwiający produkcję wina możemy podzielić na trzy kategorie: sprzęt tłoczący, fermentacyjny i pomiarowy.

Do pierwszej grupy zaliczamy wszystko, co służy do otrzymania moszczu. W drugim przypadku chodzi o naczynia i osprzęt do przeprowadzenia fermentacji. Trzecia kategoria to wagi, cylindry pomiarowe, areometry wyskalowane w procentach objętościowych cukru (ułatwiają przygotowanie moszczu), kwasomierze (służą do oznaczania kwasowości moszczu), wskaźniki zawartości alkoholu itp.

Balon

To przedmiot niezbędny do amatorskiego wyrobu win. Jeżeli robimy wina z całych owoców, na przykład z głogu lub dzikiej róży, to lepsze są balony z dużą średnicą szyjki. Balon jest zrobiony z bardzo cienkiego szkła i dlatego należy ostrożnie się z nim obchodzić, zwłaszcza podczas mycia. Nie należy pozostawiać go bez kosza ochronnego. Balonu używamy do fermentacji (w tym przypadku zostawiamy wolną przestrzeń na pianę), oraz do leżakowania, ale wówczas musi być całkowicie wypełniony, by wino nie miało kontaktu z powietrzem.

Rurka fermentacyjna

Konieczna podczas fermentacji do odprowadzania wydzielanego przez drożdże gazu. Można ją kupić w komplecie z dopasowanym korkiem, którym zatykamy balon. Rurkę zalewamy wódką zmieszaną z gliceryną, wódką lub czystą wodą. Zdarza się, że w rurce topią się muszki octówki. Żeby tego uniknąć, należy włożyć w rozszerzenie na górze kulkę waty, albo naciągnąć na wylot kilka warstw gazy i owinąć delikatnie gumką recepturką.

Rurka do zlewania

Nie może być zbyt miękka, bo będzie się zaginała na szyjce, nie może być też zbyt twarda, bo będzie wypadała z balonu. Końcówka, którą wkładamy do balonu, powinna być zakończona szklaną rurką z wlotem z boku, by podczas ściągania nie wciągała z dna osadu. Na drugim końcu rurki zakładamy zacisk, pozwalający przerwać na chwilę ściąganie bez konieczności wyjmowania rurki.

Butelki

Ich zabarwienie chroni przed szkodliwym dla wina promieniowaniem ultrafioletowym. Po dokładnym umyciu i odkażeniu (np. pirosiarczynem potasu w proporcji 10 gramów na 2 litry wody) butelki mogą być stosowane ponownie. Wino dojrzewa w butelkach, osiągając optymalny bukiet. Butelki brązowe przeważnie stosuje się do win białych, natomiast zielone najczęściej do czerwonych. Niektóre wina mogą leżakować nawet do stu lat (np. madera), winiarze jednak w takich przypadkach muszą stosować korki najwyższej jakości, które nie kruszeją. Zwykłe wino po 50 latach zamienia się w słodką wodę z odrobiną galaretki na dnie.

Korki

Korki z reguły zrobione są z kory dębu korkowego. Są stosowane od dawna i świetnie sprawdzają się jako zamknięcie szlachetnych trunków. Ich zaletą jest niewielka przepuszczalność powietrza, co umożliwia właściwe dojrzewanie wina. Do zamykania butelek używamy korkownic. By korki łatwiej wchodziły, należy je zmiękczyć, mocząc w ciepłej wodzie. W winiarstwie domowym stosuje się również korki z plastiku, zakrętki oraz kapsle.

Kiedy skompletowaliśmy już sprzęt, możemy przystąpić do gromadzenia produktów. Pomijając owoce, musimy zaopatrzyć się w drożdże winne, cukier, pożywkę i odpowiednią wodę.

Cukier, który dodajemy