Anne e Gables Gjelbër - Lucy Maud Montgomery - ebook
Opis

Ai rrëfen aventurat e Anne Shirley, një vajzë jetim 11-vjeçare, e cila është dërguar gabimisht tek një vëlla dhe motra me moshë mesatare që kishte për qëllim të adoptonte një djalë për t'i ndihmuar ata në fermën e tyre në qytetin imagjinar të Avonlea në Prince Edward ishull. Historia tregon se si Anne bën rrugën e saj në shkollë, dhe brenda qytetit.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 573

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS

Lucy Maud Montgomery

Anne e Gables Gjelbër

UUID: e14c4904-c7ec-11e7-bb55-49fbd00dc2aa
This ebook was created with StreetLib Writehttp://write.streetlib.com

Table of contents

Anne e Gables Gjelbër

Anne e Gables Gjelbër

Anne e Gables Gjelbër

Kapitulli i. Mrs. Rachel Lynde Është Befasuar
Mrs. Rachel lynde jetonte pikërisht aty ku rruga kryesore avonlea u zhyt në një shtresë të vogël, e mbuluar me alders dhe eardrops zonjat dhe përshkuar nga një përrua që kishte burimin e saj mbrapa në pyjet e vendit të vjetër cuthbert; ajo ishte menduar të ishte një përroskë e ndërlikuar, e mbushur me kokë në rrjedhën e saj të mëparshme nëpër ato pyje, me sekrete të errëta të pishinës dhe kaskadës; por deri në kohën kur arriti në gropën e lumenit ishte një lumë i qetë, i mirë i kryer, sepse as një përrua nuk mund të zgjasë znj. Derën e rachel lynde-së pa marrë parasysh respektin dhe mirësinë; ndoshta ishte e ndërgjegjshme që znj. Rachel ishte ulur në dritaren e saj, duke mbajtur një sy të mprehtë për çdo gjë që kalonte, nga rrëketë dhe fëmijët lart, dhe nëse ajo vuri re ndonjë gjë të çuditshme ose jashtë vendit ajo kurrë nuk do të pushonte derisa ajo të kishte zbuluar whys dhe wherefores e saj.
Ka shumë njerëz në avonlea dhe prej saj, të cilët mund të marrin pjesë ngushtë në biznesin e të afërmit të tyre me anë të neglizhimit të tyre; por znj. Rachel lynde ishte një nga ato krijesa të aftë që mund të menaxhojnë shqetësimet e tyre dhe ato të njerëzve të tjerë në pazar. Ajo ishte një shtëpiake e dukshme; puna e saj ishte bërë gjithmonë dhe mirë; ajo "vrapoi" rrethin e qepjes, ndihmoi në drejtimin e shkollës së diel dhe ishte forca më e fortë e shoqërisë së ndihmës së kishës dhe ndihmëse të misioneve të huaja. Por me gjithë këtë znj. Rachel gjeti kohë të bollshme për t'u ulur për orë të tëra në dritaren e saj të kuzhinës, duke thurur "pambuku" quilts-ajo kishte thurur gjashtëmbëdhjetë prej tyre, pasi avonlea shtëpiake ishin zakon për të treguar në zëra të tmerruar - dhe duke mbajtur një sy të mprehtë në rrugën kryesore që kaloi uritur dhe plagë deri në kodrën e pjerrët përtej. Pasi avonlea pushtoi një gadishull të vogël trekëndësh që dilte në gjirin e rr. Lawrence me ujë në të dy anët e saj, kushdo që doli prej tij ose në të kishte për të kaluar mbi atë rrugë kodër dhe kështu drejtuar garën e padukshme të znj. Sytë e të gjithë shikuesve të rachel.
Ajo ishte ulur atje një pasdite në fillim të qershorit. Dielli po vinte në dritare të ngrohtë dhe të ndritshëm; pemishte në shpatin poshtë shtëpisë ishte në një rresht martesor të lulëzimit të bardhë, i kërcyer nga një numër bletësh. Thomas lynde - një njeri i butë i butë, të cilin avonlea njerëzit e quajtën "burri i rachel lynde's" - po mbillnin farën e tij të rrënjës së vonë në fushën e kodrës përtej hambarit; dhe matthew cuthbert duhet të ketë mbjellë e tij në fushën e madhe të përrenjve të kuq larg nga gjelbërimi. Mrs. Rachel e dinte se ai duhet, sepse ajo kishte dëgjuar atë të tregojë peter morrison mbrëmjen e para në william j. Blair në dyqan në carmody se ai kishte për qëllim të mbjellë farën e tij rrepë pasdite e ardhshme. Peter e kishte pyetur atë, natyrisht, për matthew cuthbert nuk kishte qenë kurrë i njohur për të dhënë informacion vullnetar për ndonjë gjë në tërë jetën e tij.
Dhe ende këtu ishte matthew cuthbert, në gjysmë-të kaluar tre në pasdite e një ditë të zënë, placidly ngarje mbi uritur dhe deri në kodër; për më tepër, ai mbante një jakë të bardhë dhe rrobat e tij më të mira, gjë që ishte një provë e qartë se po dilte nga avonlea; dhe ai kishte kacafytjen dhe kacafytjen, e cila u bind se ai po shkonte një distancë e konsiderueshme. Tani, ku ishte matthew cuthbert shkuar dhe pse ai ishte duke shkuar atje?
Nëse do të ishte ndonjë njeri tjetër në avonlea, znj. Rachel, duke e vënë këtë dhe atë së bashku, mund të ketë dhënë një hamendësi shumë të mirë për të dyja pyetjet. Por matthew kështu rrallë shkoi nga shtëpia se ajo duhet të jetë diçka e ngutshme dhe e pazakontë që ishte duke marrë atë; ai ishte njeriu i ndrojtur gjallë dhe i urryer që duhej të shkonte mes të huajve ose në ndonjë vend ku ai do të duhej të fliste. Matthew, veshur me një jakë të bardhë dhe ngarje në një buggy, ishte diçka që nuk ndodhi shpesh. Mrs. Rachel, mendoj si ajo mund, nuk mund të bëjë asgjë prej saj dhe kënaqësinë e saj pasdite ishte prishur.
"do të kaloj vetëm në çadrat e gjelbërta pas çajit dhe do të zbuloj nga marilla ku ai është larguar dhe pse," më në fund gruaja e denjë përfundoi. "ai zakonisht nuk shkon në qytet këtë kohë të vitit dhe ai kurrë nuk viziton, nëse ai do të mbarojë me farën e rrepës, ai nuk do të vishen dhe do të marrë buggy për të shkuar për më shumë, ai nuk ishte ngarje të shpejtë të mjaftueshme për të po shkoj për një doktor, por diçka duhet të ketë ndodhur që nga natën e kaluar për ta nisur atë.unë jam i pastër, kjo është ajo dhe unë nuk do ta di paqen e mendjes apo ndërgjegjes për një minutë derisa ta di se çfarë ka marrë matthew cuthbert nga e avonlea sot ".
Në përputhje me rrethanat pas çerdhes së çajit. Rachel përcaktohet; ajo nuk kishte shumë për të shkuar; shtëpia e madhe, e rrënuar, e mbushur me dru frutor, ku jetonin cuthberts ishte një çerek i vogël i një milje deri në rrugën e zbrazët të lyndit. Për të qenë të sigurt, korsia e gjatë e bëri atë një marrëveshje të mirë më tej. Babai i matthew cuthbert, i trembur dhe i heshtur si djali i tij pas tij, kishte marrë aq larg sa mundi nga shokët e tij pa u tërhequr në pyll, kur themeloi fermën e tij. Gables gjelbër u ndërtua në skajin më të largët të tokës së tij të pastruar dhe atje ishte deri më sot, mezi i dukshëm nga rruga kryesore përgjatë të cilit të gjitha shtëpitë e tjera avonlea ishin të vendosura kaq mirë. Mrs. Rachel lynde nuk e quajti jetuar në një vend të tillë që jetojnë fare.
"është vetëm duke qëndruar, kjo është ajo", tha ajo ndërsa ajo u largua përgjatë vijës së ngushtë, me nyje me bar, e kufizuar me shkurre të egra. "nuk është çudi që matthew dhe marilla janë të dyja pak të çuditshme, duke jetuar mbrapa këtu nga vetvetja, pemët nuk janë shumë kompani, edhe pse i dashur e di nëse do të ishin aty do të ishin mjaft prej tyre. Të jetë i sigurt, ata duket mjaft i kënaqur, por pastaj, mendoj, ata janë mësuar me të, një trup mund të mësohet me çdo gjë, madje edhe për t'u varur, siç tha irishmeni ".
Me këtë znj. Rachel u largua nga korsi në oborrin e shtëpive të gjelbërta. Shumë e gjelbër dhe e pastër dhe e saktë ishte ajo oborr, e vendosur në njërën anë me shelgje të mëdha patriarkale dhe tjetra me lombarde primare. Jo një shkop i humbur dhe as gur nuk mund të shihej, për znj. Rachel do ta kishte parë nëse do të kishte qenë. Privatisht ajo ishte e mendimit se marilla cuthbert përfshiu atë oborr sa më shpesh që ajo e përfshiu shtëpinë e saj. Mund të kishim ngrënë një vakt nga toka pa e mbingarkuar zemërimin proverbial të papastërtisë.
Mrs. Rachel prek me zgjuarsi në derën e kuzhinës dhe u largua kur thirri për ta bërë këtë. Kuzhinën në çadrat e gjelbërta ishte një apartament i gëzuar ose do të ishte i gëzuar nëse nuk do të ishte aq i dhimbshëm aq i pastër sa t'i jepte diçka dukjes së një salloni të papërdorur. Dritaret e saj dukeshin në lindje dhe në perëndim; përmes perëndimit, duke shikuar në oborrin e pasmë, erdhi një përmbytje e dritës së diellit të butë të qershorit; por në lindje, prej nga ju keni marrë një pamje të lulëzimit të drurit të bardhë të qershisë në kopshtin e majtë dhe duke thërrmuar, thupra të hollë poshtë në gropën e përroit, u gjelbërua nga një varg i rrushit. Këtu u ul satilla cuthbert, kur ajo u ul në të gjitha, gjithmonë pak mosbesues ndaj diellit, e cila dukej sikur ajo vallëzonte dhe ishte e papërgjegjshme për një botë që duhej marrë seriozisht; dhe këtu ajo ishte ulur tani, duke thurur, dhe tabela pas saj ishte hedhur për darkë.
Mrs. Rachel, para se ajo kishte mbyllur mjaft derën, kishte marrë një shënim mendor për gjithçka që ishte në atë tryezë. Kishte tri pllaka të vendosura, kështu që marilla duhet të presë një shtëpi me mathew të çajit; por pjatat ishin enët e përditshme dhe nuk kishte vetëm guackë-mollë ruan dhe një lloj tortë, kështu që kompania e pritshme nuk mund të ishte ndonjë kompani e veçantë. Por ajo që është e jakës së bardhë të matthew dhe meritës së mensës? Mrs. Rachel ishte duke u marre në mënyrë të drejtë me këtë mister të pazakontë në lidhje me gjelbërimin e qetë dhe të palodhur.
"mbrëmje e mirë, rachel", tha marilla me gjallëri. "kjo është një mbrëmje e vërtetë e mirë, apo jo? A nuk do të ulesh? Si janë të gjithë njerëzit tuaj?"
Diçka që për mungesë të ndonjë emri tjetër mund të quhet miqësi ka ekzistuar dhe ka ekzistuar gjithnjë mes mesit të marillës dhe znj. Rachel, pavarësisht - ose ndoshta për shkak të - dallimeve të tyre.
Marilla ishte një grua e gjatë dhe e hollë, me kënde dhe pa kthesa; flokët e saj të errëta tregonin disa vija gri dhe ishin gjithmonë të përdredhur në një nyje të vështirë pak më pas, me dy shtylla të mbështjellura në mënyrë agresive përmes saj. Ajo dukej si një grua me përvojë të ngushtë dhe ndërgjegje të ngurtë, të cilën ajo ishte; por kishte diçka të kursyer për gojën e saj, e cila, po të kishte qenë ndonjëherë kaq pak e zhvilluar, mund të konsiderohej tregues për një ndjenjë të humorit.
"ne jemi të gjithë mjaft mirë", tha znj. Rachel. "unë kisha frikë se nuk ishit, kur e pashë matthew duke filluar nga sot. Mendova ndoshta ai po shkonte tek doktori".
Buzët e marilla-s tronditën mirë. Ajo kishte pritur znj. Rachel up; ajo e kishte ditur se pamja e mathew duke zbuluar kaq të papërballueshme do të ishte shumë për kureshtjen e fqinjit të saj.
"oh, jo, unë jam mjaft mirë edhe pse kam pasur një dhimbje koke të keqe dje," tha ajo. "matthew shkoi në lumin e ndritshëm, po marrim një djalë të vogël nga një strehim jetim në nova scotia dhe ai po vjen në tren sonte".
Nëse marilla kishte thënë se matthew kishte shkuar në lumë të ndritshme për të përmbushur një kangur nga zonja australia. Rachel nuk mund të kishte qenë më i habitur. Ajo ishte në të vërtetë e goditur memec për pesë sekonda. Ishte e padiskutueshme që marilla ishte duke u tallur me të, por znj. Rachel ishte pothuajse i detyruar të mendonte.
"a jeni seriozisht, marilla?" ajo kërkoi kur zëri iu kthye asaj.
"po, natyrisht," tha marilla, sikur djemtë e rinj nga azotët jetimë në nova scotia ishin pjesë e punës së zakonshme të pranverës në ndonjë fermë të rregullt të avonlea në vend që të ishte një inovacion i padëgjuar.
Mrs. Rachel mendonte se ajo kishte marrë një goditje të rëndë mendore. Ajo mendoi në pikëçuditëse. Nje djale! Marilla dhe matthew cuthbert të të gjithë njerëzve që adoptojnë një djalë! Nga një strehim jetim! Mirë, bota po kthehej me kokë poshtë! Ajo do të jetë e habitur në asgjë pas kësaj! Asgjë!
"çfarë në tokë të vënë një ide të tillë në kokën tuaj?" ajo kërkoi në mënyrë të pahijshme.
Kjo ishte bërë pa u kërkuar këshilla e saj dhe duhet të përmbushet pa u miratuar.
"epo, ne kemi menduar për këtë për njëfarë kohe-gjithë dimrin në fakt", u kthye marilla. "znj alexander spencer u ngjit këtu një ditë para krishtlindjeve dhe ajo tha se do të marrë një vajzë të vogël nga azili në hopeton në pranverë, kushëriri i saj jeton atje dhe znj spencer ka vizituar këtu dhe di të gjitha për këtë. Kështu mathew dhe unë e kam folur atë jashtë dhe në atë që nga ajo kohë, ne kemi menduar ne do të merrni një djalë matthew po rritet me vite, ju e dini - ai është gjashtëdhjetë - dhe ai nuk është aq i nxituar si ai dikur ishte. Dhe ju e dini se sa e dëshpëruar duhet të jetë për të marrë ndihmë të punësuar. Nuk ka askënd që të ketë, por ata budallenj, gjysëm të rritur të vegjël francezë, dhe sa më shpejt që ju të merrni një thyen në rrugët tuaja dhe mësuar diçka që ai është në dhe jashtë për të canneries karavidhe apo shtetet.në fillim matthew sugjeruar marrjen e një djalë në shtëpi, por unë i thashë 'jo' të sheshtë për të. 'Ata mund të jenë të gjithë të drejtë-nuk jam duke thënë se ata nuk janë por nuk ka arabë në londër për mua, "i thashë," më jep një lindje të lindur të paktën, do të ketë një rrezik, pavarësisht se kush marrim, por do të ndjehem më i lehtë n mendjen time dhe gjumi sounder në net nëse ne kemi një kanadez të lindur. Kështu që në fund ne vendosëm të pyesnim znj spencer që të na merrte një kur ajo shkoi për të marrë vajzën e saj të vogël, ne dëgjuam javën e kaluar ajo po shkonte, kështu që ne e dërguam fjalën e saj nga folks richard spencer në carmody për të na sjellë një zgjuar , ndoshta një djalë prej rreth dhjetë apo njëmbëdhjetë vjeç, vendosëm se do të ishte më e mirë për moshën e vjetër që të ishte e dobishme për të bërë punët e duhura dhe të rinj të mjaftueshme për t'u trajnuar në rregull, do të thotë t'i japim atij një shtëpi të mirë dhe shkollim. Ne kishim një telegram nga zonja aleksandër spencer sot - njeriu i postës solli atë nga stacioni - duke thënë se po vinin sot në trenin e pestë dhe tridhjetë sonte, kështu matthew shkoi në lumë të ndritshëm për ta takuar atë, zonja spencer do ta braktiste natyrisht ajo shkon në stacionin e bregdetit të bardhë ".
Mrs. Rachel pride veten duke folur gjithmonë mendjen e saj; ajo vazhdoi të fliste atë tani, duke rregulluar qëndrimin e saj mendor në këtë lajm të mahnitshëm.
"epo, marilla, vetëm do t'ju them qartë se unë mendoj se po bën një gjë të fuqishme budallallëk - një gjë e rrezikshme, kjo është ajo që ju nuk e dini se çfarë jeni duke marrë. Shtëpia dhe shtëpia jote dhe ju nuk dini asgjë të vetme rreth tij, as cilës lloj pëlqimi dhe çfarë lloj prindërish ai ka dhe se si ka gjasa të dalë, pse, vetëm në javën e kaluar unë lexova në gazetë se si një njeriu dhe gruaja e tij në perëndim të ishullit e morën një djalë nga një strehim jetim dhe ai i vuri zjarrin shtëpisë natën - e vendosi me qëllim, marilla - dhe gati i dogji ato në një shtresë të freskët dhe unë e di një rast tjetër ku një djalë i adoptuar përdoret për të thithur vezët - ata nuk mund ta thyenin atë. Nëse do të kishit kërkuar këshillën time në këtë çështje, që nuk e keni bërë, marilla-i'd kanë thënë për hir të mëshirës që të mos mendoni një gjë e tillë, kjo është ajo. "
Ngushëllimi i kësaj pune nuk dukej as për të fyer as për të alarmuar marilla. Ajo thurur vazhdimisht në.
"unë nuk e mohoj se ka diçka në atë që ju thoni, rachel, unë kam pasur disa qualms veten time, por matthew ishte e tmerrshme vendosur në atë. Unë mund të shoh se, kështu që i dha në. Është e rrallë matthew vendos mendjen e tij për asgjë se kur ai e bën unë gjithmonë mendoj se është detyra ime të jap dorëheqje. Dhe sa i përket rrezikut, ka rreziqe në shumë afër çdo gjëje që një trup ka në këtë botë. Ka rreziqe në njerëzit që kanë fëmijë të tyre nëse bëhet fjalë për këtë - ata donin nuk do të dalë mirë, dhe pastaj nova scotia është e drejtë në afërsi të ishullit, nuk është sikur po e marrim nga anglia ose shtetet, ai nuk mund të jetë shumë ndryshe nga vetja jonë ".
"mirë, unë shpresoj se do të kthehet në rregull," tha znj. Rachel në një ton që tregoi qartë dyshimet e saj të dhimbshme. "vetëm mos thuaj që nuk ju paralajmëroja nëse ai djeg gjobë poshtë ose vendos strychnine në pus-dëgjova për një rast në brunswick të ri ku një fëmijë i azilit jetim e bëri këtë dhe të gjithë familjen vdiqën në agoni të frikshme. Vetëm, ajo ishte një vajzë në atë rast. "
"mirë, nuk po marrim një vajzë", tha marilla, sikur helmimi i puseve ishte një arritje thjesht femërore dhe nuk duhej të frikësoheshin në rastin e një djali. "unë kurrë nuk do të ëndërroj për të marrë një vajzë për të sjellë deri. Unë pyes veten në zonjën aleksandër spencer për të bërë atë, por atje, ajo nuk do të tkurret nga miratimi i një azil të gjithë jetim, nëse ajo e mori atë në kokën e saj.
Mrs. Rachel do të pëlqente të qëndronte derisa matthew të kthehej në shtëpi me jetimin e tij të importuar. Por duke reflektuar se do të ishte një e mirë dy orë të paktën para ardhjes së tij ajo arriti të përfundonte rrugën për në zile robert dhe t'i tregonte lajmet. Ajo me siguri do të bëjë një ndjesi të dytë për asnjë, dhe znj. Rachel dashur shumë për të bërë një ndjesi. Kështu që ajo e mori veten larg, disi në lehtësimin e marilla, sepse kjo e fundit ndjeu dyshimet dhe frikën e saj për të ringjallur nën ndikimin e znj. Pesimizmi i rachel.
"mirë, të gjitha gjërat që ndonjëherë ishin ose do të jenë!" ejaculated znj. Rachel kur ajo ishte në mënyrë të sigurtë jashtë në korsi. "kjo duket me të vërtetë sikur unë duhet të ëndërroj, mirë, më vjen keq për atë të varfër të ri dhe pa gabim. Matthew dhe marilla nuk dinë asgjë për fëmijët dhe ata do të presin që ai të jetë më i mençur dhe më i qëndrueshëm se ai gjyshi i tij, nëse është kështu, ai ka pasur ndonjëherë një gjysh, i cili është i dyshimtë, duket e çuditshme që të mendojë për një fëmijë në gjymtyrët e gjelbra disi, nuk ka pasur asnjëherë atje, sepse matthew dhe marilla ishin rritur kur shtëpia e re ishte ndërtuar ata kurrë ishin fëmijë, e cila është e vështirë të besohet kur i shikon ato, unë nuk do të isha në atë këpucë jetim për asgjë, por mëshira ime, kjo është ajo ".
Kështu tha znj. Grumbullojnë shkurre të egra nga plotësia e zemrës së saj; por në qoftë se ajo mund ta kishte parë fëmijën që po priste me durim në stacionin e lumit të lumit, në atë çast, mëshira e saj do të ishte akoma më e thellë dhe më e thellë.
Kapitulli ii. Matthew cuthbert është befasuar
Matthew cuthbert dhe merella e kacafytjes kërceu qetë mbi tetë milje në lumin e ndritshëm. Ajo ishte një rrugë e bukur, duke ecur së bashku në mes të fermave të forta, me tani dhe përsëri pak dru balsamie me bredhi për të përzënë ose një gropë ku kumbulla të egra vareshin nga lulëzimi i tyre filmik. Ajri ishte i ëmbël me frymën e shumë pemishteve të mollës dhe livadhet e pjerrëta larg në distancë nga mjegullat horizontale të perla dhe të purpurta; derisa
"zogjtë e vegjël kënduan sikur të ishin
Një ditë verë gjatë tërë vitit ".
Matthew u kënaq me makinën pas modës së tij, përveç gjatë momenteve kur takoi gratë dhe iu desh t'i thërriste - sepse në ishullin princi edward duhet të dëfrohesh për të gjithë dhe ndryshe të takohesh në rrugë nëse i njihje apo jo.
Matthew i frikësonte të gjitha gratë përveç marilla dhe znj. Rachel; ai kishte një ndjenjë të pakëndshme që krijesat misterioze ishin fshehurazi duke qeshur me të. Ai mund të ketë qenë mjaft i drejtë duke menduar kështu, sepse ai ishte një personazh me pamje të çuditshme, me një figurë të çiltër dhe me flokë të gjatë hekuri që preknin supet e tij të ulëta dhe një mjekër të plotë, të butë ngjyrë kafe, të cilën e kishte veshur qysh kur ishte njëzet. Në të vërtetë, ai kishte shikuar njëzet e shumë si ai dukej në gjashtëdhjetë, mungesa e pak e grindja.
Kur arriti lumin e ndritur, nuk kishte asnjë shenjë të asnjë treni; ai mendonte se ishte shumë herët, kështu që ai e lidhi kalin e tij në oborrin e hotelit të vogël të lumit të ndritshëm dhe shkoi në shtëpinë e stacionit. Platforma e gjatë ishte pothuajse e braktisur; e vetmja krijesë e gjallë në sy që ishte një vajzë që ishte ulur në një grumbull të herpesë në fundin ekstrem. Matthew, mezi duke vënë në dukje se ajo ishte një vajzë, e hodhi tej asaj sa më shpejt që të ishte e mundur pa e parë atë. Nëse ai do të dukej se nuk mund të kishte dështuar të vërejte ngurtësinë e tensionuar dhe pritshmërinë e qëndrimit dhe shprehjes së saj. Ajo ishte ulur atje duke pritur diçka ose dikë dhe, pasi që ulur dhe pritur ishte e vetmja gjë për të bërë vetëm atëherë, ajo u ul dhe pritur me gjithë fuqinë e saj dhe kryesore.
Matthew u ndesh me stacionin që mbyllte zyrën e biletave përgatitore për të shkuar në shtëpi për darkë dhe e pyeti nëse treni i pestë e tridhjetë së shpejti do të ishte së bashku.
"treni prej pesë e tridhjetë ka qenë dhe ka kaluar gjysmë ore më parë," u përgjigj ai zyrtar i shpejtë. "por kishte një udhëtar që zbriti për ty, një vajzë e vogël, ajo ishte ulur atje në herpes, i kërkoja që të shkonte në dhomën e pritjes së zonjës, por ajo më njoftoi rëndë se ajo preferonte të qëndronte jashtë". Më shumë hapësirë për imagjinatën, "tha ajo, është një rast, duhet të them."
"unë nuk jam duke pritur një vajzë," tha matthew blankly. "është një djalë që kam ardhur, duhet të jetë këtu, zonja aleksandër spencer do ta çonte atë nga nova scotia për mua".
Mjeshtri i stacionit fërshëlleu.
"mendoj se ka ndonjë gabim," tha ai. "znj spencer erdhi tren me atë vajzë dhe i dha asaj në përgjegjësinë time, tha se ti dhe motra jote po e pranonin atë nga një strehim jetim dhe se do të ishit për të aktualisht, kjo është gjithçka që unë e di për të - nuk ka më jetimë të fshehur këtu. "
"unë nuk e kuptoj", tha matthew helplessly, duke dëshiruar që marilla ishte në dorë për të përballuar situatën.
"mirë, më mirë ta pyesësh vajzën", tha mjeshtri i stacionit pa kujdes. "unë guxoj të them se do të jetë në gjendje të shpjegojë - ajo ka një gjuhë të saj, kjo është e sigurtë, ndoshta ata ishin nga djemtë e markës që donit."
Ai ecte me gjumë larg, duke qenë i uritur, dhe matthew i pafat u la për të bërë atë që ishte më e vështirë për të se sa të mjekoste një luan në shpellën e tij deri në një vajzë - një vajzë e çuditshme - një vajzë jetim - dhe kërkesën e saj pse ajo nuk ishte një djalë. Matthew rënkonte në frymë si ai u kthye dhe shuffled butësisht poshtë platformë drejt saj.
Ajo kishte qenë e shikuar atë që kur ai kishte kaluar atë dhe ajo kishte sytë e saj në atë tani. Matthew nuk ishte duke e shikuar dhe nuk do ta kishte parë atë që ajo ishte me të vërtetë sikur të kishte qenë, por një vëzhgues i zakonshëm do ta kishte parë këtë: një fëmijë me rreth njëmbëdhjetë, të veshur me një veshje shumë të shkurtër, shumë të ngushtë dhe shumë të shëmtuar -gray wincey. Ajo mbante një kapelë të zbardhur të marinarëve dhe nën kapelën, duke u shtrirë në shpinë, ishin dy gërsheta të flokëve shumë të trasha, të vendosura fort. Fytyra e saj ishte e vogël, e bardhë dhe e hollë, gjithashtu shumë e freckled; goja e saj ishte e madhe dhe po ashtu ishin edhe sytë e saj, të cilat dukeshin të gjelbëra në disa drita dhe disponimi dhe gri në të tjerët.
Deri më tani, vëzhguesi i zakonshëm; një vëzhgues i jashtëzakonshëm mund të kishte parë se mjekra ishte shumë e theksuar dhe e theksuar; se sytë e mëdhenj ishin plot me shpirt dhe gjallëri; se goja ishte e ëmbël-lesh dhe shprehëse; që balli ishte i gjerë dhe plot; me pak fjalë, vëzhguesi ynë i jashtëzakonshëm i dalluar mund të kishte arritur në përfundimin se asnjë shpirt i zakonshëm nuk banonte në trupin e kësaj gruaje-fëmijë të humbur, nga të cilët trembur matehew cuthbert ishte aq qesharake se kishte frikë.
Matthew, megjithatë, u kursye e hidhur e të folurit të parë, sepse sapo arriti në përfundimin se ai po vinte tek ajo, ajo u ngrit, duke kapur me një dorë të hollë ngjyrë kafe dorezën e një qese me qilim të vjetruar; tjetra ajo i mbajti atij.
"unë mendoj se ju jeni mr. Matthew cuthbert e gables gjelbër?" ajo tha në një zë të veçantë dhe të ëmbël. "unë jam shumë i lumtur t'ju shoh, unë kam filluar të frikësohem që nuk po vinte për mua dhe po përfytyroja të gjitha gjërat që mund të kishin ndodhur për t'ju parandaluar. Erdhi për mua deri në mbrëmje unë do të shkoj në rrugën e duhur për atë pemë të madhe të egër qershi në kthesë, dhe ngjit në atë për të qëndruar tërë natën. Në një pemë të egër qershie të bardhë me lulëzim në hënë, nuk mendon se mund të imagjinoni se po banonit në sallat e mermerit, a nuk mundët? Dhe unë isha mjaft i sigurt që do të vinit për mua në mëngjes, nëse ju nuk keni për-natë. "
Matthew kishte marrë dorën e dobët pak e çuditshme në të tij; pastaj dhe atje ai vendosi se çfarë të bënte. Ai nuk mund ta thoshte këtë fëmijë me sy të ndezur se kishte pasur një gabim; ai do ta çonte në shtëpi dhe do ta bënte këtë. Ajo nuk mund të lihej gjithnjë në lumin e ndritur, pa marrë parasysh se çfarë gabimi ishte bërë, kështu që të gjitha pyetjet dhe shpjegimet mund të shtyhen derisa ai të kthehej në mënyrë të sigurtë në pikat e gjelbërta.
"më vjen keq që unë kam qenë vonë," tha ai me frikë. "dilni, kali ka mbaruar në oborr, më jepni çantën".
"oh, unë mund ta mbaj atë," fëmija u përgjigj me gëzim. "nuk është e rëndë, kam të gjitha mallrat e mia tokësore, por nuk është e rëndë, dhe nëse nuk bëhet vetëm në një farë mënyre, doreza nxirret jashtë, prandaj më mirë ta mbaj atë, sepse unë e di fuqinë e saktë të saj, është një qilim qilim jashtëzakonisht i vjetër oh, unë jam shumë i lumtur që ke ardhur, edhe nëse do të ishte mirë të flinte në një pemë të egër qershie, ne duhet të vozisim një pjesë e gjatë, a nuk jemi ne, zonja spencer tha se ishte tetë milje, unë jam i kënaqur sepse e dua makinën oh, duket kaq e mrekullueshme që unë do të jetoj me ty dhe i përkas ty. Nuk i takonte askujt - jo me të vërtetë, por azili ishte më i keqi, unë kam qenë vetëm brenda katër muajsh, por kjo ishte e mjaftueshme, nuk mendoj se ke qenë ndonjëherë një jetim në një azil, prandaj nuk mundesh kuptohet se çfarë është, është më keq se çdo gjë që mund të imagjinoni.gjoni spencer tha se ishte e keqe për mua të flisja kështu, por nuk doja të jem i lig, është kaq e lehtë të jesh i lig, pa e ditur, ata ishin të mirë, ju e dini - njerëzit e azilit, por th ka një hapësirë kaq të vogël për imagjinatën në një strehim vetëm në jetimët e tjerë. Ishte shumë interesante të imagjinosh gjëra për to - të imagjinosh që ndoshta vajza që rrinte pranë teje ishte me të vërtetë bija e një dreke me rrip, e cila ishte vjedhur larg prindërve të saj në fillimet e saj nga një infermiere mizore e cila vdiq para se të mundte rrëfej. I përdorur për të qëndruar zgjuar në net dhe imagjinoni gjëra të tilla, sepse unë nuk kam kohë në ditë. Unë mendoj se është arsyeja pse unë jam aq i hollë - unë jam i tmerrshëm i tmerrshëm, apo jo? Nuk ka asnjë të vini në eshtrat e mia. Unë dua të imagjinoj se jam e bukur dhe e dhimbshme, me grykëderdhje në bërrylat e mia ".
Me këtë shok shokët e mathews ndaluar duke folur, pjesërisht për shkak se ajo ishte jashtë frymëmarrjes dhe pjesërisht për shkak se ata kishin arritur në buggy. Nuk tha një fjalë tjetër derisa ata të largoheshin nga fshati dhe po vozisnin poshtë një kodre të pjerrët, pjesa e rrugës e cila ishte prerë aq thellë në tokën e butë, saqë bankat, të mbuluara me pemë të qershisë së egër dhe të bardhë birches, ishin disa metra mbi kokat e tyre.
Fëmija ia hodhi dorën dhe e theu një degë të kumbullës së egër, e cila kruhte kundër anës së barkut.
"a nuk është kaq e bukur? Çfarë bëri pema, duke u mbështetur nga banka, të gjitha të bardha dhe të pjekura, të bëjnë të mendosh?" ajo pyeti.
"edhe tani, i dunno," tha matthew.
"pse, nusja, natyrisht, nusja e të gjitha me të bardha me një perde të mjegullt, nuk e kam parë kurrë, por mund ta imagjinoj se si do të dukej. Unë jam aq i përzemërt sa askush nuk do të më donte të martohej me mua - nëse nuk mund të jetë një misionar i huaj, unë mendoj se një misionar i huaj mund të mos jetë shumë i veçantë, por shpresoj se një ditë do të kem një fustan të bardhë, ideal i lumturisë tokësore unë i dua vetëm rrobat e bukura dhe unë kurrë nuk kam pasur një veshje të bukur në jetën time që unë mund të kujtoj - por sigurisht që është më shumë të shikoj përpara, apo jo? Që unë jam i veshur në mënyrë të mrekullueshme, këtë mëngjes kur u largova nga azili i ndjerë aq i turpëruar, saqë më duhej të vishja këtë fustan të tmerrshëm të vjetër, të gjithë jetimët duhej t'i vishnin, ju e dini, një tregtar në hopeton dimri i kaluar dhuroi treqind yje disa njerëz thanë se ishte për shkak se ai nuk mund ta shiste, por më mirë do të besoja se ishte nga mirësia e zemrës së tij, w a nuk do ti? Kur arritëm në tren unë ndjeva sikur të gjithë duhet të më shikojnë dhe të më falin. Por sapo fillova të punoja dhe imagjinova se kisha në veshjen më të bukur të mëndafshit blu të zbehtë - sepse kur imagjinon se mund të përfytyrosh diçka të vlefshme - dhe një kapelë të madhe të gjitha lulet dhe thumba, dhe një orë ari dhe kec doreza dhe çizme. U ndjeva i gëzuar menjëherë dhe më pëlqente udhëtimi im në ishull me gjithë fuqinë time. Unë nuk isha pak i sëmurë që po vinte në barkë. As nuk ishte zonja. Megjithëse ajo përgjithësisht është. Ajo tha se nuk kishte kohë për të marrë të sëmurë, duke shikuar për të parë se unë nuk binte jashtë bordit. Ajo tha se ajo kurrë nuk e pa rrahjen për mua për të vërshuar. Por në qoftë se ajo e mbajti atë nga të qenit barku, kjo është mëshirë që e kam bërtitur, apo jo? Dhe kam dashur të shoh gjithçka që do të shihej në atë varkë, sepse nuk e dija nëse do të kisha ndonjëherë një mundësi tjetër. Oh, ka shumë më shumë qershie të gjitha në lulëzim! Ky ishull është vendi më i bollshëm. Unë vetëm e dua dhe tashmë jam shumë i lumtur që do të jetoj këtu. E kam dëgjuar gjithmonë se ishulli princ edward ishte vendi më prettiest në botë, dhe unë përdorem për të imagjinuar unë jetonte këtu, por kurrë nuk e kam pritur me të vërtetë. Është e këndshme kur imagjinatat tuaja bëhen të vërteta, apo jo? Por ato rrugë të kuqe janë aq qesharake. Kur morëm në tren në charlottetown dhe rrugët e kuqe filluan të flaknin e kaluara i pyeta znj. Spencer çfarë i bëri ato të kuqe dhe ajo tha se ajo nuk e dinte dhe për hir të mëshirës të mos i pyeste më shumë pyetje. Ajo tha se duhet ta kisha kërkuar tashmë njëmijë. Unë mendoj se kam pasur, gjithashtu, por si do të kuptoni për gjërat nëse nuk bëni pyetje? Dhe çfarë i bën rrugët të kuqe? "
"edhe tani, i dunno," tha matthew.
"po, kjo është një nga gjërat për të gjetur diku, a nuk është e mrekullueshme të mendosh për të gjitha gjërat që duhet të zbulosh? Thjesht më bën të ndihem i lumtur që jam gjallë - është një botë kaq interesante. Nuk do të jetë gjysma aq interesante nëse ne e dimë gjithçka për gjithçka, a do të kishte? Nuk do të kishte asnjë hapësirë për imagjinatë atëherë, a do të ketë? Por unë jam duke folur shumë? Njerëzit janë gjithmonë duke i thënë mua unë do të do ju më tepër unë didn ' nëse flisni kështu, unë do të ndalem. Mund të ndalem kur të mendoj për këtë, edhe pse është e vështirë ".
Matthew, shumë për habinë e tij, ishte duke shijuar veten. Si folks më të qetë ai i pëlqente njerëzit llafazane kur ata ishin të gatshëm për të bërë vetë duke folur dhe nuk presin që ai të mbajë deri në fund të tij. Por ai kurrë nuk kishte pritur që të gëzonte shoqërinë e një vajze të vogël. Gratë ishin mjaft të këqija në të gjithë ndërgjegjen, por vajzat ishin më keq. Ai e urrenin mënyrën se si e kishin kaluar duke e kaluar atë me turp, me shikime anësore, sikur të prisnin që t'i hidhnin ata me gojëhapur nëse do të dilnin të thoshin një fjalë. Që ishte lloji avonlea i vajzës së mirë të edukuar. Por kjo magjistare me freckled ishte shumë e ndryshme, dhe megjithëse ai e gjeti atë mjaft të vështirë për inteligjencën e tij më të ngadalshme për të vazhduar me proceset e saj të gjata mendore, ai mendonte se ai "i pëlqente shumë përgjërimi i saj". Kështu që ai tha si shyly si zakonisht:
"oh, ju mund të flisni sa më shumë që ju pëlqen. Unë nuk mendoj."
"oh, jam aq i kënaqur, di që ju dhe unë do të bashkohemi së bashku mirë, është një lehtësim për të folur kur dikush dëshiron dhe nuk duhet të thuhet që fëmijët duhet të shihen dhe të mos dëgjohen. Më ka thënë një milion herë nëse kam një herë dhe njerëzit qeshin me mua sepse përdorja fjalë të mëdha, por nëse keni ide të mëdha ju duhet të përdorni fjalë të mëdha për t'i shprehur ata, nuk keni? "
"edhe tani, kjo duket e arsyeshme," tha matthew.
"znj spencer tha se gjuha ime duhet të jetë e varur në mes, por ajo nuk është - është e lidhur fort në një fund, zonja spencer tha se vendi juaj u quajt gjelbërimtarë, i thashë të gjitha në lidhje me të dhe ajo tha aty nuk do te kisha asgje ne lidhje me azilin, vetem me disa te varfra te gjelbera, te cilet ishin para syve te tyre, por pak me pak te bardha ne lidhje me to. Dukej sikur ishin jetimët, ato pemë e bënë, më bënte që unë të dua të qaja për t'i parë ato, i thashë atyre, 'oh, pak gjëra të varfra !, po të ishit në një pyll të madh të madh me pemë të tjera rreth jush dhe pak rrëshqitjet e miellit dhe kënetat e rrënjëve tuaj dhe një përrua jo shumë larg dhe zogjtë që këndojnë në degë, ju mund të rriteni, nuk mundeni ju, por nuk mund të jeni aty ku e dini.ju e di saktësisht se si ndiheni, pemë të vogla ". Unë u ndjeva keq për t'i lënë ata pas kësaj mëngjes, ju merrni kështu bashkangjitur me gjëra të tilla, apo jo? A ka një përrockë afër kullotave të gjelbërta? Kam harruar ta pyes znj. Spencer atë.
"mirë tani, po, ka një të drejtë poshtë shtëpisë".
"unë kam qenë gjithmonë një nga ëndrrat e mia për të jetuar pranë një përrua unë kurrë nuk kam pritur unë do, edhe pse ëndrrat nuk bëhen shpesh të vërteta, apo jo? A nuk do të ishte mirë nëse ata e bënë? Por tani ndjehem nuk mund të ndihem krejtësisht i lumtur sepse-mirë, çfarë ngjyre do ta quanit këtë? "
Ajo tronditi një nga bishtat e saj të gjatë me shkëlqim mbi shpatullën e saj të hollë dhe e mbajti atë para syve të matthew. Matthew nuk ishte përdorur për të vendosur mbi tints e tresses zonjat, por në këtë rast nuk mund të ketë shumë dyshime.
"është e kuqe, apo jo?" tha ai.
Vajza le të bjerë bishtalec mbrapa me një psherëtimë që dukej të vijë nga këmbët e saj shumë dhe të nxjerr të gjitha dhimbjet e epokave.
"po, është e kuqe", tha ajo me dorëheqje. "tani e kuptoni se përse nuk mund të jem krejtësisht i lumtur, askush nuk mund të ketë flokë të kuq, unë nuk i kam parasysh gjërat e tjera aq shumë - freckles dhe sytë e gjelbërt dhe skinniness time, unë mund të imagjinohet ata larg. Se une kam nje ngjyre te bukur te gjetheve te trëndafilave dhe sytë e bukur të yllit me ngjyrë vjollce, por unë nuk mund ta imagjinoj atë flokë të kuqe larg, unë e bëj më të mirën time, mendoj për veten time, 'tani flokët e mi janë një zi i lavdishëm, i zi si krah i korbit'. Por gjatë gjithë kohës unë e di se është vetëm plain kuqe dhe ai e thyen zemrën time. Ajo do të jetë dhembja ime gjatë gjithë jetës. Kam lexuar e një vajze një herë në një roman që kishte një dhembje të përjetshëm, por kjo nuk ishte e flokë të kuqe. Flokët e saj ishte prej ari të kulluar valëzim mbrapa nga ballin e saj alabastri. Çfarë është një ballë alabaster? Unë kurrë nuk mund të gjeni. A mund te me thuash?"
"e pra tani, unë jam i frikësuar unë nuk mund të," tha mateu, i cili ishte duke marrë një dizzy pak. Ai ndjeu pasi ai kishte ndjerë një herë në rininë e tij i nxituar, kur një djalë tjetër e kishte joshur atë në qejf-karusel në një piknik.
"e pra, çfarëdo qoftë ajo ishte ajo duhet të ketë qenë diçka e mirë, sepse ajo ishte e bukur hyjnore. A keni imagjinuar ndonjëherë se çfarë duhet të ndjehen si të jenë hyjnore e bukur?"
"e pra tani, jo, unë nuk kam", rrëfeu mateu ingenuously.
"unë kam, shpesh. E cila do të keni vend të jetë në qoftë se keni pasur zgjedhja-hyjnore bukur apo dazzlingly zgjuar apo angelically mirë?"
"e pra tani, unë-i nuk e di saktësisht."
"as unë. Unë kurrë nuk mund të vendosë., por kjo nuk ka të bëjë ndryshim shumë të vërtetë, sepse nuk është e mundshme unë do të jetë kurrë as. Kjo është e sigurt unë kurrë nuk do të jetë angelically mirë. Znj. Spencer thotë-oh, mr . Cuthbert! Oh, mr. Cuthbert !! Oh, mr. Cuthbert !!! "
Kjo nuk ishte ajo që mrs. Spencer kishte thënë; as kishte fëmija ranë nga buggy as kishte matthew bërë asgjë të habitshme. Ata kishin thjesht të rrumbullakosura një kurbë në rrugë dhe e gjeti veten në "rrugë".
E "rrugë", të quajtur kështu nga populli newbridge, ishte një shtrirje e rrugës katër apo pesëqind oborre të gjatë, harkuar plotësisht mbi me apple-pemë të mëdha, të gjerë-përhapjen, mbjellë vjet më parë nga një fermer i çuditshëm të vjetër. Lart ishte një tendë e gjatë lulëzim aromatik me dëborë. Nën degët ajri ishte plot me një muzg të purpurt dhe shumë më përpara një paraqitje e shkurtër e qiellit pikturuar muzg shkëlqeu si një e madhe u rrit dritare në fund të një rresht katedrale.
Bukurinë e saj dukej për të goditur fëmijën memece. Ajo u përkul përsëri në buggy, duart e saj të hollë rrokën para saj, fytyra e saj ngriti rapturously për shkëlqimin e bardhë sipër. Edhe kur kishin kaluar jashtë dhe u ngarje poshtë shpatin gjatë për newbridge ajo kurrë nuk lëvizi apo të folur. Ende me fytyrë të përqendruar ajo gazed larg në perëndim perëndim të diellit, me sytë që vegime trooping splendidly gjithë këtë sfond me ngjyra të ndezura. Përmes newbridge, një fshat i vogël aktiv ku qentë barked me ta dhe të djemve të vegjël hooted dhe fytyrat kurioz u rreshtuan nga dritaret, ata e dëbuan, ende në heshtje. Kur tre më shumë milje kishte rënë larg pas tyre fëmija nuk kishte folur. Ajo mund të qëndrojë në heshtje, ishte e qartë, aq energji sa ajo mund të flasim.
"unë mendoj se ju jeni ndjeheni mjaft të lodhur dhe të uritur," mateu guximin për të thënë më në fund, të kontabilitetit për vizita e saj të gjatë të dumbness me të vetmin arsye ai mund të mendoni. "por ne nuk kemi shumë larg për të shkuar tani, vetëm një milje."
Ajo erdhi nga ëndërrim saj me një psherëtimë të thellë dhe shikoi atë me shikimin ëndërr e një shpirti që kishte qenë pyesin larg, star-udhëhequr.
"oh, mr. Cuthbert," ajo pëshpëriti, "ky vend kemi ardhur me-atë të bardhë vend-çfarë ishte ajo?"
"e pra tani, ju duhet të thotë rrugë," tha matthew pas reflektimit të thellë disa çaste. "kjo është një lloj vendi të bukur."
"goxha? Oh, goxha nuk duket fjalën e duhur për të përdorur. As e bukur, as. Ata nuk shkojnë aq larg sa. Oh, ajo ishte e mrekullueshme, e mrekullueshme. Kjo është gjëja e parë që kam parë ndonjëherë që nuk mund të përmirësohet pas nga imagjinata. Ai thjesht kënaq mua këtu "-ajo vënë një dorë mbi breast- saj" ajo bëri një queer dhimbje funny dhe megjithatë ajo ishte një dhimbje e këndshme. A keni ndonjëherë kanë një dhembje të tillë, z. Cuthbert? "
"e pra tani, unë thjesht nuk mund të kujtoj se kam pasur ndonjëherë."
"unë kam atë shumë herë, sa herë që unë shoh asgjë royally bukur. Por ata nuk duhet të telefononi atë vend të bukur rrugë. Nuk ka asnjë kuptim në një emër të tillë. Ata duhet të telefononi atë, më lejoni të shohim, rrugën e bardhë e kënaqësi. Nuk është se një emër të bukur përfytyruar? Kur unë nuk e pëlqen emrin e një vendi ose një person i gjithmonë imagjinoni një të re dhe gjithmonë mendoj se prej tyre kështu. Ka pasur një vajzë në azil emri i të cilit ishte jenkins hepzibah , por unë gjithmonë e imagjinuar atë si rosalia devere. Njerëzit e tjerë mund të telefononi atë zhvillua rrugë, por unë gjithmonë do të quhet rruga e bardhë e begatshme. Kemi me të vërtetë vetëm një milje të shkoj para se të merrni në shtëpi? Unë jam i kënaqur dhe i vjen keq. Unë jam i keq, sepse kjo makinë ka qenë kaq e këndshme dhe unë jam gjithmonë i keq, kur të përfundojë gjëra të këndshme. Diçka që ende pleasanter mund të vijë më pas, por ju nuk mund të jeni i sigurt.dhe kjo është kaq shpesh ndodh që ajo nuk është pleasanter. Që ka qenë përvoja ime gjithsesi. Por unë jam i kënaqur për të menduar për të marrë në shtëpi. Ju shikoni, unë kurrë nuk kam pasur një shtëpi të vërtetë që unë mund të kujtoj. Kjo më jep atë dhimbje të këndshme përsëri vetëm për të menduar të vijnë në një të vërtetë të vërtetë në shtëpi. Oh, nuk është se e bukur! "
Ata kishin shtyrë mbi kreshtë e një kodre. Poshtë tyre ishte një pellg, në kërkim pothuajse si një lumë aq e gjatë dhe dredha-dredha ishte ajo. Një urë shtri atë në mes të rrugës dhe nga atje në fund të saj të ulët, ku një rrip qelibar-hued e rërës-kodra mbylljen e saj nga e gji blu të errët përtej, uji ishte një lavdia e shumë ndryshueshëm ngjyrave-e nuanca më shpirtërore të crocus dhe u ngrit dhe jeshile papeshë, me tintings tjera të pakapshme për të cilat ka qenë ndonjëherë gjetur asnjë emër. Mbi urë pellg u ngjit në pemët fringing e bredhi dhe panje dhe vë të gjithë egërsi tejdukshëm në hijet e tyre të lëkundur. Këtu dhe atje një kumbull e egër u përkul jashtë nga banka si një vajzë tip-toeing bardhë-veshur me reflektimin e vet. Nga kënetë në krye të pellg erdhi qartë, kor mournfully-ëmbël e bretkosave.ka pasur një shtëpi të vogël gri hedhur sytë rreth një pemishte bardhë mollë në një shpat përtej dhe, edhe pse ajo nuk ishte ende mjaft e errët, një dritë u ndritshëm nga një prej dritareve të saj.
"kjo është pellg barry," tha matthew.
"oh, unë nuk e pëlqen këtë emër, ose. Unë do të thërrasë atë, tregomë-liqenin e ndritshëm ujërat. Po, që është emri i duhur për të. Unë e di sepse e emocion. Kur i goditi në një emri që i përshtatet pikërisht kjo më jep një emocion. Të bëjë gjëra ndonjëherë ju jap një emocion? "
Matthew ruminated.
"e pra tani, po. Ajo gjithmonë lloj të më jep një emocion për të parë ata grubs shëmtuar bardhë që lopatë deri në shtretër kastravec. I urrej pamjen e tyre."
"oh, unë nuk mendoj se mund të jetë saktësisht e njëjtë lloj i një emocion. A mendoni se mund? Nuk duket të jetë shumë lidhje midis larvave dhe liqenet e ujërave të ndritshëm, nuk ka? Por pse njerëzit e tjerë e quajnë atë pellg barry? "
"unë mendoj, sepse mr. Barry jeton deri atje në atë shtëpi. Shpat të kopësht emri i vendit të tij. Në qoftë se ajo nuk ishte për atë bush e madhe pas saj ju mund të shihni gables gjelbër nga këtu., por ne kemi për të shkuar mbi urë dhe rrumbullakët nga rruga, kështu që është afër gjysmë milje më tej. "
"ka mr. Barry ndonjë vajzat e vogla? E pra, jo aq shumë pak ose-në lidhje me madhësinë e mia."
"ai ka një lidhje me njëmbëdhjetë. Emri i saj është diana."
"oh!" me një retraksionit gjatë të frymëmarrje. "atë që një emër të përkryer bukur!"
"e pra tani, i dunno. Ka diçka të tmerrshme pagan rreth saj, duket për mua. Unë do të ruther jane apo mary ose ndonjë emër të ndjeshme si kjo. Por kur diana ka lindur atje ishte një konvikt pedagog atje dhe i dhanë emërtimin e saj dhe ai e quajti dianën e saj. "
"unë uroj që ka pasur një pedagog si se rreth kur kam lindur, më pas. Oh, këtu ne jemi në urë. Unë jam duke shkuar për të mbyllur sytë e mi të ngushtë. Unë jam gjithmonë frikë të shkojnë mbi ura. Unë nuk mund të ndihmuar imagjinuar se ndoshta ashtu si ne të merrni në mes, ata do zhubros deri si një jack-thikë dhe kafshim na. Kështu që i mbyll sytë e mi., por unë gjithmonë duhet të hapë ato për të gjithë kur unë mendoj se ne jemi duke marrë në afërsi të mesme. Sepse, ju shihni, në qoftë se ura u zhubros deri unë do të duan të shohin atë zhubros. Çfarë është një gjëmim i këndshëm ajo bën! Unë gjithmonë si pjesë gjëmim e tij. Nuk është e shkëlqyer ka kaq shumë gjëra për të si në këtë botë? Atje ne jemi mbi. Tani unë do të shohim prapa. Natën e mirë, i dashur liqeni i ndritshëm ujërat. Unë gjithmonë them natën e mirë për gjërat që unë dua, ashtu si unë do të të njerëzve. Unë mendoj se ata si ai.se uji duket sikur ajo u qeshur me mua. "
Kur ata kishin shtyrë deri në kodër të mëtejshëm dhe rreth një mateu këndi tha:
"ne jemi shumë afër shtëpisë tani. Kjo është gables gjelbër mbi-"
"oh, mos më thoni," ajo ndërpreu breathlessly, infektues në krahun e tij të ngritur pjesërisht dhe mbylljen sytë e saj se ajo nuk mund të shohin gjestin e tij. "më lejoni me mend. Unë jam i sigurt se unë do të me mend të drejtë."
Ajo i hapi sytë dhe shikoi rreth saj. Ata ishin në kreshtë e një kodre. Dielli kishte vendosur disa kohë që, por peizazhi ishte ende e qartë në dritë e prapme arrirë. Në perëndim një majuc kishë të errët u ngritën kundër një qiell kumak. Poshtë ishte një luginë të vogël dhe më gjerë një kohë të gjatë, të butë-rritje shpat me farmsteads rehatshëm shpërndara përgjatë tij. Nga njëri në tjetrin sytë e fëmijës darted, të etur dhe të trishtuar. Më në fund ata ngurronte në një larg në të majtë, larg prapa nga rruga, dimly bardhë me lulëzim pemë në muzg të pyjeve përreth. Mbi të, në qiell inox jugperëndimore, një kristal i bardhë yll i madh ishte i ndritshëm si një llambë e udhëzimit dhe premtimit.
"kjo është ajo, nuk është ajo?" tha ajo, duke vënë.
Matthew shuplakë frerët mbi kurrizin lëpjetë së delightedly.
"e pra tani, ju keni mendoi ai! Por unë marr parasysh znj. Spencer përshkruar atë në mënyrë është që ju mund të them."
"jo, ajo did not-të vërtetë ajo nuk e bëri. Gjithë ajo tha ashtu si edhe mund të ketë qenë për shumicën e këtyre vendeve të tjera. Unë nuk kishte asnjë ide se çfarë të vërtetë ajo dukej si. Por vetëm sapo e pashë atë unë ndjeva se ishte në shtëpi. Oh, duket sikur unë duhet të jem në ëndërr. A e dini, krahu im duhet të jetë e zezë dhe blu nga bërryl lart, sepse unë kam hequr në fytyrë veten aq shumë herë sot. Çdo të vogël ndërsa një ndjenjë e tmerrshme pështirë do të vijë mbi mua dhe unë do të jetë aq e frikësuar të gjithë kjo ishte një ëndërr. Atëherë unë do të majë veten për të parë nëse ajo ishte reale, derisa papritmas m'u kujtua se edhe duke menduar se ishte vetëm një ëndërr unë do të shkoj më mirë në ëndërroja për sa kohë që unë mund të, kështu që unë u ndal pinching, por kjo është e vërtetë dhe ne jemi gati në shtëpi "..
Me një psherëtimë e ngazëllim ajo relapsed në heshtje. Matthew trazuar ankth. Ai ndjeu i kënaqur që do të ishte marilla dhe jo ai që do të të duhet të them këtë mall pa zot të botës se në shtëpi ajo longed për nuk do të ishte hers pasi të gjithë. Ata çuan mbi lynde së uritur, ku ajo tashmë ishte mjaft e errët, por jo edhe aq të errët që mrs. Rachel nuk mund të shohin ato nga favorshme saj dritarja, dhe deri në kodër dhe në korsinë e gjatë të gables gjelbër. Me kohën që ata arritën në mateu shtëpi u pakësuar nga zbulesa afrohet me një energji që ai nuk e ka kuptuar. Kjo nuk ishte e marilla ose vetë ai ishte duke menduar e telashe ky gabim ishte ndoshta do të bëjë për ta, por e zhgënjimit të fëmijës.kur ai mendonte të asaj drite të përqendruar fiket në sytë e saj ai kishte një ndjenjë të pakëndshme se ai ishte duke shkuar për të ndihmuar në vrasjen e diçka-shumë të njëjtën ndjenjë që erdhi mbi të, kur ai kishte për të vrarë një qengj apo viç apo ndonjë krijesë tjetër të pafajshëm pak .
Oborri ishte mjaft e errët, si u kthyen në të dhe e lë plepit u shushurimës silkily gjitha raundin atë.
"dëgjoni pemëve duke folur në gjumin e tyre," pëshpëriti ajo, pasi ai ngriti atë në tokë. "ajo që ëndrrat e bukur që ata duhet të kenë!"
Pastaj, duke mbajtur fort në qilim-qese që përmbante "të gjitha mallrat e saj kësaj bote", ajo e ndoqi në shtëpi.
Kapitulli iii. Marilla cuthbert është i befasuar
Marilla erdhi me gjallëri përpara si mateu hapi derën. Por kur sytë e saj ra në figurën rastësishëm të vogël në ngurtë veshje, i shëmtuar, me gërsheta të gjatë e flokëve të kuqe dhe të etur, sytë shkëlqen, ajo u ndal të shkurtër me habi.
"cuthbert mateu, kush është ajo?" ajo hidhet. "ku është djali?"
"nuk kishte asnjë djalë," tha mateu wretchedly. "nuk ishte vetëm e saj."
Ai nodded në fëmijën, duke kujtuar se ai kurrë nuk kishte kërkuar edhe emrin e saj.
"nuk ka boy! Por nuk duhet të ketë qenë një djalë," këmbënguli marilla. "ne i çoi fjalë znj. Spencer për të sjellë një djalë."
"e pra, ajo nuk ka. Ajo solli saj. E pyeta stacion-mjeshtër. Dhe unë kam për të sjellë në shtëpi të saj. Ajo nuk mund të mbetet aty, ska rëndësi se ku gabimi kishte ardhur në."
"e pra, kjo është një pjesë shumë e të biznesit!" hidhet marilla.
Gjatë këtij dialogu fëmija kishte heshtur, sytë e saj roving nga njëri në tjetrin, të gjithë animacion venitje nga fytyrën e saj. Papritmas ajo dukej për të kuptuar domethënien e plotë të asaj që kishte thënë. Rënie të çmuar të saj qilim-qese ajo doli përpara një hap dhe rrokën duart e saj.
"ju nuk doni mua!" bërtiti ajo. "ju nuk doni mua sepse unë nuk jam një djalosh! Unë mund të ketë pritur atë. Askush ndonjëherë ka dashur mua. Unë mund të ketë njohur kjo ishte e gjitha shumë e bukur për të kaluar. Unë mund të ketë njohur askush nuk e donte më. Oh , çfarë duhet të bëj? Unë jam duke shkuar për të ia plas të qarë! "
Ia plas të qarë ajo e bëri. Ulur në një karrige nga tabela, flinging krahët e saj nga mbi të, dhe varrosje fytyrën e saj në to, ajo vazhdoi të qajë stormily. Marilla dhe matthew shikonin njëri-tjetrin deprecatingly nëpër sobë. Asnjëri prej tyre nuk e dinte se çfarë të thonë ose të bëjnë. Në fund marilla u largua në mënyrë të çalë në shkelje.
"epo, mirë, nuk ka nevojë të qaj në mënyrë në lidhje me të."
"po, nuk ka nevojë!" fëmija ngriti kokën e saj shpejt, duke zbuluar një fytyrë të përlotur dhe duke u dridhur buzët. "ju do të qaj, gjithashtu, në qoftë se keni qenë një jetim dhe kishte ardhur në një vend të menduar do të ishte në shtëpi dhe gjeti se ata nuk duan që ju, sepse ju nuk ishin një djalë. Oh, kjo është gjëja më e tragical që ka ndodhur ndonjëherë për mua! "
Diçka si një buzëqeshje ngurrues, në vend ndryshkur nga mospërdorimi gjatë, mellowed shprehje zymtë marilla së.
"e pra, mos qaj më. Ne nuk jemi duke shkuar për të kthehet-nga-dyert për-natë. Ju do të duhet të qëndrojë këtu deri sa të hetuar këtë çështje. Çfarë është emri yt?"
Fëmija hezitoi për një moment.
"do të ju lutem më telefononi cordelia?" ajo tha padurim.
"e quajnë të cordelia? Është që emrin tënd?"
"jo-oo, nuk është saktësisht emri im, por unë do të duan të të quhet cordelia. Kjo është një emër i tillë të përkryer elegante."
"unë nuk e di se çka në tokë që do të thotë. Nëse cordelia nuk është emri juaj, çfarë është?"
"anne shirley," gjysmë zemre pengoheshin radhë pronari i këtij emri ", por, oh, ju lutemi mos thirrni cordelia. Ajo mund të mos marrë parasysh shumë për ju atë që ju e quani mua, nëse unë jam vetëm do të jetë këtu një kohë të shkurtër, mund ajo? Dhe anne është një emër i tillë janë aspak romantikë. "
"gjepura janë aspak romantikë!" tha marilla moskokëçarës. "anne është një e mirë emri i vërtetë plain ndjeshme. Ju nuk keni pse të turpërohet prej tij."
"oh, unë nuk jam turp për këtë," shpjegoi anne, "vetëm unë si cordelia më të mirë. Unë e kam imagjinuar gjithmonë se emri im ishte cordelia, të paktën, unë gjithmonë kanë të vitet e fundit. Kur isha i ri i përdorur për imagjinoni se ishte geraldine, por unë si cordelia më mirë tani. Por në qoftë se ju më thirrni anne, ju lutem më telefononi anne shkruar me një e. "
"çfarë ndryshimi ka të bëjë se si është shkruar?" pyeti marilla me një buzëqeshje të ndryshkur si ajo kap ibrik çaji.
"oh, kjo bën një dallim të tillë ajo duket aq shumë nicer, kur ke dëgjuar një emër theksuar nuk mund të ju gjithmonë shohin atë në mendjen tuaj, ashtu si në qoftë se ajo ishte shtypur nga unë mund;..? Dhe ann duket e tmerrshme, por anne duket shumë më shumë të shquar. Në qoftë se ju vetëm do të më telefononi anne shkruar me një ie do të përpiqet të pajtojë veten për të mos u quajtur cordelia. "
"shumë mirë, atëherë, anne shkruar me një e, mund të na thoni se si erdhi ky gabim të bëhet? Kemi dërguar fjalë znj. Spencer për të na sjellë një djalë. Ishin aty ka djem në azil?"
"oh, po, kishte një bollëk të tyre. Por zonja. Spencer tha qartë se ju të kërkuar një vajzë rreth njëmbëdhjetë vjeç. Dhe kryeinfermiere tha se ajo mendova se do të bëjë. Ju nuk e dini se sa i lumtur isha. Kam arrit 't fle gjithë natën e kaluar nga gëzimi. Oh ", shtoi ajo qortim, duke u kthyer mateut," pse nuk ju më thoni në stacionin që ju nuk e doni mua dhe më lini atje? Në qoftë se unë nuk e kishte parë mënyrë të bardhë të kënaqësisë dhe liqeni i ndritshëm ujërat nuk do të ishte aq e vështirë. "
"çfarë në tokë do të thotë ajo?" kërkoi marilla, ndezur në mateu.
"ajo-ajo është vetëm duke iu referuar një bisede që patëm në rrugë," tha matthew ngut. "unë jam duke shkuar për të vënë pelë në, marilla. Kanë çaj gati kur të kthehem".
"bëri znj. Spencer sjellë askënd mbi veç teje?" marilla vazhdoi kur matthew kishte dalë.
"ajo solli lily jones për veten e saj. Lily është vetëm pesë vjeç dhe ajo është shumë e bukur dhe kishte flokë arrë-kafe. Në qoftë se unë kam qenë shumë i bukur dhe kishte flokë arrë-brown do të ju mbani mua?"
"jo. Ne duam një djalë për të ndihmuar mateu në fermë. Një vajzë do të jetë e padobishme për ne. Të marrë off kapelen tuaj. Unë do të vë atë dhe qese tuaj në tryezë sallë."
Anne hoqi kapelen e saj meekly. Mateu u kthye aktualisht dhe u ulën për darkë. Por anne nuk mund të hani. Më kot ajo nibbled në bukë dhe gjalpë dhe pecked në gaforre-mollë ruajtur nga pak gjellë xhami të pjekura nga pjatë e saj. Ajo nuk ka të vërtetë të bëjë ndonjë përparim në të gjitha.
"ju nuk jeni të hahet asgjë," tha marilla ndjeshëm, eying e saj sikur të ishte një e metë serioze. Anne psherëtiu.
"unë nuk mund të. Unë jam në thellësitë e dëshpërimit. Mund të hani, kur ju jeni në thellësitë e dëshpërimit?"
"unë kurrë nuk kam qenë në thellësitë e dëshpërimit, kështu që unë nuk mund të them," u përgjigj marilla.
"nuk ishit ju? E pra, a keni ndonjëherë përpiquni të imagjinoni ju keni qenë në thellësitë e dëshpërimit?"
"jo, unë nuk e bëri."
"pastaj unë nuk mendoj se ju mund të kuptoni se çfarë është si. Është ndjenjë shumë e parehatshme të vërtetë. Kur ju të përpiqen për të ngrënë një brumë i vjen drejtë deri në fytin tuaj dhe ju nuk mund të gëlltisë asgjë, as edhe në qoftë se kjo ishte një karamel çokollatë. Unë kisha një karamel çokollatë herë në dy vjet më parë dhe kjo ishte thjesht e shijshme. Unë kam ëndërruar shpesh që atëherë se kam pasur një shumë të caramels çokollatë, por unë gjithmonë zgjoheni vetëm kur unë jam duke shkuar për të ngrënë ato. Unë shpresoj të nuk do të jetë ofenduar, sepse unë nuk mund të hani. Çdo gjë është jashtëzakonisht e bukur, por unë ende nuk mund të hani. "
"unë mendoj se ajo është e lodhur", tha mateu, i cili nuk kishte folur që prej kthimit të tij nga hambar. "mirë vënë atë në shtrat, marilla."
Marilla kishte qenë pyesin se ku anne duhet të vihet në shtrat. Ajo kishte përgatitur një shtrat në dhomën e kuzhinë për djalin e dëshiruar dhe të pritur. Por, edhe pse ai ishte i zoti dhe të pastër, ajo nuk duket mjaft gjë për të vënë një vajzë atje disi. Por dhomë rezervë ishte jashtë diskutimit për një mall pa zot të tillë të humbur, kështu që nuk mbeti vetëm dhomë lindje gable. Marilla ndezur një qiri dhe u tha anne për të ndjekur e saj, e cila anne spiritlessly bënë, duke marrë kapelen e saj dhe qilim-qese nga tabela sallë si ajo kaloi. Salla ishte fearsomely pastër; dhoma pak gable në të cilën ajo aktualisht e gjeti veten dukej ende e pastër.
Marilla vendosur qiri në një tavolinë me tre këmbë, tre-qoshe dhe kthyer poshtë shtresa e mbulesa.
"unë mendoj se ju keni një këmishë nate?" ajo pyetje.
Anne nodded.
"po, unë kam dy. Kryeinfermiere e azilit bërë ato për mua. Ata janë krijuar në pakët. Kurrë nuk është e mjaftueshme për të shkuar rreth në një azil, kështu që gjërat janë gjithmonë pakët, të paktën në një azil të varfër si i yni. I urrej pakët natës-dresses., por mund të ëndërrojnë ashtu si edhe në to si në ato zvarritës të bukur, me frills rreth qafës, kjo është një ngushëllim. "
"e pra, zhvishet aq i shpejtë si ju mund të dhe të shkoni në shtrat. Unë do të kthehem në disa minuta për qiri. I daren't besim keni për të vënë atë jashtë vetes. Ju do të ngjarë të vendosur vendin në zjarr."
Kur marilla kishte shkuar anne shikoi rreth saj wistfully. Muret whitewashed ishin aq dhimbje zhveshur dhe e ndezur se ajo mendoi se ata duhet të dhemb mbi lakuriqësi tyre. Dyshemeja ishte zhveshur, gjithashtu, me përjashtim të një rrogoz të rrumbullakët endur në mes të tilla si anne kurrë nuk e kishte parë më parë. Në një qoshe ishte shtrat, një, një të lartë të modës së vjetër, me katër të errëta, mesazhe të ulët-u. Në këndin tjetër ishte sipërpërmendur tabela tre-qoshe stolisur me një yndyrë, të kuqe kadife pin-jastëk vështirë të mjaftueshme për ta kthyer në pikën e pin më aventureske. Mbi të varur pak pasqyrë gjashtë-nga-tetë. Në mes të rrugës në mes të tabelës dhe krevat ishte dritarja, me një kreshtë akullt burynxhuk të bardhë mbi të, dhe e kundërta ishte larë-qëndrim. Apartament gjithë ishte i një ngurtësi nuk duhet të përshkruhet me fjalë, por që i dërgoi një drithmë në palcën shumë e eshtrave anne.me një dënes ajo ngut fshi rrobat e saj, të vënë në këmishë nate pakët dhe u turrën në shtrat ku ajo burrowed fytyrën poshtë në jastëk dhe nxorrën rrobat mbi kokën e saj. Kur marilla erdhi për artikujt e lehta të ndryshme pakët të rroba të shpërndara më untidily mbi dysheme dhe një pamje të caktuar të stuhishme e shtratit ishin të vetmet shenja të ndonjë prani të shpëtuar veten e saj.
Ajo qëllimisht kap rrobat e anës, i vendosi me kujdes në një karrige ngrirë të verdhë, dhe pastaj, duke marrë qiri, shkoi në shtrat.
"natën e mirë," tha ajo, pak ajër, por jo unkindly.
Fytyrë të bardhë anne dhe sytë e madhe u shfaq mbi shtresa e mbulesa me një befasi befasuese.
"si mund të telefononi atë një natë të mirë, kur ju e dini se duhet të jetë një natë shumë e keqja që kam pasur ndonjëherë?" ajo tha qortim.
Atëherë ajo fetar poshtë në padukshmëri përsëri.
Marilla shkoi ngadalë poshtë në kuzhinë dhe vazhdoi për të larë enët darkë. Mateu ishte pirja e duhanit, një shenjë e sigurt e turbullim të mendjes. Ai rrallë tymosur, për marilla vendosur fytyrën e saj kundër tij si një zakoni të fëlliqur; por në kohë të caktuara dhe stinët ai ndjehet i drejtuar në atë dhe ata marilla winked në praktikë, duke kuptuar se një njeri i thjeshtë duhet të ketë disa ndenja për emocionet e tij.
"e pra, kjo është një kazan mjaft e peshkut," tha ajo wrathfully. "kjo është ajo që vjen e dërgimit fjala vend që të shkojnë vetë. Folks richard spencer kanë shtrembëruar këtë mesazh disi. Njëri prej nesh do të duhet për të përzënë mbi dhe shikoni znj. Spencer nesër, kjo është e sigurt. Kjo vajzë do të duhet të kthehet me azil. "
"po, unë mendoj kështu," tha matthew pa dëshirë.
"ju mendoj kështu! Nuk e dini atë?"
"e pra tani, ajo është një gjë e vërtetë e bukur pak, marilla. Kjo është lloj i një keqardhje për të dërguar mbrapa saj, kur ajo është vendosur në mënyrë të qëndruar këtu."
"cuthbert mateu, ju nuk do të thotë që të thonë se ju mendoni se ne duhet të mbajë atë!"
Habie marilla nuk mund të ketë qenë më i madh në qoftë se mateu kishte shprehur një predilection për qëndronte mbi kokën e tij.
"e pra, tani, jo, unë mendoj jo-jo saktësisht", fillonin t'u merrej goja mateu, i shtyrë rehat në një cep për kuptimin e tij të saktë. "unë mendoj-ne vështirë se mund të pritet për të mbajtur atë."
"unë duhet të them jo. Çfarë e mirë ajo do të jetë për ne?"
"ne mund të jetë një e mirë për të," tha matthew papritur dhe papritur.
"cuthbert mateu, unë besoj se fëmija ka magjepsur ty! Unë mund të shoh si thjeshtë si fushë që ju doni të mbani atë."
"e pra tani, ajo është një gjë e vërtetë interesante pak," vazhdoi mateu. "ju duhet të keni dëgjuar të flasim e saj vjen nga stacioni."
"oh, ajo mund të bisedoni të shpejtë të mjaftueshme. Unë pashë se në të njëjtën kohë. Kjo është asgjë në favor të saj, as. Unë nuk më pëlqen fëmijët të cilët kanë aq shumë për të thënë. Unë nuk dua një vajzë jetime dhe në qoftë se unë e bëri ajo isn 't stilin unë do të marr nga. Ka diçka që unë nuk e kuptoj rreth saj. Jo, ajo e mori për të dërgoi drejt-rruga prapa aty ku ajo erdhi nga. "
"unë mund të punësojë një djalë frengjisht për të më ndihmuar", tha mateu ", dhe ajo do të jetë kompania për ju."
"unë nuk jam duke vuajtur për kompaninë," tha marilla shpejti. "dhe unë nuk jam duke shkuar për të mbajtur të saj."
"e pra tani, kjo është ashtu si thoni ju, natyrisht, marilla," tha matthew rritje dhe duke tub e tij larg. "unë jam duke shkuar në shtrat."
Në shtrat shkoi mateu. Dhe në shtrat, kur ajo e kishte vënë enët e saj larg, shkoi marilla, frowning më me vendosmëri. Dhe up-shkallët, në gable lindje, një i vetmuar, zemra-uritur, fëmijë pa miq thirri veten për të fjetur.
Kapitulli iv. Mëngjes në gables gjelbër
Ajo ishte mes të ditës, kur anne u zgjua dhe u ul në shtrat, ndezur rrëmujë në dritaren nga e cila një përmbytje e diell gëzueshëm u derdhje dhe jashtë të cilat diçka të bardhë dhe pupla tundnin nëpër glimpses e qiellin blu.
Për një moment ajo nuk mund të mbani mend se ku ishte. Së pari erdhi një emocion i lezetshëm, si diçka shumë të këndshme; pastaj një kujtim tmerrshme. Kjo ishte gables gjelbër dhe ata nuk e duan atë, sepse ajo nuk ishte një djalë!
Por ajo ishte mëngjes dhe, po, kjo ishte një qershi pemë në lulëzim të plotë jashtë dritares së saj. Me një kufi ajo ishte nga shtrati dhe nëpër dysheme. Ajo e shtyu deri brez-it u ngjit stiffly dhe creakily, si në qoftë se ajo nuk kishte qenë e hapur për një kohë të gjatë, e cila ishte rasti; dhe kjo mbërthyer në mënyrë të ngushtë që asgjë nuk ishte e nevojshme për të mbajtur atë lart.
Anne rënë në gjunjë e saj dhe gazed jashtë në mëngjes qershor, sytë e saj të shndritshëm me kënaqësi. Oh, nuk ishte ajo e bukur? Nuk ishte kjo një vend i bukur? Mendoj se ajo nuk ishte me të vërtetë do të qëndrojë këtu! Ajo do të imagjinohet ajo ishte. Nuk kishte hapësirë për imagjinatën këtu.
Një i madh qershi-druri u rrit jashtë, aq afër që degët e tij përgjuar kundër shtëpisë, dhe ajo ishte aq e trashë-vendosur me lule që vështirë se një fletë ishte për t'u parë. Në të dy anët e shtëpisë ishte një dru frutor i madh, një nga mollë të pemëve dhe një qershi të pemëve, freskohet edhe gjatë me lule; dhe bari e tyre ishte e gjitha spërkatën me dandelions. Në kopsht më poshtë ishin jargavan-pemë purpurtë me lule, dhe aromë e tyre marramendthi ëmbël përvjedhur deri në dritare në erë në mëngjes.