Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą - Zbigniew T. Nowak - ebook
Wydawca: Videograf Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą ebook

Zbigniew T. Nowak

(0)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Przeczytaj fragment w darmowej aplikacji Legimi na:

Liczba stron: 117 Przeczytaj fragment ebooka

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą - Zbigniew T. Nowak

Smacznie i zdrowo, czyli moda na domowe przetwory!

Pierwsza na polskim rynku publikacja poświęcona leczniczym właściwościom przetworów z warzyw, owoców i ziół. Ten opatrzony kolorowymi ilustracjami poradnik jest adresowany do osób, które cenią naturalne produkty, nieskażone dodatkami chemicznymi i służące zdrowiu.

Korzystając ze swego długoletniego doświadczenia, autor opracował około 80 przepisów na przetwory domowe, które nie tylko wzbogacą naszą kuchnię, ale pomogą wzmocnić odporność oraz wyleczyć niektóre dolegliwości. Część receptur pochodzi ze skarbnicy ojca Grzegorza Sroki, a także z zaprzyjaźnionych z autorem klasztorów. Oprócz przepisów na przetwory z owoców i warzyw w książce znajdują się także receptury aromatycznych, pełnych witamin soków i syropów z ziół, kwiatów oraz owoców leśnych, które stanowią niezastąpione lekarstwo na wiele dolegliwości.
Autor omawia lecznicze właściwości poszczególnych przetworów i przedstawia ich zastosowanie i dawkowanie.
Zbigniew T. Nowak – od ponad dwudziestu lat popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, zdrowej diety i zdrowego stylu życia. Jest autorem piętnastu książek, kilkuset artykułów poradniczych opublikowanych w poczytnych pismach krajowych oraz kilkuset audycji radiowych nadawanych w Polskim Radiu.
Współpracował ze słynnym zielarzem-zakonnikiem, ojcem Grzegorzem Sroką (z którym także publikował) oraz wybitnym znawcą roślin leczniczych, prof. Aleksandrem Ożarowskim.

Opinie o ebooku Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą - Zbigniew T. Nowak

Cytaty z ebooka Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą - Zbigniew T. Nowak

zdrowe, dojrzałe jabłka, z rejonów czystych ekologicznie (najlepsze są odmiany słodko-winne, np. antonówka, delikates, grafsztynek); ♦ cukier ; ♦ wrząca woda. Przygotowanie: Na trzylitrowy, starannie wyparzony słój przeznacza się od 1,5 kg do 1,8 kg jabłek. Część z nich ze skórką i gniazdami nasiennymi (nasiona należy odrzucić) należy pokroić w bardzo cienkie plasterki, a część utrzeć na tarce o grubych otworach. Do słoja można wrzucić też obierki z jabłek. Dodać 2 łyżki cukru (lub więcej – w zależności od słodkości jabłek) i całość zalać wrzątkiem. Stosować zasadę: im słodsze jabłka lub więcej