Sałatki - O-press - ebook
Wydawca: O-press Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Sałatki - O-press

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe Sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie Sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które zachwycą nie tylko Państwa zmysły smaku, węchu i wzroku, ale również przyczynią się do zachowania dobrego zdrowia. Przepisom towarzyszą piękne sugestywne zdjęcia zachęcające do przygotowania i spróbowania tych przepysznych i zdrowych dań.[/font][/color]

Opinie o ebooku Sałatki - O-press

Fragment ebooka Sałatki - O-press






Fantazja jajeczna w ogórku

  • 1 pomidor
  • 1 duży ogórek (surowy)
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • papryka (czerwona, zielona i żółta)
  • szczypiorek
  • pietruszka zielona (karbowana)
  • szpinak
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • listki sałaty do dekoracji

1. Ogórek, po umyciu, kroimy na cienkie, podłużne plastry.

2. Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu i obraniu ze skorupek, szatkujemy na cienkie paseczki.

3. Pomidor myjemy i kroimy w cząstki.

4. Poszatkowane jajka mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i z łyżką pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

5. Duże plastry surowego ogórka układamy koliście na talerzu i wypełniamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

6. Papryki myjemy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju przez 5-10 minut. Następnie mieszamy z resztą pokrojonych ogórków kiszonych.

7. Sałatkę przyozdabiamy cząstkami pomidora, listkami sałaty i szpinaku, karbowaną pietruszką, gałązkami kopru, źdźbłami szczypiorku oraz przygotowaną wcześniej mieszaniną prażonej papryki i kiszonego ogórka.


Fantazja makaronowa

  • fasolka szparagowa (zielona)
  • oliwki (zielone i czarne)
  • 1 pomidor
  • 1-2 młode ziemniaki
  • makaron kokardki
  • szczypiorek
  • sos winegret do sałatek
  • listki świeżych ziół

1. Makaron gotujemy (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

2. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końce i gotujemy aż do miękkości.

3. Młode ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, a następnie kroimy na ćwiartki.

4. Na talerzu mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem winegret.

5. Sałatkę przyozdabiamy pokrojonym pomidorem, źdźbłami zielonego szczypiorku, oliwkami, liśćmi świeżych ziół (np. bazylii lub oregano).


Fantazja owocowa

  • 10 plasterków szynki
  • 2 pomarańcze
  • sałata rukola
  • 10 dag truskawek
  • 10 dag aronii
  • sałata zielona karbowana
  • olej

1. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórek i rozdrabniamy na cząstki.

2. Świeże truskawki odszypułkowujemy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

3. Owoce aronii myjemy i suszymy.

4. Do salaterki wkładamy poszczególne składniki sałatki, które dokładnie mieszamy z dodatkiem plasterków szynki.

5. Całość przyozdabiamy dwoma rodzajami sałat i lekko skrapiamy olejem.


Grillowane warzywa z chilli

Aby przeczytać całą książkę, odwiedź www.legimi.com