Mięsa - O-press - ebook

Mięsa ebook

O-press

0,0

Opis

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Ta książka zachwyci zarówno Panie jak i Panów. Proponujemy w niej trzydzieści wspaniałych przepisów na dania z mięsna. Dzięki zawartych w niej recepturom będziecie Państwo mogli przygotować wieprzowinę, wołowinę, baraninę i drób na wiele smacznych i zdrowych sposobów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. W prosty, nieskomplikowany sposób przyrządzicie Państwo potrawy, które zachwyca wszystkie zmysły zarówno domowników, jak i Waszych gości. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne sugestywne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcające do spróbowania tych doskonałych dań.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 27

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Bitki wołowe w sosie warzywnym

1 kg wołowiny (chuda, bez kości)

2 średnie marchewki

1 pietruszka

1 średnia cebula

1 ogórek kiszony

1 ząbek czosnku

2 łyżki mąki

sól

pieprz

1/2 l bulionu warzywnego

olej do smażenia

1. Mięso kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso dokładnie osypujemy mąką (z obu stron) i kładziemy na patelni, by lekko je podsmażyć (z obu stron).

3. Po podsmażeniu, mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodając posiekany czosnek i cebulkę. Dusimy ok. godziny (aż mięso będzie miękkie).

4. Warzywa (marchewka, pietruszka, ogórek kiszony) kroimy i dodajemy do mięsa. Podduszamy jeszcze chwilę aż zmiękną (sos można zagęścić mąką lub śmietaną, a dodając kostkę mięsną nadać mu intensywniejszą barwę).

5. Mięso podajemy z zapiekanymi kawałkami ziemniaków (mogą też być gotowane) i przyozdabiamy np. pietruszką zieloną, papryką, cytryną oraz sałatą.

Dzika kaczka w sosie czekoladowym

1 dzika kaczka

2 cebule (pokrojone w plasterki)

2 marchwie (pokrojone w plasterki)

1 łyżka oliwy z oliwek

60 ml octu winnego

1/3 butelki białego wytrawnego wina

1 pęczek tymianku

1 liść laurowy

50 g ciemnej czekolady

sok z jednej cytryny

czarny pieprz

sól

wiśnie w syropie

1. Kaczkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem.

2. W żaroodpornym naczyniu obrumieniamy na brązowo cebulę i marchew na oliwie z oliwek i odstawiamy.

3. Kaczkę umieszczamy w naczyniu z oliwą i obrumieniamy na brązowo ze wszystkich stron i odstawiamy.

4. Do naczynia wlewamy ocet i podgrzewamy, dopóki prawie cały nie odparuje. Dodajemy wino, cebulę, marchew, przyprawy i kaczkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż kaczka będzie miękka. Nie dopuszczając do ostygnięcia kaczkę dzielimy na porcje.

5. Zbieramy tłuszcz z garnka i mieszamy go z czekoladą oraz sokiem z cytryny. Wlewamy sos do sosjerki i utrzymujemy w ciepłym stanie.

6. Porcję kaczki podajemy z syropem wiśniowym, a całość do smaku polewamy sosem czekoladowym.

Dukat wołowy z warzywami

1 kg mięsa wołowego

1 cebula

olej

sól

pieprz

4-7 jajek (zależnie od ilości porcji)

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki śmietany

1 kg ziemniaków

mix warzywny (mrożonka)

1 ser mozzarella

1. Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na porcje o grubości 1-1,5 cm. Następnie solimy, doprawiamy pieprzem i lekko podpiekamy na patelni (z obu stron).

2. Podpieczone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości.

3. Gotowe porcje mięsa podajemy z sosem (2 łyżki mąki, woda, 2 łyżki śmietany).

4. Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu formujemy (z dodatkiem jajka i 2 łyżek mąki ziemniaczanej) w kulki i pieczemy na oleju.

5. Porcje mięsa podajemy na gorąco w sosie np. plastrem sera mozzarella, warzywami gotowanymi na parze i przybieramy natką pietruszki zielonej.

Filet drobiowy z fasolką szparagową