Mięsa - O-press - ebook
Wydawca: O-press Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Mięsa - O-press

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Ta książka zachwyci zarówno Panie jak i Panów. Proponujemy w niej trzydzieści wspaniałych przepisów na dania z mięsna. Dzięki zawartych w niej recepturom będziecie Państwo mogli przygotować wieprzowinę, wołowinę, baraninę i drób na wiele smacznych i zdrowych sposobów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. W prosty, nieskomplikowany sposób przyrządzicie Państwo potrawy, które zachwyca wszystkie zmysły zarówno domowników, jak i Waszych gości. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne sugestywne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcające do spróbowania tych doskonałych dań.[/font][/color]

Opinie o ebooku Mięsa - O-press

Fragment ebooka Mięsa - O-press






Bitki wołowe w sosie warzywnym

  • 1 kg wołowiny (chuda, bez kości)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia

1. Mięso kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso dokładnie osypujemy mąką (z obu stron) i kładziemy na patelni, by lekko je podsmażyć (z obu stron).

3. Po podsmażeniu, mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodając posiekany czosnek
i cebulkę. Dusimy ok. godziny (aż mięso będzie miękkie).

4. Warzywa (marchewka, pietruszka, ogórek kiszony) kroimy i dodajemy do mięsa. Podduszamy jeszcze chwilę aż zmiękną (sos można zagęścić mąką lub śmietaną, a dodając kostkę mięsną nadać mu intensywniejszą barwę).

5. Mięso podajemy z zapiekanymi kawałkami ziemniaków (mogą też być gotowane) i przyozdabiamy np. pietruszką zieloną, papryką, cytryną oraz sałatą.


Dzika kaczka w sosie czekoladowym

  • 1 dzika kaczka
  • 2 cebule (pokrojone w plasterki)
  • 2 marchwie (pokrojone w plasterki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 ml octu winnego
  • 1/3 butelki białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 50 g ciemnej czekolady
  • sok z jednej cytryny
  • czarny pieprz
  • sól
  • wiśnie w syropie

1. Kaczkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem.

2. W żaroodpornym naczyniu obrumieniamy na brązowo cebulę i marchew na oliwie z oliwek i odstawiamy.

3. Kaczkę umieszczamy w naczyniu z oliwą i obrumieniamy na brązowo ze wszystkich stron i odstawiamy.

4. Do naczynia wlewamy ocet i podgrzewamy, dopóki prawie cały nie odparuje. Dodajemy wino, cebulę, marchew, przyprawy i kaczkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż kaczka będzie miękka. Nie dopuszczając do ostygnięcia kaczkę dzielimy na porcje.

5. Zbieramy tłuszcz z garnka i mieszamy go z czekoladą oraz sokiem z cytryny. Wlewamy sos do sosjerki i utrzymujemy w ciepłym stanie.

6. Porcję kaczki podajemy z syropem wiśniowym, a całość do smaku polewamy sosem czekoladowym.


Dukat wołowy z warzywami

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 4-7 jajek (zależnie od ilości porcji)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • mix warzywny (mrożonka)
  • 1 ser mozzarella

1. Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na porcje o grubości 1-1,5 cm. Następnie solimy, doprawiamy pieprzem i lekko podpiekamy na patelni (z obu stron).

2. Podpieczone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości.

3. Gotowe porcje mięsa podajemy z sosem (2 łyżki mąki, woda, 2 łyżki śmietany).

4. Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu formujemy (z dodatkiem jajka i 2 łyżek mąki ziemniaczanej) w kulki i pieczemy na oleju.

5. Porcje mięsa podajemy na gorąco w sosie np. plastrem sera mozzarella, warzywami gotowanymi na parze i przybieramy natką pietruszki zielonej.


Filet drobiowy z fasolką szparagową

Aby przeczytać całą książkę, odwiedź www.legimi.com