Metoda Montignac dla dzieci - Michel Montignac - ebook
Wydawca: ArtVitae Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2004

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Przeczytaj fragment w darmowej aplikacji Legimi na:

Liczba stron: 232 Przeczytaj fragment ebooka

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Metoda Montignac dla dzieci - Michel Montignac

Autor tłumaczy, w jaki sposób kształtują się predyspozycje do tycia jeszcze w życiu płodowym. Według udowodnionej naukowo koncepcji Michela Montignaca prawdziwą przyczyną otyłości jest nieodpowiedni dobór produktów spożywczych oraz zła jakość żywności przetworzonej przemysłowo. Lektura tej książki pozwoli rodzicom zrozumieć, jak ważny jest dobór produktów w diecie ich dzieci, i uwierzyć, że otyłość jest procesem odwracalnym, niezależnie od wieku i płci.

Opinie o ebooku Metoda Montignac dla dzieci - Michel Montignac

Cytaty z ebooka Metoda Montignac dla dzieci - Michel Montignac

TABELA INDEKSÓW GLIKEMICZNYCH (IG) Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym Maltoza (piwo) 110 Ryż brunatny pełnowartościowy 50 Glukoza 100 Ryż długoziarnisty basmati 50 Ziemniaki pieczone w piecu 95 Batat (słodki ziemniak) 50 Ziemniaki smażone (frytki) 95 Makarony z mąki pełnowartościowej 50 Mąka ryżowa 95 Spaghetti gotowane al dente 45 Skrobie przemysłowe 95 Zielony groszek 40
Piure z ziemniaków 90 Zboża pełnowartościowe bez cukru 40 Chipsy 90 Płatki owsiane 40 Miód 85 Czerwona fasola 40 Chleb biały (hamburger) 85 Sok ze świeżych owoców bez dodatku cukru 40 Marchewka gotowana 85 Pumpernikiel 40 Płatki kukurydziane, prażona kukurydza 85 Chleb żytni pełnowartościowy 40 Ryż krótko gotowany 85 Świeży chleb z mąki z pełnego przemiału 40
Ryż prażony 85 Makarony z mąki z pełnego przemiału, gotowane al dente 40 Gotowany bób 80 Figi, suszone morele 35 Dynia 75 Tradycyjna kukurydza indiańska 35 Arbuz 75 Ryż dziki 35 Cukier (sacharoza) 70 Komosa kwinoa (gotowana) 35 Chleb biały (bagietka) 70 Surowa marchewka 30 Płatki rafinowane słodzone 70 Produkty mleczne 30 Batoniki czekoladowe 70 Biała suszona fasola 30
Ziemniaki gotowane bez skórki 70 Soczewica brunatna, żółta 30 Cola, napoje gazowane 70 Ciecierzyca (gotowana) 30 Herbatniki 70 Inne świeże owoce (jabłka, gruszki, pomarańcze, morele itd.) 30 Kukurydza 70 Zielona fasolka 30 Ryż biały 70 Makaron z soi 30 Kluski, ravioli 70 Marmolada bez cukru 22 Rodzynki 65 Soczewica zielona 22 Chleb razowy 65 Fasolka szparagowa 22 Ziemniaki gotowane w mundurkach 65 Groch łuskany 22
Buraki 65 Czarna czekolada (70%) 22 Konfitury z dodatkiem cukru 65 Fruktoza 22 Kaszka (rafinowana) 60 Soja, orzeszki 15 Ryż długoziarnisty 60 Warzywa zielone, pomidory, bakłażany, kabaczki (dynia), czosnek, cebula 15 Banan, melon 55     Spaghetti białe, tradycyjnie gotowane 55     Biszkopty 55     Trzeba podkreślić,