Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Książka "Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki, które leczą" to zbiór przepisów na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy tych trunków znajdą tu wiele ciekawych receptur, a sporządzone w domu napitki nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 74
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Andrzej Sarwa
Lecznicze likiery, ratafie i inne truneczki,
które leczą
***
Armoryka
Sandomierz
Projekt okładki: Juliusz Susak
Na okładce: Georg Flegel (1566–1638), Abendmahlzeit bei Kerzenschein (fragment),
(licencja: Reproduction of a public domain painting), źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flegel_-_Abendmahlzeit_bei_Kerzenschein.jpg
Niniejsza publikacja stanowi fragment opracowania "Wielka księga nalewek"
Uwaga! Porady zamieszczone w tej książce nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza.Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione.Ani autor, ani wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Copyright © 2013 by Wydawnictwo „Armoryka”
Wydawnictwo ARMORYKA
ul. Krucza 16
27-600 Sandomierz
tel +48 15 833 21 41
e-mail:[email protected]
Owoce agrestu (zielone!) - 1 kg
Spirytus 96° - 0,5 l
Liście wiśni (młode) - 12 - 15 szt.
Cukier - 0,5 kg
Miód jasny, płynny - 1 łyżka stołowa
Woda - 0,5 l
Zdrowe, czyste w pełni dojrzałe owoce agrestu (którejś z odmian wydających zielone owoce), zdrowe czyste liście wiśni włożyć do szklanego naczynia, dodać łyżkę miodu i zalać spirytusem. Naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 7 - 8 dni. Po tym czasie sporządzić z cukru i wody syrop, wlać go do nastoju, naczynie znów zamknąć i postawić na 10 dni. Po upływie tego czasu trunek zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy, gdzie powinien dojrzewać przez 3 miesiące. Likier ma piękny szmaragdowy kolor, delikatny słodkawy agrestowy smak z ledwo wyczuwalną gorzkawą nutką wiśniowych liści.
Kiwi - 1 kg
Cukier - 2 kg
Spirytus 96° - 1.5 l
Woda - 1 l
Zdrowe, czyste i w pełni dojrzałe owoce wsypujemy do szklanego naczynia i zalewamy spirytusem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie, od czasu do czasu nim potrząsając. Po upływie tego czasu przygotowujemy syrop z wody i cukru, zagotowując go dwa razy. Syrop studzimy lekko i wlewamy do naczynia z malinami i spirytusem. Naczynie ponownie zamykamy i odstawiamy na następne dwa tygodnie. Po tym czasie trunek zlewamy, filtrujemy, rozlewamy do butelek, te korkujemy, lakujemy i wynosimy do piwnicy
Litr świeżego soku z owoców antypki
Litr spirytusu 50°
100 g cukru
Antypka (inaczej drzewo św. Łucji albo wiśnia wonna) w Polsce występuje wyłącznie w uprawie. Owoce antypki są wielkości drobnych wisien, jajowate, u góry nieco spłaszczone, czarne, dojrzewają w lipcu, sok mają purpurowy, smak gorzki. Owoców używa się do likieru dla nadania mu pięknego koloru i zapachu. A oto przepis na jego produkcję:
Litr świeżego soku z owoców antypki mieszamy z litrem spirytusu 50° i 100 g cukru, następnie naczynie, w którym znajdują się te połączone ze sobą składniki, szczelnie zamykamy, aby alkohol nie wietrzał, i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier można już pić.
50 g korzenia arcydzięgla
50 g imbiru (może być mielony)
50 g skórki pomarańczowej bądź cytrynowej
0,25 litra spirytusu 70°
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
Wszystkie składniki zalewamy spirytusem w szklanym naczyniu, które szczelnie zamykamy. Po dwu dobach nastój przecedzamy przez bibułę filtracyjną i mieszamy z syropem z cukru i wody. Likier arcydzięgielowy pozytywnie wpływa na procesy trawienia i wzmacnia układ nerwowy. Działa uspokajająco, jest także zalecany (pomocniczo) w leczeniu migreny.
600 g owoców aronii
Litr wytrawnego czerwonego wina gronowego
Pół laski wanilii
600 g cukru
2 litry wody
2 litry spirytusu 96°
Całkowicie dojrzałe, zdrowe, nie uszkodzone owoce aronii umyć, osuszyć, wsypać do szklanego naczynia i lekko rozgnieść, dodać wino i wanilię. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w widne, ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu płyn zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Teraz przygotować syrop z wody i cukru (syrop należy gotować przez dwadzieścia minut, potem wystudzić), zmieszać ze spirytusem i uzyskanym wcześniej nastojem owocowym. Odstawić trunek na tydzień, przefiltrować, wlać do butelek, te zakorkować, zalakować i umieścić w zimnym miejscu. Trunek powinien dojrzewać przez sześć miesięcy. Jest wyborny.
Trunek ten może być pomocniczo stosowany jako specyfik przeciwkrwotoczny w krwawieniach, rozmaitego pochodzenia. Prócz tego zaleca się go w leczeniu arteriosklerozy, bezkwaśności i bezsoczności żołądkowej.
Owoce berberysu - 0,5 kg
Wódka czysta 1 l
Rum - 25 g
Cukier - 200 g
Woda 200 ml
Kora cynamonu - kawałek wielkości paznokcia
Skórka cytrynowa - kawałek wielkości paznokcia
Kłącze tataraku (suszone) - kawałek wielkości paznokcia
Zdrowe, czyste, w pełni dojrzałe owoce berberysu wsypać do szklanego naczynia i dokładnie rozgnieść, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem cukru i wody), zalać wódką zmieszana z rumem, naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie nastój zlać, połączyć z syropem przygotowanym z wody i cukru, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy, gdzie likier powinien dojrzewać przez 3 miesiące.
600 g owoców bzu czarnego
Litr wytrawnego czerwonego wina gronowego
Pół laski wanilii
600 g cukru
2 litry wody
2 litry spirytusu 96°
Całkowicie dojrzałe, zdrowe, nie uszkodzone owoce bzu czarnego umyć, osuszyć, wsypać do szklanego naczynia i lekko rozgnieść. Do owoców wlać wino i dodać wanilię. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w widne, ciepłe miejsce. Potem płyn zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Teraz przygotować syrop z wody i cukru (syrop należy gotować przez dwadzieścia minut), potem wystudzić, zmieszać ze spirytusem i uzyskanym wcześniej nastojem owocowym. Odstawić trunek na tydzień, przefiltrować, wlać do butelek, te zakorkować, zalakować i umieścić w zimnym miejscu. Trunek powinien dojrzewać przez sześć miesięcy. Jest wyborny.
Likier bzowy ma działanie odtruwające, jest jednocześnie słabym środkiem przeciwbólowym i wspaniałym naturalnym środkiem ułatwiającym wypróżnianie się.
Litr świeżego soku z owoców bzu czarnego (można go pozyskać bądź przy użyciu sokowirówki, bądź odciskając ręcznie przez płótno; do soku dodajemy cukier: na litr soku trzy-cztery g kwasku cytrynowego i szklanka cukru) mieszamy z litrem spirytusu 50° i 100 g cukru, następnie naczynie, w którym znajdują się te połączone ze sobą składniki, szczelnie zamykamy, aby alkohol nie wietrzał, i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier można już pić. Jest on nieco mdły, ale za to bardzo zdrowy. Likier bzowy ma działanie odtruwające, jest jednocześnie słabym środkiem przeciwbólowym i wspaniałym naturalnym środkiem ułatwiającym wypróżnianie się.
Cukier - 0, 5 kg,
Miód jasny płynny - 2 łyżki
świeży sok z owoców bzu czarnego - 1 l,
ziele angielskie - 3-4 szt.
wódka czysta 50° - 1l,
koniak 150 ml,
cynamon - kawałek wielkości paznokcia,
goździk korzenny - 1 szt.
sok z 1 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
Do soku z bzu czarnego dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wódki i miodu i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, potem zlać, przecedzić, przefiltrować przez bibułę filtracyjną i połączyć z wódką i miodem. Bardzo dokładnie wymieszać, rozlać do butelek, zakorkować je, zalakować i wynieść do piwnicy. Likier powinien dojrzewać około 3 - 4 tygodni.
40 g świeżych nasion anyżu (anyżku)
1 g cynamonu
500 g cukru
Litr wódki czystej 40°
Zmieszać ze sobą nasiona anyżu, cynamon i cukier, wsypać do szklanego naczynia i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie wietrzał, po czym odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na sześć tygodni. Po upływie tego czasu płyn ostrożnie zlać i przecedzić przez bibułę filtracyjną, przelać do butelek, które musi się szczelnie zakorkować i zalakować. Butelki należy wynieść do piwnicy, gdzie likier powinien dojrzewać jeszcze przez trzy miesiące.
Pić lekko ochłodzony, do 10-12°C, po jedzeniu, na poprawienie trawienia.
0,5 kg czarnych jagód
0,5 litra spirytusu 70°
125 g cukru
0,5 litra wody
Umyte, dojrzałe i zdrowe owoce rozgnieść w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, naczynie szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie zwietrzał, i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na cztery-sześć tygodni, często mieszając. Po tym czasie nastój przecedzić, sporządzić syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić, wreszcie wymieszać obydwa płyny. Uzyskany likier raz jeszcze przecedzić i... pić.
Trunek