Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trunki domowe - Joanna Baranowska - ebook

Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trunki domowe ebook

Joanna Baranowska

3,8

Opis

Książka zawiera wybrane i przystępnie opracowane przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, słynnej XIX-wiecznej autorki poradników kulinarnych. Korzystając z nich, z łatwością przygotujemy: wódki, wina, nalewki, likiery, miody pitne, piwo i napoje z dodatkiem alkoholu.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 68

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,8 (5 ocen)
1
2
2
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Redakcja i korekta

Halina Szajor

Projekt okładki

Marek J. Piwko

Redakcja techniczna

Damian Walasek

Skład, łamanie i opracowanie wersji elektronicznej

Grzegorz Bociek

Wydanie I, Chorzów 2014

Wydawnictwa Videograf SA, 41-500 Chorzów, Aleja Harcerska 3c

tel.: 32 348 31 33, 32 348 31 35, fax: 32 348 31 25

[email protected], www.videograf.pl

© Copyright by Wydawnictwa Videograf SA, Chorzów 2014

ISBN 978-83-7835-317-1

Państwu Bobrowskim i Baranowskim

Wstęp

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zwana XIX-wiecznym „demonem kuchni” to autorka poradników i książek, takich jak 365 obiadów, Podarunek ślubny, Poradnik porządku domowego, Listy humorystyczne w kwestii kulinarnej oraz o urządzaniu domu. Jej sztuka kulinarna i sposób prowadzenia domu były wzorem dla kilku pokoleń i do dziś nie straciły na aktualności.

Wybrałam i opracowałam dla Państwa propozycje przepisów na wódki, wina, nalewki, likiery, miody pitne, piwa i napoje z dodatkiem alkoholu, według Jedynych praktycznych przepisów konfitur, marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast (Warszawa 1885).

Lucyna Ćwierczakiewiczowa pisze, że są trzy warunki zrobienia dobrej nalewki: „używanie spirytusu najczystszego, aby owoce czy też skórki owocowe lub korzenie nie za długo leżały w spirytusie, a zrobioną wódkę lub likier po przefiltrowaniu zapieczętować w butelkach i zostawić w spokojności na sześć miesięcy najmniej”.

Szlachetny, cierpliwie przygotowany trunek, podany w eleganckiej karafce, nalany do ładnego kieliszka, rewanżuje się wspaniałym smakiem, cieszy oczy swą barwą i odbitym w szkle refleksem światła.

Zachęcam Państwa do własnych prób i eksperymentów ze smakiem i kolorem domowych trunków. Nagrodą niech będzie zdumienie przyjaciół, którzy zgadując składniki i smakując powoli napój, sprawią nam satysfakcję, że poczęstowaliśmy ich czymś niezwykłym i oryginalnym w smaku.

Joanna Baranowska

Wódki

Wódka angielska gorzka

Składniki: 1½ l spirytusu 96%, 2 l wody, po 1 dag: startej gałki muszkatołowej i goździków, po 4 dag kłącza tataraku, korzenia alpinii (ew. imbiru) i arcydzięgla, 2 g goryczki żółtej, 20 dag świeżej skórki cytrynowej, 10 dag skórki pomarańczowej, 1 kg cukru

Cytryny i pomarańcze umyć, wysuszyć. Obrać cieniutko ze skórki. Skórkę posiekać i zważyć. Do dużego słoja wsypać skórkę pomarańczową i cytrynową, posiekane kłącze tataraku i goryczkę, korzenie alpinii i arcydzięgla, startą gałkę muszkatołową i goździki. Całość zalać spirytusem i 1 l wody (przegotowanej i ciepłej). Zamknąć i odstawić na 2 dni. Następnie zagotować syrop z 1 kg cukru i l wody, wlać przefiltrowany alkohol. Przelać do butelek i odstawić na 3 dni.

Wódka anyżowa

Składniki: 1 l czystej wódki 45%, 1½ szklanki wody, 10 kropli olejku anyżowego lub 1 owoc anyżu gwiazdkowatego, 20 dag cukru

Gwiazdkę anyżu wrzucić do butelki wódki i postawić w ciemnym miejscu na tydzień. Jeśli używamy olejku anyżowego, należy od razu wymieszać go z wódką. Przygotować lekki syrop z cukru i wody. Przelać do wazy wódkę z olejkiem lub anyżem, dodać syrop. Dobrze wymieszać. Sprawdzić smak i odstawić na 24 godziny. Przelać przez gęste sito i rozlać do butelek. Dobrze zamknąć i odstawić na pół roku.

Wódka anyżowa II

Składniki: 2 l spirytusu 96%, 2¼ l wody, ½ szklanki owoców anyżu, 1 laska cynamonu, 10 goździków, skórka z 1 cytryny

Cytrynę dobrze wyszorować i obrać cieniutko ze skórki. Do dużego, szklanego naczynia wlać spirytus, przegotowaną i wystudzoną wodę, przyprawy. Skórkę z cytryny pokroić w paski (można ją zetrzeć zamiast obierać). Włożyć do naczynia, starannie zamknąć i odstawić na miesiąc, często wstrząsając naczyniem. Zlać do butelek, jeśli wódka nie jest klarowna, przefiltrować przez bibułę. Odstawić na miesiąc, im dłużej stoi, tym lepsza.

Wódka cytrynowa

Składniki: 1 l spirytusu 96%, ½ l wody, skórka z 2½ cytryny, 40 dag cukru

Świeże cytryny umyć i cieniutko obrać ze skórki. Pokroić skórkę w paseczki i zalać spirytusem. Odstawić na 24 godziny. Z cukru i wody zagotować syrop, wyszumować, zagotować kilka razy. Gorący syrop przelać do wazy i wlać przecedzony spirytus, wymieszać (koniecznie lać spirytus do syropu, a nie odwrotnie, ponieważ wódka zmętnieje). Odstawić na 2 dni i zlać do butelek.

Wódka cytrynowa II

Składniki: 1 l czystej wódki, 4 cytryny

Cytryny wyszorować i obrać jak najcieniej. Skórki pokroić w paseczki i włożyć do butelek z wódką (proporcjonalnie). Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni, przecedzić i dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny, po czym zlać wódkę. Dobrze wymieszać, przelać do butelek. Nadaje się od razu do konsumpcji.

Wódka gorzka czerwona

Składniki: 1 l czystej wódki, ½ l soku wiśniowego, 2 pomarańcze, 2 goździki

Pomarańcze dobrze umyć i cienko obrać ze skórki. Skórki pokroić w paseczki i włożyć do butelek z wódką. Dodać po jednym goździku na ½ l wódki. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Zlać wódkę, domieszać sok wiśniowy. Przefiltrować przez bibułę, zlać do butelek. Zamknąć i odstawić na co najmniej pół roku.

Wódka jarzębinowa (jarzębiak)

Składniki: 1 l czystej wódki, ½ szklanki wody, 1 kg owoców jarzębiny zebranych na przełomie listopada i grudnia, 30 dag cukru

Obrane owoce jarzębiny sparzyć wrzątkiem na sicie. Napełnić nimi gąsiorek do ¾ wysokości. Zalać do pełna wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Następnie przecedzić i wlać do gorącego syropu, przygotowanego z 30 dag cukru i ½ szklanki wody. Starannie wymieszać, wystudzić pod przykryciem i rozlać do butelek. Odstawić na 3–4 miesiące.

Wódka kminkowa (alasz)

Składniki: 1 l czystej wódki, 1½ szklanki wody, 10 kropli olejku kminkowego lub 1 łyżeczka ziaren kminku, 20 dag cukru

Wsypać kminek do butelki z czystą wódką, wstrząsnąć kilka razy i odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Przygotować lekki syrop z cukru i wody, przelać do szklanej wazy, dodać wódkę z ziarnami kminku, dobrze wymieszać. Odstawić przykrytą na 24 godziny. Przelać przez gęste sito lub bibułę i rozlać do butelek. Odstawić na miesiąc.

Wódka mandarynkowa

Składniki: ½ l spirytusu 96%, ¼ l wody, 25 g suszonych skórek z mandarynek, 20 dag cukru

Obrać mandarynki bardzo cienko ze skórki, starając się oddzielić tylko pomarańczową, zewnętrzną warstwę. Skórki dobrze wysuszyć. Wysuszone zalać spirytusem i odstawić na 2 doby. Ugotować syrop z cukru i wody, dodać do gorącego syropu przefiltrowany spirytus. Dobrze wymieszać. Przelać do butelek. Nadaje się od razu do konsumpcji.

Wódka miętowa

Składniki: 1 l czystej wódki, 1½ szklanki wody, 10 kropli olejku miętowego lub 10 dag świeżych liści mięty pieprzowej, 20 dag cukru

Listki mięty opłukać i osączyć. Przygotować lekki syrop z cukru i wody, wrzucić listki mięty i raz zagotować. Jeśli używamy olejku, należy wymieszać go od razu z czystą wódką. Przelać do wazy wódkę i syrop (z liśćmi lub bez) . Dobrze wymieszać. Sprawdzić smak, przykryć, odstawić na 24 godziny. Przelać przez gęste sito i rozlać do butelek. Dobrze zamknąć i odstawić na pół roku.

Wódka miętowa II (żołądkowa)

Składniki: 1 l spirytusu 96%, 3 dag suszonej mięty pieprzowej

Suszoną miętę pieprzową zalać spirytusem i odstawić. Używać w małych dawkach przy zaburzeniach żołądkowych.

Wódka pomarańczowa gorzka

Składniki: ½ l spirytusu 96%, 1 ½ szklanki wody, skórka obrana z 1 pomarańczy

Wodę przegotować i wystudzić. Pomarańczę umyć i obrać z wierzchniej skórki. Wymieszać w szklanym naczyniu spirytus z wodą. Namoczyć w nim skórkę z pomarańczy i odstawić w ciemne miejsce na 4–6 dni (nie należy moczyć skórek pomarańczowych w samym spirytusie, ponieważ rozcieńczając go później wodą, mętnieje jak mleko). Płyn przecedzić przez gęste sito i rozlać do butelek. Nadaje się do picia po 4 tygodniach.

Wódka pomarańczowa gorzka II

Składniki: ½ l czystej wódki, 1 pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać z wierzchniej skórki. Skórkę pokroić w paseczki, wycisnąć sok z pomarańczy, przechować w lodówce. Do butelki wódki wrzucić pokrajaną skórkę pomarańczową i zostawić w ciepłym miejscu przez 3 dni. Wódkę przecedzić, dodać przecedzony sok wyciśnięty z ½ pomarańczy i wymieszać. Nadaje się od razu do spożycia.

Wódka pomarańczowa najlepsza

Składniki: ½ l spirytusu 96%, ¼ l wody, skórka obrana z 1 pomarańczy, 20 dag cukru w kostkach

Pomarańczę wyszorować i wysuszyć. Obrać tylko wierzchnią, pomarańczową skórkę lub otrzeć ją tarką. Cukier w kostkach zalać wodą i raz zagotować. Do szklanego naczynia wlać spirytus, ciepły syrop, dodać skórkę pomarańczową. Zamieszać i odstawić na 4 dni w ciemne miejsce. Przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek.

Wódka pomarańczowa słodka

Składniki: ½ l spirytusu 96%, ¼ l wody, skórka obrana z jednej pomarańczy, 20 dag cukru