Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Obiady na cały miesiąc - Joanna Baranowska - ebook
Wydawca: Videograf Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2007

Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Obiady na cały miesiąc ebook

Joanna Baranowska

(0)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Przeczytaj fragment w darmowej aplikacji Legimi na:

Liczba stron: 77 Przeczytaj fragment ebooka

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Obiady na cały miesiąc - Joanna Baranowska

Książka jest wyborem sprawdzonych i przystępnie opracowanych przepisów Lucyny Ćwierczakiewiczoej, zwanej XIX-wiecznym "demonem kuchni". Z jej poradników uczyło się gotować kilka pokoleń. Warto jednak sięgnąć do tych wspaniałych tradycyjnych przepisów także dzisiaj. Poradnik zawiera zestawy dań obiadowych na cały miesiąc.

Opinie o ebooku Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Obiady na cały miesiąc - Joanna Baranowska

Cytaty z ebooka Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Obiady na cały miesiąc - Joanna Baranowska

pieprzem, jeden kawałek obok drugiego. Smażyć na dużym ogniu, nie ruszając patelnią. Kiedy się zrumienią, obrócić ostrożnie widelcem na drugą stronę i dalej smażyć na silnym ogniu (z każdej strony 3–4 min). Przełożyć befsztyki na talerz, na którym wcześniej należy ułożyć cztery kawałki masła i lekko naciskać befsztyki, żeby wyciekło trochę sosu, następnie jeszcze raz rzucić je na patelnię, smażyć chwilę po obu stronach na małym ogniu. Podawać na tym samym talerzu z kartofelkami i sałatą zieloną na sposób francuski. Befsztyk z polędwiczki wieprzowej Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 małe, 4 ząbki czosnku, ½ szklanki oliwy, sok z ½ cytryny, sól, pieprz Polędwiczki pokroić na bardzo grube kawałki 6–7 cm. Rozbić je delikatnie na plastry grubości ½ cm. Czosnek zgnieść przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć mięso, skropić cytryną i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzać bardzo mocno patelnię, polać ją oliwą i usmażyć befsztyki po jednej stronie. Polać z wierzchu oliwą, przewrócić na drugą stronę, smażyć przez 30 sekund i natychmiast podawać. Doskonałe