Kuchnia bez pszenicy. 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć - William Davis - ebook
Wydawca: Bukowy Las Kategoria: Poradniki Język: polski

Kuchnia bez pszenicy. 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć ebook

William Davis

4 (5)

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Przeczytaj fragment w darmowej aplikacji Legimi na:

Liczba stron: 456 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka dostępny w abonamencie „Legimi bez limitu+” w aplikacji Legimi z:

Androida
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Odtwórz fragment audiobooka:

Czas: 14 godz. 32 min

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Kuchnia bez pszenicy. 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć - William Davis

Druga po bestsellerowej Diecie bez pszenicy książka doktora Williama Davisa, pogromcy otyłości i chorób związanych ze spożywaniem złych zbóż to książka kucharska zawierająca przepisy na dania bez pszenicy oraz szerokie komentarze na temat życia bez pszenicy, a także sylwetki osób, które odrzuciły pszenicę, schudły i wyzdrowiały.

W książce znajduje się 150 inspirujących przepisów, które pomogą w pozbyciu się pszennego brzucha i utrzymaniu niższej wagi! Są tu receptury na energetyzujące śniadania, zaspokajające  głód posiłki południowe, apetyczne rodzinne obiady i pyszne słodkie wypieki na deser. A wszystko bez użycia pszenicy i bez glutenu! Poza przepisami, do których będzie się powracać wielokrotnie, autor zamieścił porady dotyczące gotowania i wymiany składników, a także wskazówki odnośnie do zakupów i organizacji spiżarni. Wszystko to pozwoli każdemu tworzyć bezpszenne wersje ulubionych dań i wypieków – ciast, placków, chleba, z których, jak się okazuje, wcale nie trzeba rezygnować!

Opinie o ebooku Kuchnia bez pszenicy. 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć - William Davis

Cytaty z ebooka Kuchnia bez pszenicy. 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć - William Davis

Istnieją cztery środki słodzące niedostarczające kalorii, które są zgodne z programem „kuchni bez pszenicy”, dość korzystne dla zdrowia i przydatne w naszych przepisach: stewia (albo produkowana z niej rebiana), erytrytol, ksylitol i sukraloza (Splenda). Każda z tych substancji daje trochę inny efekt końcowy. Ksylitol, na przykład, bardzo sprzyja pieczeniu i sprawia, że powierzchnia chlebów i muffinek lekko się rumieni, natomiast Truvia (rebiana i erytrytol) sprzyja rośnięciu bezpszennych wypieków bardziej niż stewia. Potrawy opisane w części „Bezpszenna książka kucharska” mogą się nieco różnić w zależności od zastosowanego słodzika, na przykład stopniem puszystości. Każdy kucharz powinien wybrać taki środek i markę, która najbardziej odpowiada mu pod względem smaku oraz właściwości piekarniczych, a następnie trzymać się jej przy swoich wypiekach.
W handlu dostępna jest także czysta, sproszkowana stewia bez składników zwiększających objętość, czego przykładem jest preparat KAL. Ze względu na koncentrację czynnika słodzącego cena tego produktu jest wyższa. Płynne wyciągi ze stewii są mocno zagęszczone, a jedyny dodatek stanowi w nich woda. Moją ulubioną marką, często sprzedawaną z sklepach ze zdrową żywnością, jest KAL. To gęsta, prawie kleista ciecz. Innym świetnym preparatem jest SweetLeaf.
Proszek do pieczenia. Ponieważ bezpszenne mąki i mączki nie rosną tak bardzo jak te z pszenicy, proszek do pieczenia trochę im w tym pomaga. Szukajmy mieszanek bez glutenu i aluminium albo przygotowujmy własny proszek, mieszając wodorowinian potasu z sodą do pieczenia w proporcji 2:1. Taki proszek należy przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Jednym z problemów bezpszennego piekarstwa jest doprowadzenie do tego, żeby środek piekł się w tym samym stopniu co warstwa zewnętrzna. W przeciwieństwie do pszennych wypieków ciasta bez pszenicy, które są bardziej gęste, często bywają upieczone na zewnątrz, a w środku pozostają surowe. Dlatego naprawdę warto mieć w pogotowiu drewniany patyczek, aby wbić go w ciasto i sprawdzić, czy po wyjęciu będzie suchy. Jeżeli tak się dzieje, wypiek jest prawdopodobnie gotowy. Jeśli na patyczku pozostanie trochę ciasta, trzeba piec nieco dłużej.
Mięsa nie powinny być wędzone ani w inny sposób przetwarzane z wykorzystaniem azotynu sodu. W kiełbasach, salami, bekonie i innych wyrobach mięsnych często znajduje się ten związek, który poprawia kolor i działa przeciwutleniająco, ale jest powiązany z występowaniem nowotworów układu pokarmowego.
Warto także nauczyć się mieszać różne mąki i mączki. Jedno z moich ulubionych połączeń składa się z 12 części mączki migdałowej, 4 części mielonego siemienia lnianego oraz 1 części mąki kokosowej (może to być, na przykład, 1 i ½ szklanki mączki migdałowej, ½ szklanki mielonego siemienia i 2 łyżki stołowe mąki kokosowej).